HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Utolsó kommentek

Checkpoint 1x15: Blizzard

2015.11.19. 12:37 Stöki

A szokásosnál kevesebb hanghibával és több röhögéssel jelentkezik a Checkpoint tizenötödik adása. Mivel most volt Blizzcon, a Blizzardról beszélgettünk majdnem másfél órát kellemes akolmelegben egy régi cimborá... akarom mondani szakértő vendéggel. Én éppen nem voltam valami nagy formában, és ebből (is) adódott jó néhány vicces szitu, amiket nem vágtam ki (PEDIG MEGTEHETTEM VOLNA). Szóval régen röhögtünk ennyit, szóviccek included.

podcast15.png

19 komment

Címkék: retro podcast blizzard blizzcon checkpoint

Háborúban eltűnt a repülőjével, 55 évvel később az unokája videojátékot csinált róla

2015.11.18. 09:56 Stöki

A Kotakun akadtam rá az Oases című, Unity motorral készült kis indie játékra, ami újabb szép példája annak, hogy mennyi minden lehet videojáték (vagy mennyi minden veti fel a kérdést, hogy egyáltalán micsoda a videojáték, nézőpont kérdése). A kezdő képsorokon egy repülő zuhan egy sivatag felé, aztán megnyílik valami dimenziókapu, és a gép egy pszichedelikus világba kerül, ahol ehhez passzoló zene szól. Cél nincs, a repülővel lehet röpködni, amíg a zene tart, aztán egyszer csak véget ér az egész, lehet újra kezdeni másik pályán.

Az egészben a játék fejlesztésének története a legérdekesebb. Az Oasest egy 26 éves francia fejlesztő, Armel Gibson csinálta, akinek a nagypapája 1960-ban, az algériai függetlenségi háborúban halt meg, napokkal az első gyereke születése előtt. Illetve nem meghalt, hanem a repülőjével eltűnt, de a leglogikusabb magyarázat az, hogy lezuhant és meghalt. Armel viszont nem érte be a leglogikusabb magyarázattal, hanem - kicsit talán önterápiás céllal - elkészítette az Oasest, és a nagypapájának ajánlotta. "Szeretek arra gondolni, hogy ez történt vele" - írja az álomvilágban röpködős játékban.

A fejlesztő 1 dollárt kér az Oases letöltéséért, de ez fakultatív, ingyen is odaadja a játékot. Én nem sajnáltam rá azt a 300 forintot; szimpatikus, hogy valaki így dolgozza fel a gyászát, illetve az is tetszik, hogy a videojátékok ennyire különfélék tudnak lenni 2015-ben.

3 komment

Címkék: indie wtf komoly játékok oases

Tömegek álltak meg a Fallout 4 legelején

2015.11.17. 12:05 miguel_

Az achievementeknek nem sok értelmük van, kivéve akkor, mikor azt mutatják meg, hogy milyen fura világban élünk. A steames Fallout 4-ben van például egy olyan, amit akkor kap meg a játékos, ha kilép a 111-es Vaultból (vagyis nagyjából 5 perccel a karaktergenerálás után).

Na, az van, hogy a játékosok mintegy 13 százaléka nem jutott el idáig (a vg247 szúrta ki, akkor még 14,5 százalék volt az arány).

kepernyofoto_2015-11-17_10_02_44.png

Ez annak fényében kiemelkedő eredmény, hogy nagyjából pont annyi dolgunk van a 111-es vaultban, mint az első részben a 13-asból kifelé, csak nem patkányokkal. Stöki szerint valószínű, hogy a karaktergenerálás köti le az embereket ennyire, azért maradtak bent, vagy lehet, hogy ennyien tanultak a korábbi vault dwellerek hibáiból, és eleve neki sem indulnak a kalandnak, abból nagy baj nem lehet.

Ha már Fallout, beszéljünk egy érdekes dologról, ami szintén a 111-es óvóhelyhez tartozik. Van az egyik szobában egy elég jó fegyver, amit elméletileg csak mesterszintű zárnyitással, valahol a tizensokadik szint környékén tudunk megszerezni. Egy játékosnak azonban jobb ötlete támadt: megkérte Dogmeatet, a kutyát, hogy hozza oda neki a fegyvert. Ez történt: 

17 komment

Címkék: bug wtf fallout

És a Fallout-ajándékokat nyerték...

2015.11.16. 22:14 Stöki

Tegnap éjfélig küldhettétek be mutánsvadászatos nyereményjátékunk megfejtését, most az eredményhirdetés jön. Én nehéznek gondoltam a rejtvényt, ehhez képest majdnem 200 helyes megfejtés jött, és ennek több mint a fele telitalálat. Leborulok előttetek.

Lássuk a helyes megfejtést. A feladat 16 játék neve volt, amiben a lenti mosolyalbumban látható mutánsok szerepelnek. 12 helyes válasszal már részt lehetett venni a sorsoláson, 16-tal pedig dupla eséllyel nyerni.

nem_rejtettem_megoldasokat_a_fajlnevbe_bocsi.png

A játékok címei balról jobbra haladva (a sorozat nevét is elfogadtam, tehát például a Mortal Kombat X-nél a Mortal Kombat elég volt):

1. sor: Fallout, Bioshock, Mortal Kombat X, Bad Blood
2. sor: X-Men (arcade), Infamous 2, Resident Evil 5, Gears of War 3
3. sor: Starcraft II, Rage, Crash: Mind Over Mutant, Under a Killing Moon
4. sor: Attack of the Mutant Camels, KKND, The Last of Us, Witcher III: The Wild Hunt

És a nyertesek (akiket a random.org véletlenszám-generátorával sorsoltam ki):

I. csomag: I. Krisztina
- Fallout 4 poló
- 98 oldalas „The History of Fallout” művészeti album
- Válogatás a Fallout 4 játék zenéiből
- Fallout 4 kulcstartó
- Fallout 4 bögre
- Fallout 4 kitűzők
- Nuka-Cola poszter (A3-as méretben)
- Fallout 4 poszter (A2-es méretben)

II. csomag: L. Dávid
- Vault Boy maszk
- Válogatás a Fallout 4 játék zenéiből
- Fallout 4 kulcstartó
- Fallout 4 bögre
- Fallout 4 kitűzők
- Nuka-Cola poszter (A3-as méretben)
- Fallout 4 poszter (A2-es méretben)

III. csomag: K. Márió
- Válogatás a Fallout 4 játék zenéiből
- Fallout 4 kulcstartó
- Fallout 4 kitűzők
- Nuka-Cola poszter (A3-as méretben)
- Fallout 4 poszter (A2-es méretben)

A nyerteseket értesítettem, nyereményüket személyesen adom oda vagy postán küldöm el. A többieknek köszönöm a részvételt, és ne csüggedjenek, lesz még idén nyereményjáték.

14 komment

Címkék: közösség nyereményjáték fallout eredményhirdetés

Checkpoint Mini #07: KKND (Krush Kill 'n' Destroy)

2015.11.15. 13:19 Stöki

cpmini_07.pngEltelt megint egy hét, megint itt van podcastünk, és mint megszokhattátok, páratlan héten vendég nélküli miniverzióval jelentkezünk, amben csak egy régi játékot vesézünk ki, de azt frissen szerzett tapasztalataink alapján. A mostani versenyzőt ismét ti javasoltátok, egy ausztrál stratégia, és úgy hívják, hogy KKND.

A játék 1997 környékén okozott sokaknak kellemes perceket - vagy éppen fanyalgást, mert azért nem kora csúcsjátékáról van szó. Most, hogy újra kipróbáltuk, elég ambivalens érzéseket hozott ki belőlünk, és a Checkpoint Mini történetében először nem értettünk egyet. További részletek az adásban, tessék meghallgatni, kevesebb mint 10 perc. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>vagy itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt.

Shownotes, azaz pár fontosabb ésvagy a műsorban hivatkozott dolog:

Minden visszajelzést örömmel fogadunk továbbra is, mondjátok el, mit gondoltok a Checkpoint Miniről, és várunk javaslatokat arra is, milyen régi játékokat vegyünk elő. Jövő héten rendes Checkpoint vendéggel, két hét múlva pedig újabb Checkpoint Mini.

Korábbi adások:

Checkpoint Mini #01 (pilot) - Lands of Lore
Checkpoint Mini #02 - Shadow of the Colossus
Checkpoint Mini #03 - Heart of Darkness
Checkpoint Mini #04 - Under a Killing Moon
Checkpoint Mini #05 - Crimson Skies: High Road to Revenge
Checkpoint Mini #06 - Blood

 

Checkpoint (nem mini) adások

14 komment

Címkék: podcast rts checkpoint mini kknd

Kevesebb pornót néztek aznap, amikor a Fallout 4 megjelent

2015.11.14. 20:45 Stöki

Csodálatos hírt tálalt ma az Escapist (illetve a VentureBeat): az egyik legnagyobb onlinepornó-oldal, a Pornhub statisztikái szerint mérhetően - nagyjából 10 százalékkal - csökkent az oldal forgalma november 10-én, amikor a Fallout 4 megjelent.

pornhub-insights-fallout-4-general-gamer-traffic.png

Beszédes a görbe: először hajnali 4-5 körül esik be (amikorra lejön a játék a netről és feltelepíti magát), aztán délután kicsit magára talál, de este megint lelohad, és csak éjfél után ágaskodik fel. A Pornhub elnöke, Corey Price a VentureBeatnek azt mondta, nincsenek meglepve, hogy a játékosok csúcsidejének számító órákban visszaesett a forgalom. Nos igen, valószínűleg nem érne Nobe-díjat, ha egy kutatócsoport tudományosan kimutatná, hogy van némi átfedés a gémerek és a netes pornó kedvelői között, de azért most jól meg lehetne sértődni Price nyilatkozatán, ha nem így folytatná:

Mivel mi is nagy rajongói vagyunk a játéknak, nem hibáztatjuk azokat, akik Pornhub helyett a Pip-Boyt választották. Mi is így tettünk volna a helyükben.

A Fallout 4 amúgy máris óriási siker, a Berhesda szerint 12 millió fölött jár már az eladások száma. A kritikák is szeretik, bár annyira talán nem, mint a másik nagy évjátéka-esélyes címet, a Witcher 3-at.

Én természetesen azt csak egy ismerősömtől hallottam, hogy a Pornhub az egyik legnagyobb online pornóoldal, eddig a létezéséről sem tudtam.

UPDATE: November 10-én jelent meg a Starcraft II új epizódja, a Legacy of the Void is, így ez a játék is hozzájárulhatott ahhoz, hogy többen nem pornóval verték el az időt.

13 komment

Címkék: pornó fallout

Egy szobányi játékkonzol, potom harmincmillió forintért

2015.11.13. 18:08 Stöki

Az eBay ugyebár a régi hardverek és játékok gyűjtőinek egy fő vadászterülete, mert alkalomszerűen felbukkannak rajta ritkaságok. Aztán néha egy ilyen gyűjtő megunja a hobbiját vagy más okból meg akar szabadulni a sok értékes kacattól, amit felhalmozott, és a teljes gyűjteményét árverésre bocsátja. Így tett a fastmakers_it fedőnevű júzer is, feltette az eBayre 70 ezer angol fontra taksált régiségeit.

1507201519291_zps3nc0c9ds.jpg

A gyűjtemény része 163 konzol, 70 kiegészítő hardver és 3 arcade gép (Punch Out, OutRun, After Burner). Persze mindegyik működik, illetve vannak olyan gépek is, amiket emberünk még ki sem próbált, hanem eredeti gyári csomagolásában lapulnak. Mivel a tulajdonos Tokióban - egész pontosan Akihabarában, amiről mi is írtunk már - szerezte be a gyűjtemény 95 százalékát, sok a japán kiadású konzol, köztük mindenféle special edition. (Emberünk üzleti ügyekben húsz éve utazgat Európa és Japán között - fene a jó dolgát -, így jött össze a sok ritkaság.) Teljes lista a fenti eBay-linken a leírásban, de nyilván sok Nintendo-, NEC-, Sony- és Sega-cuccra lehet számítani.

