HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #56: Eye of the Beholder I-III. (+ a 10 legjobb második rész)

2017.11.12. 23:27 Stöki

cpmini_56.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A mai penzum az Eye of the Beholder sorozat. Igen, tudom, hogy ezer éve volt már egy poszt erről a blogon, de olyan sokan kértétek, hogy podcastet is csináljunk róla, hogy beadtuk a derekunkat, és kipróbáltuk ezt a neves dungeon crawlert. Hozzáadott értékként pedig egy-egy toplistát, a legjobb második részeket szedtük össze - mert hát mindkettőnk szerint az Eye of the Beholder II volt a sorozat csúcsa. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy (ezúttal reciklált) posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

73 komment

Címkék: retro podcast toplista szerepjáték d&d ssi checkpoint mini

Halihó, hétvégén jön Romero!

2017.11.08. 15:54 Stöki

Emlékeztek a tavalyi Pixelconra, amin fárasztó szóvicceket és vetélkedőt prezentáltam? Na, az idein sokkal jobb lesz; ha még nem tudnátok róla, jön John Romero, az id Software legendás fejlesztője/rocksztárja, egyebek között a Doom I-II alkotója, Icon of Sin személyesen.

pixelconromero.png

A rendezvény részletei a megfelelő Facebook-eseménynél csekkolhatók, de röviden a lényeg:

  • Szombaton 14:00-1:00 között lesz a móka az ELTE gömbaulájában (Pázmán Péter sétány 1/C, a Petőfi híd budai hídfőjénél).
  • A Mester előadást tart (ha minden igaz, én is ott leszek, és moderálom a közönségkérdéseket).
  • Aztán nekimegy Kodiaknek és Corneliának.
  • Aztán dedikál, és LAN-ban doomozik a rajongókkal (erre külön jegyet kell váltani, cserébe a fent jelzett relikviákkal lehet távozni).
  • Közben lesznek játékversenyek, cosplayemutató, a szokásos régi hardverek és játékok, orrvérzésig.
  • Este meg koncertek: IO (a Neo zenekarból Milkovics Mátyás szóló formációja az analóg szintik bűvöletében), Failotron (a néhai Budapest Micro chiptune bulisorozat szíve, több mint 7 év után újra hazai színpadon), Chipzel (az ír lány, aki a többek között a Hexagon játék zenéjét szerezte), Quixotic (a hazai synthwave leg80asabb arca).

Pontos ütemezés a fenti Facebook-linken vagy itt. És akkor búcsúzóul egy kis Chipzel.

10 komment

Címkék: retro közösség rendezvény john romero pixelcon

Checkpoint 3x24: Video Games Live

2017.11.03. 11:49 Stöki

A Checkpointban szinte mindig olyan vendégünk volt, aki videojátékosnak vallja magát - mondjuk ez nem meglepő egy videojátékokkal foglalkozó podcasttől. Mostani vendégünk, dr. Vadász Dániel azonban saját bevallása szerint csak néha sakkozik a telefonján, de azt leszámítva nem igazán mondható gémernek. Hogy akkor miért hívtuk meg? Azért, mert az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb videojátékos eseménye, a Video Games Live egyik központi alakja, promótere, szervezője. (Aki nem tudná: a VGL-en nagyzenekarra hangszerelve, kórussal adnak elő videojáték-zenéket Zeldától Monkes Islanden át Skyrimig.)

podcast59.png

8 komment

Címkék: retro zene podcast checkpoint

Checkpoint Mini #55: A Capcom verekedős D&D játékai

2017.10.29. 10:43 Stöki

cpmini_55.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Van-e játék a Golden Axe-on túl? A kérdésnek nyilván nincs értelme, de ha lenne, akkor a válasz úgy szólna, hogy a Capcom D&D-játékai. Konkrétan a Dungeons & Dragons: Tower of Doom és a Dungeons & Dragons: Shadow over Mystara. Két bitang jó arcade verekedős játék, nyilván a Golden Axe nyomdokain, de azon túllépve (persze évekkel későbbi cuccok, szóval természetes a fejlődés ténye). Kipróbáltuk, végigjátszottuk, imádtuk, megpodcasteltük. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

20 komment

Címkék: retro podcast d&d capcom checkpoint mini

Checkpont 3x23: A Rockstar története és játékai

2017.10.22. 22:20 Stöki

Várjátok már a Red Dead Redemption 2-t? Mi nagyon - annyira, hogy nem bírtuk kivárni a premiert anélkül, hogy az egekig magasztalnánk a Rockstar Gamest. Hogyan lett a Lemmings fejlesztőjéből a játékipar egyik legsikeresebb stúdiója? Melyik GTA-nak volt a legjobb főhőse? Miért nem valamelyik GTA a legjobb Rockstar-játék? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ vendégünkkel...

podcast58.png

35 komment

Címkék: retro podcast rockstar checkpoint

Checkpoint Mini #54: Epic

2017.10.13. 21:43 Stöki

cpmini_54.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Szóval Epic. Úgy emlékszem - és remélem, jól emlékszem -, hogy ez azon játékok közé tartozott, amik anno az 576 Kbyte-tól 100 pontot kaptak. Legalábbis a grafikára, mert a játékmenet, az más tészta volt. 25 év után próbáltuk ki a játékot, ami az ilyen vektorgrafikás cuccoknál mindig veszélyes, és hát... de inkább hallgassátok meg az adást. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

