HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #54: Epic

2017.10.13. 21:43 Stöki

cpmini_54.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Szóval Epic. Úgy emlékszem - és remélem, jól emlékszem -, hogy ez azon játékok közé tartozott, amik anno az 576 Kbyte-tól 100 pontot kaptak. Legalábbis a grafikára, mert a játékmenet, az más tészta volt. 25 év után próbáltuk ki a játékot, ami az ilyen vektorgrafikás cuccoknál mindig veszélyes, és hát... de inkább hallgassátok meg az adást. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

30 komment

Címkék: retro podcast ocean checkpoint mini

Checkpoint 3x22: Ron Gilbert játékai

2017.10.07. 21:58 Stöki

Visszatérő vendéggel támad az eheti Checkpoint: Juhász Viktor narratív dizájnerrel beszélgettünk Ron Gilbert játékairól. Viktorral az első évadban már kitárgyaltuk a játéknarratíva szépségeit és buktatóit, és most a történetszövés és a kalandjátékok egyik mesteréről ejtettünk szót.

podcast57.png

21 komment

Címkék: retro podcast kalandjáték checkpoint maniac mansion ron gilbert

Checkpoint Mini #53: Lion King (+ a 10 legjobb platformjáték)

2017.10.01. 22:58 Stöki

cpmini_53.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Megint esedékes volt egy toplistás poszt, úgyhogy ezúttal nem hagytuk abba a beszédet, miután kiveséztük választott játékunkat, a Disney's Lion Kinget. Összeraktuk még toplistáinkat a legjobb platformjátékokról, elismerve természetesen a Lion King érdemeit (és szidva a nehézségét). Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

63 komment

Címkék: retro közösség podcast toplista platformjáték checkpoint mini

Checkpoint 3x21: Tokyo Game Show 2017

2017.09.24. 23:56 Stöki

Üdvözlet Tokióból! Éppen véget ért a legnagyobb távol-keleti játékexpo, amin ott voltunk Grathtel. És ha már ott voltunk, egy adást is felvettünk. Méghozzá a vadiúj hangtechnikánkkal, amit Patreon-támogatóinknak hála megvehettünk. Az utolsó pillanatban érkezett meg, ezért csak összedugni és használni volt időnk, finomítgatni még nem. Illetve nem akartuk az egészet elcígölni Japánba, csak a központi egységet meg egy mikrofont hoztunk, ezért néha hallani, ahogy azt egymásnak adogatjuk - nézzétek el ezeket a kis bizonytalanságokat a hangminőségben.

podcast56.png

13 komment

Címkék: podcast japán tgs checkpoint

Checkpoint Mini #52: Star Wars: Republic Commando

2017.09.22. 08:14 Stöki

cpmini_52.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A most választott játékunk éppen hogy belefért a retro kategóriába, hiszen 2005-ös játékról van szó. Ehhez képest egyikünk sem próbálta még, de ott volt a bakancslistánkon - ez a Star Wars: Republic Commando, ami több tekintetben is eltér a szokványos Star Wars-játékoktól. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

17 komment

Címkék: retro star wars podcast checkpoint mini

Checkpoint 3x20: A Battlefield sorozat

2017.09.15. 00:55 Stöki

A tudáshoz vezető út első lépése belátni, mit nem tudunk. Ez lebegett a szemem előtt, amikor Grath felvetette, hogy csináljunk egy adást a Battlefield sorozatról, amiben én nagyjából annyira vagyok jártas, mint a hidegburkolás rejtelmeiben. De hát mikor tartott az vissza bennünket, hogy én nem értek valamihez? Szóval tessék, itt egy Battlefield-adás.

podcast55.png

28 komment

Címkék: retro podcast battlefield checkpoint

Checkpoint Mini #51: Prehistorik 1-2

2017.09.10. 10:58 Stöki

cpmini_51.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ezúttal egy támogatói kérést teljesítettünk: hallgatónk, Németh Bálint javasolta, hogy beszéljünk a Prehistorik 2-ről, és ennek mi eleget tettünk, és akkor már nyilván a Prehistorik 1-ről is szó esett. Persze azt sehol nem ígértük, hogy az ilyen támogatói adások esetében nekünk mindig tetszeni fog a játék, amit kértek. :) Számunkra az derült ki, hogy a nosztalgia eléggé megszépíti az ősemberes platformjáték emlékét. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

18 komment

Címkék: retro podcast prehistorik checkpoint mini

Checkpoint 3x19: Prince of Persia

2017.09.04. 21:57 Stöki

A Prince of Persiáról ugyan már volt poszt évekkel ezelőtt a blogon, sokan kértétek, hogy podcastet csináljunk róla. Mi meg arra gondoltuk, hogy akkor már végigvesszük a teljes sorozatot a legelső Prince of Persia előtti kezdetektől a nem túl erős filmverzióig.

