HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #72: SOS

2018.05.16. 22:01 Stöki

cpmini_72.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Mostani választottunk egy SNES-kuriózum, amiről valószínűleg kevesen hallottak, de hát mikor fogott ez vissza minket abban, hogy rejtett kincseket ássunk elő a játéktörténelem feneketlen időgépének képzavarokkal teli rakományából. Tengeri katasztrófa + megdőlő sprite-ok + kalandelemek = WIN? Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

19 komment

Címkék: retro podcast snes checkpoint mini

Checkpoint 4x10: A PC-X magazin

2018.05.05. 22:06 Stöki

Folytatjuk gémersajtós lappiaci körképünket a Checkpointban: ugye korábban volt szó már a PC ZED-ről és a Gamestarról is, most kikerekítjük ezt a sztorit a PC-X-szel, hiszen ugye a Gamestar itthon a PC ZED és a PC-X fúziójából jött létre sajátosan magyaros módon. Nekem a három adásból ez volt a legérdekesebb és legizgalmasabb beszélgetés, és nemcsak azért, mert a sztorinak erről a részéről tudtam a legkevesebbet...

podcast77.png

43 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint játéksajtó pcx

Checkpoint Mini #71: Crusader: No Remorse (+ a 10 legjobb izometrikus játék 1995-ig)

2018.04.30. 18:47 Stöki

cpmini_71.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Vannak játékok, amikkel kevesebben játszottak, mint amit megérdemelt, és a Checkpoint Mini egyik célja ezeknek megadni a kellő népszerűséget. Ilyen a Crusader: No Remorse (illetve No Regret) is, a kilencvenes évek egyik legjobb taktikai lövöldözős játéka. Ha még nem ismered, most is kipróbálhatod, mert ma is egész fogyasztható. Okoskodásunkhoz hozzácsaptunk egy toplistát is a legjobb izometrikus játékokról, amik a Crusader előtt készültek. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

20 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 4x09: A Metal Gear (Solid) sorozat

2018.04.24. 21:21 Stöki

Perverz örömet okoz nekem olyan angol szövegeket olvasni, amikről ordít, hogy japánok találták ki azokat. Például azt, hogy Psycho Mantis vagy Revolver Ocelot, esetleg Decoy Octopus. Vagy ha már itt tartunk, Solid Snake. Idén húszéves a Metal Gear Solid, és idén jelent meg az első olyan MGS, amiben Kojima már sehogyan nem vett részt - ennek apropóján csináltunk is egy adást a sorozatról.

podcast76.png

11 komment

Címkék: retro podcast checkpoint metalgear

Checkpoint Mini #70: Wizball

2018.04.19. 16:11 Stöki

cpmini_70.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Mostani választottunk a Commodore 64 egyik legzseniálisabb játéka - legalábbis az angoloknál, mert én annak idején nem értem el vele sok sikert, és utólag értetlenül álltam az előtt, hogy milyen kultusza van például a Retro Gamer magazinban. A Wizballról van szó, amire most rászántuk az időt, hogy megfejtsük - elvégre ha Sensible-játék, akkor nem lehet olyan nagyon rossz. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

17 komment

Címkék: retro podcast c64 sensible software checkpoint mini

Checkpoint 4x08: A Remedy Entertainment

2018.04.10. 23:07 Stöki

Volt egy golyóm, amin Nicole Horne neve állt. Sőt, tízezer skulóm, annak a boszorkánynak a nevével. Neki csúcstechnikás biztonsági rendszere volt, zsoldoshadserege és annyi fegyvere, amennyivel el lehetett volna indítani a harmadik világháborút. Nem féltem.

Ó, Max, senki nem tud olyan romantikus lenni, mint te. Max, mint Max Payne, a Remedy egyik legjobb játéka, ami után jött egy pöpec folytatás, aztán a szintén remek Alan Wake. Nem bírtuk tovább, jól kibeszéltük ezt a jó kis finn céget.

podcast75.png

34 komment

Címkék: retro podcast max payne checkpoint remedy

Checkpoint Mini #69: Bad Mojo

2018.04.06. 22:34 Stöki

cpmini_69.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az erotomán számmisztika-rajongók csalódni fognak, mert már felvétel közben esett le nekünk, hogy a 69. adást készítjük éppen. Így a témaválasztás nem feltétlenül passzol a nevezetes számhoz: egy elég gusztustalan, és nagyon furcsa játékot próbáltunk ki, aminek egy csótány a főszereplője. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

4 komment

Címkék: retro podcast remedy checkpoint mini

Checkpoint 4x07: A Dreamcast

2018.03.29. 22:55 Stöki

A Checkpoint nem titkolt célja, hogy a mindenki által ismert retróságok mellett bemutassa a hazai gémerkultúrába kevésbé beágyazott retróságokat is. Ennek szellemében nagyon érett már egy Dreamcast-adás, és mivel idén lesz 20 éves a Sega legendás utolsó konzolja, megragadtuk az alkalmat és HP-t, hogy beszélgessünk róla egy jót (mármint a Dreamcastról, nem HP-ről).

