HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 4x15: Az E3 2018 értékelése

2018.06.18. 22:13 Stöki

Hát megvolt az idei E3, néhány kisebb meglepetéssel és baromi jó trailerekkel. A sokadik E3 volt, amit végigkövettünk (sajnos idén nem a helyszínről), de minden évben van pár játék, ami ugyanúgy fellelkesít minket, mint 14 éve, amikor először voltunk kint együtt a show-n. És persze idén is kitárgyaltuk, kinek mi tetszett legjobban - és ha már kitárgyaltuk, felvettünk egy adást is erről.

podcast82.png

17 komment

Címkék: podcast e3 checkpoint kurrens

Checkpoint Mini #75: Populous: The Beginning

2018.06.17. 19:48 Stöki

cpmini_75.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Az előző adásban a legjobb harmadik részekből csináltunk egy toplistát, amiről jól lefelejtettem a Populous: The Beginninget. Pedig ez is jó példa arra, amikor egy brandet valaki átvesz az eredeti alkotóktól, és a saját ötleteivel, de azért az eredeti szellemiségét megőrizve alkot valami nagyon jót. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad). És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval.

21 komment

Címkék: retro podcast bullfrog checkpoint mini

Checkpoint 4x14: A Zelda sorozat - II. rész

2018.06.11. 18:02 Stöki

Tegnap élesítettem Zelda-minisorozatunk első részét, és akkor mára ígértem a következőt. Mivel nem szeretném, ha a magyar Zelda-rajongók elképesztően széles tábora - ami talán még a magyar Giana-rajongók táboránál is nagyobb, de azért lehet, hogy nem - elsöpörne haragjával, betartom a szavam.

podcast81.png

18 komment

Címkék: retro podcast nintendo zelda checkpoint

Checkpoint 4x13: A Zelda sorozat - I. rész

2018.06.10. 17:20 Stöki

Ha megnézzük a GameRankings minden idők legjobb játékait összegző listáját, két Zelda-játékot is találunk az első tízben: a tavalyi Breath of the Wildot 5. és az Ocarina of Time-ot a 2. helyen. A MetaCriticen pedig az Ocarina of Time egyenesen az első helyen trónol. De mik ezek a csodálatos játékok, amik kiérdemelték ezt a figyelmet? - tehetné fel a kérdést, aki életében nem találkozott a Zelda-sorozattal. Márpedig Magyarországon biztosan akad pár ezer ilyen gémer, mert ugye nálunk a Commodore/PC vonal hagyományosan erősebb volt a múltban, mint a konzolok. De semmi baj, a Checkpointban kétadásos Zelda-szemesztert tartunk, mindent megtudhattok a sorozat játékairól. Most 2000-ig megyünk el, a holnap publikálandó második részben pedig a 2000 utáni játékok következnek. (UPDATE: Innen elérhető a második rész.)

podcast80.png

9 komment

Címkék: retro podcast nintendo zelda checkpoint

Checkpoint Mini #74: The Curse of Monkey Island (+ a 10 legjobb harmadik rész)

2018.06.09. 00:08 Stöki

cpmini_74.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A mostani adásban kalózszoftvert támogatunk, amennyiben Guybrush Threepwood karib-tengeri érvényesülése lesz a témánk, mégpedig a harmadik etap. Vagyis az a rész, ami már az eredeti alkotók nélkül készült - és mégis milyen jó lett. Okoskodásunkhoz hozzácsaptunk egy toplistát is a legjobb harmadik részekről - és ahogy ezt leírtam, eszembe jutott, hogy kihagytam a listámról a harmadik Populoust... Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

32 komment

Címkék: retro podcast kalandjáték lucasarts monkey island checkpoint mini

Indul az IDDQD / Checkpoint / Retroland Discord-buli!

2018.06.06. 21:14 Grath

Szeretnéd Stökinek részletesen megmagyarázni, hogy miért nincs igaza a Settlersszel kapcsolatban? Kérdőre vonnád Grathet túlzott konzolpártisága okán? Egyre felháborodottabb posztokban osztanád meg a világgal, hogy miért halott és tökfelesleges dolog ez az egész podcastosdi?

Na ebben az esetben semmi bejelentenivalónk nincs.

Ha viszont szeretnél elbeszélgetni az IDDQD, a Checkpoint és a Retro.Land készítőivel, illetve más, hasonló érdeklődési körrel rendelkező egyénekkel, jó hírünk van: elindult Discord-szerverünk. Ha ennyiből is tudod, miről van szó, csak kattints a https://discord.gg/fkFCUZ7 linkre, és máris Bob a bácsikád. Ha esetleg nem tudnád, mi az a Discord, semmi baj - Stöki is épp itt tart az egyedfejlődés útján. 

A Discord tehát egy chatrendszer, ahol bárki indíthat tematikus szervereket. Igen, lényegében valaki megint feltalálta az IRC-t. De mindegy, nem ez a lényeg, hanem az, hogy a https://discordapp.com/ oldalről letölthető programon, vagy akár az ott található nagy "Open" gomb segítségével elérhető webes felületen keresztül feliratkozhatsz a szolgáltatásra, és ezt követően a fenti linkkel bejuthatsz a mi szerverünkre is. Az elsődleges téma természetesen a videojáték, remélhetőleg esik szó majd új bejelentésekről és régi konzolokról, emulátorokról és leárazásokról, meg mindenről, ami ezek közt van. A biztonság kedvéért a szabályokat azért olvasd el posztolás előtt.

Mindenkit - kazuárokat is - várunk!

5 komment

Címkék: közösség discord

Checkpoint 4x12: A Rossz PC Játékok sorozat

2018.06.04. 23:17 Stöki

Ma Dunát lehetne rekeszteni magyar gémer youtuberekkel, de bő tíz éve más volt a helyzet: akkor egyetlen valamirevaló videojátékos csatorna volt a YouTube-on, ami még nem volt a Google-é. Ezt a - jó értelemben véve amatőr - csatornát úgy hívták, hogy A Rossz PC Játékok sorozat, és egy időben a gazdája, FreddyD készítette a YouTube legnézettebb magyar nyelvű videóit. Naná, hogy elhívtuk őt egy adásra. 

podcast79.png

22 komment

Címkék: retro közösség podcast youtuber checkpoint

Checkpoint Mini #73: Quake

2018.06.03. 17:32 Stöki

cpmini_73.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Hát ez is eljött. A blogban volt hosszú poszt már a Wolfenstein 3D-ről és a Doomról, külön podcastadást szenteltünk az id Software-nek, de az eddig valahogy kimaradt, hogy a Quake-et rendesen kitárgyaljuk. Hát most megtettük, bő fél órában, miután újra kipróbáltuk a játékot. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

82 komment

Címkék: retro podcast fps quake id software checkpoint mini

Checkpoint 4x11: A 150. adás

2018.06.01. 14:09 Stöki

(Volt egy kis rádiócsend, igen, mert májusban nyaraltam kicsit - cserébe nyáron nem nagyon fogok -, és ezért kicsit hektikusan alakult a hónap. 6(!) új adás van betárazva, earlyben már hallgathatók. Az volt a terv, hogy nyaralás előtt/alatt kilövöm mindet, de aztán nem jutott már erre időm. Szóval most fogom ezt megtenni a napokban, kb. 1 adás/nap sebességgel, csak bírjátok hallgatni.)

Tavaly nyáron elég jó élmény volt nekünk a 100. adás felvétele, ezért úgy gondoltuk, a 150. adásra is összehozunk valami hasonlót. Felülmúlni nem tudtuk a tavalyit, de azért elég sokat röhögtünk drága visszatérő vendégeinkkel együtt, és máris tervezzük a 200. adást. Előre szólok, hogy gigahosszú poszt lesz, mert elrejtek benne egy komplett képriportot és egy videót is.

podcast78.png

16 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint játéksajtó

Checkpoint Mini #72: SOS

2018.05.16. 22:01 Stöki

cpmini_72.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Mostani választottunk egy SNES-kuriózum, amiről valószínűleg kevesen hallottak, de hát mikor fogott ez vissza minket abban, hogy rejtett kincseket ássunk elő a játéktörténelem feneketlen időgépének képzavarokkal teli rakományából. Tengeri katasztrófa + megdőlő sprite-ok + kalandelemek = WIN? Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

30 komment

Címkék: retro podcast snes checkpoint mini

Checkpoint 4x10: A PC-X magazin

2018.05.05. 22:06 Stöki

Folytatjuk gémersajtós lappiaci körképünket a Checkpointban: ugye korábban volt szó már a PC ZED-ről és a Gamestarról is, most kikerekítjük ezt a sztorit a PC-X-szel, hiszen ugye a Gamestar itthon a PC ZED és a PC-X fúziójából jött létre sajátosan magyaros módon. Nekem a három adásból ez volt a legérdekesebb és legizgalmasabb beszélgetés, és nemcsak azért, mert a sztorinak erről a részéről tudtam a legkevesebbet...

podcast77.png

44 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint játéksajtó pcx

Checkpoint Mini #71: Crusader: No Remorse (+ a 10 legjobb izometrikus játék 1995-ig)

2018.04.30. 18:47 Stöki

cpmini_71.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Vannak játékok, amikkel kevesebben játszottak, mint amit megérdemelt, és a Checkpoint Mini egyik célja ezeknek megadni a kellő népszerűséget. Ilyen a Crusader: No Remorse (illetve No Regret) is, a kilencvenes évek egyik legjobb taktikai lövöldözős játéka. Ha még nem ismered, most is kipróbálhatod, mert ma is egész fogyasztható. Okoskodásunkhoz hozzácsaptunk egy toplistát is a legjobb izometrikus játékokról, amik a Crusader előtt készültek. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

21 komment

Címkék: retro podcast toplista checkpoint mini

Checkpoint 4x09: A Metal Gear (Solid) sorozat

2018.04.24. 21:21 Stöki

Perverz örömet okoz nekem olyan angol szövegeket olvasni, amikről ordít, hogy japánok találták ki azokat. Például azt, hogy Psycho Mantis vagy Revolver Ocelot, esetleg Decoy Octopus. Vagy ha már itt tartunk, Solid Snake. Idén húszéves a Metal Gear Solid, és idén jelent meg az első olyan MGS, amiben Kojima már sehogyan nem vett részt - ennek apropóján csináltunk is egy adást a sorozatról.

podcast76.png

13 komment

Címkék: retro podcast checkpoint metalgear

Checkpoint Mini #70: Wizball

2018.04.19. 16:11 Stöki

cpmini_70.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Mostani választottunk a Commodore 64 egyik legzseniálisabb játéka - legalábbis az angoloknál, mert én annak idején nem értem el vele sok sikert, és utólag értetlenül álltam az előtt, hogy milyen kultusza van például a Retro Gamer magazinban. A Wizballról van szó, amire most rászántuk az időt, hogy megfejtsük - elvégre ha Sensible-játék, akkor nem lehet olyan nagyon rossz. Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

17 komment

Címkék: retro podcast c64 sensible software checkpoint mini

Checkpoint 4x08: A Remedy Entertainment

2018.04.10. 23:07 Stöki

Volt egy golyóm, amin Nicole Horne neve állt. Sőt, tízezer skulóm, annak a boszorkánynak a nevével. Neki csúcstechnikás biztonsági rendszere volt, zsoldoshadserege és annyi fegyvere, amennyivel el lehetett volna indítani a harmadik világháborút. Nem féltem.

Ó, Max, senki nem tud olyan romantikus lenni, mint te. Max, mint Max Payne, a Remedy egyik legjobb játéka, ami után jött egy pöpec folytatás, aztán a szintén remek Alan Wake. Nem bírtuk tovább, jól kibeszéltük ezt a jó kis finn céget.

podcast75.png

37 komment

Címkék: retro podcast max payne checkpoint remedy