podcast54.png

28 komment

Címkék: retro podcast prince of persia checkpoint

Checkpoint Mini #50: The Incredible Machine (+ a 10 legjobb logikai játék)

2017.08.31. 17:22 Stöki

cpmini_50.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Megint esedékes volt egy toplistás poszt, úgyhogy ezúttal nem hagytuk abba a beszédet, miután kiveséztük választott játékunkat, a The Incredible Machine-t. Összeraktuk még toplistáinkat a legjobb logikai játékokról, elismerve természetesen a T.I.M érdemeit. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

23 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 3x18: Az online játék evolúciója

2017.08.25. 14:48 Stöki

Ezt az adást még júniusban vettük fel, részben a kiterjedt téma miatt, részben azért, hogy előre dolgozzunk. És jól megszívattuk szegény vendégünket egy kommunikációs fiaskóval. Eredetileg VR-os témát terveztünk, viszont az utolsó nap változtattunk a terven, és ez nem jutott el a vendéghez. Szóval úgy érkezett meg a felvételre, hogy az eredetileg tervezett témára készült - de nem esett kétségbe, becsülettel letolta az új témát is, szóval le a kalappal előtte.

podcast53.png

30 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint

Checkpoint Mini #49: Ugh!

2017.08.20. 22:01 Stöki

cpmini_49.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Ezúttal egy támogatói kérést teljesítettünk, de azt hiszem, sokan fognak örülni a választott játéknak: Dester fedőnevű törzshallgatónk javasolta az Ugh!-ot, és mi kipróbáltuk ezt a negyedszázados német csodát. Ősemberek, cuki grafika, jó értelemben vett amatőrizmus - avagy milyen volt, amikor 1992-ben fullba tolták az indie-t. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

6 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint mini

Checkpoint 3x17: Flipperek

2017.08.14. 22:34 Stöki

Régi adósságot törlesztettünk most Grathtel. A Flippermúzeum már évek óta sikeresen működik Budapesten, túlzás nélkül nemzetközi a híre, de eddig még nem foglalkoztunk vele komolyabban. Pedig ha a robotok meg a kibernetika belefért a Checkpointba, akkor a flippereknek is itt a helyük, már csak a játéktermi múlt miatt is.

podcast52.png

10 komment

Címkék: retro közösség podcast múzeum flipper checkpoint

Checkpoint Mini #48: ActRaiser

2017.08.10. 23:44 Stöki

cpmini_48.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Időről időre előveszünk olyan játékokat, amiket itthon száz játékosból jó, ha egy ismer. Az ActRaiser is valószínűleg ilyen, pedig egy elképesztő, korát meghazudtoló SNES-gyöngyszem. Az 1990 végén megjelent stratégia-akció hibrid a platform egyik legösszetettebb játéka volt, amivel ma is érdemes próbát tenni. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

3 komment

Címkék: retro podcast snes checkpoint mini

Checkpoint 3x16: A SZÁZADIK ADÁS!

2017.08.04. 16:16 Stöki

Amikor Grathtel 2015 tavaszán kitettük az első Checkpointot az IDDQD-ra, nyilván nem sejtettük, hogy bő két évvel később már a századik adást fogjuk tolni, ráadásul a podcast támogatóinak segítségével, elképesztően jó és támogató közönség előtt. Márpedig két és fél hete ez történt (lásd akkori beszámolómat), és kicsit még mindig az élmény hatása alatt vagyunk. Most pedig az is meghallgathatja a felvételt, aki a július 17-i felvételre nem tudott eljönni a helyszínre, az Epam meetuptermébe. (A helyért ismét köszi az Epamnak, a Runyai Stúdiónak pedig a felvétel rögzítését - nyugi, a felvétel elején az a kis gerjedés hamar elmúlik.)

podcast51.png

17 komment

Címkék: retro közösség podcast starcraft checkpoint

Checkpoint Mini #47: Ghostbusters (+ a 10 legjobb filmes témájú videojáték)

2017.07.30. 20:35 Stöki

cpmini_47.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Megint esedékes volt egy toplistás poszt, úgyhogy fogtuk az Activision egyik nagy klasszikusát, a Ghostbusterst (amit egyik lelkes támogatónk, Király Ernő javasolt), és miután kiveséztük, elmerengtünk azon, mik a legjobb filmes témájú videojátékok. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

35 komment

Címkék: retro közösség film podcast toplista activision checkpoint mini