podcast74.png

16 komment

Címkék: retro podcast sega dreamcast checkpoint

Checkpoint Mini #68: Sam & Max Hit the Road (+ a 10 legjobb videojátékos duó)

2018.03.25. 23:04 Stöki

cpmini_68.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Lucasarts-kalandjátékról mindig szívesen beszélünk, a Sam & Maxről meg pláne - főleg, hogy valamilyen lehetetlen okból teljesen a blog radarja alatt volt az elmúlt sok évben. Hát most kipróbáltuk (én végig is toltam), és nem bántuk meg. Okoskodásunkhoz hozzácsaptunk egy toplistát is a legjobb videojátékos párosokról, lásd és hallgasd lentebb. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

46 komment

Címkék: retro podcast toplista kalandjáték lucasarts checkpoint mini

Checkpont 4x06: A Rare / Ultimate Play The Game

2018.03.15. 16:57 Stöki

Régen volt olyan adásunk, amiben egy fejlesztőcsapat történetét veséztük ki. Márciusban kettő ilyen is lesz, és a mostani adás az egyik: a Rare korszakait és évtizedeit beszéltük át, illetve az Ultimate Play The Game-ét. Hiszen a Spectrum-korszak egyik legsikeresebb fejlesztőcége, az Ultimate tagjai alapították a Rare-t - ami látott már szebb napokat is, mint mostanság, de a múltjukban több csúcspont is van.

podcast73.png

25 komment

Címkék: retro podcast rare checkpoint

Checkpoint Mini #67: Stonekeep

2018.03.08. 22:56 Stöki

cpmini_67.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Stonekeep tipikusan az a játék, aminek a fejlesztési sztorija érdekesebb, mint a végeredmény. Sima dungeon crawlernek indult, aztán korát megelőző grafikájú csodajátékká avanzsált, majd megindult a vaporware-esedés útján, miközben az idő lassan elment mellette. Eye of the Beholder-utánérzés teljes képernyőn, aminek szörnyű ára volt. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

20 komment

Címkék: retro podcast rpg interplay checkpoint mini

Checkpont 4x05: A Gamestar

2018.03.04. 22:38 Stöki

A PC ZED-adás után volt egy olyan felelőtlen ígéretünk, hogy lesznek még a magyar játéksajtó régi lapjaival foglalkozó adások. Nem is kellett sokáig várni a következőre, gyakorlatilag a múltkori sztorit folytatjuk, vagyis  a Gamestarról beszéltünk, ami ugye a PC ZED és a PC-X összeolvadásából született (és tervezünk majd egy külön PC-X adást is, ha sikerül megszólalót találnunk hozzá - Trf, ayt? :)).

podcast72.png

54 komment

Címkék: retro podcast gamestar checkpoint játéksajtó

Checkpoint Mini #66: Project Firestart

2018.02.26. 22:57 Stöki

cpmini_66.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A Project Firestartról volt már egy külsős poszt itt a blogon, de attól még sokan kértétek, és mi is szívesen tettük próbára a C64 egyik legjobb játékát, hogy mennyire állta ki az idő próbáját. Spoiler: meglepően jól. Túlélőhorror a túlélőhorrorok előtti időkből, korai moziélmény és a 8-bites platform korlátainak feszegetése - ez a Project Firestart. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

25 komment

Címkék: retro podcast c64 dynamix project firestart checkpoint mini

Checkpont 4x04: Videojáték-biznisz régen és ma

2018.02.19. 16:49 Stöki

Sokszor beszélünk a videojáték-ipar üzleti oldaláról, de fennállásunk három éve alatt egyetlen dedikált adást sem szenteltünk ennek. Na majd most, ugyanis egyik előző évados vendégünk, Vigh Attila bejelentkezett, hogy szívesen beszélne erről, mi pedig örömmel az arcába toltuk a mikrofont.

podcast71.png

38 komment

Címkék: retro üzlet podcast checkpoint

Checkpoint Mini #65: Warcraft I-II. (+ a 10 legjobb, nem-Blizzard, nem-Westwood real-time stratégiai játék)

2018.02.14. 22:51 Stöki

cpmini_65.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak (részben újrahasznosítva egy korábbi posztot). És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A most választott játék rögtön kettő: a Warcraft első és a második része - mindkettőt nagyon sokan kértétek, mi pedig bármikor szívesen beszélünk Blizzard-játékokról. És akkor már toplistás adást rittyentettünk belőle, Grath csodás kategóriaválasztásának mentén, miszerint a 10 legjobb, nem a Blizzard és a nem a Westwood által készített valós idejű stratégiai játék (és még ez az ember szólt be a 10 legjobb J-betűs játékra). Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

147 komment

Címkék: retro podcast toplista warcraft blizzard checkpoint mini