HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Utolsó kommentek

Checkpoint 3x09: Amiga

2017.05.21. 22:53 Stöki

Először is egy szolgálati közlemény: tovább szeretnénk pimpelni a podcastet, ezért kilőttünk egy Patreon-oldalt, vagyis mostantól pár fityinggel lehet támogatni a Checkpointot, hogy még pöpecebb lehessen. Csomó új tervünk van, és a pénzt visszaforgatnánk a podcastbe illetve a támogatóknak. Itt írtam le a részleteket, nagyon köszi, ha legalább elolvassátok.

Az eheti podcast vendégei a második legjobb magyar videojátékos podcast, a Konnektor négyesfogatából jöttek: Dewla és Zephyr (persze mind a négy jómunkásembert szívesen láttuk volna, de csak két vendégmikrofon van, innen nagy üdv Gregnek és Warhawknak is). A Konnektor ugye nemcsak a második legjobb gémer podcast, de az egyik legrégibb is: több mint hét éve megy, a 368. adásnál tart, elképesztő tapasztalat gyűlt ott össze.

podcast44.png

30 komment

Címkék: retro közösség podcast commodore amiga konnektor checkpoint

Támogasd a podcastot, hogy még faszább lehessen!

2017.05.21. 21:49 Stöki

 

Drága olvasóink/hallgatóink/követőink!

Harmadik éve toljuk rendületlenül a Checkpoint szekerét, idén még elszántabban, mint valaha (2017-es indulásunk óta egy hét sem maradt ki, figyeltétek?), és most szeretnénk tovább pimpelni a podcastet. Ehhez viszont némi pénzre volna szükségünk – igen, egy amolyan lejmolós kampányindítást olvasol most, de megköszönjük, ha végigolvasod, mert akkor is lesz neked érdekes új infó, ha nulla forintot szánsz nekünk. És mindenekelőtt szeretnénk leszögezni, hogy ha egy fitying nem jön össze, akkor is megy tovább a Checkpoint és a Checkpoint Mini azt eddigi menetrend szerint, mert ez a hobbink, szeretjük csinálni. Az egész kampányt úgy találtuk ki, hogy

  • minden, ami kiesik belőle, plusz frankóságokat eredményezhet az eddigiekhez képest,
  • a támogatók extra virtuális és kézzelfogható bónuszokat kapnak,
  • de a közösségi támogatás gyümölcseit részben azok is élvezhetik, akik nem támogattak minket. (De csak ha lesz elég támogató, hihihi.)

Szóval Patreonra megyünk – ez egy olyasféle crowdfunding szolgáltatás, mint a Kickstarter meg az Indiegogo, csak nem egyszeri adományra van kitalálva, hanem havi apanázsra.

De miért adnék havonta akár egy fél petákot ezeknek a csávóknak, amikor éppen most szögezték le, hogy 0 forinttal is megy tovább minden, ahogy eddig?

Nagyon jó kérdés, már vártuk.

27 komment

Címkék: közösség podcast checkpoint checkpoint mini

Checkpoint Mini #40 (és Kétheti Retro): Redneck Rampage

2017.05.14. 23:18 Stöki

 

cpmini_40.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak.

A mostani játékot sokan kértétek már mindenféle formában, és én is szép emlékeket őrzök róla: a Redneck Rampage. Jó kis suttyó fps sok olyan poénnal, ami húsz éve még ült, de ezek szokták nehezen kiállni az idő próbáját. Hát voltak is vele problémáink rendesen, már csak technikai oldalról is. Ha kíváncsi vagy arra, hogy Grathnek és nekem mennyire jött be a játék, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

16 komment

Címkék: retro közösség podcast fps checkpoint mini redneck rampage

Checkpoint 3x08: A M.A.G.U.S.-tól a Neocore-ig - Nyulászi Zsolt játékai

2017.05.07. 22:58 Stöki

Az eheti podcast vendége igazi játékipari veterán, de nem a Novotrade-generációból, hanem egy nemzedékkel későbbről. Annak ellenére, hogy ő is C64-re fejlesztette első fizetős programjait - csakhogy ezek nem játékok voltak. Fantáziáját először papíron élte ki, a legsikeresebb magyar szerepjáték, a M.A.G.U.S. egyik alkotója volt, majd a Codex nevű asztali RPG-t is elkészítette, írt regényeket, és csak ezután jött a profi videojáték-fejlesztés.

podcast43.png

45 komment

Címkék: retro közösség podcast magus philos checkpoint mithis neocore nyulászi zsolt

Checkpoint Mini #39 (és Kétheti Retro): Cannon Fodder

2017.04.30. 23:39 Stöki

 

cpmini_39.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak.

