HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

  • Lóval ne: @Zolexx: A kidolgozottság a Microprose, Papyrus vagy más fejlesztők versenyjátékaihoz képest valób... (2024.03.29. 11:03) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • manson karcsi: @Zolexx: a stunts nagyon előremuató volt. 1990-ben arcade-ben olyanok jöttek ki, mint a moonwalker... (2024.03.28. 18:33) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • kemi242: Ennek a játéknak nekem a zenéje maradt meg. Emlékszem, osztálytársam hívott át, hogy hallgassam me... (2024.03.28. 09:42) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • Zolexx: Hát akkoriban az ilyen jellegű játékok csak a játéktermekben voltak csodák, esetleg valami gyorsab... (2024.03.28. 07:28) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • molnibalage: @Karvaly: Köszönöm. Meg még jó darabig a sorozat, de lehet, hogy lesz egy hosszabb szünet, mert re... (2024.03.27. 13:30) Checkpoint 5x20: Harci repülőszimulátorok
  • Utolsó 20

Checkpoint Mini #74: The Curse of Monkey Island (+ a 10 legjobb harmadik rész)

2018.06.09. 00:08 Stöki

cpmini_74.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

A mostani adásban kalózszoftvert támogatunk, amennyiben Guybrush Threepwood karib-tengeri érvényesülése lesz a témánk, mégpedig a harmadik etap. Vagyis az a rész, ami már az eredeti alkotók nélkül készült - és mégis milyen jó lett. Okoskodásunkhoz hozzácsaptunk egy toplistát is a legjobb harmadik részekről - és ahogy ezt leírtam, eszembe jutott, hogy kihagytam a listámról a harmadik Populoust... Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

A Monkey Island sorozat első és második része a Lucasarts legnagyobb sikerei voltak a kilencvenes évek elején. Aztán Ron Gilbert elment a cégtől, Tim Schafer pedig olyan saját ötleteken dolgozott, mint a Day of the Tentacle vagy és a Full Throttle, szóval a harmadik rész hajóját új kapitányok irányították. Azt gondolnánk, hogy ilyen előzménnyel csomó jó sztori van a fejlesztésről, de nincs. A The Curse of Monkey Island készülésének története elég unalmas: odaadták a projektet tehetséges embereknek, azok pedig különösebb vargabetűk nélkül kitalálták, hogy lenne jó, és megcsinálták. (De tényleg: a dizájndokumentumhoz képest a legnagyobb változtatás az volt, hogy Murray, a beszélő koponya több szerepet kapott a tervezettnél, mert a tesztjátékosok kedvelték a karaktert, illetve hogy kivágtak egy dalt a végcímből, mert már szorított az idő.)

Nevezzük is meg ezeket a tehetséges embereket: Larry Ahern dizájner és Jonathan Ackley író, akik a Full Throttle-csapatból érkeztek a Karib-tengerre. Érdemes még kiemelni Bill Tiller háttérrajzoló nevét, aki kunkori felhőivel nagyon karakteres grafikát alkotott. És ott van még Michael Land, az összes Monkey Island-játék zeneszerzője, aki ennél a harmadik résznél dobott a legnagyobbat. 1997-ben megjelent a játék, és szinte mindenki imádta. Igazából még a sorozat legjobb darabjának nevezni sem ördögtől való gondolat. Még maga Ron Gilbert is elismerően nyilatkozott róla, egyedül Guybrush és Elaine kapcsolatát kritizálta, mondván, nála sosem jöttek volna össze, mert Elaine nem férfiként, hanem inkább bátyóként tekint Guybrushra.

