HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Checkpoint Mini #19 (és Kétheti Retro): Quiz & Dragons

2016.05.01. 22:09 Stöki

cpmini_19.png Üdv minden régijáték-rajongónak, eltelt két hét, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogy fogyasztja. Általában olyan játékot választunk, amit ti javasoltatok, de ezúttal magunk ástunk elő egy olyan obskúrus arcade mókát, amiről egészen biztosan nagyon kevesen hallottak itthon. Hölgyeim és uraim, bemutatjuk a Quiz & Dragons: Capcom Quiz Game-et!

Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor elolvasnak. A tárgyalt játék egészen furcsa hibrid, mint azt az adásban hosszan ecseteljük. Ha kíváncsi vagy erre, irány a podcast, embed lent, letöltőlink a nyilacska alatt >>illetve itt<<, RSS feed itt, iTunes-oldal itt, Soundcloud-oldal itt. Ha viszont csak olvasnál egy posztot a játékról, scrollozz a lejátszó utánra (bár teljes élményt a podcast ad).

Ja, és még valami. Szépen kérünk benneteket, segítsetek nevet találni nekünk a körvonalazódó, de kicsit fapados osztályozásunkhoz, amin azt akarnánk jelezni, hogy a mai játékosoknak mennyire ajánljuk az éppen kivesézett játékot. Checkpoint Nagyon Igen, Checkpoint Igen, Checkpoint Talán, Checkpoint Nem - e négy kategória helyett kellene jobban hangzó neveket találni (részletek az adásban), aki esetleg szeretne ebben segíteni, a szokásos mailcímre küldje az ötleteit (örök hálánk mellett igyekszünk valami apró ajándékféleséget is kitalálni a legjobb ötleteket adóknak).

Az 1992-ben debütált Quiz & Dragons azért is olyan ismeretlen itthon, mert kizárólag játéktermi gép formájában létezett, ráadásul nyelvi korlátok miatt semmi értelme nem lett volna itthon forgalmazni. Ez ugyanis egy kvízjáték, amivel akár négyen is lehet játszani, egymással versengve. Ma ezeket partijátéknak hívják (filmes témában pl. a Scene it ilyesmi, bár nyilván már kifinomultabb), és egészen érthetetlen, hogy ez a műfaj hogyan találhatott utat a játéktermekbe. Hiszen ott a minél több pénz elköltése az üzleti érdek, egy ilyen kvízjátékot meg hosszú-hosszú percekig lehetett játszani egyetlen érmével.

Mint a címből látszik, egy fantasy szerepjáték elemei próbálnak felvillanni a programban. A fő játékmechanika az, hogy kérdésekre kell négy válaszból kiválasztani a helyeset, és ha ez sikerül, akkor sebzünk egy életerőpontot - ha nem sikerül, akkor meg veszítünk egyet. A goblinnak kevesebb életereje van, mint a sárkánynak, így a sárkánynál több helyes válasz kell, vagyis kvázi okosabbnak kell lenni. A monoton játékmenetet egyrészt az bolondítja meg, hogy lehet tárgyakat találni, amik segítenek (pl. olyan varázsbiszbasz, ami egy tizedmásodpercre felvillantja a helyes választ), másrészt az, hogy induláskor lehet kasztot választani, és mindegyiknek van valamilyen speckója (a harcos gyorsan gyógyul, a tápos amazon kevesebb válaszból választ, a varázsló megadhatja a kérdés témakörét, a nindzsa duplán tud sebezni). Elég jó móka lehetett, amikor négy játékos egyszerre tolta, és mindenki más kaszttal indult neki a kalandnak, hogy megmentse Capconiát a gonosztól (igen, ez a kerettörténet, amit nem kommentálnék).

Sajnos a korszak japán játékkultúrájából fakadóan a fejlesztési kulisszatitkokról nem maradt fenn szinte semmi, pedig nagyon kíváncsi lennék, kinek jutott eleve eszébe ez az ötlet. Az viszont biztos, hogy - szintén elég meglepő módon - a játék először angolul jelent meg, és csak két év múlva japánul, de kicsit átrajzolva, kibővítve, több szerepjátékelemmel (például a karakterek már szintet is léptek).

Mi nyilván nem a japán verziót próbáltuk ki, hanem emulátoron az amerikait, és nem bírtunk felállni, amíg végig nem vittük. Mivel érméket nem kellett bedobálni, hamar az lett a legfontosabb kérdés, hogy melyikünk ér el több pontot, és hát sajnos nem én voltam ez - mivel Grath gyanúsan otthon van baseballban és amerikaifociban, és a kérdések egy elég jelentős része ezekre vonatkozott (értelemszerűen a kérdések témáit is az amerikai célközönségre szabták az angol verzióban). Persze az is lehet, hogy Grath csak mákos volt. Meg elméletben az is lehet, hogy okosabb nálam, de ezt a lehetőséget nem szeretném komolyan megfontolni.

Aki ma kipróbálná a Quiz & Dragonst, az vagy kotorja elő a MAME emulátort és a játék romját, vagy ha be tudja szerezni a PS2-re és első Xboxra megjelent Capcom Classics Collectiont, abban is megtalálja. Érdemes megnézni, ritka állatfaj a játékipar rezervátumában. Úgy is mondhatnánk, hogy CHECKPOINT IGEN. Legközelebb két hét múlva jövünk új játékkal, jövő héten pedig vendéggel. Visszajelzések, észrevételek továbbra is jöhetnek bátran, és azért is hálásak vagyunk, ha share-elitek a mostani adást (vagy valamelyik korábbit).

A második évad korábbi adásai:

Checkpoint Mini #11: Jagged Alliance 2
Checkpoint Mini #12: Katakis
Checkpoint Mini #13: The Horde
Checkpoint Mini #14: Street Fighter II
Checkpoint Mini #15: Pang
Checkpoint Mini #16: Gobliiins
Checkpoint Mini #17: Dark Sun
Checkpoint Mini #18: Metal Slug

 

Ebből a posztból elérhető a teljes első évad

 

És itt találod a vendéges (nem mini) Checkpoint adásokat

10 komment

Címkék: retro közösség podcast checkpoint mini

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr1008633168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.05.01. 23:02:26

Ajándék lehetne az, hogy Stöki horgol egy lila csápot. Életre szóló élmény lenne :)

Bambula 2016.05.02. 09:45:58

Tetszett az adás, erről sem hallottam még :)
A pontozáson gondolkodtam, a szövegges fokozatokkal az a baj hogy vagy tudja valaki vagy nem, de végül is egy rossz - közepes - jó vagy ajánlott is működhet vagy ennek megfelelőlen 1-2-3 csillag is.

bbandi 2016.05.02. 09:59:01

Pocket Casts nem tudja letölteni az adást se androidon, se windows phone-on (Reason: Forbidden)

Burwor · http://loot.blog.hu 2016.05.02. 13:13:30

@Zardas: De azt élő streamen szeretném követni, az összes szóviccel, csak nehogy horkolás legyen a horgolásból.

makaii 2016.05.02. 15:25:07

Az lehetséges, hogy nem megy a letöltés? RSSRadion próbálom a legújabbat, meg az eccósat és Status: 403 hibaüzenettel távozásra szólít fel.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2016.05.02. 15:26:15

@makaii: @bbandi: Nem tudom, mi lehet a gond, böngészőben nekem simán leszedi.

makaii 2016.05.02. 15:28:06

@Stöki: Soundcloudon nekem is megy, csak podcast hallgatón nem... ezeknek gondolom más a source-a, igaz? Mert lehet az van lehalva...

bbandi 2016.05.02. 15:28:33

@Stöki: De az RSS feedből nem. Régebbi adások se jönnek le.
süti beállítások módosítása