HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpont 4x04: Videojáték-biznisz régen és ma

2018.02.19. 16:49 Stöki

Sokszor beszélünk a videojáték-ipar üzleti oldaláról, de fennállásunk három éve alatt egyetlen dedikált adást sem szenteltünk ennek. Na majd most, ugyanis egyik előző évados vendégünk, Vigh Attila bejelentkezett, hogy szívesen beszélne erről, mi pedig örömmel az arcába toltuk a mikrofont.

podcast71.png

19 komment

Címkék: retro üzlet podcast checkpoint

Checkpoint Mini #65: Warcraft I-II. (+ a 10 legjobb, nem-Blizzard, nem-Westwood real-time stratégiai játék)

2018.02.14. 22:51 Stöki

cpmini_65.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak (részben újrahasznosítva egy korábbi posztot). És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A most választott játék rögtön kettő: a Warcraft első és a második része - mindkettőt nagyon sokan kértétek, mi pedig bármikor szívesen beszélünk Blizzard-játékokról. És akkor már toplistás adást rittyentettünk belőle, Grath csodás kategóriaválasztásának mentén, miszerint a 10 legjobb, nem a Blizzard és a nem a Westwood által készített valós idejű stratégiai játék (és még ez az ember szólt be a 10 legjobb J-betűs játékra). Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

141 komment

Címkék: retro podcast toplista warcraft blizzard checkpoint mini

Checkpont 4x03: A Gálya és társai - Olessák Róbert játékai

2018.02.09. 16:39 Stöki

A Commodore 64 végnapjai itthon elég mozgalmasak voltak, sok játékfejlesztő tette oda magát a kilencvenes évek elején pár emlékezetes játékkal - leginkább kalandjátékokkal. Bár ezek között gyakran említik A Gályát is, alkotója, Olessák Róbert kevésbé ismert itthon, mint mondjuk Rátkai István, pedig neki is elég kifinomult dolgai voltak. Hát most igazságot szolgáltattunk neki: meghívtuk vendégnek a Checkpointba.

podcast70.png

33 komment

Címkék: retro podcast c64 checkpoint magyar játékfejlesztők

Checkpoint Mini #64: Unreal

2018.02.04. 23:37 Stöki

cpmini_64.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A most választott játék régi adósságunk: az Unreal. No nem az Ordilogic Systems egyetlen játéka, az 1990-ben készült amigás Unreal, hanem az Epic MegaGames és a Digital Extremes 1998-as csodája, amit újra kipróbáltunk. Érdemes volt-e, mennyit ér ma Tim Sweeney zsenije és van-e élet a Half-Life előtt? Ezekre próbáltunk válaszolni. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

23 komment

Címkék: retro podcast fps checkpoint mini

Checkpont 4x02: Videojáték-addikció

2018.01.31. 21:33 Stöki

Rögtön úgy indult az év, hogy a videojátékok negatív kontextusban járták meg a mainstream sajtót. Történt ugyanis, hogy a WHO betegségosztályozási rendszerének új bétaverziójába bekerült a videojáték-függőség viselkedési zavar. Erre az elhivatott gémerben rögtön beindulhatnak a védekezési és tagadási mechanizmusok, miközben jókat röhögünk azon, ha a South Park cikizi ki a videojáték-függőket. Szóval úgy gondoltuk, hogy erről a témáról beszélnünk kell.

podcast69.png

22 komment

Címkék: retro közösség podcast addikció checkpoint checkpoint kurrens

Checkpoint Mini #63: Street Rod

2018.01.27. 22:51 Stöki

cpmini_63.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A mostani játék már sok éve szerepelt itt egy blogposztban, mégis rengetegen kértetek belőle adást is, szóval az év első Checkpoint Minijébe begurul a Street Rod az összes amerikai csodaautójával. Kipróbáltuk, csapattuk, hümmögtünk, de azért szerettük. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról (a régebbi cikk kipofozott recikálása), scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

36 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint mini

Checkpoint 4x01: 2017 legjobb pillanatai

2018.01.22. 23:07 Stöki

Hát itt vagyunk végre megint, boldog új évet mindenkinek! Tervezett kimaradás volt a podcastben (ezért soroztunk meg benneteket adásokkal az óév végén), de ekkora szünetet azért nem terveztem. Mentségemre szóljon, hogy 1. a mostani adás több mint háromórás lett és elég sok meló volt összevágni; 2. máris bent áll earlyben az első Mini, és ki is lövöm a napokban; 3. további két vendéges és két mini felvéve, sőt kettő meg is vágva, szóval pikk-pakk beérjük magunkat.

podcast_66.png

24 komment

Címkék: retro közösség podcast besztof checkpoint

Checkpoint Mini #62: Nebulus (+ a 10 legjobb C64-játék)

2017.12.31. 15:23 Stöki

cpmini_62.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.) És szeretném megköszönni mindenkinek az idei figyelmet és retróban gazdag, boldog új évet kívánni minden kedves hallgatónknak, szimpatizánsunknak, vendégünknek és támogatónknak. 2018-ban jövünk rendületlen lendülettel.

