HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint 4x27: Arcadia 2018 Live - Kiss Donát és Ian Livingstone

2018.12.08. 16:03 Stöki

Az eddigi leghallgatottabb adásunk a 2x10-es, amit két éve vettünk fel Kiss Donáttal, a Novotrade játékfejlesztő részlegének egykori technikai vezetőjével. Donát rengeteg érdekeset mesélt arról, hogyan működött a játékfejlesztés itthon a szocializmusban, és hogyan jelentett kaput a világpiac felé. Nagyon sokan kértétek, hogy hívjuk el őt újra a Checkpointba, és erre váratlan lehetőség is adódott: a PixelCon geekrendezvény az Arcadia retrokiállítással összecimbizve november 3-án Budapestre hívta Ian Livingstone-t, a "Kaland, Játék, Kockázat" néven ismert lapozgatós interaktív könyvsorozat atyját. Ez pedig úgy függ össze a Novotrade-del, hogy 1984-ben Livingstone együtt dolgozott a Donát által vezetett fejlesztőcsapattal, és összehoztak egy baromi sikeres játékot, az Eurekát. Szóval a szervezőkkel egyeztetve kitaláltuk, hogy csinálunk az Arcadián egy élő felvételt, ahova meghívjuk Kiss Donátot, és megpróbáljuk felcsábítani a színpadra Ian Livingstone-t is.

podcast934png

Ezt sikerült is összehozni, bár nem voltak ideálisak a körülmények. Leginkább a műsoridő miatt, amit érthető módon nem lehetett a végtelenségig nyújtani, ráadásul abban az idősávban szerepeltünk, amikor Mr. Livingstone megérkezett. Ebből az lett, hogy bő egy órát kaptunk, amiből az első 40 percet Donáttal beszélgettük végig, majd amikor megérkezett Livingstone, négyesben vittük tovább a szót, illetve a végén már főleg őt faggattuk egyéb játékipari kalandjaitól (ha valaki nem tudná, jó ideig kulcsember volt az Eidos vezetőségében). Nyilván kétszer ennyi időt is meg tudtunk volna tölteni két ilyen játékipari legendával, de hiányérzet helyett örüljünk annak, hogy egy elég tartalmas egy órát sikerült összehozni így is - és nagyon köszönjük a meghívást a szervezőknek, Kiss Donátnak és Ian Livingstone-nak pedig a részvételt. Mivel az Arcadián több száz játékgép és flipper pittyeg és zenél, az úri közönség meg hangoskodik, elég nagy alapzaj volt, ebből valamennyi a felvételbe is behallatszik - ezt kéretik elfogadni. Livingstone-nal nyilván angolul zajlott a beszélgetés, de gondoltunk azokra is, akik esetleg nem tudnak jól angolul: a Checkpoint történetében először utószinkront csináltunk - de az adás végére odatettük az eredeti angol nyelvű blokkot is azok kedvéért, akik mégis szinkron nélkül hallgatnák a beszélgetést. A szokatlan helyzet (amit technikai parák is fokoztak) és a Livingstone puszta jelenléte okozta lámpaláz miatt lehet, hogy az angolunk - amit amúgy is inkább írásban, mint szóban használunk - nem tökéletes itt-ott, ez kéretik elnézni, vagyis nem ér beszólni, ha esetleg találtok egy igeidő-egyeztetési hibát vagy más bakit. (Én például egyszer sorcerert mondtam warlock helyett, máig mardos a szégyen miatta. :)) Reméljük, mindennel együtt tetszeni fog nektek az adás, mert mi nagyon élveztük - embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt, >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. És már van Discord-szerverünk is, ha ott bandáznál a többi Checkpoint-rajongóval, hosszabb cikkekért pedig irány a Retro.Land felé.

Shownotes, azaz az adásban hivatkozott linkek és egyebek:

Legközelebb a hét első felében jövünk egy toplistás Checkpoint Minivel, aztán még jövő héten lesz új vendéges adás is. Arra kérünk benneteket, hogy ha éppen arra jártok, értékeljetek bennünket az iTuneson, akár csillaggal, akár szövegesen (azért jó ez nekünk, mert ennek függvényében sorol feljebb minket az Apple, illetve ajánl másoknak). Egyéb visszajelzések, észrevételek is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink a Runyai Stúdió podcastjében, A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20181208.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, Gortva Gergely, Révész Péter, Szabó Ferenc, Huszti András, cue, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Lottsie, CsikosZ, Oli, Udvardy Tamás, Döme, oplenti, Palkó D. István, gyulaur, Kovács Marcell, Neriana, Larten, Arsenic, rBali, hadam89, Ergoproxy83, Milo, Csviri, Gueszka, Magyar Kristóf.

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

 

12 komment

Címkék: retro podcast kjk eidos checkpoint ian livingstone novotrade

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr8514402432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.12.09. 10:20:29

a mr. élőköves részt feliratozni kellett volna ;)

cue 2018.12.09. 12:45:28

Megint sikerült egy gyöngyszemet készíteni - nagy köszönet a beletolt energiáért! :)
Kiss Donátot még úgy is szívesen hallgatnám órákig, hogy néha ismétlődnek a sztorik.

Judge Brad 2018.12.09. 15:51:49

@cue: Ajanlom a vakondok 4 gyujtoi kiadasat. Ket ora vagatlan sztorizas tole.

cue 2018.12.09. 19:40:41

@Judge Brad: Kapom karácsonyra. :)

Friend of Wine 2018.12.10. 12:48:17

Nagyon jó adás volt, a C-64 és Amiga időszak a legjobb volt az életemben.

Grath 2018.12.10. 14:05:38

@jack_jack: most őszintén, ki volt az az állat, aki két, ugyanabban az évben az Eidosnak bedolgozó fejlesztőcsapatnak ugyanazt a nevet adta? :)

Dukefazon 2018.12.10. 14:20:53

Helyesbítés: Warlock of the Firetop Mountain itthon is megjelent A Tűzhegy Varázslója néven.

kemi242 2018.12.10. 19:31:09

Nagyon jó adás volt, kár, hogy ilyen rövidre sikerült (kiegészítésként, aki tud angolul, mindenképp érdemes meghallgatni Ian Livingstone előadását).
A kiss donátos, szenttornyais, révbírós az a három adás, amit bármikor végig tudok hallgatni, ha unatkozom, vagy meló közben, mert annyira jó sztorikat mesélnek. Esetleg Ed Annunziatát megkereshetnétek, mert talán ő is tudna a Novotrade/Appaloosa környékéről érdekesen sztorizgatni.

jófejsrác 2018.12.10. 20:32:37

@kemi242: Valóban klassz adás volt, viszont ha mosolyogni akarok egy kicsit akkor betöltöm a 2x05 adást és 1:20:00-ra tekerek :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.12.12. 15:10:51

belehallgattam a végébe, cuki az akcentusotok.
süti beállítások módosítása