HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Hétvégi játékcsaj: A Psycho Pigs UXB hirdetése

2015.03.29. 14:48 Stöki

Múlt héten volt egy necces játékborító női főszereplővel, most jöjjön egy hasonlóan necces reklámfogás ugyanabból a korszakból. A vicces az, hogy az érintett játékban nőnek nyomát sem látni, főszereplői ugyanis malacok. A Butasan című 1987-es játéktermi játékról van szó, a Jaleco készítette, és lényege roppant egyszerű: a malacoddal le kell bombázni a többi malacot. Bombák folyamatosan jönnek a képernyőre, visszaszámolnak, majd nullánál robbannak, illetve akkor is robbannak, ha egy másik malachoz vágjuk őket - szóval a sertések rohangálnak, bombákat hajigálnak egymáshoz, és remélhetőleg a végén a mi malacunk marad talpon - elég egyszerű, de szórakoztató marhaság. Volt is konverziója mindenféle 8-bites otthoni gépre, az U.S. Gold 1988-ban forgalmazta Psycho Pigs UXB címen. Alant a C64-verzió.

Na de hogy kerül ez a játék a játékcsajrovatba? A hirdetésének köszönhetően, a kiadó ugyanis kicsit túltolta a "nővel mindent el lehet adni" alaptételt. A hirdetés központi témája egy másik hirdetés: két gémerforma alak áll egy órásplakát előtt, amin egy lengén öltözött nő szorongatja a Psycho Pigs UXB-t. És következő párbeszéd zajlik az urak között:

- Azt hiszem, tudom, melyikkel játszanék.

- Jó, de láttad már, milyen kritikákat kapott a Psycho Pigs UXB?

Lásd lent, kattintásra megnő a kép.

psycho_pigs_uxb_1988_u_s_gold_ltd.jpg

Hiába nem volt ezúttal kivillanó mellbimbó, a szexizmus elég nyilvánvaló volt. Persze, ne legyünk álszentek, a férfiak szoktak arról beszélgetni, hogy melyik nőt ismernék meg szívesen a szó bibliai értelmében, de egy játékhirdetésben ilyesmit látni elég szokatlan volt akkoriban (és igazából most is az). Volt is nagy felzúdulás, kisebb botrányocska, a hirdetésception láttán elkezdtek özönleni a (többek között az előfizetéseket visszamondó) olvasói levelek a reklámot leközlő magazinokhoz. Az egyik legnagyobb C64-es újság, a Zzap!64 külön oldalt szentelt ezeknek és a szerkesztői elhatárolódásnak - és szerencsére az internet is őrzi ezeket -, de a Crash levrovjába is bekerült a téma. A hirdetésben említett kritikákat egyébként a poszter egy következő feldolgozásában lehetett olvasni, valahogy pont a poszterlány dekoltázsánál:

psychopigsu_x_b_2.jpg

Próbáltam kideríteni, ki volt a hirdetéshez fotózott modell, de nem sikerült. De a kontextus fényében ez nem meglepő.

2 komment

Címkék: pénteki játékcsaj psycho pigs uxb

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr787313946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása