HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Gamestar DVD nélkül – bátor vagy vakmerő?

2014.08.13. 11:30 miguel_

Tudom, hogy a blog olvasói között az az általános vélemény, hogy ma már csak a hülyék vesznek nyomtatott gamer lapot, de akkor is van itt valami, ami érdekes fejlemény: a Gamestar mostantól nem ad lemezmellékletet az újság mellé.

Na, azért nem ment el az eszük teljesen, természetesen továbbra is jár majd játék az újsághoz, azonban azt nem a megszokott módon, fizikai adathordozón adják oda, hanem lesz egy kód. Ez a kód a Gamestar Plus fantázianevű extratartalom-gyűjtés nyitja, ezen keresztül kapja meg az olvasó a játékot aktiváló [Steam|Origin|Uplay]-kódot, és ugyanitt találja meg az olyan extrákat, amik régebben a DVD szabad részére kerültek. Videotesztek, háttérképek, tudom is én, az igazat megvallva már akkor sem nagyon tudtam, mi is van pontosan a játékon kívül egy mellékleten, mikor a Gurunál dolgoztam (bocs, Chris).

Az ötlet lényege, hogy egy valóban feleslegesnek tűnő lépéssel kevesebb lesz a lap gyártásakor, és ezzel nagyjából fél milliót lehet spórolni, ennyibe kerül a DVD sokszorosítása 10-12 ezer példányban, amennyiben ezeket a lapokat nyomják. Mazur, aki régebben sima cikkíróként kezdte, aztán főszerkesztő lett, végül egy formabontóan csalafinta lépéssel a Gamestar kiadójának ügyvezetője lett, az előbb Facebook-cseten elmondta, hogy nem a spórolás volt a cél, mert az így megmaradó összeget van mire eltolni, például a játékok licencére (ami havonta simán elvisz 3-5, vagy akár ennél is több ezer eurót). Szintén jó, hogy végre tényleg csak azok kapják meg a vírusirtó kódját meg a többi extrát, akik tényleg fizettek az újságért.

Persze a bejelentés alatt jöttek rögtön a kommentek is, hogy hát ez bújtatott áremelés, de aki ezt gondolja, jó ha tudja, hogy a lap előállítási költségének csak kis része a DVD-k legyártása (a nyomdai költségek, a terjesztés és a továbbra is megmaradó játéklicenc az, ami baromi sokat visz el, és hát persze a csillagászati fizetések, ugye).

Ettől függetlenül olyan emberként, aki korábban komoly részt vállalt egy ilyen (bár konkurens) lap üzemeltetéséből, azt kell írjam, hogy nagyon kíváncsi vagyok a végeredményre. Ha igazán gennyláda szemétparaszt akarnék lenni, azt írnám, hogy mondjuk olyan sokat már nem mehet lefelé az értékesítés, mert tök mindegy, hogy 3500-an vagy 2800-an veszik meg az utcán a lapot (figyelem, tippelt értékesítési adatok). Az tuti, hogy új olvasókat ezzel a lépéssel nem nyernek, hiszen nehezen hiszem, hogy lenne olyan elszánt környezetvédő, aki emiatt venné mostantól a lapot. Ellenben sokan vannak, vagy hát, lehetnek olyanok, akik pont azért vesznek ilyen újságot, mert mondjuk nincs olyan net otthon, hogy havi rendszerességgel 8-10 olyan gigabájtot rángassanak le a netről, ami nem pornó.

Mazur elmondása alapján ők nem tartanak ettől, már korábban is volt néha, hogy a teljes játék mérete nem tette lehetővé, hogy DVD-n szórják szét, és olyankor is csak egy kódot adtak, és nem volt nagy zúgolódás. A Steam egyértelmű iparági alapvetés lett, és akinek van Steam-fiókja, még örül is neki, hogy nem ósdi lemezen kell tárolja az újság mellé kapott, de amúgy a Steamen is megtalálható játékokat. És a legfontosabb indok: Mazur gépében hónapok óta rossz a DVD-olvasó.

122 komment

Címkék: gamestar melléklet

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr296600133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taffer 2014.08.13. 17:01:42

@hancu: Nem biztos, hogy így történt. A saját tapasztalatom az alábbi.

Egyszer a tudtom nélkül kiadott egy újság (khm, nevezzük Gurunak) egy teljes játékot a magyarításommal. A magyarításból valami régi verziót találtak egy portálon, ami írásvédett médiáról futtatva nem működött. A magyarítóban ott volt az email címem. Én csak annyit vettem észre, hogy iszonyúan megnőtt a honlapom forgalma, illetve néhány nappal később kaptam az első panaszos levelet, amiből egyáltalán kiderült, miről van szó. Összesen kb. 5 levelet kaptam, mindenki más megoldotta valahogy a problémát. A forgalmamból viszont látszott, hogy a játékot sokan kipróbálták, ráadásul magyarul is, ami a játékosoknak nyilván csak egy része. Pontosabban én közülük is csak azokat láttam, akik végül a honlapomat megtalálva szedték le végül a friss verziót.

Szerintem nálatok is ez lehetett: a többség letorrentezte a "működő biztonsági másolatot", mondván, hogy ezúttal megteheti, mert van eredeti verziója, vagy keresett DVD patch-et, esetleg online tájékozódott fórumokon vagy más helyeken. Az a maradék 50 meg fellapozta az újságot, kibogarászta az elérhetőségek vagy impresszum rovatot és írt nektek.

Zephyrous 2014.08.13. 17:20:30

@hancu: "Tudjátok hány reklamáció érkezett? Sokat mondok, ha 50."
Sokakat (engem is) maga az újság érdekelt, hogy átlapozzuk, elolvassuk a teszteket, ajánlókat, bemutatókat, stb. A lemezen lévő tartalom nem túlzottan. Sokszor a teljes játékok több éves, bukott, ZS-címek voltak, kutyát sem érdekelték.

Komojtalan 2014.08.13. 17:57:52

10+ éve felesben vettük a szomszéddal a Gurut. Enyém volt a CD, meg persze az újságot is átolvastam, neki maradt az újság és ha akarta felrakta a játékot. Valahol biztos megtalálhatóak a CD -k, de én egyet nem raktam fel, viszont az újságot is 1 óra alatt átlapoztam. Fél évet ment ez így, aztán abban maradtunk hogy inkább hanyagoljuk a dolgot :-). Mire megjelent az újság lehet már el is felejtettük az aktuális játékot, nem hogy valami újdonságról olvastunk volna. Igaz akkor már mind a kettőnknek volt netje. Szerintem egy mai játék újságban semmi keresnivalója nincs ismertetőknek, mert az van fent a neten bőven videóval, csakis hosszú leírásokat kellene megjelentetni (CoV).

miguel_ 2014.08.13. 18:00:47

@Komojtalan: definiáld, kérlek, a hosszú leírások fogalmát, mert most nem értem, mire gondolsz.

kisPocok 2014.08.13. 18:45:35

@miguel_: nem tudom már megmondani, reggel olvastam a cikket és nem tartottam korrektnek. Amúgy egyetértek, hogy nem kell dvd melléklet, csak nem értettem, hogy jött ide a "már akkor sem nagyon tudtam, [...] mikor a Gurunál dolgoztam" rész meg hasonlók.

Node, tökre egyetértek, hogy nem kell DVD. Sőt, lehetne ebből esetleg építeni saját gamestar "steam" store-t, ha már úgyis náluk vannak a kódok. Nem ilyen egyszerű, csak úgy bedobtam.

flamer 2014.08.13. 19:12:38

@miguel_: "definiáld, kérlek, a hosszú leírások fogalmát"

Fish! végigjátszás :)

Komojtalan 2014.08.13. 19:20:29

@flamer: Az még semmi, de az Elite kódjai vagy 15-20 számon keresztül ment a SPV -ben :-). De igen, teljes körű végigjátszásokra gondoltam.

Celtic 2014.08.13. 19:22:19

Nekem is van meg a regi idokbol sok ilyen cd/dvd-m. Csak azert nem jatszok vele (es jatszottam anno), mert nincs/nem volt ra idom.

(Jo)par eve a Guru mellekletekent megjelent a Doom-konyv ket reszben, akkor hosszu evek utan megvettem az ujsagot, mert olyat kaptam melle, ami erdekelt. (Az ujsag nem)

Volt egy lap, ami neten megjelent cikkeket adott ki nyomtatva. Vettem, amig meg nem szunt (kb. ot szam). Ecceruen nincs idom a neten olvasgatni, husz cikket megnezni, mire egyrol kiderul, hoyg erdekel. Ebben a lapban meg csupa erdekes cikk volt, szo szerint az elso betutol az utolsoig (es persze link az eredeti cikkhez, tehat ha erdekelt a tema, utana lehetett nezni).
Szoval egy voltam a par idiota kozul, ami a neten megjelent cikkeket penzert arulta kinyomtatva. De megerte.

Sanosuke 2014.08.13. 19:24:29

hamár GameStar.
régebbi számokat lehet még kapni valahol ?
vagy a szerkesztőségben lehet venni ?

nemecsek ernő áruló 2014.08.13. 20:53:13

@Bluemotion: Elég gáz vagy egyébként, amikor a Steam korában már jókor vásárolva két-három sör áráért kapsz AAA játékot, és még mindig büszke vagy arra, hogy tolvaj vagy...

heimdall 2014.08.13. 22:35:28

A Beyond Good and Evil-t és a Syberia-t végignyomtam a Gamestar teljes játékai közül, szeretem is mindkettőt. A Doom 3 nekem túl beszaratós volt, abbahagytam.
Azért ezek nem ZS címek voltak, nagyon nem...

Jazo 2014.08.13. 23:13:30

Régebben rendszeresen megvettem havonta valamelyik gamer magazint és mellé valamelyik számtech magazint is, aztán egyre drágábbak lettek, aztán még drágábbak, a mellékelt szoftverek egyre gagyibbak, miközben pl. a HWSW vagy a Prohardver egyre komolyabb lett, ahogy a Gamestar, PC Guru online oldala is, arról nem beszélve hogy jött a WoW és mivel évekig tényleg csak szinte csak azzal játszottam, nem is érdekelt a többi játék. Szóval nem volt logikus érvem arra hogy minek is költsek havi többezer forintot ezekre a magazinokra és attól kezdve nem is költöttem.