Ritkán van olyan, hogy pontosan tudom előre, hogy egy rég látott játékot ma is ugyanúgy fogok szeretni, mint egykor, de a The Curse of Monkey Islandnél tudtam, hogy így lesz. A fejemben van szinte az egész, a zseniális jelenetek a bendzsópárbajtól a versikés kardozáson át a "Pirate I Was Meant To Be" című, látszólag végtelenül hosszú dalt éneklő legénységig. Ahern és Ackley tökéletesen hozta az első két rész humorát, miközben sorra halmozták a popkulturális utalásokat, és szépen vissza is utalgattak a nagy elődökre (a sértegetős párbaj például visszajött az első részből, de már rímelve). És azt meg tudja valaki erősíteni, hogy ha kardozás közben megnyomjuk a Shift+J-t, akkor a kardcsörömpölésből fénykardhangok lesznek?

Technikailag is nagyon rendeben volt a játék, mivel ezt volt utolsó SCUMM-motoros kaland, szóval egy kiforrott engine dübörgött a program alatt, letisztult egérikon-vezérelt kezeléssel. A grafika csodás rajzfilmes stílust kapott, ami még ma is jól néz ki, és Guybrush megszólalt, mert ez volt a sorozat első olyan része, amibe szinkronhangok is kerültek. Dominic Armato lett főhősünk hangja, és a legenda szerint két héttel azelőtt, hogy felkérték a melóra, éppen azt mondta egy barátjának, hogy Guybrush szinkronizálása lenne számára az álommunka. És még egy szinkronos érdekesség: LeChuck annak az Earl Boennek a hangján szólal meg, aki a Terminátor 1-2-ben a pszichiátert játszotta (az ő szájából esik ki a toll, amikor a második részben a T-1000-es átmegy a rácson).

Sajnos 1997 végén már erősen bukóban voltak a kalandjátékok, ezért a The Curse of Monkey Island nem lett nagy siker. Az első évben nagyjából 100 ezer példány kelt el belőle az Egyesült Államokban, ami édeskevés volt. A westwoodos Louis Castle (aki akkoriban a Blade Runnert csinálta) úgy emlékszik, hogy világszerte összesen nagyjából 330 ezer fogyott a játékból, Bill Tiller 7-800 ezret saccolt. Akárhogy is, egymillió alatt maradtak az eladások, szóval most, hogy nemrég felkerült a játék GOG-ra, összejöhet végre a hét számjegy. Tartja magát egy rajongói elmélet, hogy a Warcraft Adventurest azért lőtte le a Blizzard, mert látták, hogy mennyivel jobb a The Curse of Monkey Island, de valószínűbb, hogy inkább a játék fogyása, mint a minősége ijesztette meg őket.

Szóval nagyon, tényleg nagyon ajánljuk ma is a harmadik Monkey Island-játékot. És mint említettem, egy-egy toplistát is összeszedtünk, a legjobb harmadik játékokat. Arra kellett rájönnöm, hogy a C64-korszakban elég kevés harmadik rész volt, később viszont annál több. Így a kilencvenes évek előttről nem nagyon kerültek fel játékok a listáinkra, utána viszont olyan nevek maradtak ki, mint a Far Cry 3, az Uncharted 3 vagy az Elder Scrolls III: Morrowind. A következőket hoztuk össze (persze az adásban részletesen magyarázzuk-értékeljük a választásainkat):

GRATH TOP10

STÖKI TOP10

1. Metal Gear Solid 3: Snake Eater (2004)

2. Super Mario Bros 3. (1988)

3. Super Metroid (1994)

4. Halo 3 (2007)

5. The Legend of Zelda: A Link to the Past (1991)

6. Tom Clancy's Splinter Cell: Chaos Theory (2005)

7. Shadow Hearts: Covenant (2004)

8. Mother 3 (2006)

9. Heroes of Might & Magic III (1999)

10. Discworld Noir (1999)

1. The Witcher III: Wild Hunt (2015)

2. Grand Theft Auto III (2001)

3. Duke Nukem 3D (1996)

4. Warcraft III: Reign of Chaos (2002)

5. The Curse of Monkey Island (1997)

6. Quake III Arena (1999)

7. Halo 3 (2007)

8. Heroes of Might & Magic III (1999)

9. Fallout III (2008)

10. God of War III (2010)

Nyilván ez a toplistás műfaj totál szubjektív, szóval várjuk a ti listáitokat is kommentekben. Legközelebb pedig holnap lesz Checkpoint, új vendéggel, maratoni, két adáson átívelő témával. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Korábbi Checkpoint Mini adások a negyedik évadban:

 

Még korábbi adások:

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból a teljes második évad, ebből a posztból pedig a teljes harmadik évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod, a vendég nélküli Checkpoint Miniket itt találod.

 

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With GeeksYouTube-csatornán (van már második rész is! sőt, harmadik!), illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20180601.png

További támogatóink:

Kiss András, kopeszku, Hollósi Dániel, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Gortva Gergely, Révész Péter, polish, Bojki, Szőke Attila, Zila, jurgen_habermas, RZP, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zalán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Gabesz, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Selmeci Dávid, Hájas Ákos, Rokborn, Lottsie, Valis142, CsikosZ, Gytb, Oli, Udvardy Tamás, Döme, waces, oplenti, Szabó Ferenc, Palkó D. István, gyulaur, Kovács Marcell, Neriana

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk. Illetve bocs, régebbi felvételek miatt pár adást csúszhat a hangos-képes főhajtás.)

38 komment

Címkék: retro podcast kalandjáték lucasarts monkey island checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1814026290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.06.09. 18:03:13

@Chessterfield: hú, a végét nagyon megcsavarták a sztorinak! nekem bejött, talán jobban is, mint a második rész.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.06.09. 18:38:56

sonic 3, asscreed brotherhood (nem a 3, az fos volt), silent hill the room, metroid prime 3, nfs 2 se, street fighter 2 world champion, crash bandicoot warped, civ 2, tony hawk pro yatta 3, ratchet&clank up your arsenal, rayman 3, bioshock infinite, prince the two thrones, rome total war, burnout takedown, saints row 3, professor layton unwound future, just cause 3, phoenix wright trials & tribulations.

jófejsrác 2018.06.09. 19:52:34

@manson karcsi: A silent hill: the room az a 4. "számozott" rész volt. A bioshock infinite-t viszont adom.

Az iddqd listát viszont még kiegészíteném a Populous: the beginningel.

felső határ nincs 2018.06.09. 20:32:36

malyomsziget3 nem vót rossz, de a 2D-s az igazi

natS 2018.06.09. 20:38:33

Nem is értem ezt a (szerintem csak) utólagos általános finnyás hozzáállást a Duke-hoz. :)Speciel nem ismerek senkit, aki akkor ne szerette volna nagyon. Utána meg persze megtudtuk, hogy Carmack szerint egy fércmunka a Build Engine, meg az iparág legnagyobb poénja lett a Duke Foreverből, de akkor mindenki odáig volt érte.

(Azt értem, hogy Grath már akkor se csípte, de nem rá értettem az utólagos finnyás hozzáállást, hanem úgy általában ezt érzem,hogy a gaming world szeret úgy csinálni, mintha nem is lett volna. Ennek az egyik oka szerintem, hogy főleg az fps mezőnyben engine-ekben mérik a fontos játékokat, nem pedig feltétlenül játszhatóságban. Viszont - ahogy most nézem - elment belőle 3,5 millió tisztán, és ebbe nincs benne, aki warezban tolt, meg a sharewaret.)

agarik 2018.06.09. 20:47:38

Megerősítem.
Hogy működjön először el kell érnünk BÁRMELY ellenséghajóját, és miközben le kell ágyúznunk a hajóját, az alatt kell nyomni shift+J-t (mindegy melyik shift).

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.06.09. 21:13:15

@jófejsrác: valóban. a 3 viszont nem volt olyan jó, mint a room, és a ps1-es első rész nekem kimaradt, így nekem az a harmadik rész. ;)

Grath 2018.06.10. 12:13:29

@manson karcsi: hát ebből nagyon sok nem harmadik rész :)

Komojtalan 2018.06.10. 15:05:06

Ha csak 3. rész számít, akkor az itt is volt Commander Keen 3, de mind a 6 rész jó volt. Might & Magic (nem Heroes of) tulajdonképp a 3. résszel kezdődött, az 1-2 nagyon gyenge volt. Bard's Tale 3, Commandos 2 (ha a küldetést külön számoljuk), Diablo 3, EoB 3, Goblins 3, Legend of Kyrandia 3, Larry 3, Wow DLC -it számolva a Burning crusade.

Grath 2018.06.10. 16:44:40

@Komojtalan: hát szerintem mind a Bard's Tale, mind az EoB esetében messze a harmadik a legrosszabb rész.

Komojtalan 2018.06.10. 17:35:02

@Grath: Saját magával összehasonlítva talán, BT3 esetében még ezt sem mondanám. A BT1 volt az első RPG -m, a 2 meg iszonyú nehéz volt, a dungeonok végi angol kérdések miatt és hol volt még akkor Internet? EoB3 vitathatatlanul a leggyengébb része a sorozatnak. De ilyen alapon a Larry3 sem a legjobb volt hanem az 5.

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.06.10. 18:48:03

A Keen 4 jobb volt, mint a 3, szóval a Keent majd a legjobb 4. részekve tegyétek bele!
:)))

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2018.06.10. 23:38:46

@Grath: te legalább végigolvastad a komment. ;)

Hecky86 2018.06.11. 10:29:52

Sokkal egyetértek, az én listámon még tuti szerepelne a Bioshock Infinite, tudom, hogy kicsit necces, de a Jedi Outcast is (ha nem vesszük az összevissza nevezgetést, és a Dark Forcestől számoljuk a szériát), és ami mindenképp szerepelne, az a SWAT 3. A legjobb dolog amit a sorozattal tehettek, hogy meglépték a stílusváltást, aminek hála megszületett az egyik legjobb taktikai shooter, ami tudott újat mutatni (nem is keveset) az addig etalonnak számító Rainbow Sixhez képest.

AarPoe 2018.06.11. 10:37:17

@-Szűcs Gyula-: Bizony, a Keen4 volt a legjobb! :)
A többiekhez az lenne a kérdésem, hogy a Curse of the Monkey Island-hez ismerni kell az első 2 rész sztoriját, vagy kezdhetem egyből a 3-assal is? Sajnos anno kimaradt.
A címnek nagyon örültem, üröm az örömben viszont, hogy így biztosan jó ideig nem lesz Indiana Jones and the fate of Atlantis mini. :(

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2018.06.11. 15:26:26

@AarPoe: Tényleg jó lenne egy Fate of Atlantis mini!
Írd be minden poszt alá annyiszor, ahányszor én a Simon the Sorcerert!
:D

AarPoe 2018.06.11. 15:36:02

@-Szűcs Gyula-: Hogyisne, még a végén engem is beidéznek civilként! Mi a jóistent csinálok, ha erről is kiderül, hogy sz@r játék?? :)

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2018.06.11. 20:35:45

Orange-re rímel a range, ez se jutott eszükbe?

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2018.06.12. 09:35:28

Ja ha a wiki mondta, akkor biztos úgy is van.

Garott 2018.06.13. 10:47:29

Jó kérdés, hogy mennyire lehet harmadik résznek venni, de a Medal of Honor: Allied Assault nagyon adta.

jed 2018.06.13. 22:33:02

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: Ja ha majd elolvasod, még az is lehet, felfogod. Perfect rhyme-ről beszélünk. Az orange - range _nem_ az. Jóccakát.

payskin 2018.06.14. 00:37:32

S E T T L E R S I I I

Hahóóó! Mekkora jóság volt, te jó isten, három napig nem keltem fel előle. 1998-ban, isten 1024x768-as felbontásban, agyon animált, állati mókás karakterekkel (nem is beszélve a malacot gyártó vasöntőről, akihez nem volt szerencsém, mert a PC-X-es eredeti kópiát nyúztam), átvezető animációkkal. Fel vagyok háborodva, hogy nem csináltak belőle 10th Anniversaryt, mint a 2-ből, és idén már 20th Anniversary lehetne. :(

És tudom, hogy Gyu bácsi odafent beleegyezően bólogat.

Grath 2018.06.15. 23:23:26

@AarPoe: ezek a témaválasztások azért ennyire nem kidolgozott logika mentén zajlanak :)

rfalcon 2018.06.17. 13:23:06

Red Alert 3, már csak a babe-es remix miatt is:

www.youtube.com/watch?v=xIRPcICB-iY

Illetve a Soviet March 2 máig az egyik legjobb OST:

www.youtube.com/watch?v=lDQ7hXMLxGc

rfalcon 2018.06.17. 13:31:56

Kigészítés: a remixben 0:35-nél elhangzik a híres „All your base are belong to us” mondat, ráadásul a japán karakter tolmácsolásában :)

GalaHU 2018.06.18. 09:41:47

Ne feledjük a Gran Turismo 3-at és a Forza Motorsport 3-at, simán a listára valók!

Ha már teljesen hanyagoljátok az autós cuccokat... :(

killercsiga 2018.06.18. 13:09:08

a morrowindet kihagyni egy 3. részes listáról minimum szarvas hiba, de a stöki lista első 8 helyén szereplő nálam is benne lenne egy top 10ben (más sorrendben).

DocBulywood 2018.06.27. 15:31:16

Commodore 64 vonalon:

- Last Ninja 3
- Rambo 3 - igaz, 1 rész nem volt!
- Dizzy 3
- Boulder Dash 3

sporovits 2018.06.27. 21:22:45

@DocBulywood: Továbbá:

- Turrican 3 - habár ez jóval a C64 lehanyatlása után készült már
- Dan Dare 3
- Gauntlet 3
- Robocop 3
- Double Dragon 3

de több cím nekem se jut eszembe és ezek közül talán egy sem érdemelné ki a tízes listára való felkerülést.

zevilaga 2018.07.11. 21:07:03

Remek kis listák, és király a játék is.

Csodálom, hogy Stöki kihagyta a saját maga által 17:55-nél feldobott labdát, miszerint "De hát ez legyen a legnagyobb gond a játékkal, így iSTÖCKEREK..." Ja. Pont mint te, meg Adél lányod. Merthogy Stöcker(t)ek. Éééérted...

Mindegy is már.

zevilaga 2018.07.11. 21:13:04

@Keresztény szellemiségű luxuskurva:
Igen, a Range, a Rage, a Hinge, a Mage, a Wage, a Linch, stb. De hát mit tudunk mi...

Dukefazon 2021.01.06. 23:21:30

Hozzám valamikor 99 környékén ért el a játék, általános 7 vagy 8 telén, sajnos warez CDken. Az egyik osztálytársam mondta, hogy a szomszédjának megvan és átírta nekem. Kristály tisztán emlékszem a napra, amikor elhozta a játékot a srác, téli szünet előtti utolsó péntek volt, volt hó is, de kicsit aznap olvadozott, mert sütött a nap. Iszonyat kellemes hangulata volt a napnak, mert nem kellett tanulni, hanem Gödöllőre mentünk át, asszem a kastélyt néztük meg, én meg alig vártam, hogy hazaérjek és játszhassak a játékkal, de amikor visszaértünk, még tébláboltam az osztálytársakkal, kicsit nehezen adtam át magam annak, hogy végre szabad vagyok és azt csinálhatok, amit akarok. Volt annak a karácsonynak is egy különleges hangulata, amikor épp a Goodsoup family családi kriptájába akarok bejutni éppen és megkötöm Stan-nel az életbiztosítást a szomszédos kriptában :)

Dukefazon 2022.04.01. 01:08:39

Nannneee! A Shadow Hearts: Covenant? Grath, ez egy nagy csalás, a Shadow Hearts az egy trilógia PS2-n. A Koudelka az valamilyen szinten előzmény volt, de nem a Shadow Hearts sorozat része, csak megalapozta azt. Ezt erős ferdítés volt betenni...
süti beállítások módosítása