A mostani játékot sokan kértétek már kommentben is, Facebookon is, de én halogattam róla az adást, mert kicsit tartottam attól, hogy huszoniksz év után nem lesz olyan jó újra elővenni. A Cannon Fodderről van szó, ami a kilencvenes évek közepének legjobb taktikai akciójátéka volt, elképesztő mennyiségben toltuk a koleszban - ugyanakkor nem ismerek élő embert, aki végigjátszotta volna. Ha kíváncsi vagy arra, hogy Grathnek mennyire jött be a játék, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

18 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint mini

Checkpoint 3x07: Mérő László játékai

2017.04.23. 23:54 Stöki

1997 körül a Kandón volt egy felvilágosult tanárom, aki a tanrendbe bevette a Mindenki másképp egyforma című könyvet. Két nap alatt felfaltam, és azóta keresem Mérő László könyveit (sőt, újságcikkeit, nagyon örültem, amikor sorozata lett a Magyar Narancsban). Azt csak később tudtam meg, hogy videojáték-fejlesztéssel is foglalkozott - naná, hogy meghívtuk a Checkpointba vendégnek. (A képet a Vakondok 4-ből loptam.)

podcast42.png

9 komment

Címkék: retro közösség podcast mérő lászló checkpoint novotrade

Checkpoint Mini #38 (és Kétheti Retro): North & South

2017.04.16. 18:45 Stöki

 

cpmini_38.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak.

A mostani játékkal ritka kivételt teszünk, erről ugyanis már írtam hosszabban a blogban, és ilyeneket nem szoktunk beválogatni a Checkpoint Minibe (és nem is csinálunk belőle rendszert). De az a poszt már vagy öt éve volt, senki sem emlékszik rá (alant recikláltam), illetve Grath nagyon-nagyon szeretett volna csinálni róla egy adást. Mondjuk, ezt úgy mondta, hogy még nem próbálta ki a játékot - ami nevezetesen a North & South -, és hát ez a stratégia a majdnem harminc év alatt elég csúnyán öregedett. Ha kíváncsi vagy arra, hogy Grathnek mennyire jött be a játék, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

22 komment

Címkék: retro közösség podcast infogrames checkpoint mini

John Romero képeslapot küldött nekünk

2017.04.13. 23:05 Stöki

Ha már az előző podcastadásban többször előjött John Romero, a Doom és a Quake egyik alkotójának neve (mert ugye a legendás Kornelia volt a vendégünk, aki egy emlékezetes meccsen cipóra verte a jó Johnt), ideje posztolnom ezt a képeslapot, amit pár hete kaptam/kaptunk. Maga Romero küldte az IDDQD-nek (meg az Indexnek, mert oda postázta, de igazából a blognak küldte), és személyesen kívánt vele további jó doomozást.

Ez nagyon megható, főleg az a része, hogy a blog egyik régi rajongója szervezte meg ezt a csodás meglepetést. Ő a gémerhímzéseiről ismert impTimi (akiről itt volt szó korábban), és róla tudjuk, hogy Romeróval régóta levelezget, mert hát elég nagy tisztelője a Doomnak. Timire még 2015 február körül írt rá John, hogy küldene neki egy csomagot. Ő kapásból válaszolt, hogy oké, de valami képeslapot küldjön már az IDDQD-nak is, és megadta Romerónak az Index címét. A fejlesztőlegenda kicsit lassan reagált a kérésre, de kétségtelen, hogy teljesítette, mutatom a fényképes bizonyítékokat.

8 komment

Címkék: közösség wolfenstein doom quake id software john romero

Checkpoint 3x06: A magyar lány, aki legyőzte John Romerót

2017.04.09. 21:22 Stöki

Itt a tavasz, Quake az ég és zöld a fű, ebből az alkalomból meghívtuk az egyik legismertebb esportolónkat, aki saját bevallása szerint a mai ligákban már nehezebben boldogulna - na de ő a kilencvenes évek közepén kezdte, pár hónappal azután, hogy az id Software csodálatos Quake-je megjelent.

podcast41.png

25 komment

Címkék: retro közösség podcast quake esport checkpoint

Checkpoint Mini #37 (és Kétheti Retro): TRON 2.0

2017.04.01. 22:36 Stöki

 

cpmini_37.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak.

A mostani játékot kivételesen nem ti választottátok, hanem én, mert egy Gog-leárazáson belefutottam a Tron 2.0-ba, és meglepetésszerűen végigjátszottam, ezután pedig követeltem Grathtől, hogy csináljunk róla adást. Mondhatni, Tron-követelő voltam, szóval most rátok mérünk egy Tron-csapást. A cucc 2003-as fps, ami már megjelenésekor avítt volt játéktechnikailag, én mégis nagyon szerettem, és most is sok kellemes emlék visszajött. Ha kíváncsi vagy erre részletesen, illetve arra, hogy Grathnek mennyire jött be a játék, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

15 komment

Címkék: retro közösség podcast fps monolith checkpoint mini

Checkpoint 3x05: A Philos-sztori

2017.03.26. 23:12 Stöki

Mindig kíváncsian követem egy-egy podcastadásunk utóéletét, de ezúttal kicsit tartok is tőle - ugyanis a Philosról lesz szó, ami érzékeny pont a magyar játékfejlesztésben. Beszéltünk már a Checkpointban volt novotrade-esekkel, Digital Reality-alkalmazottakkal, magányos C64-hősökkel, éppen szerveződik egy adás a Mithis volt vezetőjével, de a Philos eddig kimaradt, és így a harmadik évad felé ez kezdett ciki lenni. Szóval meghívtuk a Philos volt vezetőjét/befektetőjét, Zámbó Viktort, mert valahol el kell kezdenünk a Philos-sztori felgöngyölítését, ő pedig egy megkerülhetetlen kulcsfigura volt. Arról nem is beszélve, hogy ott volt a novotrade-es játékfejlesztés kezdeteinél, vagyis vezetett csapatot a C64-es és a pc-s korszakban is, és ez önmagában is érdekes.

podcast40.png

53 komment

Címkék: retro közösség podcast philos checkpoint

Wolfenstein 3D idétlen hangokkal irányítva

2017.03.20. 21:57 Stöki

Andreas Refsgaard és Lasse Korsgaard két fiatal dán programozó, akik Koppenhágában vezetik a Støj nevű kreatív kóderstúdiót. Mindenféle félkomoly projekteken dolgoznak, csináltak már például mozitrailereket néző algoritmust és arcgrimaszokkal befolyásolható zenét. Ezek után az már csak könnyed ujjgyakorlat volt nekik, hogy a Wolfenstein 3D irányítását hangvezéreltre drótozzák. Füttyögés a futás, taps az ajtónyitás, pjiú-pjiú a lövés. A nap kihívása: röhögés nélkül megnézni a lenti videót.

(Disclaimer: Az eredeti videó Twitteren jelent meg, azért nyúltam le YouTube-ra, hogy biztosan megegye a blogmotor az embedet.)

7 komment

Címkék: videó állatság wolfenstein

És a páros belépőket nyerték...

2017.03.20. 14:38 Stöki

Tattararaaam, eredményhirdetés kövekezik. Múlt héten ugye volt egy Vakondok 4 nyereményjáték, amin erre a kiváló dokumentumfilmre lehetett páros belépőket nyerni. Egy játékcímet lehetett beküldeni, amihez a lenti kép volt a nyom. A hat screenshotrészlet játékainak kezdőbetűit kellett összeszedni, egyiket nem felhasználni, egy másikat viszont kétszer is, és így lehetett kirakni a keresett magyar játék címét.