Wulfgar 2014.08.13. 23:22:13

Azért ezt a nyomtatott sajtónak már rég befellegzett, haldoklik... stb szöveget még elég mainstream nyomatni, úgy, hogy közel sem, igaz. Nyomdászként gyakorlatilag első kézből tudom mennyi újságot nyomnak, és nem, hogy haldoklik, de sok esetben még növekszik a példányszám. Persze, az igénytelen dolgok közül sokat egyre kevesebben vesznek meg, de ez bejön ott, hogy sok másik újságot meg egyre többen. Még az itteni újságokról állítani, hogy haldoklanak úgy-ahogy elmegy. De a külföldi (osztrák, német, holland, svéd, finn, eszméletlen mennyi melót hoznak ide ilyen téren) tendencia alapján meg egy az egyben hülyeség.
Erről meg, hogy a GS-hez nem jár majd DVD, hát azt mondom, hogy oké meg minden. Viszont ezt az egészet úgy előadni, hogy mennyire király lesz ettől a vásárlónak, szerintem undorító. Mert az egy dolog, hogy az ár marad annyi amennyi, de legalább ne próbálja előadni, hogy mennyire király, hogy ők ezzel mennyit spórolnak és mennyivel több pénzt nyernek rajtam mint vásárlón.

Brekicc 2014.08.14. 00:06:29

Én már magával a teljes játék dobálásával sem értek teljesen egyet, mert nagyon ingadozó a játékok színvonala sajnos. Sokkal jobb lenne, ha valamilyen játékokhoz lenne letöltő kupon bizonyos értékben én kifejezetten favorizálom ezt a tendenciát mostanában, mert sok olyan online játékhoz kaptam már extra tartalmakat így, amiben jól jöttek az extrák.

Oké, ha tényleg valami jó játék van, az persze legyen kódos, mert a lemez ideje lejárt már. Azt se értem, minek raktak a mostani konzolgenerációba lemezt. Ja de. Azért, hogy a technológiáról mégegyszer lehúzzanak egy rahedli pénzt, mert ők a gyártók is. :)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.14. 02:10:31

@miguel_: Alapvetően a papír alapú gamer sajtó hanyatlása kapcsán tegyük fel a kérdést: minek van értéke? Mert a DVD mellékletnek nincs. Az ismertőnél hamarabb tudsz meg minden fontosat a játékról. Az átlagos teszt kapcsán az értékelést a játékos hiteltelennek tartja okkal. Ezek egyre kevesebb embert érdekelnek, így egyre kisebb a fizetőképes kereslet, egyre kevésbé látsz az ilyen print magazinok számára piacot.

De ettől még egyre több játékos van, akiknek játék közben információra lehet igénye, de nem szívesen fog az alt-tabra tenyerelni azért, hogy valamit megnézzen játék közben. Rendes manualt nem kap a steamen, gogon, kinguinen, stb. beszerzett játékhoz. A PDF pedig alt tab igényes. És mindegy, hogy Sniper Elite III kapcsán kellene térkép, hogy megtalálja a 4. pályán a kártyákat, vagy egy kalandjátékban akadt el...

Rengeteg játékos ráadásul nem is perfekt angol, így sok MMORPG vagy más multiplayer játék esetében nehezebben érti meg a taktikát. Szívesen elolvashatná magyarul. És az ilyen leírások (FAQ, Walktrough, guide) kapcsán is bele lehet pillantani a játékmenetbe.

Ha az újság megveszi a játékok egy részéhez tartozó képregények, regények magyarításának a jogát, ezt folytatásokban mellé teheti... Stb. akkor van egy gamer barát tartalom, ami jelentős részét bizony papíron, írásban jó birtokolni.

És ahogy egyre több a játékos, egyre több ember számára lenne értékes az ilyen tartalom papíron. A fő gond az, hogy nem láttam olyan széles körű (nem csak a meglévő olvasókat célzó) közvélemény kutatást, ahol bárki megkérdezte volna az átlag játékost milyen nyomtatott tartalomért lenne hajlandó fizetni és mennyit.

De nem csak piackutatást nem látok, de azt sem gondolja végig a tisztelt sajtó milyen információ az amit a játékos csak kényelmetlenül tud elérni. Akár az alt tab, akár a nyelvi akadályok miatt.

Ha már a DVDről van szó: Egyre több gépben nincs is optikai meghajtó. Mondjuk Lenovo Ideapad Y500, Y510, stb. esetében a helyére második grafikus kártya került. A Steam, az Origin, a GOG.COM, az online megvehető keyek, stb. az elsődleges forrás. Így vásárolva viszont nincs papír alapú térkép, kézikönyv, stb.

videki gyerek 2014.08.14. 03:05:47

Amiota nincsennek mar demok a jatekokhoz, azota en is letoltom dc-rol torrentrol. Mert nem fogok megvenni egy jatekot, azert hogy utanna fel oraig kiprobaljam. Basszak meg.

2014.08.14. 03:45:26

én akkor vettem utoljára ebből a fosból amikor tört/warez Half-Life 2 volt a teljes játékuk.

amúgy kb 500 forintot érne, mint egy másik újság, nem tudom mit akarnak 2000ért manapság.

.wilson · http://w576.tumblr.com 2014.08.14. 09:10:02

@dumdidum42: Az a 2000 forint mar vagy het eve annyi. Mondj meg egy dolgot a vilagban (az oxigent leszamitva) ami het ev utan is ugyanannyiba kerul, mikozben az eloallitasi koltsege nem csokkent, sot?

anarch 2014.08.14. 09:10:13

Ööööö, és miért nem csináltak mondjuk egy felmérést az olvasóik között előtte? Nem nagy cucc összedobni weben, pár klikk amiben ott a bújtatott kérdés, hogy van-e dvd olvasó a gépben, és a kitöltők között kisorsolnak egy év előfizetést vagy valami. Azt gondolom tudják, hogy az előfizetőik nagyjából milyen internet-lefedettségű helyeken fizetnek elő, illetve valamilyen szinten hol az ahol sok fogy újságosnál. Ez így mondjuk relevánsabb lenne, mint _utólag_ belekérdezni a nagy internetbe ahol azért valljuk be, jóval kevesebben vesznek papír alapú újságot, magazint.

Mert való igaz, hogy új gépekben egyre kevésbé van optikai olvasó, meg a csapból is jön a szélessáv, de azért az országban elég változatos a felhozatal... és kérdés, hogy ebből az adott újság milyen metszetben áll.

Szal... Kérdezni óccsó :).

2014.08.14. 09:13:12

"Mazur gépében hónapok óta rossz a DVD-olvasó."

Rohadjak meg, felajánlok neki egy dvd olvasót. Abszolút komolyan mondom. Ha Fehérvárról elviszik neki (fekete színű), vihetik.

anarch 2014.08.14. 09:23:14

@Válasszunk: Javaslom egy második monitor beállítását. Én beszereztem egy régi céges leselejtezett 19"-est (1280x1024 korszakból) nemdrágáért, amit be lehet forgatni portrait-be.

Kicsit le kellett mosni a szürke peremet meg letisztogatni a kijelző felületét és ennyi, még DVI is van rajta. Látszik rajta, hogy öreg; de a fehér (ööö, inkább sárga) alapon feketével megbírkózik :). A 19"-es portrait-ben pedig kb. ugyanakkora mint egy A4-es papír.

Az alt-tab igény jelentősen lecsökken :).

anarch 2014.08.14. 09:29:09

@anarch: kb. ugyanakkora mint egy A4-es papír.

Mármint ha ablakban tárolja az ember a PDF-t. Minden irányban van még kb 2 ujjnyi hely a "papír" mellett :)

Tamo1990 2014.08.14. 09:31:02

Szerintem az újságot valaki vagy megszokásból veszi vagy azért mert nincs otthon internet vagy nagyon alacsony a sávszélessége. Szóval adjanak csak DVD mellékletet! Amúgy meg " a lap előállítási költségének csak kis része a DVD-k legyártása" akkor meg most miért kell ezt a kényelmi részét lefölözni az újság mellől?

False_GOD 2014.08.14. 09:38:02

Nem azért hülye az aki vesz gamestart, mert hogy offline, hanem azért hülye, mert vagy nem ismeri fel, vagy nem világosították fel arról, hogy azok ott nem írnak cikket, csak másolnak a német anyacégtől, és nem kritikát írnak, ahogy régen volt ez, hanem kiadó által fizetett reklámot. Tehát azok a gerinctelen férgek, munkát nem végeznek, és a hülyék meg boldogan fizetnek nekik, a semmiért. Még jó, hogy sokszor ez is felkerül torrentre:DDDDD /gonosz röhögés/

kekegsm 2014.08.14. 09:42:37

fikázós írás, mocskolódó írás ez a cikk. Most mi a lényeg? Hogy nincs DVD? vagy hogy Mazur hogyan szerezte meg a pozicióját? Vagy a konkurens lap dolgozóinak a fizetései?

szánalmas

_wood_ 2014.08.14. 10:11:07

@False_GOD: hát az már két-három éve kettőöt

False_GOD 2014.08.14. 10:12:40

@_wood_: Akkor téged lehúznak, keményen, hosszú ideje :D

SKY 2014.08.14. 11:04:27

Nincs többet DVD a GameStar mellé!
Akkora történelmi jelentőségű esemény a hazai gamer társadalom életében, mint a Kennedy-gyilkosság Amerikában.
Nyilván nem Mocsáry Józsi döntötte el az íróasztala mögött. Az ő (hálátlan) feladata, mindezt úgy tálalni, ahogy az utóbbi időben a kormányzópárt dugdosta le a burkolt áremeléseket a torkunkon. Hogy is hívják hivatalosan, megszorítás?! De micsoda valójában? Persze, hogy áremelés, csak mindenki tudja (és itt a lényeg) 2014-ben olyat mondani, hogy árat emelünk, NEM LEHET! Vicceljük el, fogjuk a környezetvédelemre. Tök mindegy mit, azt nem mondhatjuk, hogy áremelés.
Ez futótűzként további kérdéseket vet fel, miszerint, meddig fogja megérni nyomtatni az újságot, kedves IDG?
Mit lép erre a konkurencia?
Van a Gamestar olyan erős, hogy ne jusson a GamePro, Gurugamer, 576Kbyte sorsára?

