HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #57: Seesaw és Gun Dogs

2017.11.28. 17:41 Stöki

cpmini_57.png Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. És továbbra is nagyon nagy köszönet mindenkinek, aki támogatta Patreon-kampányunkat! (Támogatóink listáját lásd a poszt végén.)

Rendhagyó Checkpoint Mini következik, amennyiben Judge Brad fedőnevű támogatónk írt, hogy nem csinálnánk-e egy adást azokról a játékokról, amiknek a születésében az apukája segített. A kedves papa neve ugyanis Varga Domokos György, és a profi magyar játékfejlesztés születésekor a Novotrade-nél volt külsős. Kaptunk az alkalmon, és felhívtuk Varga urat, hogy elsőkézből szerezzünk infókat az érintett játékokról, nevezetesen a Seesaw-ról és a Gun Dogsról. Az adás apropója eredetileg Varga úr születésnapja volt, de arról már szervezési okokból is lecsúsztunk. Judge Bradnek viszont éppen ma van a szülinapja, szóval akkor isten éltesse őt sokáig (Varga urat pedig utólag). Ha kíváncsi vagy élményeinkre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról és gyorsan átfutnád a toplistáinkat, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

Tehát Seesaw és Gun Dogs a két most tárgyalt játék, mindkettő 1984-ben jelent meg Commodore 64-re, abban az időszakban, amikor a Novotrade ösztönös zsenijei elkezdtek szervezettebben működni. Varga Domokos György a Checkpointokban már többször emlegetett legendás pályázat révén került a céghez: a Novotrade játékötleteket várt, ő beküldött néhányat, aztán behívták dolgozni, hogy akkor tessék megcsinálni azokat az ötleteket. Ő storyboardokkal bűvészkedő designer volt, és az akkor i Novotrade-es miniteameknek megfelelően mindig együtt kellett dolgozni egy-egy grafikussal és/vagy programozóval.

Varga szerint a cégnél "kedvesen bántak az alkotói gárdával, jó hangulatú, érdeklődő csapat gyűlt össze", mégsem melegedett meg a Novotrade-nél. Voltak ugyan még ötletei, de ahogy múlt az idő, egyre komolyabb csapatok álltak össze, és a játékok egyre több energiával és szervezéssel készültek. Ő pedig nem akart teljes munkaidős alkalmazott lenni, mert más dolgok is érdekelték. Ez későbbi pályáján is látszik: foglakozását tekintve közgazda, de ma már szépirodalommal, regényírással foglalkozik.

De vissza 1984-be. Varga úr játékai szépen passzoltak a korai Novotrade-játékok közé, amennyiben műfajilag nehezen besorolható, ötletes darabok voltak. A Gun Dogs két játékosnak készült, mindkettőnek egy vadászt és egy vadászkutyát kellett irányítania. A vadászok automatikusan céloztak az elhúzó vadkacsákra, a játékos dolga volt viszont a megfelelő pillanatban lőni. Ezután kellett mozgatni a kutyákat, ki-ki a sajátját. A kutyákkal a lelőtt kacsákat kellett begyűjteni, amit mindenféle mozgó akadályok is nehezítettek, és nyilván az ellenfél által lelőtt madarat is be lehetett gyűjteni. Az nyert, aki többet gyűjtött, és ekkor felhangzott a győzelmi induló... a Hármat tojott a fekete kánya című népdal eleje. A stáblista Varga mellett Bognár Zoltánt jegyzi, aki grafikus volt, de Varga úr úgy emlékszik, hogy Erdélyi Miklós programozó is segített. Érdekesség, hogy eleinte Kacsavadászat volt a játék címe, csak később a vezetőség megváltoztatta mondván, ilyen címmel nem lehet eladni nyugaton. Aztán pár év múlva a Nintendo megmutatta, hogy dehogynem. (UPDATE: Kommentben érkezett egy kiváló videó a Nyolc évszak című tévésorozatból, amiben Tordy Géza játszik a Gun Dogsszal, 9:45-től.)

A Seesaw még összetettebb program volt, aminek készítésében Varga mellett Miklós Dezső és Ruzsa Ferenc vett részt. Ruzsának ez volt az első játéka, de hamarosan ő lett annak az akkortájt alakuló csapatnak a vezetője, ami a Novotrade több sikerét is megalkotta később (a Last Ninján is ők dolgoztak). A játék sztorija szerint egy gonosz várúr elrabolja a főhős lény testvéreit, és meg kell menteni őket úgy, hogy a lény behatol a várúr várába. Ez azonban nem könnyű, mert a várat gremlinek védik, amik elkapják hősünket, ha hozzáér, a várúr pedig téglákat dobál le föntről. A főhős segítsége csak egy mérleghinta, ezt és a leesett téglákat kell úgy mozgatnia, hogy a libikóka visszapattintson mindig egy-két téglát. A visszarepülő köveket felhasználva seesaw-fuszi munkával le lehet bontani a gremlinfalat, majd felröppenni a várúr szintjére, aki ekkor elmenekül. Az ötlet itt is Varga Domokos Györgyé volt, és játékhoz olyan komoly fizikát programoztak a készítők, hogy az a végletekig kihasználta a C64-et, aminek következtében a gép könnyen túlmelegedett és lefagyott. Varga úrtól azt is megtudtam, hogy a különböző színeknek más volt a tömege, szóval még erre is figyelni kellett. Ennek a játékhoz a jól ismert ABC-dalból kölcsönöztek zenét a fejlesztők.

Aki ma játszana a Seesaw-val vagy a Gun Dogsszal, könnyen megtalálja neten emulátoros verzióban. Varga úr később már nem foglalkozott játékokkal, mert ahogy ő fogalmazott: "miközben nagyon érdekes volt megcsinálni ezt a kettőt, amikor a játékok elkezdtek bonyolódni, már nem érdekeltek tovább, és azóta sem érdekelnek". A végére pedig két fun fact. Varga úr édesapja Varga Domokos író volt, aki anno jó kis ismeretterjesztő könyveket írt (a Képes Történelem sorozat több könyvét vagy Vekerdi Lászlóval együtt A világ kerekét), de írt családregényt is a saját családjáról (Kutyafülűek), aminek egyik szereplője Varga Domokos György. Varga úrnak pedig éppen most jelent meg egy új könyve, egy 580 oldalas regény, amiben egy apa és fia emberszabású robottesót készítenek (Abó és Robó a címe) - sok sikert kívánunk hozzá.

Legközelebb hétvégén lesz Checkpoint, egy visszatérő vendéggel. Továbbra is válasszatok bennünket, és visszajelzések, észrevételek jöhetnek bátran (iTunes-ra is, mert akkor jobban észrevesz minket a drága), és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad, ebből a posztból pedig a teljes második évad.

A vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat itt találod.

 

A harmadik évad korábbi Checkpoint Mini adásai:

Ezek pedig vendégszerepléseink A hiányzó darab podcastben és a Fun With Geeks YouTube-csatornán, illetve Stöki évekkel ezelőtti vendégeskedése a Konnektor podcastben.

A poszt végén pedig következzen Patreon-támogatóink avatár- és névsora:

halloffame_20171128.png

További támogatóink:

Kiss András, Kúthy Előd, Molnár Zsolt, Hollósi Dániel, Stang Szabolcs, Barny, Mozoka, Nagy Gyula, Győri Ferenc, A Konnektor csapata, Kalázdi Tamás, Pató Lőrinc, Gortva Gergely, Szigeti Gábor, Zila, tomtech, jurgen_habermas, RZP, waces, crippler, Szauer Tibor, ricsi, abeddon, Valis142, Varga Bálint Bánk, SViktor, Balog Tamás, Koppn, csee, TheLastNinja, GLiSKARD, Ninju, Sándor Tamás, Jezernyiczky Tamás, gilicze, ezven, Bajka Zoltán, Szabó Zoltán, Rudymester, kisakos, Varga Balázs, Smiley, Wraith, Huszti András, Invi, Coeris, Velicsek István Gusztáv, SzLacc, Tutu, Zelenák Zoltán, Glad, Steveboy, HuSkizo, Müller Niki, Tresó Ottó, bigwhite, aboy, Sinus, bordiii, Gabesz, Nagyi, Fanyuvo, Élményborz, Edvárd, ArcadeMacho, Hájas Ákos, Bojki, Rokborn, Lottsie, Szőke Attila

(Ha nem látod a listában a nevedet, pedig támogattál vagy ha valami változtatást szeretnél, írj nekünk! Esetleg keress rá, nincs-e megválaszolatlan leveled tőlünk.)

18 komment

Címkék: retro podcast novotrade magyar játékfejlesztők checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr5113399631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sirarcheer 2017.11.28. 18:36:25

Kacsavadásszal rengeteget játszottunk a nővéremmel. De mi coopban toltuk. Az egyik kutya gyűjtötte a kacsát, a másik pedig elkerette a rókát.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.11.28. 19:35:40

A c64 nem melegedik túl és nem fagy le egy játék miatt.

thinkEdem 2017.11.28. 19:54:41

(Csak hogy itt is meglegyen...)

Mar-mar azt hittem, szoviccek nelkul maradunk, de vegul nagy ko esett le a szivemrol.

Az easter eggen meg kulon jot rohogtem, koszi :)

crippler · loadrun.blog.hu 2017.11.28. 22:24:52

Nahát, ezek nekem teljesen kimaradtak, pedig a kacsa által a halálakor bemutatott fél-tigrisbukfenc animáció figyelemre méltó.

Kicsit off: A jobb oldali email cím (iddqdblog@gmail.com) élő még?

p)ec 2017.11.29. 00:16:11

A kedvenceim a novotrade-es részek. Remélem, az említett urakat is meghívjátok még. :)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2017.11.29. 09:23:43

@Zoolex: :DDDDDDDDDDDD ezt bíirom a posztba is

rickD 2017.11.29. 09:44:51

Ezek voltak azok a játékoka amiket gyorsan kinyomtam, ha véletlen betöltöttem, mert csúnya volt a grafika, rosszak a hanghatások, és játék élmény sem volt.

Yorg 2017.11.29. 09:47:15

A Duck Hunt '84 áprilisban jelent meg Japánban, ekkor ugye a NES még ki se jött Amerikában, amikor pedig kijött (a NES), akkor a géphez csomagolták a Super Mario Brosszal együtt. Érdekesség, hogy a DH eredetileg egy 1976-os elektromos játék volt:www.youtube.com/watch?v=YaUmcG3iors

Zoolex (törölt) 2017.11.29. 10:13:13

@Stöki: Most jut eszembe, hogy 35:45-re is érdemes áttekerni. :D

satie · http://321.hu/sas 2017.11.29. 16:10:52

azért sírom vissza a régi játékokat, mert 16 vagy kevesebb színnel 2-3 szólam hanggal kellett megalkotni ezekben az erős hangulatot, utoljára kb. a szerintem sokkal jobb sorsra érdemes Blake Stone volt az egyik ilyen, amivel találkoztam

p)ec 2017.11.30. 15:55:13

@Zoolex: még a szerzőt is átírták a címképernyőn. :)
Ha az egyik szereplő játékfejlesztő, akkor lehet még pár érdekes jelenet ebben a sorozatban.

Zoolex (törölt) 2017.11.30. 16:50:55

@p)ec: LEJFISZLEJF!!! NÁNÁNÁNÁNÁ!!! :D

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2017.12.01. 18:19:40

Jó kis adás volt!
De én a Sim... Farmot szeretném, köszi :)
Szerencsére már mások is, lásd IDDQD Facebook oldal! ;)

Generic Jingle 2017.12.09. 23:15:14

A Gun Dogs emlékeim szerint a Linda sorozatban is szerepelt.

lefty 2017.12.10. 13:04:23

@Generic Jingle: Valóban szerepel a Software című epizódban néhány játék, de a Gun Dogs-ot én nem láttam.
videa.hu/videok/film-animacio/linda9.resz-software-akcio-bunugyi-magyar-qcxRCHVStaM7ABUY

Sealka 2018.01.09. 13:26:14

@enpera: Azért 1 nap után már kezdett eldeformálódni a táp. :D

Egyébként mobilra simán fejleszthetne az úriember, ilyen flappy bird és ehhez hasonlók mellett simán labdába rúgna.
süti beállítások módosítása