HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

 • LlamaD: Yaaay, "mocskos nehéz játék" => igyunk! Kár h melóban hallgatom :(. (2017.08.17. 13:25) Checkpoint 3x13: Naughty Dog
 • mezz4nine: @coeris: Ez a verzió a filmből van véleményem szerint jobb is, mint a fentebb linkel the who féle ... (2017.08.16. 18:37) Checkpoint 3x17: Flipperek
 • manson karcsi: a crash magazn helyett jöhetne egy cov, biztonságiőr-covboj okosságokkal, az utóbbi húsz év bepótl... (2017.08.16. 16:07) Checkpoint 3x17: Flipperek
 • Keresztény szellemiségű luxuskurva: Ha még nem lett volna: www.youtube.com/watch?v=EK33CY68s1w (2017.08.16. 15:23) Checkpoint 3x17: Flipperek
 • coeris: A The Who brit, ejnye no. ;) Pinball Wizardbol: "From Soho down to Brighton I must've played them... (2017.08.16. 13:13) Checkpoint 3x17: Flipperek
 • Utolsó 20

Checkpoint 3x17: Flipperek

2017.08.14. 22:34 Stöki

Régi adósságot törlesztettünk most Grathtel. A Flippermúzeum már évek óta sikeresen működik Budapesten, túlzás nélkül nemzetközi a híre, de eddig még nem foglalkoztunk vele komolyabban. Pedig ha a robotok meg a kibernetika belefért a Checkpointba, akkor a flippereknek is itt a helyük, már csak a játéktermi múlt miatt is.

podcast52.png

8 komment

Címkék: retro közösség podcast múzeum flipper checkpoint

Checkpoint Mini #48: ActRaiser

2017.08.10. 23:44 Stöki

cpmini_48.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Időről időre előveszünk olyan játékokat, amiket itthon száz játékosból jó, ha egy ismer. Az ActRaiser is valószínűleg ilyen, pedig egy elképesztő, korát meghazudtoló SNES-gyöngyszem. Az 1990 végén megjelent stratégia-akció hibrid a platform egyik legösszetettebb játéka volt, amivel ma is érdemes próbát tenni. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

3 komment

Címkék: retro podcast snes checkpoint mini

Checkpoint 3x16: A SZÁZADIK ADÁS!

2017.08.04. 16:16 Stöki

Amikor Grathtel 2015 tavaszán kitettük az első Checkpointot az IDDQD-ra, nyilván nem sejtettük, hogy bő két évvel később már a századik adást fogjuk tolni, ráadásul a podcast támogatóinak segítségével, elképesztően jó és támogató közönség előtt. Márpedig két és fél hete ez történt (lásd akkori beszámolómat), és kicsit még mindig az élmény hatása alatt vagyunk. Most pedig az is meghallgathatja a felvételt, aki a július 17-i felvételre nem tudott eljönni a helyszínre, az Epam meetuptermébe. (A helyért ismét köszi az Epamnak, a Runyai Stúdiónak pedig a felvétel rögzítését - nyugi, a felvétel elején az a kis gerjedés hamar elmúlik.)

podcast51.png

17 komment

Címkék: retro közösség podcast starcraft checkpoint

Checkpoint Mini #47: Ghostbusters (+ a 10 legjobb filmes témájú videojáték)

2017.07.30. 20:35 Stöki

cpmini_47.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Megint esedékes volt egy toplistás poszt, úgyhogy fogtuk az Activision egyik nagy klasszikusát, a Ghostbusterst (amit egyik lelkes támogatónk, Király Ernő javasolt), és miután kiveséztük, elmerengtünk azon, mik a legjobb filmes témájú videojátékok. Ha kíváncsi vagy élményeinkre és a toplistán szereplő játékok indoklására, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

33 komment

Címkék: retro közösség film podcast toplista activision checkpoint mini

Checkpoint 3x15: A Myst és a Quern

2017.07.25. 21:59 Stöki

Üdv mindenkinek a Checkpoint legújabb adásában, ami sorban az ötvenedik vendéges felvétel, de ilyen pimf évfordulókat nem ünneplünk, amikor mindennel együtt mindjárt itt a századik adás (a felvétel már meg is volt, elég jó hangulatban). Annyiban mégis különleges alkalom a mostani, hogy ezúttal egy Checkpoint Minit is elrejtettünk a Checkpointba, ugyanis a Mystről elég sokat beszéltünk, mert úgy éreztük, szükséges kivesézni valódi témánkhoz, a Quernhez.

podcast50.png

18 komment

Címkék: retro közösség podcast myst checkpoint quern

Checkpoint Mini #46 - Rise of Nations

2017.07.22. 13:57 Stöki

cpmini_46.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Régen volt jóféle stratégiai játék a Checkpoint Miniben, és a North & South leporolásának szomorú emlékét is el akartuk űzni, így esett most választásunk a Rise of Nationsre, ami 14 év alatt nem öregedett sokat. Mára már eléggé elfelejtették, pedig kis túlzással akkora megbecsülést érdemelne, mint a Civilization és az Age of Empires - hiszen ezeknek a játékoknak egy érdekes hibridje. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

15 komment

Címkék: retro közösség podcast rts checkpoint mini

Ilyen volt a 100. Checkpoint felvétele

2017.07.19. 18:19 Stöki

Hétfőn lezajlott Checkpoint nevű szeretett podcastunk 100. adásának felvétele. (50 vendéges adás, 47 Mini, 2 szilveszteri - így jön ki a 99 adás, ami a századikat megelőzte).  2015 tavaszán kezdtük el ezt a podcastes mókát, és azóta nagyon megszerettük, az adások ezres nagyságrendű hallgatottságai és az itteni visszajelzések alapján meg azt szűrtük le, hogy érdemes ezt csinálni. Szóval a 100. adást közönség előtt vettük fel.

A helyzettől rögtön kicsit nagyobb tétje lett a felvételnek. Ha magunk között nagyon elcsesszük a 100. adás felvételét, akkor legfeljebb másnak újravesszük - na de közönség előtt elsőre kell jól szerepelni. Szóval én eléggé izgultam az elején, annak ellenére, hogy aránylag sokszor kellett már nagyobb közönség előtt beszélnem (de azok olyan alkalmak voltak, amik nem jelentettek nekem ilyen sokat). Pedig felesleges volt paráznom, mert az esemény úgy sikerült, ahogy a fejemben egy Ideális Századik Checkpoint Felvétel élt: szervezési, technikai probléma nem volt, a közönség eljött és sokat nevetett, mi meg pláne, utána meg söröztünk és dumáltunk egy jót. 

16 komment

Címkék: retro közösség golden axe checkpoint checkpoint mini

Hétfőn közönség előtt vesszük fel a 100. Checkpointot, gyere el!

2017.07.15. 23:56 Stöki

Már írtunk róla a blogban is és Facebookon is, de még egy emlékeztető nem árt: hétfőn vesszük fel szeretett podcastünk, a Checkpoint (Mini) 100. adását, közönség előtt, és bárki eljöhet a felvételre (mobások is, de ők lehetőleg a küszöb alatt kússzanak be).

Időpont:

 • Július 17. hétfő 18:00 (17:45-től már lehet jönni, a felvételt 6-kor megpróbáljuk elkezdeni, bár pár perc csúszás elképzelhető)

Helyszín:

 • Az EPAM Systems meetupszobája (amit nagyon köszönünk az EPAM-nak, elképesztő jó fejek), elvileg belefér vagy 120 ember, és lesz némi enni-innivaló is. A pontos cím Futó u. 47-53., a Corvin köztől pár perc gyalog.

100.png

Műsor:

 • Két blokkban vesszük fel az adást. Kb. 18:00-tól lesz az első blokk, egy nagyjából egyórás Checkpoint két vendéggel, a 100.adásra szabott félkomoly témával.
 • Utána 15 perc szünet, pisi, szusszanás.
 • Ezt követi a második blokk, ami egyrészt egy Checkpoint Mini felvétele lesz, másrészt kihasználnák, hogy ott vagytok, és közönségtalálkozó jelleggel az utolsó félórába a helyszínen megjelent nagyérdeműt is bevonnánk.
 • Legkésőbb fél 9 tájban megköszönjük a vendéglátást az EPAM-nak, és átvonulunk a szemközti Élesztőbe, ahol foglalt asztalok várják az afterozni vágyókat (ott már műsor nem lesz, csak pár sört legurítunk és éltetjük a nagy pixel örökkévaló szépségét).

Gyertek, jó lesz. (Ha jöttök, jelezzétek a Facebook eseményen, hogy tudjuk, kb. hány emberre számítsunk,)

7 komment

Címkék: közösség évforduló checkpoint checkpoint mini irl buli

Checkpoint 3x14: Az Activision

2017.07.14. 23:53 Stöki

Üdv mindenkinek a Checkpoint legújabb adásában! Mielőtt elfelejtem: napokon belül felvesszük a 100. Checkpointot, itt vannak a részletek, tessék jönni, és jelezni Facebookon (az Epamnak meg nagyon köszönjük a helyszínt). Előtte azonban itt a kilencvensokadik adás, és benne a videojáték-történelem egyik legsikeresebb kiadója, ami nagyon szép, a fejlesztők érdekeire figyelő, lázadó kezdetekkel jutott el egy egészen más pozícióig.

podcast49.png

7 komment

Címkék: retro közösség podcast activision checkpoint

Checkpoint Mini #45: The Chaos Engine

2017.07.12. 00:02 Stöki

cpmini_45.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Bitmap Brothers játékait eléggé bírjuk (a Z-ről már volt is szó itt korábban), így valószínűleg elő fog fordulni még néhány a podcastben. Ezúttal a The Chaos Engine-t próbáltuk ki újra, sajnos külön-külön, pedig kooperatív módban valószínűleg nagyobb móka lett volna. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

14 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint mini bitmap brothers chaos engine

Checkpoint 3x13: Naughty Dog

2017.07.06. 09:25 Stöki

Üdv mindenkinek a Checkpoint legújabb adásában, ami ezúttal egy csibész kutyusról fog szólni. A Naughty Dog korunk egyik legjobb fejlesztőstúdiója, nagy szabadságot is élveznek a Sonynál, de a cég kezdeti sokkal szerényebbek voltak. A közelgő Uncharted-kiegészítőre várva végigvettük, hogy alakult a csapat sorsa a megalapítása óta elmúlt 33 évben.

podcast48.png

6 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint naughty dog

Checkpoint Mini #44: Moonstone: A Hard Days Knight (+ a 10 legjobb véres játék)

2017.07.01. 09:48 Stöki

cpmini_44.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A mostani játékkal újabb patreonos vállalásnak teszünk eleget; volt egy olyan felelőtlen ígéretünk, hogy havi egy Checkpoint Minihez kapcsolunk egy toplistát is, és most éppen ez fog történni. Az adásban a Moonstone című amigás-pécés klasszikusról lesz szó (szóvicces alcím: A Hard Days Knight), ami elég véres játék volt a maga korában - és még mai mércével is az. Ennek apropóján összeszedtük a 10 legjobb véres játékot, részleteket lásd lejjebb, vagy csak hallgasd meg az adásban. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

23 komment

Címkék: retro podcast toplista erőszakos játékok moonstone checkpoint mini

Panic Street – A nőcis Quix-klón, amiből kivették a nőciket

2017.06.28. 18:38 Grath

Amikor 1978-ban a Taito lecsapott a világ aprópénz-készletére a Space Invaders játéktermi gép kiadásával, édes probléma előtt találta magát a cég pénzügyi osztálya: nagyobb vagyonuk lett, mint amit valaha is ésszerűen el tudtak volna költeni. Ezért aztán olyan utat választottak, ami így három és fél évtized távlatából hibásnak bizonyult, ám a játékosok remekül jártak vele – szinte az egészet visszaforgatták a fejlesztésbe. Sok apró stúdiót alapítottak, vagy vásároltak fel, melyek közül néhány még egyetlen játékot sem tudott kiadni, mielőtt eldózerolták volna, mások viszont évtizedeken keresztül dolgoztak velük. Az utóbbiak közé tartozik az alapító Hiroshi Kaneko nevét viselő Kaneko is; ez az apró stúdió szinte kizárólag a japán piacra dolgozott, eleinte a Taito kötelékében, majd önállósodva, független kiadóként is működve. A végül 2004-ben csődbe ment, de jogilag csak 2006-ban megszüntetett cég neve sosem vált igazán ismertté: legnagyobb sikerüket a pornóközeli képeket használó Qix-klónokkal, a Gals Panic-szériával aratták, legjobb játékuk pedig kétségtelenül a Cyvern volt (igen, egy kiborg sárkányokat használó remek shoot ’em upról van szó). E cikk témája nem csak nevében hasonlít az említett Gals Panicra, de stílusában is – ám kétségtelen, hogy azoknál a játékmenetet tekintve sokkal többet nyújt. Azt hiszem vitathatatlan: a Panic Street minden idők egyik legjobb Qix-variánsa!