_wood_ 2014.08.14. 11:22:49

@False_GOD: vagy te szívsz útszéli gyomot ;)

False_GOD 2014.08.14. 12:01:41

@_wood_: Most nyilván nem azt mondom, h white weedo 2kért, de azért jóféle van mindig a haveromnál.

daito 2014.08.14. 12:39:29

@.wilson: ebben igazad van, vagy legalábbis nem tudom cáfolni.
Kint voltam Németországban, és azonkívül, hogy van 30 egyéb IT újság (amiért már külön irigykedtem), de pl. pont a CHIP 3DVD-vel 7EUR-ba fájt; ergo pont annyiba, mint a hazai újságok; már, ami van, mert ha jól tudom idehaza van a PCW, GS, CHIP, Guru; azt kb. kifújt.
Értem, hogy a német verzió megjelenik kb. 200e példányban, a magyar meg jó, ha 3-5-10-20 ezer példányban (nem tudom, nem is érdekel annyira); de azért tényleg érteni-látni kell, hogy 2ezer forint jó pár embernek eléri az ingerküszöbét idehaza; és bőven van online alternatíva; egy gimis-fősulis-egyetemista diáknak sosincs elég pénze; egy családos apának sem biztos...

Esetemben inkább az ár/érték aránnyal van bajom; sajnos egy ideje a magyar IT újságok már nem jelentenek akkora újdonságot, mint pl. 10 éve; a dvd melléklet lófütty, kb. 3 éve tettem be egyet, akkor is vért hánytam az autorun-menü-könyvtár szerkezet dologtól; és 2e forintból tudok venni kb. 3-4 (más témájú) újságot; vagy 3-4 hónap múlva a dupla remittendát...

_wood_ 2014.08.14. 13:28:50

@False_GOD: ne vedd túl komolyan a vitát, de a white widow 95-ben volt kupanyertes fű, ma már alsó középkategória...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.08.14. 13:39:33

@SKY: "Ez futótűzként további kérdéseket vet fel, miszerint, meddig fogja megérni nyomtatni az újságot, kedves IDG?"

A GameStart a "Project029 Media and Communications Kft" adja ki, az IDG kivonult a hazai piacról - mint az közismert -, az előbb említett cég licenceli a kiadványok neveit - ami nem példa nélkül álló az IDG-nél, más országokban is van ez így. Gondoltam, ha már beszólsz, akkor jó helyre irányítsd.

A kérdéseket felvető futótűz pedig egyszerűen odabasz, na!

Johnny5530 2014.08.14. 15:39:11

Én amikor először megláttam a cikket, félreértettem és azt hittem, hogy ugyanazon az áron semmilyen plusz tartalom nem lesz, ami eddig DVD-n volt.

Így viszont, hogy megmarad minden csak le kell tölteni, én azt mondom, hogy korrekt húzás; bár tény hogy ha nekem is még mindig csak betárcsázós netem lenne itthon, akkor problémát okozna.

Viszont akkor a következő lépés gondolom a netes újság lesz, PDF formátumban; nem?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.14. 15:42:14

@anarch: Nálam ehhez még windowed mode jön képernyőnyi ablakkal, ha a program engedi. De amikor nincs windowed mode, az alt tabot nem annyira szereti a játék, akkor továbbra is macerás a másik képernyőn lévő adatot lapozni.

+ Nekem nem baj az angol leírás. De klán társaknak baj. És nekik vagy jut második monitor, vagy nem. Főleg a fiatalabb korosztálynál számít mi fér jól el mondjuk egy kollégiumi szobában, stb. Vagy van ahol ez családi döntés. Vagy...

@nemecsek ernő áruló: Nem hiszem, hogy a játék árán múlik a warez. Sőt, nagyon nem az árakon múlik. Ha egyes játék kiadók elérik azt, hogy aki tőlük vásárol gyorsan megbánja, mert a kiadónak sem a törvényesség, sem a tisztesség, sem az elfogadható szolgáltatás / minőség nem fontos, akkor a sokadik ilyen után emberileg maximálisan érthető, ha az adott kiadónak nem akarsz többet egy centet sem fizetni. Ez a bizalmatlanság olyan oka a wareznek, amit sem a megfizethető ár, sem pár korrekt viszonteladó nem tud ellensúlyozni.

Ugyan én vásárolom a játékokat, és ha a kiadó kivívta a bizalmamat sokszor előrendelek is. És bár a GalCiv 3 még közel sem szórakoztató, nem bántam meg a méregdrága preordert. De van olyan kiadó is, akik elérték azt, hogy tőlük ne akarjak vásárolni.

Evoken 2014.08.14. 18:05:44

Az 576 konzolt hosszú hosszú évekig vásároltam havi szinten PS1 tulajként, úgy hogy az a gép már rég kifutott (az időszak:2000 és utána) majd időközben totálban PC-re álltam rá. De annak lapnak olyan stílusa volt mind szöveg, mind desgin szempontjából hogy a fentiek ellenére simán megérte azt a pénzt. Mindig vártam az új számot és egy hónapban többször is újraolvastam. Az más kérdés hogy késöbb náluk is beütött a krach de az már más téma...
Szóval ahogy már fentebb is írták páran: ha igényes egy újság akkor biztosan van/lesz közönsége. De az is tény, hogy az internet elterjedésével megcsappant a nyomtatott média népszerüsége és ez könnyen lejtőre állított egy eleve szük piacot (gyk. a videojáték újságírást). Mondjuk azt nem tudom, hogy idősebb fejjel visszaállnék e a havi szintü ujság olvasásra.

nemecsek ernő áruló 2014.08.14. 18:41:45

@Válasszunk: Lehet ideologizálni, de a lopás akkor is lopás. Félreértés ne essék: nagyon sok játék van, amit előbb "kikölcsönzök", hogy lássam, megéri-e, és ha 1 óránál többet játszom vele, akkor ha más nem is, egy sale-en megveszem.

Viszont az úriember, akinek válaszoltam, éppen arra büszke, hogy hülye lesz fizetni a játékokért. Szoftverfejlesztőként ez nekem külön rosszul esik.

krcsirke 2014.08.14. 19:16:01

@nemecsek ernő áruló: Elég sok szoftverfejlesztő fejleszt ingyenes progikat és játékokat... Van aki adni szeret és van aki kapni...
Egyébként warez nélkül nem lett volna ekkora számítástechnikai fejlődés hazánkban és külföldön. Elég ha már OP rendszernél elgondolkodunk, hogy ha 2003-ban csak annyi gép lett volna, amin az XP eredeti, bő tíz év múlva a most felnövő generáció valaha venne-e valami progit vagy játékot ha fiatalként nem kapott volna rá az ízére...

Egyébként nem csak PC-n, konzolon is divat volt ez, VHS korszakot nem említem, hisz az film warez volt. Régebben meg sok helyen volt játék kölcsönző amcsiban a NEShez meg a Genesishez, manapság nem tudok ilyen játékkölcsönzőről... Sokaknak meg egyből a torrent jut eszükbe...

Wulfgar 2014.08.14. 19:31:04

@krcsirke: Persze, warez mindig is volt, és lesz, ez oké. Szoftverek terén ez meg csak erősödni fog, mert a kiadók b*sznak demot/próbaverziót kiadni. Vedd meg a zsákbamacskát, mert ha van demo akkor a júzer látja, hogy egy szar amit csináltak és közel sem hasonlít a bemutatókra. Ja bocs, persze ilyet egy kiadó sem csinál soha...*khm*ubishit*khm watch dogs... Aztán kevesebben veszik úgy meg. Jah, el is mehetnek a pics*ba. Ettől függetlenül, azért arra nem kéne büszkének lenni, hogy mindent warezolz. Még ha a 90es években járnánk akkor oké, lehetett vele menőzni, hogy mekkora ász vagy, mindent megszerzel. De manapság csak az nem tud warezolni aki nem akar. Nem azt mondom, hogy én nem warezoltam/warezolok, de azért büszke sem vagyok rá, és eddig 1játékot leszámítva (hello dark souls 1), nem is szoktam reklámozni, ha egy játékot warezolok és nem veszem meg, úgyse ha tetszik.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.14. 19:35:57

@nemecsek ernő áruló: Szoftver fejlesztőként nem ártana, ha az is idegesítene, hogy bizonyos kiadók az olykor törvénysértő, és még többször tisztességtelen húzásokkal az egész szakma becsületét amortizálják nullára. Szerintem a probléma gyökere itt van.

És igen: A lopás akkor is lopás, ha az EA felejti el odaadni azt amit kifizettél neki. A fogyasztó megtévesztése, az üzletszerű csalás akkor is ugyanúgy bűncselekmény, ha az mondjuk az EA rutin üzletpolitikája.

A történet egyszerű: Ha olyat teszel le az asztalra, hogy a játékosnak megérje a programodra pénzt áldozni, mert akkor lesz következő, akkor hülye aki nem fizet. És nem Sale-n, hanem normál áron akár. Vagy preorderben, gyűjtői kiadásban, és meg lehet venni a haveroknak is, stb. mert hosszú távon ezzel jársz jól. Annyit pénzt juttatva a fejlesztőnek amennyit tudsz, mert így tudja folytatni. De erre a paypal donate is elég.

Ha olyat teszel le az asztalra, hogy átvágod, és az az érdeke, hogy a te céged, te kiadód éhen dögöljön és jöjjön a helyére normális, akkor senkit sem fog érdekelni mennyire rosszul esik neked a kalózkodás. Ahogy a kiadót sem érdekli mennyire rosszul esik sok törvénysértő átbaszásuk a játékosnak. Ezen viszont nem változtat a sale sem, de az újsághoz adják sem.

És ne feledd: A kiadó fizet a fejlesztőnek ilyenkor is. Ha pedig a kiadó tönkre megy, mert olyan embereket tömörít akik a becstelenségből akarnak pénzt csinálni (befektetőként, cégvezetőként) akkor nem fogsz senkit sem megsiratni.

A gamer a pénzével szavaz. És akinek a játékát ez alapján nem vennéd meg, azért sale-n, újsághoz csomagolva, stb. sem éri meg megvenni. Elárulok valamit: Az ilyen cég reklámjait figyelni és minden apró stiklijükért feljelentést tenni is van értelme. És ennél sem lesz szempont, hogy rosszul esik neki a bírság.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.14. 19:44:45

@Wulfgar: A "mindent"-ről csak a warezolást ellenzők beszélnek.

Alapvetően 3 féle helyzetben vehetnél játékot.

A) Ez a játék fontos neked. Jó, megéri az árát, tudatosan megveszed.

B) Elvi okokból veszed meg, ha játszol vele, ha nem.

C) Éppen olcsó, és ha nem is volt vonzó, miért ne vegyem meg.

A magazinokhoz adott játék kapcsán a vásárlás az "olcsó, miért ne" jellegű impulzív vásárlás, és nem valamelyik tudatos döntés meglévő igények vagy elvi okok miatt.

Ha megnézed akkor a teljes árú játék, vagy collectors edition helyett a kalóz hardware-t venne, tudatosan mérlegel. Itt, ha nem bojkottál komoly okok miatt egy céget (mondjuk EA-t, Sony-t) aki erre rászolgált, hülyeség nem megvenni a programot.

A magazinhoz adott olcsó játék helyett meg sört / üdítőt / stb. Itt pedig finoman szólva is furcsa egy maffia módszerekkel dolgozó iparágat támogatni.

krcsirke 2014.08.14. 19:49:55

@Wulfgar: Összekeversz büszkeség téren egy más valakivel... Én szimplán arra hívtam fel a figyelmet, hogy attól, hogy még valaki szoftverfejlesztő, ne várja el, hogy az emberek ne forduljanak az ingyenes alternatíva felé. Valaki windows, valaki ubuntu, valaki winrar valaki 7zip, fizetős böngésző most nem ugrik be (régen sok volt), akkor annak az alternatívája az IE. Nekem az egyik kedvenc játékom pl az OpenGeneral, tudom hogy PGII-re épült, de teljesen ingyenes ez, elég régóta fejlesztik, terveznek hozzá mindent.
Demókért én speciel nem igazán rajongtam, de viszont igazán örültem ezeknek a lehetőségeknek. Amit régen nagyon szerettem és szeretek azok a flash játékok és a régi konzol játékok. Utóbbit nehéz megoldani emulátor nélkül, előbbiből meg kb végtelen a választék, így én teljesen megvagyok.

nemecsek ernő áruló 2014.08.14. 20:24:45

@krcsirke: @Válasszunk: De én kurvára nem erről beszélek, olvasd el újra.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.14. 20:27:15

@nemecsek ernő áruló: A torrentnek, a széles körű wareznek, ennek elfogadottságának pedig ez az egyik nagyon fontos oka. Amit sok helyen az érintettek is említenek. Attól, hogy te máshol keresed még ez marad az egyik fő ok...

nemecsek ernő áruló 2014.08.14. 20:28:26

@Válasszunk: Megideologizálhatod bárhogy, de a lopás akkor is lopás.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.14. 20:47:59

@nemecsek ernő áruló: Csakhogy attól, hogy te lopásnak nevezed, még nem lesz lopás. Amit csinálsz a mögött nincsenek érvek. A maffiózó is tudja azt mondani a "lopás az lopás", mert ugye nem fizetsz a biztonságodért. Mert ugye kitalálták a védelmi pénzt is.

Ahhoz, hogy valamiért nem fizetni bűn legyen, például az is kellene, hogy ez a követelés valamennyire a joggal, erkölccsel legalábbis távolról összeegyeztethető legyen.

Márpedig az érvelésed azzal kezdődik, hogy a fejed a homokba nyomod, és megpróbálod letagadni, hogy a probléma már ezen a ponton sokszorosan megjelenik.

Például ott, kedves fejlesztgető, hogy koránt sem természetes az az üzleti modell, hogy a fejlesztő csapat hazudik, majd a szerzői jogok által biztosított természetes monopóliummal visszaél, majd közli őt a törvény szerint kötelező szavatossági jog nem érdekli, mert hajtsd be, ha tudod.

Itt nem egy jogszerűen nyújtott szolgáltatás, jogszerűen kért ellenértékéről van szól. Nem arról van szó, hogy egy olyan bevétel marad el a kiadónál ami normális (törvényes) helyzetben megjelenne.

Márpedig a, "ha ez olyan követelés lenne, akkor lopás lenne" elég vékonyka érv. Főleg azért, mert a kiadók jelentős részének az üzleti modellje mondjuk a fogyasztó megtévesztése, az üzletszerűen elkövetett csalás köré telepszik, politikusok megtévesztésével és megvesztegetésével, sok ember megzsarolásával, joggal való visszaéléssel körülbástyázva.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.14. 21:07:27

@nemecsek ernő áruló: Mellesleg a lopás és a nem lopás kérdésben a nagyszerűen belökött beszólásod más okból sem stimmel.

Például azért, mert *nulla* a bevétel kiesés az ilyen esetek kapcsán. Ugyanis olyan opció sok esetben nincs, hogy az adott ember megvenné az adott játékot.

Nem azért nem veszi meg, mert "kalózkodni olcsóbb, és akkor legyen már sör az árából". Hanem azért, mert az adott játék nem éri meg az árát. Sok esetben az 1 centre leakciózott árát sem. Mert a szolgáltatással, a supporttal, stb. együtt olyan a csomag. Negatív az értéke, mert szórakozást akarsz, de a kiadó hazugsága, a support színvonala miatt csak bosszúságot kapsz helyette, ami negatív érték. Negatív az értéke, mert tudod olyanokat támogattál a vásárlással akik sokszor toltak ki veled és akiket nagyon nem akarsz támogatni.

Ha nem lenne kalózkodás, ezt akkor sem vennéd meg.

Aki egy várost utaz át lógva, ahol ez tilos, nem gyalogolna akkor sem, ha nem lehetne bliccelni. Hanem fizetne. Ő a "nem fizetés" lehetőségével olyan pénztől fosztja meg a céget amit amúgy kifizetne.

Aki warezol, az nem szokott játékokat csak azért megvenni mart azokat éppen nem lehet warezolni. HA semmit sem lehetne, akkor játszana OpenTTD-t, Americas Army-t, Free to play MMORPGket, stb.

Azzal, hogy letölti a játékos a játékot a kiadó nem veszít el bevételt. Sőt: Ez a játékos még dicsérheti a játékot, mesélhet róla, reklámot jelent. Sőt esélyt kap arra, hogy ezt a játékost meggyőzze, hogy lesz olyan játéka amit megéri megvenni.

tamareaf 2014.08.15. 00:05:28

@Válasszunk: azt csak feltételezed, hogy nem gyalogolna, lehet hogy biciklivel menne. A warezolót ne mentegessük már... Már mindjárt sajnálni fogom, órákat játszik egy termékkel a negatív élmények ellenére, szegény. :(

tamareaf 2014.08.15. 00:15:37

@Wulfgar: Android az egyik legjobban warezolt platform manapság, holott fél órás pay back guarantee van. Electronic Arts 24 órás payback guarantee-t ad az Originen amennyire én tudom. Úgyhogy ezt az érvelést hagyjuk már...

Wulfgar 2014.08.15. 00:42:05

@feamatar: Azt, hogy a demok miatt kevesebben veszik X-Y játékot meg, bizonyított, ugyanis a júzer így látja, hogy neki az adott játék nem tetszik/humbuk volt az egész amit a kiadó állított(a gameplay meg lets play videokat meg ne hozzuk fel, mert más látni és játszani egy játékot). Androidhoz jár kemény FÉL ÓRA? Húúú bazzeg, nincs elaprózva mondhatom. Azalatt aztán megismerem annyira, hogy el tudjam dönteni, hogy VISSZAKÉRJEM a már kifizetett pénzt. Origin is csak akkor ad vissza pénzt, ha nem játszottal bizonyos időnél többet (ha jól tudom ez 1, max 2óra, lehet kevesebb). Szóval hagyjuk már ezt a "visszaadja a pénzed ha nem tetszik". Persze, amit már előtte ki kellett fizetned, utána meg járhatod vele a köröket.
Nem is éltetem, de nem is ellenzem a warezolást. Viszont van egy pár kiadó ami rendszeresen veri át a játékaival az embereket. Vannak esetek amikor egy játékért pénzt elkérni önmagában véve pofátlanság. Dark souls pc portja, konkrétan minősíthetetlen, de olyan szinten, hogy ha a kiadó ingyen adná oda, az eredeti változat akkor sem kéne, hanem warezolnám. Ubishit féle watch dogsért konkrétan nem értem miért nem perelnek az emberek, akkora átverés volt az egész (a kiadó sok más játékával egyetemben).
Csak annyit mondtam, hogy mindig volt és lesz warezolás, aminek a mértékéről leginkább a kiadók/fejlesztők tehetnek. Persze a warez pozitív oldalát mindegyik elfelejti. Ugyanis sokan megveszik az adott játékot, miután a warezolt tetszett nekik, csak szimplán nem vesznek zsákbamacskát.

tamareaf 2014.08.15. 06:54:59

@Wulfgar: Mert neked hány óra játék után tudod eldönteni hogy a játék tetszik-e vagy sem? Vagy tán nem tudsz húszezer független videót megnézni a játékról? Ha nem vagy benne biztos, hogy megér neked 10000 Forintot fél óra játék után nem veszed meg oszt jónapot. Én nem azt mondom, hogy a rendszer tökéletes, mert messze nem az, sőt, a vásárlók jogain van még mit javítani.

Persze, mindig a kiadó a hibás, utána meg jön a rinya, hogy miért nincsenek már olyan jó játékok, mint régen, és kiderül, hogy nem vette őket senki. Mert már 20 éve is, az olyan címek, mint a Wing Commander halomra voltak warezolva. Az ST és Amiga tönkremenetelének egyik fő oka az volt, hogy a user bázis kisebb volt, de ugyanakkor élelmesebb, és sz*tak abba, hogy eredeti szoftvert vegyenek.

Geribácsi 2014.08.15. 09:53:49

"nem a spórolás volt a cél, mert az így megmaradó összeget van mire eltolni, például a játékok licencére (ami havonta simán elvisz 3-5, vagy akár ennél is több ezer eurót)"

Marhaság, elnézést.
Csomó covermount jogot adtunk már el (Gamestarnak is), egy büdös kanyiba nem kerül nekik, barterrel müködik a dolog. (általában hirdetési felülettel "fizettek")

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.08.15. 10:46:28

@Válasszunk: Aki ma nem tanul meg középszinten angolul az inkább ássa el magát...