Az évvégi adásdömping utolsó darabja jön 2017 utolsó óráiban, aztán kicsit elvonulunk előkészíteni az új évadot. Az idei utolsó Checkpoint Minibe a Nebulus került, amihez mindkettőnket kellemes emlékek fűztek - mint kiderült, nem véletlenül, a 30 éves játék egész jól muzsikál ma is. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

54 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 3x30: Ilyen volt a játékipar 10, 20, 30 éve

2017.12.30. 20:37 Stöki

Az év utolsó vendéges adása következik, amiben megint kipróbálunk valami újat - nevezzük mondjuk Checkpoint Retrográdnak. A Retro Gamer csinál olyat, hogy minden hónapban előveszik mik voltak a videojátékos hírek X évvel ezelőtt. Arra gondoltunk, hogy évente egyszer - év végén - podcastben is működhet ez, és megnéztük, milyen volt a videojáték-ipar egy, kettő és három évtizeddel ezelőtt, vagyik 1987-ben 1997-ben és 2007-ben.

podcast65.png

21 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint

Checkpoint Mini #61: Shogo: Mobile Armor Division

2017.12.29. 06:59 Stöki

cpmini_61.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A mostani játékot megint Grath javasolta, és megint pofára esett vele, mert ahogy Konfucius mondá, a korai 3D nem öregszik szépen. Teszteltünk már itt LithTech motoros játékot, ami tetszett nekünk - de a legelső LithTech motoros cucc, a Shogo: Mobile Armor Division nem állta ki az idő próbáját. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

11 komment

Címkék: retro podcast fps monolith checkpoint mini

Checkpoint 3x29: 20 Perccel A Jövőbe feat. Checkpoint karácsonyi extravaganza

2017.12.24. 10:29 Stöki

Mint említettem, a napokban megsorozunk benneteket adásokkal (cserébe január első felében valamikor pihenünk egy hetet). Most karácsony alkalmából kísérleti jelleggel összeborultunk a 20 perccel a jövőbe podcasttel, mert bírjuk őket, és mert szóviccben túltesznek rajtunk (Grath legnagyobb bánatára).

podcast64.png

14 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint 20 perccel a jövőbe

Checkpoint Mini #60: Majesty

2017.12.24. 01:05 Stöki

cpmini_60.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A mostani játékot Grath javasolta, mert anno neki nagyon tetszett - én pedig nem értettem vele egyet, ritkán vagyunk ennyire más véleményen, mint a mostani adásban. A Majesty nevű real-time stratégiát vitattuk meg, avagy mit ér az egység, ha nem irányíthatod?. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

11 komment

Címkék: retro podcast rts checkpoint mini

Checkpoint 3x28: A PC ZED magazin

2017.12.21. 23:09 Stöki

Megsorozunk benneteket adásokkal a héten és a jövő héten, hogy tudjatok mit hallgatni az ünnepekben (és hogy legyen mire hivatkoznunk, amikor január első hetében pihenünk kicsit). Tegnapelőtt ment ki egy Mini, de máris itt a következő Checkpoint visszatérő vendégünkkel, Hancuval. Ebből következően kicsit belterjes a beszélgetés, illetve néhol csúnya szavak hangzanak el, de a téma egészen biztosan sokakat érdekel, mert támogatóink közül is többen kérték.

podcast63.png

53 komment

Címkék: retro közösség podcast újságírás checkpoint

Checkpoint Mini #59: Jade Empire (+ a 10 legjobb J-betűs játék)

2017.12.19. 23:00 Stöki

cpmini_59.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A mostani játék nekem új volt - persze hallottam már a Jade Empire-ről, de annak idején kimaradt nekem. Grath javasolta, hogy vegyük elő most, és egy picit sem bántam meg, sőt szeretném végigjátszani, annyira jó cucc így 12 év elteltével is. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy (ezúttal reciklált) posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

25 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 3x27: Ez volt 2017 a játékiparban

2017.12.12. 16:15 Stöki

Jövő héten karácsony (vááá, még nem vettem senkinek semmit), jönnek az ilyenkor szokásos évizéi-listák, értékelések, besztofok. Mi is hozzátesszük a magunkét, a retróságot időszakosan megszakító kurrensebb Checkpointok közül jön egy újabb, ezúttal az idei játékfelhozatalt csócsáljuk, illetve fültanúi lehettek, ahogy két keserű ember megtöri egy optimista harmadik lelkesedését.

podcast62.png

31 komment

Címkék: közösség podcast checkpoint 2017 izéi