arcade-qix-xbox-360-qix-.jpg

Nyilván nem minden a grafika, de 1981 és 2009 között azért néhány videojáték-sorozat nagyobb előrelépést élt át; akár a Taitonál maradva is...

Ha esetleg valaki nem tudná, hogy mi az a Qix: ez az a területfoglalásra épülő program, ahol a játékos tulajdonképpen egy kurzort mozgat a saját területének peremén. Egy gomb lenyomásával kitörhetünk a fekete, még el nem foglalt részekre, és különféle négyszögeket levágva terjeszkedhetünk. Természetesen akad ellenfél is, akihez ha hozzáérünk foglalás közben, elveszítünk egy életet. Ez az 1981-es játéktermi gép elsöprő sikert aratott világszerte, és nem csak millió portot kapott a korszak minden gépére, de természetesen imitátorokat is megihletett. Nem is keveset: egy időben tucatszám jelentek meg a klónok, amelyek azon túl, hogy eltérő ellenfeleket és háttereket adtak – hogy ne egyszerűen zöldre kelljen színezni a fekete háttereket –, általában nem igyekeztek változtatni az alapokon. (A legutóbbi hivatalos rész, az Xbox 360-ra megjelent Qix++ sem nyújt sokkal többet – háttérgrafika nincs, csak eltérő bónuszokat adó szigeteket lehetett elfoglalni.)

arcade-gals-panic-2-arcade-flyer.jpg

A Gals Panic II megjelent Amerikában is, meglehetősen egyértelmű hirdetéssel készülve a játékterem-tulajok becserkészésére.

4 komment

Címkék: retro retroland panic street qix

Közeleg a 100. Checkpoint felvétele!

2017.06.26. 19:25 Stöki

Tavalyelőtt tavasszal Grath és én vérmes remények nélkül, nagyon sok bizonytalansággal kezdtük el a Checkpoint podcastet. Fel voltunk készülve arra, hogy pár felvétel után belátjuk, hogy nem való nekünk a dolog, és nem biztos hogy akkoriban nagyobb összeget tettünk volna arra, hogy lesz, amikor kerek 100 adás sorakozik majd egymás után a Soundcloud profilunkban. Márpedig ez hamarosan megtörténik, valamikor július közepén.

Ebből az alkalomból élő közönség előtti felvételt szervezünk július 17-én hétfőn, este 18:00 körüli kezdéssel. A helyszín még nem ismert, attól is függ, hogy hány érdeklődő lesz. Szóval aki jönne, azt arra kérjük, jelezze nekünk a 100. felvétel Facebook-eseményénél, mindenféle további részletek is ott jönnek majd először.

100.png

És ha már így összejöttünk, hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy négy rövid kérdéssel megszondázzam a nagyérdeműt, csakis azért, hogy a Checkpoint még jobb és szebb lehessen. Érdekelne minket, merre érdemes tolni az arányokon, illetve hogy a Patreon-támogatók (áldassék a nevük!) felolvasása hogyan történjen.

11 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint checkpoint mini

Checkpoint 3x12: A magyar robotika kezdetei

2017.06.25. 21:16 Stöki

Üdv mindenkinek a Checkpoint legújabb adásában, amihez rögtön két disclaimert is fűznék. 1. Az adást június elején vettük fel (előbb akartuk kitolni, de az E3 beelőzött), ezért a hírek kicsit khm... patinásak. 2. Kicsit kevés lett a gémerkedés ebben az adásban, de egyrészt a téma, másrészt a vendég személye miatt megengedtünk egy ilyen kis elhajlást, mert szerintünk így is elég érdekes lett a végeredmény.

podcast47.png

13 komment

Címkék: retro közösség podcast robotika checkpoint