Én az utolsó offline számítógépes újságot 2003 táján vettem vagy kaptam és akkor is, mert utazás közben rohadtul olvashatnékom volt, de könyv nem fért el már a cuccok között.

A mai játékkínálat meg olyan, hogy totálisan nem érdekel még az online hírek 90+ %-át is skippelem...

SKY 2014.08.15. 12:37:37

@Sam. Joe: Köszi a kiegészítést, részemről a megtiszteltetés.
A lényeg szempontjából teljesen mindegy hogy a Vogel, IDG vagy a Rozsdamentes Rákolló Project029 adja ki a magazint. Viszont az, hogy mit adnak a szátokba, tehát hogy mit kell mondani az olvasóknak: miért is jó nekünk a DVD hiánya, és az igazság között van egy ordas nagy szakadék. De megértelek, nyilván, én sem szarok a főnököm íróasztalára. Ha mostantól azt kell mondani, hogy a DVD a rontás, a főellenség, akkor az, kész.

A további kérdések pedig további kérdéseket szülnek: futótűz effektus, te vagy újságíró. Például, hogy az amerikai testvér lapotokra utalván, meddig éri meg kiadni a nyomtatott lapot? Nyilván újabb 15 évig biztos nem.
Mekkora teret veszít akár 3-4 év alatt a nyomtatott sajtó a digitális javára?
Rettentő sokat!

Itsuki 2014.08.15. 13:59:17

több éven át vettem a gamestart,olvasgattam olvasgattam,míg egyszer a STALKER:Call of Pripjat játékot úgy lehúzta az 1ik új cikkíró semmi pozitívumot nem látva benne,hogy akkor ha ennyire szubjektívan ír egy újságíró,hány játékra mondhatja h "jó" és "rossz" miközben nem az. Persze azóta az internet teret hódított már..

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.15. 14:20:56

@molnibalage: Nem olyan egyszerű ez. Az oké, hogy mi tudunk angolul. De van aki mondjuk 3 másik nyelvet tanul meg. Mondjuk Német-Spanyol sok helyen van az oktatásban párban. Megtanulja még a jövő miatt a Kínait. Miért is lenne az szégyen?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.08.15. 14:54:15

@Válasszunk: Eleve ott kezdődik, hogy két párhuzamos nyelv kötelező oktatását baromságnak tartom. Egy legyen közelező, a többi fakultatív. Lehet szeretni a nyelvek szépségét, de külföldön legnagyobb eséllyel az angolt érteik meg. Pont.

Kínaiul meg senki nem fog tanulni, mert a kínai tanul meg angoul, mert a világ így működik. Kicsit uncsi már az, hogy sokan azt hiszik, hogy Kína súlya ekkora a világban.

Aki ma nem beszél angolul az elvágja magát a világtól. Van olyan ismerősöm, aki igen jól beszél németül és mégis sokszor segítsére szorul, mert a németeken és osztrákokon kívül alig beszéli más még Európában is... Nekem eddig a baráti körömben volt már német, brazil, francia - őket személyesen ismertem - és fórumon keresztül n+1 nemzet gyermeke. Angolul beszéltünk.

Egyébként meg Dél-Amerikát és két európai országot leszámítva még az oroszt értik meg a legtöbben talá főleg, ha keletebbre mész. Afrikában még játszik a francia és kb. ennyi.

Az angol ma az egyetemes nyelv. Ezt lehet szeretni és nem szeretni, tagadni viszont hülyeség. Az én szemszögből első nyelvként bármi mást tanulni egyszerűen értelmetlen.

Sanosuke 2014.08.15. 18:33:39

@krcsirke: nálunk a 90-es évek legvégén volt egy konzol kölcsönző, ps1, Sega Saturn, N64 sok sok játékkal,3-4 évig működött talán.

ha jól emlékszem 1000 forint volt egy játék kölcsönzése korlátlan időre.

Sanosuke 2014.08.15. 18:40:40

én ritkán veszek játékot, akkor is inkább a nagyobb neveket, ötletesebb játékokat szoktam megvenni.

pl a legújabb codot nem veszem meg, mert az egy tucat szar.
de ott van a Bioshock trilógia, az új Deus Ex, a FC 3, dead Space, ME 1-2 azokat megvettem eredetiben, mert azok kicsit többet nyújtanak az átlagnál :)

krcsirke 2014.08.15. 18:45:34

@Sanosuke: Nekem 90-es évek legvégén is csak NES és Sega Genesis volt, sőt még 2000-es években is :D
Mivel itt nem volt kapható ilyenek inkább elmerültünk a PC világában még jobban (magyarán új gépek vásárlása új konzol helyett).
Viszont elég tetszetős dolog volt ez, hogy ilyen létezett legalább máshol.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2014.08.16. 10:25:32

@SKY: Soha a büdös életben nem dolgoztam a GameStarnál. Te miről beszélsz?

SKY 2014.08.16. 14:24:23

@Sam. Joe: Egy Sam nevű fószer dolgozott a Gamestarnál, Telek Zoltán volt a polgári neve, bocs má', ha nem te vagy az, akinek annak hittem.

Sanosuke 2014.08.16. 20:07:59

@krcsirke: nekem meg az a híres sárga nintendo hamisítvány és c64 egészen 2000-ig :)

az egyik haverom kölcsönzött onnan gépet és játékokat, és nála játszottunk egész nap. :)

krcsirke 2014.08.17. 20:04:50

@Sanosuke: Famicloneból nekem is volt elég sok szép példány, ami igazán megemlítendő onnan a GLK-2016-os (nyomtatóportos) és a Dendy Classic.
A legkedvencebb famiclone-om a beépített Mario és Battle City hackek voltak (repülő Mario, 256 Worlds (utóbbi letölthető rom oldalakról(warez talán ez?)) illetve az egyikhez járt egy ritka sárgakazis játék, ami elveszett.

Sanosuke 2014.08.17. 20:53:28

@krcsirke: a super mario 3 és a Battle City, Contra.
mennyi rengeteg órát beleöltem ezekbe a játékokba :D

Wulfgar 2014.08.18. 03:30:25

@feamatar: Egyrészt, a fél órát az androidhoz írtad, márpedig egy operációs rendszert kiqrt mód nem fogsz megismerni annyira (ne a felhasználói felületet nézd) fél óra alatt, hogy el tudjad dönteni, hogy jobb/rosszabb-e mint X-Y másik rendszer.
Játékoknál persze más a helyzet, ott 1 óra azért elég, pláne, ha a demo jól van összerakva és nem a legunalmasabb 1órája a játéknak. A gameplay/let's play videokról meg szakadjunk már le, mert megint csak ku*vára nem ugyanaz mint játszani az adott játékkal. Lehet video alapján marhára tetszik, játék közben meg kiderül, hogy szar az irányítás... stb. De fordítva is lehet, video alapján lehet nem tetszik, játék közben meg fülig ér a szád. Egyszóval ezekkel a videokkal ne pedálozzunk, mert max annyit érnek, hogy meggondoljam: egyáltalán megéri-e KIPRÓBÁLNI a játékot!
Az is egy érdekes dolog, hogy rendszeresen azok a kiadók fröcsögnek a warez miatt (aminek megvan a pozitív oldala is, mert elfelejtik, hogy sokan meg is veszik az adott szoftvert/játékot, és tényleg csak próbaképp töltik le), akik leginkább hypeolják csak a játékot, hogy mennyire jó, miközben gyakorlatban a játék sokkal gyengébb mint amilyennek beállítják. Nem kizárólag a kiadók hibája a warez, de a kiadók IS igen nagy mértékben felelősek. Érdekes módon van néhány kiadó ami sohasem rinyál a warez miatt, pedig a legnépszerűbbek között vannak a játékaik, és érdekes módon nem is warezolják annyit a termékeiket, mert a szolgáltatás és a termék megér annyit az embereknek, hogy megvegyék.

nál 2014.08.18. 10:30:54

@Wulfgar:
Feamatar azt írta, hogy "Android az egyik legjobban warezolt platform manapság, holott fél órás pay back guarantee van". A platformról beszélt, nem az oprendszerről, és arról, hogy ha a Play Store-ban megveszel valamit, arra kapsz fél órás (egyébként valójában csak negyed órás) azonnali pénz-visszafizetési garanciát. (Ez azt jelenti, hogy elég a refund gombra rákattintani és kész.)
Ezen felül viszont benne van a Google developer distribution agreementben a következő:
"Products that cannot be previewed by the buyer (such as applications): You authorize Google to give the buyer a full refund of the Product price if the buyer requests the refund within 48 hours after purchase."
Szóval van 48 órád, hogy kipróbáld az applikációkat. Ennyi csak elég...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.19. 13:27:17

@feamatar: Nem hiszem azt, hogy a wareznek sok köze lenne ahhoz, hogy nincsenek jó játékok. Nem hiszek ebben, nagyon egyszerű oknál fogva. Mégpedig annál az oknál fogva, hogy a warez ellen fröcsögő csapatnak kevés az érve.

Márpedig hamar rájövünk, hogy a minden egyes letöltött példányt elmaradt bevételként aposztrofáló kiadói érvelés hazugság. Márpedig akik eskü alatt is hazudnak, nem sok tiszteletet érdemelnek, és a kapcsolódó ügyekben sem szavahihetőek.

A hasonló minden esetre érvényes általános állításokkal, amiket sokan magától értetődő egyetemes igazságként prezentálnak egyetlen baj van: Az első ellenpélda után kiderül mégsem mindig igaz. Akkor mégsem magától értetődő. Akkor aki ezek kapcsán akár eskü alatt hazudott a káráról (kiadó) akár itt tolvajozott, személyeskedett, az bizony egy rosszindulatú hazugságon már rajta van kapva, és továbbra sincs más jellegű érve.

Ellenpélda pedig sok van. Az is aki a warezolt példányt kipróbálja utána vagy megveszi, vagy nem. Nem vett volna 2 példányt magának, egyiket kipróbálni, másikkal játszani, itt nem stimmel a dolog.