Kérdés, lesz-e rá vevő. 70 ezer font (kicsivel több mint 30 millió forint) azért elég sok della, még a tehetősebb országokban élő gyűjtők nagy része sem engedhet meg magának ekkora dőzsölést (illetve egy komoly gyűjtőnek jó eséllyel megvan a gyűjtemény egy része, a többiért meg nem fog kiadni ennyi pénzt). Még két nap van hátra az árverésből (eddig nulla licit érkezett), kíváncsi vagyok, elkel-e. Két éve volt egy jóval nagyobb, négyszer ilyen drága gyűjtemény, az végül nem talált új gazdára.

1 komment

Címkék: retro ebay gyűjtemény

Az év gémerbulija lesz jövő szombaton

2015.11.11. 17:49 Stöki

Kábé két éve hallottam először az Insert Coin Egyesületről, illetve a játszóházaikról. Szimpatikus kezdeményezés volt, ezért amikor az egyesület vezére, a kommentekben LokkoLori néven futó Kaptás András tavaly ősszel megkeresett, hogy cimbizzünk össze egy közös buli erejéig, rögtön igent mondtam. Éppen akkor volt ötéves a blog, csináltunk hát egy partit, amire nagyon szívesen emékszem, remélem, ti is (itt egy képsorozat róla).

Aztán az Insert Coin idén májusban szintet lépett, és az addigi játszóházakat is átnevezték PixelConra. A Blahán levő Müsziben szépen összeterelték a régi játékok iránt érdeklődőket, egy percet sem lehetett unatkozni, annyi látnivaló volt a régi gépektől a geek koncertekig (például az egyik podcastünkben vendégeskedő SIDrip Alliance is fellépett). Nagyon jó buli volt, kellemes alternatívája a Playitnek - vagy inkább kiegészítője, mert azért más fókusszal készül a két rendezvény, így a közönség összetétele is elégé különböző. A PixelCon kevésbé konzumer, 100%-ban a videojátékok szeretetéről szól.

Szóval mindenkinek csak ajánlani tudom a PixelCon 2-t, ami november 21-én, azaz jövő szombaton lesz, megint a Müsziben. Előbb plakát, aztán részletek.

12068984_928398480542917_6662009302376145336_o.png

Szóval lesz egy csomó gép (meg külön tévé is, amihez bárki hozhat régi gépet), ezeken orrvérzésig lehet játszani régi klasszikusokkal (mert az emulátor azért csak egy pótszer, az az igazi, amikor a markodba simuló Quickshot II-vel irthatod Wizard of Worban a monsztákat). Az egyesület arcade gépei is kint villognak majd, naná. Aztán lesznek mindenféle programok: előadások, bemutatók a résztvevő közösségektől, egy a rendezvényre szervezett indie játékfejlesztő-verseny eredménye, és igen, ott az IDDQD logója is (én leszek az, aki egy játékkvízzel próbálja megfingatni kicsit a nagyérdeműt, de gyanítom, hogy a Cadillacs & Dinosaurst is végigtolom megint). Este pedig koncertek (nem a kütyüzés helyett, hanem egy másik teremben), olyan fellépőkkel, akik valahogy köthetők régi játékzenékhez. A legnagyobb név közülük a finn Blastromen, ők olyanok, mintha a Tronból szalajtották volna őket: Kraftwerk-szerű zenét játszanak, a fellépőruhájuk pedig tele van ledekkel, amik a zenével szinkronban villognak.

Szóval gyertek el és érezzétek jól magatokat kevesebb mint egy mozijegy áráért, én biztos ott leszek - de ha nem lennék érintett, akkor is ott lennék, mert ez egy olyan kezdeményezés, ami mellé teljes mázsapluszommal oda tudok állni. További részletek a PixelCon2 Facebook-oldalán.

13 komment

Címkék: retro rendezvény pixelcon

Vadássz mutánsokra, és nyerj szuper Fallout-ajándékokat!

2015.11.10. 21:56 Stöki

Megint november van, megint szülinapot ünnepel az IDDQD - hogy pontosan mikor, az a múlt ködébe vész, a lényeg, hogy valamikor most, frissítettem is a fejlécet szokás szerint. Ilyentájt szülinapi nyereményjátékokat szoktam csinálni, és mivel éppen ma jelent meg a Fallout 4, ezúttal egy jó kis mutánsvadászatot kaptok.

38 komment

Címkék: közösség nyereményjáték fallout

Checkpoint 1x14: A magyar játékfejlesztés kezdetei

2015.11.08. 19:12 Stöki

Mik voltak a legelső magyar fejlesztésű videojátékok? Hogyan lopták el a magyaroktól a Last Ninját? Ellopták-e egyáltalán? És miért lehetett a legsikeresebb magyar játék egy delfines marhaság? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ podcastünk legújabb adásában, ami sajnos a hangot illetően kihívásokkal küszködik. Valamiért a felvétel elég gyászos volt, Grath alig hallatszott, vendégünk viszont túl hangos volt, én meg ugye nem vagyok hangmérnök. Valamennyit azért javítottam a dolgon, de azért nem az igazi, főleg mert egy rejtélyes mobil néha bezizeg (nem tudjuk, mi volt, akkor is szólt, amikor minden mobilt kikapcsoltunk a stúdióban). Szóval kisebb hanghibák lehetnek, nézzétek ezeket el.

podcast14.png

31 komment

Címkék: retro podcast checkpoint novotrade magyar játékfejlesztők

Itt a Warcraft-film trailere, és hát... hmmm

2015.11.06. 21:29 Stöki

Úgyis mindenki kirakja, engedek a kortárs nyomásnak: megjött a júniusban bemutatandó Warcraft-film első trailere. Először videó, aztán kommentár.

Hát izé. Nem estem hanyatt tőle, de még hasra sem. A szöveg olyan, mintha egy kamasz írta volna, miután elolvasta a Random Fantasyciklus 1-3. kötetét ("sötét erők jönnek ránk", hűha). A látvány meg nagyon ellentmondásos. Ahol csak cgi van, ott olyan, mint egy játék teasere, ahol viszont élő szereplők is, ott vagy a rajzolt orkok esnek le a vászonról, vagy az élő szereplők, attól függően, hogy mi van éppen túlsúlyban. Mondom néktek, dicső harcosok, ahhoz, hogy a sötétség erőit legyőzzétek, ki kell keverednetek az Uncanny Valley-ből. Szóval egyelőre nem vagyok nagyon meggyőzve, de kíváncsi vagyok, ti hogy látjátok. (Illetve megidézem Vargatomot, ő hogy látja szakmai szemmel.) Simán lehet, hogy én vagyok kisebbségben, de eddig ez nekem nagyon furcsa.

A Blizzconon (ugye ma kezdődik) bemutatták az új WoW-kiegészítő trailerét is, szerintem sokkal jobban működik, mint a filmé.

45 komment

Címkék: film trailer warcraft

Melyik magyar dal lenne jó zenéje a Falloutnak?

2015.11.05. 15:12 Stöki

A fél gémerközösség Fallout-lázban ég, ahogy közeleg a Fallout 4 premierje, mi is egyre gyakrabban beszélünk a szerkesztőségben a sorozatról. Tegnap például Klág kollégával - tudjátok, a medvepulóveres ember (bár mostanában inkább rókapulóveres) - dumáltunk arról, hogy milyen jó a Falloutoknak az a védjegye, hogy régi dalokat értelmeznek újra azáltal, hogy apokaliptikus képeket vágnak alájuk. Klág elmesélte, hogy egyszer egy cimborájával nekiálltak megkeresni, milyen magyar dalokat lehetne a Falloutokba tenni, és ebből lett is két Coub-videócska. Challenge accepted - csináltam én is kettőt. Négy Coub, az meg már egy poszt, fogadjátok szeretettel.

29 komment

Címkék: zene közösség videó fallout

A játékipar legnagyobb felvásárlásai

2015.11.04. 18:07 Stöki

A tegnapi nap bombahíre, hogy az Activision-Blizzard 5,9 milliárd dollárért megvette a Kinget, a Candy Crush Saga fejlesztőjét. Őrületes pénz ez, valószínűleg rekord a videojáték-történelemben, bár kétséges, hogy megérte-e ennyi pénzt adni egy olyan cégért, amit az elmúlt egy-két évben sokszor hasonlítottak az egyslágeres Rovióhoz. Az mindenesetre biztos, hogy az Activision-Blizzard a lépéssel nemcsak megvetette a lábát a mobiljátékpiacon, de rögtön az élmezőnybe is került.

12 komment

Címkék: toplista felvásárlás

Ilyen lenne a Fallout egy 1984-es játékban

2015.11.02. 15:46 Stöki

Már csak pár nap, és rátehetjük a kezünket a Fallout 4-re, de a 8 Bit Weapon nevű chiptune közösség nem bírt addig várni: készítettek egy apró, de elismerésre méltó demót, amivel a nagy előd előtt tisztelegtek. A demó egy elképzelt játék, a Fallout 84 egy bemutatója, és Apple II-re készült, vagyis a fejlesztők azzal a gondolattal játszadoztak el, hogy milyen lenne egy Fallout-játék, ha 1984-et írnánk. (Mondjuk nem vagyok biztos benne, hogy akkor Apple II-re jelenne meg, de ezen ne akadjunk le.)

Olyan lenne, mint a lenti videóban: szaggató grafika, ami csak 6 színt használ, prüntyögi zene (ezt utólag keverték a videóhoz, de attól még elég autentikus), nehézkes játékmenet. De persze mint tribute csillagos ötöst érdemel, hogy ilyen igényesen megcsinálták az ismerős elemeket (Deathclaw, térkép, stb.) felvonultató videót. Külön pirospont azért, hogy egy igazi Apple II-n fut a játék (amit az Outlaw Editor nevű fejlesztőkörnyezettel csináltak).

13 komment

Címkék: retro fallout demake

Checkpoint Mini #06: Blood

2015.10.30. 13:52 Stöki

cpmini_06.pngPodcastünk vendég nélküli miniverziójában újra olyan játékot filézünk ki, amit ti javasoltatok, ráadásul többen is: a Blood. Ami ugyebár a Duke Nukem 3D motorjával készült, sőt a Duke Nukem 3D fejlesztőinek segítségével, és enne köszönhetően a horror alapokra egy réteg morbid humor is rakódott. Aki annak idején focizott a levágott fejekkel multiban, biztosan nem felejti el.

Most, hogy újra kipróbáltuk, megint jókat röhögcséltünk a vasvillával felszerelt főhősön, és elborzadtunk a cgi-intrón, ami már annak idején sem volt a szakma csúcsa. Érdemes ma is végigtolni, a GOG-on beszerezhető, de elég gyakran belekerül mindenféle akciókba is. További részletek az adásban, tessék meghallgatni, csak 14 perc az egész. Embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>vagy itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt.

Shownotes, azaz pár fontosabb ésvagy a műsorban hivatkozott dolog:

Minden visszajelzést örömmel fogadunk továbbra is, mondjátok el, mit gondoltok a Checkpoint Miniről, és várunk javaslatokat arra is, milyen régi játékokat vegyünk elő. Jövő héten rendes Checkpoint vendéggel, két hét múlva pedig újabb Checkpoint Mini.

Korábbi adások:

Checkpoint Mini #01 (pilot) - Lands of Lore
Checkpoint Mini #02 - Shadow of the Colossus
Checkpoint Mini #03 - Heart of Darkness
Checkpoint Mini #04 - Under a Killing Moon
Checkpoint Mini #05 - Crimson Skies: High Road to Revenge

 

Checkpoint (nem mini) adások

24 komment

Címkék: retro közösség podcast fps blood 3d realms checkpoint mini