HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Wizard of Wor és Alone in the Dark 128×128 pixelen

2016.07.12. 20:54 Stöki

Egyrészt vége a nyaralásnak, szóval a blog is feléled (Grath is hazajött, jövő héten már podcastet veszünk fel), másrészt ideje szót ejteni a PICO-8-ról, mert elképesztően terjed a cucc, meg hát elképesztően retro is.

Aki nem tudná: a PICO-8 egy virtuális konzol - vagy ahogy fejlesztője, a tokiói szélhelyű Lexaloffle Games nevezi: fantáziakonzol -, amit arra hegyeztek ki, hogy könnyen lehessen retrós-nagypixeles játékokat készíteni vele/benne. Lua programnyelvben lehet programozni, és több beépített tool is segíti azt, aki tesz vele egy próbát (ha valakinek van vele tapasztalata, ossza meg kommentben). A kész játékokat egy virtuális cartridge (ami igazából egy fájl) formájában lehet elmenteni, megosztani, de nagy vizuális csodákra senki ne számítson: a konzol kijelzője 128×128 pixel 16 színnel, és 8×8-as sprite-okkal lehet benne bűvészkedni 32K memóriából gazdálkodva. Akit érdekel, a Lexaloffle oldalán tud jobban utánanézni (róluk egyébként írtunk sok-sok éve, amikor a voxeles játékukat készítették).

wizardsrule2.png

A PICO-8-játékok száma az elmúlt hónapokban eléggé megszaporodott, sőt egy PocketCHIP nevű, 50 dolláros kézikonzolocskában fizikai formában is élvezhető lesz majd a platform. Na de hogy a címben tett ígéreteket is valóra váltsam, jöjjön két klasszikus játék PICO-8-remake-je, ami arra is példa, hogy értő kezekben mikre képes ez a kis virtuálplatform. Ide kattintva a Wizard of Wor eggyel cukibb kiadása, a Wizards Rule próbálható ki böngészőben (a Gadzooka nevű PICO-8-júzer alkotása), ide kattintva pedig az Alone in the Dark parafrázisa, az Alone in Pico (NuSan műve). Alapértelmezésben iránybillentyűk, C és V az irányítás.

10 komment

Címkék: retro alone in the dark wizard of wor pico-8

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr348883676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.07.12. 22:43:56

Már megint Japánban nyaralt? :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2016.07.13. 10:06:39

beembeddelhetted volna a posztba.
a wow így is király volt.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2016.07.13. 10:13:18

@manson karcsi: Lehet embedelni? Nem találtam ilyen opciót.

Bobby Newmark 2016.07.13. 10:33:25

Uh, hát AitD eléggé játszhatatlan lenne magában, ha nem tudnám álmomból is felkeltve, hogy mit kell csinálni...

nniicckk 2016.07.13. 10:46:32

Ez minden idok legjobb lovoldozos jateka. Ehhez kepest a mai csilivili 1000 gigabajtos jatekok gyengek, benak.
Erdekes lenne egy 3D verzio belole, talalkozni ezekkel a szornyekkel 3D -ben, egy labirintusban.

Bobby Newmark 2016.07.13. 11:08:07

@nniicckk: Éééés akkor el is jutsz a Wolfenstein 3D-ig.

A játékok pontosan úgy fejlődtek, ahogy ebben a kommentben kívánod, és a mai "gyenge, béna" játékok a jelenlegi csúcsa ennek a fejlődésnek.

Egyébként meg reálisan szemlélve a dolgot ezek a kis 8bites arcade játékok olyan 10 percre tudják lekötni az embert egyhuzamban. Sőt, ami azt illeti, _már_anno_is_ csak annyira tudtak lekötni. Ami hosszabb időre a gép elé szögezett, az mind valami nagyobb, összetettebb dolog volt, nem ezek az arcade egyszerű pifpuf semmiségek. Pirates!, ELITE, Defender of the Crown, Project Firestart, stb.

Valójában meg az van, hogy nem a játékok gyengék meg bénák, hanem te nőttél ki belőlük, soha többet nem leszel végtelen szabadidővel rendelkező, de kifejletlen ízlésű tini, és nem szépíti irreálisra a nosztalgia a játékokat.

A mai tinik 30 év múlva majd pont ezekre a mai gyenge, béna játékokra fognak úgy emlékezni nosztalgiával, mint te a 8bitesekre.

-Adam- 2016.07.14. 16:45:28

@Bobby Newmark:
Biztos bennem van a hiba, de én órákat el tudtam ilyenekkel játszani :)
WoW-val, Boulder Dashsel, Nebulussal, Krakouttal pl. Jó kérdés, most mennyire kötne le ilyesmi, de Cannon Foddereztem pár éve és tökre élveztem. Karácsonykor meg egy c64dtv-n végigtoltam az Impossible Missiont (bár az picivel összetettebb).

Bobby Newmark 2016.07.19. 17:42:58

@-Adam-: Én is sűrűn előszedtem őket, alkalmanként egyetlen, kb 10 perces körre.
Amiket felsoroltál, egyébként mind egy fokkal összetettebbek és változatosabbak, mint a WoW. Én alapvetően az arcade átiratokra és a faék egyszerűségű játékokra gondoltam, WoW, Galaga, Space Invaders milliónyi klónja, Falcon Patrol, stb.
Krakout mondjuk inkább faterom kedvence volt, én untam.
Impossible Mission meg az _egyetlen_ játék volt, ami lekötötte anyámat is, éjszakába nyúlóan tolták faterommal, versenyezve, ki tudja kevesebb idő alatt megcsinálni. Aztán asszem ennek vége lett, mikor anyám letolt egy tökéletes, halál nélküli végigjátszást... :P

glezmen 2022.06.08. 12:05:15

"tokiói szélhelyű" - ez valami freudi eliras vagy szandekos trollkodas? :D
süti beállítások módosítása