HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A játékipar legnagyobb felvásárlásai

2015.11.04. 18:07 Stöki

A tegnapi nap bombahíre, hogy az Activision-Blizzard 5,9 milliárd dollárért megvette a Kinget, a Candy Crush Saga fejlesztőjét. Őrületes pénz ez, valószínűleg rekord a videojáték-történelemben, bár kétséges, hogy megérte-e ennyi pénzt adni egy olyan cégért, amit az elmúlt egy-két évben sokszor hasonlítottak az egyslágeres Rovióhoz. Az mindenesetre biztos, hogy az Activision-Blizzard a lépéssel nemcsak megvetette a lábát a mobiljátékpiacon, de rögtön az élmezőnybe is került.

Ennek kapcsán nagy vehemenciával nekiestem, hogy összeszedem a többi nagy videojátékos akvizíciót is, de kicsit lepattantam a témáról, mert nagyon sok ilyen üzletről nincsenek publikus adatok. Így a lenti lista kicsit komolytalan lett volna Indexere, de ide érdekességként bőven elfér. Szóval jöjjön a tizenegy legnagyobb videojátékos felvásárlás, ahol tudjuk a vételárat. A 2014 előtti vételeknél zárójelben odaírtam, hogy az összeg mennyi dollár lenne mai értéken. (Csak full akvizíciókat vettem figyelembe, részvényvásárlást nem. És azt sem, amikor 2008-ban a Vivendi Games összeolvadt az Activisionnel, mert az nem volt tiszta felvásárlás – igaz, hogy a létrejövő Activision-Blizzard tulajdonosa az Activision lett, de a részvények 52 százaléka a Vivendi Games anyacégénél, a Vivendinél maradt. Amúgy ez egy 18,9 milliárd dolláros biznisz volt.)

url.jpg

MOJANG

Vevő: Microsoft
Év: 2014
Érték: 2,5 milliárd dollár
A legutóbbi nagy bevásárlás: a Microsoft bekapja az utóbbi évek legnagyobb indie sikerét, a Minecraftet fejlesztő céget, fizet egy rakás pénzt Markus „Notch” Perssonnak, Notch meg vesz egy méregdrága hollywoodi villát, aztán magányosnak és elszigeteltnek érzi magát a napfényes Kaliforniában.

OCULUS

Vevő: Facebook
Év: 2014
Érték: 2 milliárd dollár
Zuckerberg híres arról, hogy hajlandó impulzusdöntéseket hozni. Nem tudni, hogy az Oculus akvizíciója is hirtelen jött ötlet volt-e, mindenesetre brutális összeget adott a virtuális valóságot fejlesztő cégért. Oké, a VR nemcsak játékra jó, de nyilván az lesz az egyik fő felhasználása (és ugye John Carmack is ott nyomul most). Jövőre jön a Rift sisak és a Touch kontroller kereskedelmi verziója, akkor derül ki igazán, hogy jó vétel volt-e.

TWITCH

Vevő: Amazon
Év: 2014
Érték: 970 millió dollár
Hónapokig ment a pletyka, hogy a Google megvenné a népszerű videojáték-streamelő szolgáltatást, aztán egy másik techóriás elhappolta előle. Azóta a Google persze igyekszik a YouTube-on jobban a gémerekhez törleszkedni (elindult ugye a YouTube Gaming szolgáltatás), de azt a havi 100 millió Twitch-nézőt nehéz lesz elhódítani.

6886294407_59636e7e18_o.jpg

VG HOLDING CORP.

Vevő: EA
Év: 2007
Érték: 775 millió dollár (885 millió)
A VG Holding Corp. neve nem feltétlenül ismerős a játékosoknak, de ha azt mondjuk, hogy ez a cég tömörítette a Pandemic és Bioware stúdiókat, már bizonyára tisztul a kép. A Bioware ugyebár ma az EA egyik legkövérebb fejőstehene Dragon Age-estül, Mass Effect-estül, a Pandemic viszont sajnos 2009-ben a gazdasági válság vezéráldozata lett.

POPCAP GAMES

Vevő: EA
Év: 2011
Érték: 750 millió dollár (789 millió)
Az egyik legnagyobb játékcég-felvásárló az Electronic Arts, több piacon is terjeszkednek. Négy éve például a közösségimédia-, illetve a mobiljátékpiacból hasítottak ki nagyobb szeletet a PopCap bekebelezésével. Ugyebár a PopCap egyebek között a Bejeweled, a Feeding Frenzy, a Peggle és a Plants vs. Zombies brand játékainak fejlesztője, és szépen termel az EA-nek.

RARE

Vevő: Microsoft
Év: 2002
Érték: 375 millió dollár (493 millió)
A patinás brit fejlesztőstúdió, ami 1985 óta létezik, de előtte már Ultimate néven megcsinálták például a Jetpacet. Azóta pedig egyebek közt a Battletoadsot, a Killer Instinctet, a Perfect Darkot, a Conkert, a Banjo-Kazooie-t és a Viva Pinatát – nem csoda, hogy megéhezett rá a Microsoft. Az elmúlt években kinectes sportjátékot hegesztettek, legutóbb pedig augusztusban jelent meg a Rare Replay, egy játékgyűjtemény a cég elmúlt 30 évéből.

PLAYFISH

Vevő: EA
Év: 2009
Érték: 400 millió dollár (441 millió)
Az EA újabb bevásárlása: a Playfish főleg közösségimédia-játékokban utazott, de nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (egyebek között a SimCity Socialt csinálták), ezért két éve a gazda beszántotta.

url2.jpg

GAIKAI

Vevő: Sony
Év: 2012
Érték: 380 millió dollár (392 millió)
A 2008-ban alapított cég addig promózta videojáték-stream szolgáltatását a CES-en és más techshow-kon, amíg a Sonynak megtetszett, amit csinálnak. Azóta a japán cégnek fejlesztenek, nélkülük például nem lenne PlayStation Now és Remote Play

OMGPOP

Vevő: Zynga
Év: 2012
Érték: 180 millió millió dollár (186 millió)
A nagy pofáraesés: Az OMGPop kisebb kazuárságokat fejlesztett főleg flashben, aztán egyszer nagyon rátaláltak a játékosok ízlésére a Draw Something nevű játékkal, aminek lényege, hogy az egyik játékos rajzol valamit, a másik meg megpróbálja kitalálni, mit ábrázol a rajz. Pár hét alatt a világ legmenőbb játéka lett, és a farmville-es Zynga nagyjából ekkor vette meg a céget. Vagyis az OMGPop vezetői a csúcson váltották be a zsetonokat – a Zynga meg óriásit bukott, mert a Draw Something népszerűsége onnantól kezdve villámgyorsan zuhant (más kazuárságok ellopták a játékosokat). Bő egy év kellett csak ahhoz, hogy a Zynga végül bezárja az egész kócerájt – a részvényesek meg a hajukat tépték, és hirtelen megszaporodtak a sajtóban a Zynga-lufiról szóló cikkek.

MAXIS

Vevő: EA
Év: 1997
Érték: 125 millió millió dollár (184 millió)
A Rare-hez hasonlóan patinás vállalat, 1987-ben alapította bizonyos Will Wright, aki aztán olyanokat adott ki a keze alól, mint az eredeti SimCity vagy a szupersikeres Sims sorozat. Utóbbit már az EA istállójában készítette, aztán a Spore - szerintem érdemtelen - buktáját követően 2009-ben elhagyta a Maxist. Azóta nem sokat mutatott a cég: volt ugye egy rossz emlékű SimCity-reboot 2013-ban, majd az EA bezárta az egyik fő stúdiót, pár fejlesztőt mobiljátékokra állított, és gyakorlatilag csak a Sims-eket fejlesztő stúdió maradt mára a Maxisból.

93184-dune_2_the_building_of_a_dynasty_1992_westwood_studios_-2.png

WESTWOOD

Vevő: EA
Év: 1998
Érték: 122,5 millió dollár (178 millió)
Szintén nagynevű fejlesztőcsapat, 1985-ben kezdtek el dolgozni, főleg remek stratégiákon és szerepjátékokon. Eye of the Beholder, Dune II, Lands of Lore, Command & Conquer, Red Alert – soroljam még? Nem sorolom, úgyis tudjátok. 1998-ban vásárolta meg az EA, és rögtön futószalag-termelésre állította a stúdiót (akkoriban a Bullfroggal is ezt csinálta). Ezután kijött egy, már megjelenésekor idejétmúlt Dune 2000 meg jó pár C&C-folytatás, illetve egy megbukott fps-próbálkozás, a C&C: Renegade, majd miután kifacsarta a stúdiót, az EA 2003-ban likvidálta a Westwoodot. A C&C-játékokat onnantól az EA Los Angeles-i stúdiója fejlesztette, pár Westwood-alkalmazott is átment oda.

És persze mint mondtam, nem teljes a lista. Vajon mennyit adott a Sony a Naughty Dogért vagy a Guerilla Gamesért? És az EA a Bullfrogért vagy a Criterionért? Mennyibe fájt a Microsoftnak a FASA Interactive és a Lionhead Studios? Hát a Bethesdának/ZeniMaxnak az id Software? Ha esetleg valakinek van infója ezekről a dealekről (vagy hasonló, nem felsoroltakról), használja rendeltetésszerűen a kommentdobozt.

12 komment

Címkék: toplista felvásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr898050742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BobaFett 2015.11.04. 23:04:00

Én ezeket a több milliárdos összegeket nem hiszem el. Biztos valami jogi csűrés csavarás van a dologban. Egy játék sem ér 6 milliárd dollárt, de még 2,5-öt sem, nemhogy egy minecraft. KB a GTA licencet lehetne eladni ennyiért, vagy azt sem...
Olyan lehet ez mint a startupok, amikor tulajdonképpen befektetnek csak, megveszik 1-2%-át, aztán a médiánk meg ugy mutatják be, hogy ezt az összeget felszorozzák 100%-ra és hogy annyit ér...

Gondoljunk csak bele hogy a komplett Star Wars pakkot szőröstül-bőröstül, lucasfilm, ILM, skywalkersoun, stb. keresztül vette meg a disney valami, 4,5 miliárdért. Azért hol van ez a cucc a candy crushoz képest ?

Gyurma Pappa 2015.11.05. 07:19:19

@BobaFett: nem, ezek tényleg ennyit adnak érte.

Több oka is van:
1. A "tengertúli" befektetések azért érik meg nagyon az amerikai techcégeknek, mert így nem kell hazavinniük, és 35%-kal leadózni nem otthoni bevételek. Lásd MS-Minecraft deal.
2. Sokszor nem kp-ban fizetnek, hanem részesedésben, és mondjuk az anyacég részvényeinek 2-3%-át vágják hozzá az eladóhoz.
3. Az "1-2%" megvételének semmi értelme nem lenne, akkor nem szereznének befolyást a cégben. Ezek akvizíciók, amikor az egész céget megveszik emberestül, mindenestül.
4. Amiért ilyen magasak az értékek annak egy nagyon egyszerű oka van: alacsonyak a piaci hozamok (tehát a helyettesítő befektetések várható hozama), sokszor negatívak, emiatt a cégértelések elszálltak, és jobb üzlet ma megvenni egy céget, mint mondjuk hagyományos részvényekben tartani a pénzt.
5. A Lcuas-Disney dealben azért vedd észre, hogy Lucas nem adott nagyon mást el, mint jogokat. A LucasFilm egy "üres" cég volt. És cserében kapott 40 millió darab Disney részvényt, az évente cirka 30-50 millió dollár osztalék, kb. örökre, és ebbe még nincs benne, hogy mit fog szakítani a Disney most.
6. Összegzésként: a Candy-Crush deal értékét nagyon felnyomja, hogy kb. két év alatt megtérül, és egy nagyon "cash-flow" pozitív ügylet. A CC-nél és a MC-nál is az igazi érték a felhasználók megvásárlása volt. Gondolj bele abba, hogy mennyit spórol az Activision/MS azzal, hogy nem kell ezeket az embereket már megtalálnia, csak ül és számolja a pénzt. Az említett Star Wars jogokkal még van némi munka. :)

Lurian 2015.11.05. 12:06:58

Húú, de bírtam a Westwood cuccokat! :-) (Nekem még a Dune 2000 és C&C Renegade is bejött. :-))
Ez most off-nak számított a többi hozzászóláshoz képest? :-)

Karvaly 2015.11.05. 13:11:19

Az Ultimate (play-the-game:)-ről jutott az eszembe, hogy a múlt héten kerestem rá a Quicksilva-ra, esetleg valamelyik retrócikk nem szólhatna a régi, legendás fejlesztők/kiadók elő- közép- és utóéletéről?
(vagy írjam meg én, ha már így rákérdeztem?:)

Kolompár Tarzan 2015.11.05. 14:50:01

@Gyurma Pappa:

Nagyon jól összefoglaltad. Én még egyet tennék hozzá, hogy azt kell megnézni, mibe kerülne most nulláról felépíteni a cégnek egy olyan üzletágat, mint mondjuk a Minecraft. Mivel ez nem megy egyik napról a másikra, a számításban benne van az a rengeteg programozói és marketinges munkaóra, amit a tengerentúlon nagyon vastag órabérekkel kell számolni. Mondjuk úgy, 25 programozó s 10 marketinges 12-18 havi bére, plusz a reklámköltségek, a szerverek, azok üzemeltetése. Persze, ez nem lesz milliárd dollár nagyságrend,erre jön még rá a BRAND értéke, (azaz ha el akarnák adni másnap, mit kapnának a piacon), az előfizetői állomány, akik még ha ingyen is játszanak, de regisztrált júzerek, és marketing levelekkel elérhetőek, és vásárlóerővel rendelkeznek. Ezt a vásárlóerőt nagyon magasra értékelik a cégek manapság. Nem véletlenül ér annyit a Steam, amennyit.

A cikkhez kommentelve a Microprose szotri az elején egész jól alakult, mikor megvette a Spectrum Holobyte, majd később 250millióért a GT Interactive. A Holobyte alatt hozták ki többek között az X-com-ot, Civilization-t és sok más játékot, ami a mai napig etalon. Aztán sorban jöttek a leépítések, stúdió bezárások, és 2002-ban az akkor még Inforgrames bezrta.
Részletek Itt:
en.wikipedia.org/wiki/MicroProse

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2015.11.05. 19:34:35

@Kolompár Tarzan: De utáltam érte a Inforg-ot, amikor bezárta a Microprose-t. Rengeteg kedvenc játékomat láttam felsikítani. (persze csak lelki füleimmel :) )

kalbász 2015.11.05. 20:30:13

1000% hogy van benne pénzkivét is, ugyanúgy ahogy a hollywoodi szuperfilmek is Milliárdos bevétellel igen gyakran jönnek ki épphogy nullszaldósra.

K0vasz 2015.11.05. 21:41:33

"a Spore - szerintem érdemtelen - buktáját" - emlékszem, kurvanagy volt körülötte a hype, de a végeredmény csak egy jópofa kis valami volt, kicsit ebből, kicsit abból (asszem 5 szint volt, és mindegyik kvázi egy különálló minigame volt), de egy hétvége alatt ki lehetett pörgetni... szóval érdekesnek mindenképp érdekes volt, de mint játék sztem kevés volt

Gyurma Pappa 2015.11.05. 22:12:33

@RxMorphesz: ezt én is értem/tudom. Csak hogy itt most egészen másról van szó, mert itt nem befektetők jönnek a cég 10%-áért, hanem konkrét akvizíciók vannak, és ott meg nem lehet bemondani a felszorzott árakat (vagy valami ilyesmire utalt az előző hsz).

De itt nem startupokról van szó, ezek befutott cégek. Itt a cégértékek sokkal közelebb vannak a valódi értékekhez. Nyilván sokkal tisztább lenne a kép, ha minden cég akit itt adnak-vesznek tőzsdei lenne, de szerintem ezek az árak (nagyrésze) reális.

(A cégértékelés elég bonyolult ága a pénzügyeknek, 10 éve dolgozok pénzügy-számvitel területen (igazából sosem dolgoztam más területen :), és a felszínt is alig kapargatom ebben a témában.)

Flankerr 2015.11.06. 13:58:04

Én a POPCAP GAMES miatt vagy rohadt mérges az EA-ra, mert miattuk nem jelent meg a Plants Vs Zombies 2 PC-re azóta se..

ThorY 2015.11.06. 22:10:36

A RARE-t nagyon sajnáltam, régen Nintendo konzolokra dolgoztak és nagyon jó munkát végeztek. Donkey Kong játékok, 007 Goldeneye (N64)... A gyerekkorom felét nekik köszönhetem :)
süti beállítások módosítása