35 komment

Címkék: retro podcast ocean checkpoint mini

Checkpoint 3x22: Ron Gilbert játékai

2017.10.07. 21:58 Stöki

Visszatérő vendéggel támad az eheti Checkpoint: Juhász Viktor narratív dizájnerrel beszélgettünk Ron Gilbert játékairól. Viktorral az első évadban már kitárgyaltuk a játéknarratíva szépségeit és buktatóit, és most a történetszövés és a kalandjátékok egyik mesteréről ejtettünk szót.

podcast57.png

21 komment

Címkék: retro podcast kalandjáték checkpoint maniac mansion ron gilbert

Checkpoint Mini #53: Lion King (+ a 10 legjobb platformjáték)

2017.10.01. 22:58 Stöki

cpmini_53.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Megint esedékes volt egy toplistás poszt, úgyhogy ezúttal nem hagytuk abba a beszédet, miután kiveséztük választott játékunkat, a Disney's Lion Kinget. Összeraktuk még toplistáinkat a legjobb platformjátékokról, elismerve természetesen a Lion King érdemeit (és szidva a nehézségét). Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

63 komment

Címkék: retro közösség podcast toplista platformjáték checkpoint mini

Checkpoint 3x21: Tokyo Game Show 2017

2017.09.24. 23:56 Stöki

Üdvözlet Tokióból! Éppen véget ért a legnagyobb távol-keleti játékexpo, amin ott voltunk Grathtel. És ha már ott voltunk, egy adást is felvettünk. Méghozzá a vadiúj hangtechnikánkkal, amit Patreon-támogatóinknak hála megvehettünk. Az utolsó pillanatban érkezett meg, ezért csak összedugni és használni volt időnk, finomítgatni még nem. Illetve nem akartuk az egészet elcígölni Japánba, csak a központi egységet meg egy mikrofont hoztunk, ezért néha hallani, ahogy azt egymásnak adogatjuk - nézzétek el ezeket a kis bizonytalanságokat a hangminőségben.

podcast56.png

13 komment

Címkék: podcast japán tgs checkpoint

Checkpoint Mini #52: Star Wars: Republic Commando

2017.09.22. 08:14 Stöki

cpmini_52.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A most választott játékunk éppen hogy belefért a retro kategóriába, hiszen 2005-ös játékról van szó. Ehhez képest egyikünk sem próbálta még, de ott volt a bakancslistánkon - ez a Star Wars: Republic Commando, ami több tekintetben is eltér a szokványos Star Wars-játékoktól. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

17 komment

Címkék: retro star wars podcast checkpoint mini

Checkpoint 3x20: A Battlefield sorozat

2017.09.15. 00:55 Stöki

A tudáshoz vezető út első lépése belátni, mit nem tudunk. Ez lebegett a szemem előtt, amikor Grath felvetette, hogy csináljunk egy adást a Battlefield sorozatról, amiben én nagyjából annyira vagyok jártas, mint a hidegburkolás rejtelmeiben. De hát mikor tartott az vissza bennünket, hogy én nem értek valamihez? Szóval tessék, itt egy Battlefield-adás.

podcast55.png

28 komment

Címkék: retro podcast battlefield checkpoint

Checkpoint Mini #51: Prehistorik 1-2

2017.09.10. 10:58 Stöki

cpmini_51.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ezúttal egy támogatói kérést teljesítettünk: hallgatónk, Németh Bálint javasolta, hogy beszéljünk a Prehistorik 2-ről, és ennek mi eleget tettünk, és akkor már nyilván a Prehistorik 1-ről is szó esett. Persze azt sehol nem ígértük, hogy az ilyen támogatói adások esetében nekünk mindig tetszeni fog a játék, amit kértek. :) Számunkra az derült ki, hogy a nosztalgia eléggé megszépíti az ősemberes platformjáték emlékét. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

18 komment

Címkék: retro podcast prehistorik checkpoint mini

Checkpoint 3x19: Prince of Persia

2017.09.04. 21:57 Stöki

A Prince of Persiáról ugyan már volt poszt évekkel ezelőtt a blogon, sokan kértétek, hogy podcastet csináljunk róla. Mi meg arra gondoltuk, hogy akkor már végigvesszük a teljes sorozatot a legelső Prince of Persia előtti kezdetektől a nem túl erős filmverzióig.

podcast54.png

28 komment

Címkék: retro podcast prince of persia checkpoint

Checkpoint Mini #50: The Incredible Machine (+ a 10 legjobb logikai játék)

2017.08.31. 17:22 Stöki

cpmini_50.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Megint esedékes volt egy toplistás poszt, úgyhogy ezúttal nem hagytuk abba a beszédet, miután kiveséztük választott játékunkat, a The Incredible Machine-t. Összeraktuk még toplistáinkat a legjobb logikai játékokról, elismerve természetesen a T.I.M érdemeit. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

23 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 3x18: Az online játék evolúciója

2017.08.25. 14:48 Stöki

Ezt az adást még júniusban vettük fel, részben a kiterjedt téma miatt, részben azért, hogy előre dolgozzunk. És jól megszívattuk szegény vendégünket egy kommunikációs fiaskóval. Eredetileg VR-os témát terveztünk, viszont az utolsó nap változtattunk a terven, és ez nem jutott el a vendéghez. Szóval úgy érkezett meg a felvételre, hogy az eredetileg tervezett témára készült - de nem esett kétségbe, becsülettel letolta az új témát is, szóval le a kalappal előtte.

podcast53.png

31 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint