HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Hát ez gyors volt: a Valve pár nap után elkaszálta a fizetős modokat

2015.04.28. 08:39 Stöki

Csütörtökön a Valve bevezetett a Steamen egy új szolgáltatást, aminek révén bárki kérhetett pénzt olyan modért (azaz házilag gyártott kiegészítőért, videojáték-sufnituningért), amit ő csinált. A játékosok egy jelentős része ezt elég rosszul fogadta (volt, aki a moddolás elüzletiesedését látta benne, mások túl kevésnek tartották a 25 százlékot, amit a modderek kaptak a befolyt pénzből). Pénteken már ki is tört az első steames modbotrány (lásd akkori posztunk). Kedd reggelre pedig a Valve lelőtte az egészet a búsba. Ami az előzmények fényében is elég meglepő fejlemény.

skyrimkillthemgenerals.jpg

A cégnél valószínűleg nem számítottak arra a felzúdulásra, ami a fizetős, és első körben főleg a Skyrimhoz készült modok bevezetését követte (pikk-pakk összejött például egy 130 ezres petíció), legalábbis ez tűnik ki a program leállítását bejelentő Alden Kroll szavaiból. Kroll szerint a Valve alábecsülte a különbséget a már működő, sikeres terjesztési modellje és a Skyrim köré gyűlt modder kommuna működése között. "Valószínűleg nem a Skyrim kiforrott, több éve létező modder közösségével kellett volna kezdeni ezt" - fogalmazott.

Amiben persze benne rejlik annak lehetősége, hogy egy másik játékkal (vagy játékokkal) majd valamikor újrakezdik. Kroll is utal erre, hogyaszongya, a Valve szerint "valahogy biztos lehet ebből egy hasznos valami" (szabad fordítás, de az eredeti is kb. ilyen ködös: "we believe there's a useful feature somewhere here"). Szóval a Steamre még visszatérhetnek a fizetős modok, de biztos nem a Skyrim lesz a sor elején.

17 komment

Címkék: mod leállás steam

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr367404900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arilian 2015.04.28. 08:46:44

Van ilyen pedig pl. a DOTA2ben régen lehet artokat gyártani, és eladni. És ez maradt is.

hunLuki · http://ittroll.blog.hu/ 2015.04.28. 08:53:51

Donate gomb, és mondjuk 10%-ot kap csak a valve, többit pedig a modder.
Vagy 0%-ot kap a valve, viszont a modder steam accountjára kerül rá a pénz, amit így muszáj játékra költenie.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2015.04.28. 09:36:08

Kapjon mondjuk 10%-ot a Valve (egye fene kapjon akár 20%-ot) kezelési költségként, a kötelezően Steamen elköltendő pénz jó ötlet. Viszont a modder minimum 80%-ot kellene hogy kapjon, ellenkező esetben esélytelen lesz 5 $/€ alatt tartani egy modot ami viszont már sokszor egy teljes játékot jelent. Szerintem egy Falskaar méretű modért igenis jó ötlet akár pénzt is kérni de nyilván nem ugyanannyit mint a teljes játékért. :)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2015.04.28. 10:08:39

A pénzt NEM a Valve kapja. Vagyis nyilván de, de csak egy részét, a nagyobb kupac a játék kiadójánál landol.

Drout 2015.04.28. 10:33:35

Aláírtam én is petíciót, örülök az eredménynek. A játékkészítő cég dönti el, hogy mennyit kapna a mod készítő a Valve 30%-a után.

Bobby Newmark 2015.04.28. 11:00:01

Ma már amúgy is fizetős DLC az, ami régen ingyenes mod volt egy rakás játéknál, a Skyrim a kivétel, hogy egyáltalán moddolható.

CSéhez lehet _venni_ fegyverskint. CSéhez, amit anno mindenki hülyére moddolt magának. Egy LANpartyn kb két ember nem volt, akinek ugyanúgy nézett volna ki a játék...

False_GOD 2015.04.28. 11:50:22

AAA fejlesztés ma, valve-re is igaz :

9gag.com/gag/aLPb9Dg

False_GOD 2015.04.28. 11:52:11

A mod készítés amúgy se a pénzről kéne h szóljon, eddig se erről szólt, hanem arról, h a buta gerinctelen pénzhajhász semmirekellő fizetett programozóknak megmutassák, hogy is kellett volna csinálniuk.

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2015.04.28. 13:21:21

@Arilian: Ja ja, meg TF-ben is pl.

@hunLuki: Lehet ilyen százalékokkal dobálózni, de én úgy tudom, hogy 30% lett volna a valve-é, ez pedig elég standard, ugyanennyit vesz le az apple meg a google is. És akkor ugye ezen felül nyilván a játék készítőjének is jár, hiszen ő adja a mod alapját. Szal itt azért jár kevesebb a moddernek, mert eleve 3 részre kell osztani a tortát, nem 2-re, mint a tartalomgyártó-kiadó párosításban.

Szerintem nem lett volna hülyeség, csak nem ilyen moderálatlan bárki feltölthet bármit fos jellegűen, hanem úgy, hogy ilyen mini-expansion packok gyakorlatilag a modok, kitesztelve, stb. Nem a csöcsös csaj a pikacsu ellen jellegű modokat kellene monetizálni.

Void Bunkoid 2015.04.28. 13:57:46

Amúgy mint Bobby kolléga is írta, ma már tényleg így működik a dolog - kiadó kiad egy viszonylag fapados bugyuta játékot vagy üzemmódot (lásd Alien Isolation egyetlen darab "Basement" juss el A-ból B-be pályája), aztán utána fizethetsz a DLCért, hogy legyen másmilyen survivor módú játék is, persze ezt a kiadó írkálja, nem a gamerközösség, de tulajdonképpen ezek IS modok :)

Komojtalan 2015.04.28. 14:53:54

@trolololol: Vagy nem egyről beszélünk, vagy a játék gyártója nem kap egy fillért sem, miért is kapna? Én modnak a WoW -os addonokat gondolom, pl. www.curse.com . Ezek teljesen ingyenesek, értelemszerűen a játék írójának sem jár pénz érte, sőt örüljön hogy játszhatóbbá tették a játékát -> több felhasználó.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2015.04.28. 15:10:51

"valahogy biztos lehet ebből egy hasznos valami"
valahogy biztos tudunk a lelkes hülyékből pénzt csinálni.

Rainse · http://bugnews.blog.hu 2015.04.28. 19:24:43

Jobbis én azt mondom! A jó modok akkor születnek amikor valaki szívvel lélekkel csinálja. Ha behozzák a pénzt akkor már a money miatt fogják csinálni és nem élvezetből ami a végeredményen is meglátszana. Sokan jönnének csak azért, hogy hátha keresnek rajta egy kis pénzt de persze nem akarnak sok időt beleölni elvégre őket annyira nem érdekli csak szeretnének egy kis pénzt. Aztán csak felhígult volna a modder közösség! Jobb így...

anarch 2015.04.29. 10:33:25

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: A Bethesda konkrétan 45%-t.

SZERINTEM egyébként az fog történni, hogy egy új címnél már eleve így fogják kezdeni. Itt egy már hosszú ideje bejáratott közösség közepébe lőttek.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2015.04.30. 09:18:41

@False_GOD: Már többször figyelmeztettelek, hogy ne személyeskedj itt, és főleg ne így. A kommented ment a kukába, te meg kapsz egy hét gondolkodási időt, hátha akkor komolyan veszed a kérésemet.

BecezettNadragHater 2015.05.11. 12:45:37

Szavahihetőség látom sose volt.
süti beállítások módosítása