arkhimedesz.png

Fentről lefelé, balról jobbra haladva a hat (szintén magyar) játék az Arctic Shipwreck, a Reunion, a King Arthur, az Impossible Mission II, az Új Vadnyugat 2 és az Ecco the Dolphin volt. A kezdőbetűk tehát A, R, K, I, U, E, ebből kis legózás után feltűnhetett, hogy az I-t kihagyva, viszont két E-vel azt kapjuk, hogy EUREKA, és ez volt a megfejtés. Ugye ez volt az a magyar játék, amin Ian Livingstone is dolgozott, Kiss Donát sokat mesélt róla nekünk podcastben, de természetesen a Vakondok 4-ben is előkerült. És akik a helyes megfejtők között is szerencsések voltak: Dobos Bence, Kubai Zoltán, Kürti Nikolett, Nagy Róbert, Pesti Ferenc. Gratulálok nekik, a jegyeket elküldtem. A többieknek is köszi a játékot, és nem kell elszontyolodni, biztos lesz még nyereményjáték idén (minden évben összejön 2-3). A Vakondok 4 vetítési időpontjairól pedig a film honlaján lehet tájékozódni.

5 komment

Címkék: közösség nyereményjáték dokumentumfilm eredményhirdetés vakondok

Checkpoint Mini #36 (és Kétheti Retro): Az Oddworld-játékok

2017.03.19. 22:00 Stöki

cpmini_36.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak.

Egészen hihetetlen, de a blog története során nemigen esett még szó az Oddworld sorozatról. Most pótoltuk ezt a súlyos mulasztást, már csak azért is, mert többen is kértétek, hogy ez a széria legyen a podcastben. Persze főleg a legelső játékról, az Abe's Oddysee-ről beszéltünk, de azért maradt egy kis idő a többire is. Ha kíváncsi vagy arra, hogy tetszett nekünk ennyi idő után a játék, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

11 komment

Címkék: retro közösség podcast oddworld checkpoint mini

Nyerj páros belépőket magyar videojátékos dokumentumfilm premier előtti vetítésére!

2017.03.15. 19:08 Stöki

Aki kicsit is követi a blogot, tudja, hogy nemrég elkészült Vakondok 4 – Végigjátszás címmel egy dokumentumfilm, ami a magyar játékfejlesztés hőskorát dolgozza fel rengeteg olyan megszólalóval, aki nagy idők szemtanúja volt Last Ninjától Imperium Galacticáig. Itt harangoztam be legutóbb, de amúgy csomó werkfilm is volt a blogon, a rendezővel, Matusik Szilárddal pedig hosszan beszélgettünk bő egy éve. Most pedig még egy nyereményjátékot is kaptok, 5 darab páros belépőt lehet nyerni a Vakondok 4 premier előtti vetítésére. A premier március 29-én lesz, a premier előtti vetítés viszont már egy héttel előtte, azaz március 22-én este a Lurdy moziban. Na, erre kap páros belépőt öt szerencsés, aki a blog hagyományaihoz híven kihámoz a lenti screenshotrészletekből egy magyar játékcímet.

arkhimedesz.png

A hat részlet mind egy-egy magyar fejlesztésű játékból származik - lesz olyan, ami rögtön beugrik majd, lesz, ami csak kis keresgéléssel, de ha nincs is meg mind, kis okoskodással akkor is megoldható a feladat. A keresett játék címét a hat fenti játék kezdőbetűiből lehet összerakni, némi nehezítéssel:

  • A képek nem sorrendben szerepelnek, azaz a kezdőbetűket összekevertem.
  • Az egyik kezdőbetűt ráadásul nem is kell felhasználni.
  • Egy másikat viszont kétszer is.

A megfejtéseket még a héten várom, azaz vasárnap éjfélig a szokásos levélcímre (iddqdblog kukac gmail). Eredményhirdetés hétfő délelőtt.

A film nyilván előbb-utóbb kiköt majd legálban a neten, mint az előző Vakondokok, de egészen más nagyvásznon látni a böhöm pixeleket. Szóval aki teheti, nézze majd meg, szépen gyűlnek már a vetítési időpontok, a készítők az ország több városában is megadják a módját a premiernek. Az időpontokat lásd a logo alatt, a poszt végén. Az alkotóknak pedig újfent gratulálunk.

3 komment

Címkék: retro nyereményjáték dokumentumfilm vakondok magyar játékfejlesztők