Mint annál sem stimmel a dolog akinek egyszerűen nincs annyi pénze. De sokszor nem csak annyi pénze nincs, hogy minden érdekes játékot megvegyen. De annyi sem, hogy a megvett játékkal kitöltse az idejét. Ha egy játék kb 2 napunkat tölti ki, mondjuk Bureau: X-Com Declassified, akkor ne akarjanak érte több pénzt elkérni, mint ami 2 napi keresetünkből jut a szórakozásra. Utólag lehet, hogy megveheti akciósan. Lehet, hogy meg is veszi. De amikor még új és spoiler mentes nem stimmel.

Mint annál sem, aki maga nem vásárol önmagának, de a kedvenceit időnként megkapja, hogy tudjon multizni. Nem valószínű, hogy ő másodpéldányon csücsülne. És ez csak egy egyszerű lépés.

Másik jellemző pont, hogy a PCre mutogatnak. Furcsa. Akkor nem lenne annyi feltört konzol, és akinek feltört konzolja van, annak nem nagyon fog menni az eredeti játék se online, stb. az CSAK warezol. A különbség az, hogy aki PCn warezol az mellette gond nélkül vásárolhat is.

És ideális esetben vásárolni is fog. Mert nem akar szopni a crackeléssel, kell a jó multi, mert sok újdonsághoz, funkcióhoz így jobb hozzáférni. És mert ez a többlet többet ér, mint a játék ára. Aki warezol eleve rossz üzletet csinál. Ha pedig megéri megvásárolni a játékot, akár egy nem akciós áron is, akkor meg fogják venni.

A Stardock a GalCiv 1 esetén ezt mondta. Volt pesszimista, realista és optimista becslésük az üzleti tervben. Sokan ünnepelték a megjelenés órájában kinn van a neten, másolásvédelemmel foglakozó cég is linkelt rá. A Stardock meg mosolygott. Az üzleti tervük azért borult a dolog kapcsán, mert a többszörösét tudták eladni annak a mennyiségnek amit terveztek.

És sok szempontból nagyon nem volt AAA cím. Nem költöttek hatalmas összegeket marketingre. De minden játékukat támogatják, korrektek, és elérték azt, hogy a vásárló közösségüket nem feltétlenül érdekli, hogy éppen drága a következő preorder. Ellenben tudtommal köszönik szépen nyereségesek.

A THQ pedig könnyen mutogat arra, hogy az "ő jó játékaik" a kalózkodás miatt nem találnak folytatásra, csakhogy sem a játék, sem a kiadótól jövő járulékos csomag nem volt igazán jó. Azért buktak el, mert nem adtak olyan csomagot amit megérte volna megvenni...

tamareaf 2014.08.19. 13:44:16

@Válasszunk: a te állításod ugyanakkora túlzás, mint a kiadóké. Chris Crawford már 82-ben cikkezett a kalózkodásról, neki aztán végképp nem róhatod fel, hogy egy gonosz nagy kiadó befolyása alatt tette meg mindezt. Ismerheted a GameDevTycoon sztoriját is, az is kellőképp elszomorító, vagy ajánlom figyelmedbe a Insomniac Pyro 2-es cikkjét, nem mai darab.

De ha már felemlegeted, hogy mi került ezen a fotelen 7200 forintba(Bureau: X-Com Declassified), szent vásárló, ők ennyiért kínálják, ha nem tartod jónak az árat, nem veszed meg, és csődbe mennek. Mert az ő játékok, és az ő joguk árusítani. Persze hol érdekelne téged mások joga és munkája? Te nem károsítasz meg senkit, hisz nincs látható produktum, amit ellopnál. Á, csak egy szolgáltatást lopsz, az más. Te nemes vagy, hisz kipróbálod, és az első pár óra után, ha nem jön be, már törölted is a gépedről. Képzeld, sokan nem így tesznek, és még gondold el, van akik végig is játszák a programot. Hejj, kár hogy ők nem olyan becsületesek mint te.

Karvaly 2014.08.19. 15:50:54

"Mégpedig annál az oknál fogva, hogy a warez ellen fröcsögő csapatnak kevés az érve."

Minden pártatlan, csak a tényekre szorítkozó érvelés így szokott kezdődni :)
The Bureau: beletettem már 43 órát, és még nem végeztem a commander szintű végigjátszással. Jó, én szeretek mindenhova benézni, teljesen felfedezni az adott világot speedrun helyett.

Korábbi kommentekrkel kapcsolatban, meg nem értem a warezt ilyen-olyan indokkal megindoklókat: játszani nem kötelező, egy adott játékprogram kell/nem kell kategória. Ha nem kell, akkor nem veszed meg.
Az, hogy valaki egyszer bugos, érdektelen játékot vett meg, az akkora érv a letöltésre, mintha az egyszer vett penészes párizsira hivatkozva hordanám ki a téliszalámikat a boltból.

laktaz 2014.08.19. 16:54:39

Én megértem azt aki warezol, persze nem szép dolog, másnak ebben munkája, ideje, pénze van... de akkor is. Szerintem itthoni viszonylatban sok játék nagyon drága. Ha van egy kis pénzem inkább elköltöm sportra, könyvekre, saját magam fejlesztésére, tanulásra, így nem marad pénz a játékokra. Mivel sok fiatalnak nincs saját keresete, megértem, hogy nem a kiadót, hanem a szülei pénztárcáját támogatja... Egyébként is ha olyan rosszul menne nekik, már rég visszaszorították volna az egészet.
A legfontosabb viszont... annyi szép szakma van... lehet mást is választani, ha ez nem megy jól :)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.19. 17:15:16

@feamatar: A GameDevTycoon sztorija azért szomorú, mert a játék kimondottan gyenge. De a kalózkodás kezelésére kitalált módszerük, a kapcsolódó hype miatt olyanok is megismerték és megvették akik amúgy nem esnek ebbe a csapdába. Az a játék kifejezetten gáz volt. De legalább relatíve olcsó.

De eddig csak az érved volt kevés, most már nyílt személyeskedéssel, fröcsögéssel pótolod. Ezzel egy gond van, csak a saját magad minősíted. A nagyobb baj, hogy a korrektség ott is hiányzik belőled, hogy legalább az érdemi érvekre válaszolj.

Csakhogy ezzel egy kis baj van, tudom. Ha ugyanis nem kezdesz most mellébeszélve, személyeskedve fröcsögni, akkor a legfőbb érved esik el. Miszerint a warez nekik bevétel kiesést okoz.

Ha egyetlen példa kapcsán is becsületesen viselkedve elismernéd, hogy ott 0 volt a bevétel kiesés, akkor az az érved miszerint a warez AUTOMATIKUSAN bevételkiesést okoz, és minden esetben a fejlesztő zsebére megy esik ki. Kiderül, hogy annak ellenére, hogy erre felhívták a figyelmedet, te erre a hazugságra építve fröcsögtél.

Innen valóban két választásod lehet. Vagy hazudsz, fröcsögsz, és bizonyítod, hogy szar alak vagy. Vagy ebben a kérdésben visszavonulót fújsz és lépni lehet a következőre.

Illetve van a C opció amit te választottál. Ha már eddig is becstelen voltál, még mélyebbre merülsz a szarba. Ugyanis jelenleg arról volt szó, milyen különböző helyzetekben, különböző warezolók esetén NINCS bevétel csökkenés.

Ezt először rám vetíted ki. Pedig pontosan láttad, rám nem igaz.
Majd ezek mellett tudva, hogy itt már hazudtál, hazudsz még egyet az ügyet más megélhetéshez kötve.

Pontosan tudva, hogy ahol nincs pénz a megvételre ott nincs bevétel kiesés sem. PONT.

Öreg, ha a hazug, durva személyeskedés lesz az alap mondjuk érvelés helyett, és sok esetben jeleztem ezek a kiadók a szervezett bűnözés módszereivel dolgoznak... Nos akkor vetítsek ki én is rád és a családodra valamit? Mondjuk kérdezzem meg azt, hogy azért véded a maffia módszereket, mert a családod is ehhez van szokva, ebbe nőttél fel, és ott voltatok "szolgáltatók"? Tudom: Ez nagyon durva lenne, mert tudjuk a maffia szolgáltatói mivel foglalkoznak. De könyörgöm: Ha egy bűncselekményekre is építő üzletmenetből való megélhetés az alap érv nálad, akkor bizony a rablógyilkossal való analógia is megáll. Vagy nálad ő is csak szolgáltató?

Mert a dolgok kivetítésével való hazug személyeskedés ami csak a flamere megy, ha eljutunk oda, hogy amilyen az adjonisten olyan lesz a fogadjisten megy, bizony eljut oda, hogy durva sértéseket kapsz. Te is, és Karvaly kolléga is.

Vagy lehet visszavenni az arcból és civilizáltan érvelni.

Az állításomra amire azt mondod túlzás egyetlen baj van. Az esetek összességére vonatkozó kötelező állítást valóban egyetlen ellenpélda is megcáfolja, a matektól kezdve, a logikán át mindenhol. Baromira nem túlzás. Baromira tényközlés, hogy itt arra hivatkozni, hogy minden letöltés a zsebükre megy, az valótlan.

Valótlan, mert a legtöbb esetben nem a vásárlás az alternatívája a wareznak, hanem az is, hogy nem játszol. Ha nem játszol vele, az viszont a játék körüli hírverést, és a bevételt csökkenti.

Él a világban egy Bill Gates nevű ember. A termékeit nem csak warezolják, hanem a hamis példányokat el is adják. De a warez kapcsán örült annak, ha már van warez, akkor az ő programját warezolják.

Mert látja azt, hogy a warezolt példányok jelentős részével jobban jár, mintha sem megvéve, sem warezolva nem került volna oda a terméke. Vagy ha akár megvéve, akár warezolva, akár ingyenes alternatívaként más kerül oda.

És nem ő az egyetlen. A GOG üzleti modellje, a Stardock Gamer's Bill of Rights mögötti üzleti modell egyaránt arra megy, hogy sem terjesztőként, sem kiadóként, sem fejlesztőként nem azon múlik a sorsod, hogy warezolják-e a programodat, és hányan warezolják, hanem azon, hogy hányan veszik meg. Ha egy lépés után 2* annyi vásárlód lesz de 10* annyi warezolt példány akkor megléped.

De tudod mi van mögötte? A Stardock supporttal jelenleg Galciv 3 kapcsán beszélünk egy grafikai bugról. Mert keresik ők is a megoldást. Egy olyan bugnál, amiről jeleztem ugyan kicsit zavaró, de nem vészes. És pláne nem sürgős.

Pláne nem sürgős, mert lesz sok új VGA driver, de a játék is fejlődik, stb. tesztelni így is lehet, a tökéletes játékélményért nem a mostani ilyen kis ügyek megoldás a fontos. De keresik a megoldást. Pedig ez egy korai alpha verió.

Mint mondtam: Ha megveszek valamit, tudom miért veszem meg. Tudom miért veszem meg a Galciv 3-at, tudom azt is, hogy a Bureau ugyan rövid (rossz ár/érták arány), de a preorderrel jól jártunk. Odafigyelnek ránk. Tudom azt is, hogy a rockstar termékeivel elégedett voltam mindig is. Igen a GTA 4 PC-s porttal is. Tudom azt is, hogy bár a Blizzard nem a kedvencem, nem zsákbamacska. Ha kell valami megveszem. A Rebellion a key visszavonós ügyet relatíve korrekt módon kezelte.

tamareaf 2014.08.19. 17:29:34

@Válasszunk:
Látom zavar hogy tolvajnak tartanak, de minden féle személyeskedés nélkül:
1. Jogilag rendben van-e a warez? Igen: akkor nem lopsz. Nem: akkor lopsz.
2. Jogodban van-e meghatározni, hogy te döntsd el, mennyíért kínálom én a portékámat?

Azt mondod, hogy a GameDevTycoon gyenge.
Elismered-e, hogy a hiba, amit a crackben elrejtettek, csak folyamatos játékkal jött elő?
Elismered-e, hogy ha folyamatos játékkal jött ez a hiba elő, akkor ezen játékosok jogosulatlanul vettek igénybe hosszabb időre egy szolgáltatást?
Elismered-e, hogy ez az a tulajdonos megkárosítása?
Elismered-e, hogy ez idő alatt eme játékosok egy másik játtékal is játszhattak volna, amit jogosan vesznek?

Senki sem mondja azt, hogy minden tolvaj elesett vásárló, egy részük biztosan nem venné meg ezt a terméket. De ez minden más lopásával is így van. Ha nem tudsz wifit lopni, még az edge is, nemde? De a warez játékkal töltött idő miatt egyéb játékok megvásárlása sem történik meg. A Startdock és a CDProjekt valamelyest beletörődött ebbe. De ajánlom vedd figyelmebe, hogy a CDProjekt ennek ellenére annyira hevesen warez ellenes, hogy 1000 dollárt követelt német gamereken.

Itt egy cikk tőlük: www.eurogamer.net/articles/2011-12-15-cd-projekt-responds-to-demanding-nearly-and-8364-1000-from-alleged-pirates

Bizony, ők is tolvajnak tartanak.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.19. 17:50:07

@Válasszunk: Az Ubisoft sok játéka ugyan gyenge (Watchdogs), de ha valami nem tetszik a játékosoknak változtat (UPlay és DRM), van normális support, ha ésszel vásárolok nem kúrnak át...

Amikor konzolt vettem, az XNA és a Kinect és a grafika szólt az XBOX 360 mellett, a Wii kiforrottabb volt, de nem tetszettek a rá készült játékok. Sony felé mint említettem bojkott van, PS nem kellett.

Baromi elégedett voltam az XBOX 360on is a Kinect Sports sorozattal. "Ha több hónapra elosztjuk a költséget, az új rész ára XBOX One-val együtt is indokolható". Tudom, hogy bár drága dolog... De sok esetben, ha sokmindent meg kell írni (munka miatt) és közben felállok, az a 15 perc mozgás különbséget jelent egészség és betegség között. ÉS sok mással ellentétben bevált.

Mint mondtam, ha vásárolok, tudom miért vásárolok. És igen: A Windows 8ra, Windows Phone 8ra, és XBOX One-ra is elérhető appoknak örülök. És igen, azzal, hogy pl HBO GO app is lesz, szerintem igenis fogom használni a multimédiás funkciókat is.

A Sony kapcsán kétszer is megjártam. Egyszer a SOE és a PSN feltörésénél amit ígértek segítséget annak akinek elvitték az adatait tőlük nem nagyon jött meg, és abból volt baj. Másodszor veszélyes termékükkel (HW fronton). Kár ért.

Sony azóta sem korrigál, és azóta is rengeteg inkorrekt húzásuk van. Nem akarok Playstation-t. De ha nyernék egyet feltöretném (ha nem sikerülne eladni jó áron). Miért? Mert bármit vennék meg rá, abból nekik lenne pénzük, és amíg nem korrigálnak és nem térül meg a károm amit okoztak: Ne legyen.

Mint mondtam, ha vásárolok tudom miért vásárolok. Ha nem vásárolok, tudom miért nem vásárolok. Azért, hogy nekik ne legyen pénzük. És zavarna, ha net előfizetéshez, TV előfizetéshez, stb. csomagolva kapnék valamit. Mert abból is nekik lesz pénzük. És nem másnak.

Azt is tudom, a Sims-et azért ajánlották mert pl. lehet vele sokféle képet készíteni. Az EA kihúzta a gyufát. Nem hitték el, hogy nem veszek többet Sims-et. Ne titok, lett Poser, DAZ Studio, Carrara. És igen, amikor pár morphot kell megvenni az semmivel sem jobb, mint egyik másik játékhoz a többszáz dollárnyi DLC. De mint mondtam, ha valamit vásárolok, tudom miért vásárolok. De azt is, ha nem vásárolok, miért nem vásárolok.

Nem sok EA játékra tudok jó érzéssel ránézni. Amire korábban tudtam arra sem feltétlenül és ezt is kárnak érzem.

De amíg ők azt mondják ők nagyok, hiába bűncselekmény amit csinálnak, hajtsam be rajtuk, ha tudom, ott a jogi osztály...

Addig számolom ezt a kárt és a kamatait. Ha lesz olyan EA játék amit játszanék ÉS lehet warezolni anélkül, hogy a játék jelentős része elveszne...

Akkor azt mondom "ez a játék lenne 60 EUR, mostantól 60EURral kevesebbel tartoznak".

Mint mondtam, ha valamit nem veszek meg, tudom pontosan miért nem veszem meg. És mondjuk, ha a Games with Gold csomagban *ingyen* vehetnék meg egy EA játékot, de az MS minden ilyen licence után fizetne neki... Akkor abban a 2 hétben nem lenne új játékom a Games with Gold-tól. De pl. ha az EA adja ingyen akkor ugye nincs ilyen probléma.

Ugyanaz a játék, 2 ingyenes ajánlat. Egyik esetben azt mondanám OK, másik esetben nem.

A baj az, hogy az EA féle játékok közül piszok kevés az ami érdekes, és piszok sokszor kúrtak úgy át, hogy az a részükről bűncselekmény volt... És ilyen kapcsán minden kárt számolok (a supporttal való telefonálás költségeit, stb).

Ha véletlenül kifizetnék egyben a kárt, sikerülne a szavatossággal kapcsolatos törvényeket betartani, korrektek lennének, akkor viszont a pénz jelentős részéből EA játékot vennék. Nem csak azt aminek az árát magamtól levonom a tartozásból. Hanem olyat is ami nem feltétlenül ért annyit, mint a tárhely amit foglalna.

Miért? Mert tudom azt, hogy pl. az idei rókabőr lehúzós shooterük már azért sem érdekel, mert az eddigi részeivel sem játszottam. És EA játékot nem akarok. És...

De tegyük fel, holnap azt látnám, hogy az EA korrekt kezd lenni, már-már tisztességes. És kárpótol. Tuti megvenném. Miért? Mert, ha jól tudom azzal, hogy az eddigi katonai helyzet helyett rendőri helyzet lett, talán érdekes kipróbálni, érdemes a supportnak feedbacket küldeni és lehet belőle még jó játék, még akkor is, ha nem tetszik (és szerintem a tárhelyet sem éri meg az ilyen).

Mert, ha korrektek, akkor az én érdekem is, hogy kipróbáljam, elmondjam hogy lehetne jobb, és bízzak benne, hogy azok lesznek.

Más kérdés, hogy az EA kapcsán az a baj, hogy egyetlen kivételt teszek. A Bioware egy incidenstől eltekintve korrekt volt, és ott a csapattal való kapcsolattartás érhet annyit, hogy kivétel az alól, hogy EA játékot, ha lehet nem veszek meg. És ezzel az a kevés EA játék amit még lenne értelme letölteni sem torrentről jön. Pedig az EA-t igazán nem akarom pénzelni. Beszánthatnák a helyét is.

De ugye látod azt, ebben a helyzetben, ha EA játék kapcsán adott okból nem akarom megvenni (levonjuk abból ami kárt okoztak és amivel tartoznának) akkor újsághoz sem akarom kapni, Games with Gold részeként sem akarom megvenni...

tamareaf 2014.08.19. 17:57:27

@Válasszunk: Itt nem arról van szó, hogy meg kéne venni. És igazat adok neked abban, hogy a játékosok sok helyzetben a jogai nem elégségesek. Engem például felháborít, hogy a Steam-en nem lehet visszatérítést kérni játékra, vagy hogy aztnem tudom tovább adni. Viszont ennek megfelelően árazom be a vásárlásaimat. Legyünk tudatos vásárlók, viszont a warezolás közel sem tartozik ebbe a kategóriába. És mondom, még ha te esetleg csak kipróbálásra teszed azt, egy jelentős része a játékosoknak nem erre használja ezt. Itt például Magyarországon még mindig hülyének néznek az ismerettségi körömben, hogy fizetek játékokért. És ez elszomorító.

tamareaf 2014.08.19. 18:03:59

@Válasszunk: És elnézést, hogy túl sokáig mentem el a személyeskedésben.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.19. 18:51:39

@feamatar: Rendben, örülök az érdemi vitának.

Nem ismerem az adott cracket. A steamen a nélkül jött a játék, de a crack körüli hype miatt vettem meg. Őszintén szólva aki lewarezolta, annak szerintem maga a játék is elég büntetés. De legalább megvéve sem volt drága, jó tanulópénz.

De ahhoz, hogy a warez bűncselekmény legyen, 7 dolog kell:

1. Tényállásszerűség
2. Társadalomra való veszélyesség
3. Túl kell lépni a szabálysértési értékhatárt a valós kárnak, ha a törvény KÜLÖN nem rendeli büntetni a szabálysértési értékhatárt el nem érő összegre való elkövetést.
4. A vonatkozó szabályozás alkotmányos volta
5. A kapcsolódó eljárás alkotmányos volta
6. Nem lehet jogos védelem, vagy más büntethetőséget kizáró ok
7. A helyzetnek akkor is fenn kell állnia, ha a jogalkotó eredeti szándékai szerint értelmezzük a törvényt.

Ez a 7 kritérium olyan, ami kapcsán ha egy is kiesik akkor az ügy már nem bűncselekmény többé. Ha nincs szabálysértési alakzata az ügynek, akkor a törvény szerint nem bűn. És ugyanez igaz a kiadók megannyi tisztességtelen húzására is. Ha a 7 pont közül egy kiesik, onnantól ugye az ügyben felmentő ítéletnek kell születnie. És onnan a jogérzékem szerint nem bűn.

Nekem az az érzésem, hogy a warezolás döntő részénél (de nem mindegyiknél) a fenti 7 kritérium közül piszok sok sérül, míg a kiadók magatartása piszok sok tekintetben jogsértő, és sikerült eljutni oda, hogy a szerzői jogot pont az ellenkezőjére használjuk, mint amire kitalálták.

Mert azt pont a kiadók ellen találták ki. A szabad magáncélú másolással együtt. Hogy se kiadó, se más nagy cég ne tudjon a műveknek köszönhetően úgy pénzt keresni, hogy abból egy fillért nem juttat az alkotónak.

Ha nem lenne játék, nem vennél erős hardware-t, de a legtöbb hardware gyártó megteheti, hogy zsebre teszi a pénzt, nem fizet annak aki játéka miatt megveszed a vasat. A net szolgáltató is ilyen.

Ha nem lenne tartalom, nem lenne kereső sem. Mikor kapott az IDDQD blog szerinted pénzt azért, mert ezekért a tartalmakért járunk a netre és a net szolgáltató, a google, stb. ebből csinál profitot? De ezért kell netezni tudó okostelefon is.

De a szerzői jog kapcsán a kiadónak nem lenne monopóliuma. Ugyanazt sokféle konstrukcióban, sok helyről megvehetnéd, lenne verseny, ami kikényszerítené a cégek tisztességes működését.

A tény, hogy a szavatosságra magasról tojnak, belefér náluk a fogyasztó megtévesztése, mi pedig legyintünk, hogy ez egy olyan iparág ahol az ilyen bűncselekmény is természetes, világosan rámutat arra, mivel sérült az egyensúly, a társadalmi érdek amit a jog védeni hivatott.

Ha pedig nem te sérted meg a warezolással ezt a társadalmi érdeket, akkor már nincs társadalomra való veszélyesség, nincs bűncselekmény, nem bűn amit csinálsz.

Nem érzem azt, hogy a maffiaként működő kiadók profitot termelő működése, a módszereik zavartalan folytatása lenne az a társadalmi érdek, amit a törvény védeni akarna, ha pedig nincs társadalomra való veszélyesség, nincs bűncselekmény sem.

Van rengeteg olyan cég aki ismeri a szavatosságot, a legjobb tudása szerint működik, de nem lenne esélye életben maradni. Mert baromira nehéz úgy versenyezni az EA-val, hogy az EA közli, hogy oké, hogy valamit megvettél digitálisan, mi meg elfelejtettük beaktiválni, de nem korrigáljuk, letagadjuk a supportot, a kötelező szavatosságot.

A védendő társadalmi érdek nem az EA vagy a Sony gyakorlata.

Hanem mondjuk a Stardocké.

Ha az EA játékát töltöd le: Nem léptél át szabálysértési értékhatárt. Úgysem vetted volna meg valószínűleg. Az EA a szerzői jogot visszaélésre használja, innen nem őket kell védeni, hiányzik a társadalomra való veszélyesség. Érzésem szerint sokszor jogos védelem is megállna, vagy sok más.

Nincs baj vele.

Letöltöd a Stardock, a CDProjekt, a DAZ 3D termékeit? Itt már látom a társadalomra való veszélyességet. Látom azt, ha kicsit is korrekt vagy és ragaszkodsz a korrekt üzlethez ez megérte volna megvenned. Hogy amikor ezt is másolod nem az elmaradt haszon a legnagyobb kár.

Hanem az, hogy ők mint szerzők 10 centtel sem kapnak visszajelzést, hogy igen ez támogatandó. Ez a nem vagyoni kár szerintem súlyos tétel.

tamareaf 2014.08.19. 19:20:43

@Válasszunk:
Megbocsáss, de szerintem rengeteg helyen megint nem tényszerű az állításod:
1. Jelenleg megbüntetnek ha warezelsz?
2. A magán célú másolás feltételezi, hogy meg van az eredeti példány.
3. Egyfelől rengeteg kiadó van, másrészt jelenleg már kiadó sem kell a játékod kiadásához. Hogy beszélhetnénk monopóliumról?
4. A játékpiac hatalmas, ahelyett, hogy vennél valamit ami tetszik és azzal játszanál, inkább warezolsz és azzal játszol ami nem tetszik?
5. A warez maga a legyintés, hisz ahelyett, hogy ágálnál a minőségért, inkább a tört verziót veszed le a polcról.

Komolyan, lewarezolod az EA-s játékot, ami rossz, játszol vele, és fizetsz a Witcher-ért amivel nem játszol?

Vagy tételezzük fel, hogy a te módszered az "erkölcsös", de akkor az aki hónapig tolja a tört WoWot vagy a Battlefieldet az "erkölcsösen teszi"?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.19. 22:03:08

@feamatar:

1. Jelenleg, ha nem üzleti céllal csinálod, eddig felmentő ítéletek születtek. Pl. éppen úgy a társadalomra való veszélyesség hiánya, bizonyítottság hiánya, stb. kerül elő.

Torrent kapcsán nemrég volt enyhítés.

2. Nem feltétlenül. Ezt pl. a hangrögzítés előtt találták ki. Az volt a koncepció, hogy pl. ha lemásolod a másikról a kottát és abból zenélsz oké. De ha nyomdában másolod eladásra már nem.

Ezért van az egyezményben pl. a kézzel való kotta másolás joga.

A zene kapcsán viszont sok ország úgy döntött, hogy a magnó miatt a magán célú másolást valahogy engedélyezi. Igen ám, de ebből a magnó és a kazetta gyártó profitálna, a szerzőt kisemmizve.

Ebből lett az üres média jogdíj (Artisjus címke), de könyvek fénymásolása, stb. miatt van reprográfiai díj a fénymásolón, stb.

A torrent kapcsán a vita az volt, hogy az nyilvánossághoz közvetítés (mint a TVs műsorszórás) vagy másolás. Sok ügy volt, de aki magán célra csinálta mindet felmentették.

3. A monopóliumról úgy beszélünk, hogy az adott mű esetében való valamilyen kizárólagosan birtokolt jogokat, természetes monopóliumként definiálták.

4. Nem érted. Ami tetszik ÉS nincs okom bojkottálni a kiadót => megveszem.

Ami nem tetszik => nem töltöm le sem, kár a tárhelyért.

Ami tetszene, DE(!) a kiadó sokszor vert át, sokszor sértett jogot, ha ezért kifizetné ami jár, akkor százezres nagyságrendről van szó... EZÉRT amíg nem korrekt nem veszek tőlük semmit => Warez. Ha hirtelen rendeznék a korábbi szavatossági, kapcsolódó kártérítési ügyet, az első dolgom lenne ezeket is megvenni tőlük, de mást is.

Amire már kifizettem úgy a preordert, hogy azt ígérték elsőként játszhatok, warezben kinn van, de utólag kitalálják a régiónk vár => Lejön az torrentről. De a preorder rajta marad, szóval ugyanúgy megvéve.

Megvettem, az eredetivel nem tudnék épp játszani, de a törttel igen => Lejön a crack.

Ez az 5 helyzet van.

5. Legyint a fene. Ami jó azért fizetek. És igen, jelenleg az EA kapcsán pl. miután párszor átvertek lesznek jogi lépések, és már voltak is. De(!) ettől még nem veszek tőlük új terméket.

Nézd: EA Support előtt tisztázzuk, hogy pl. igazolni tudom a befizetést. Ő is tudja, látja a visszaigazolást, köztes fél (pl. mobil vásárlásnál a store) igazolja. Tudja, hogy sok elhúzódó ticket kapcsán már a weblapról közjegyző előtt készült okiratként másolat... Mert jeleztem ezt jogi útra akarom terelni.

Igen, innen az ügyvédi, közjegyzői díjakkal nem kevés a kár, és nem kevés korábbi érdemben le nem zárt vita is lesz az újonnan előkerülő, rendezendő kérdésekben.

De értsem meg, ő nem tud mit csinálni, mert nem olyan a belső szabályzatuk.

Egyedül a magyar support akarta letagadni a szavatosságot is, a támogatást is, mindent (ezzel csalást követve el).

Hosszú történet, ha érdekel elmondom, akár pontról pontra is. De nem egy, és nem két olyan ügy van ami miatt nem veszek tőlük játékot.

Megjegyzem: Meglehetősen elvi a vita, mert ugyan már jeleztem, hogy nem vásárolok tőlük többet, és ebből jogi útra terelt ügy lesz.

És ha ők nem vitatnak sok követelésemet, de nem tudják a saját belső szabályaik miatt odaadni (jogszerűtlenül visszatartják) akkor én sem tudom egyszerre az ügyet és a játékokat finanszírozni, azok árát max. akkor látják, ha az ügyben elszámolunk. Kivéve, ha valami kapcsán nem tudom elkerülni a vásárlást.

De azóta még nem volt olyan EA játék ami kéne, amit le akarnék tölteni. Igazság szerint nehezen is lesz, mert Bioware játéknál kivételt teszek, azt megveszem. És végig nézve a Steam, GOG, UPlay, stb. accountjaimon, azt látom csomó olyan játék van rajtuk amit "majd egyszer végigjátszok". Az ősszel jön a GTA 5 PCre is, XBOXon meg kényelmetlen, biztos sokat tolom azt is.

De furcsa lenne ez után fizetni más EA játékért. Más kérdés, hogy természetesen, ha ilyenkor letöltöm akkor a "majd utólag elszámolunk, addig én is visszatartom az árát" ígérethez tartom magam. Aznap csökken a követelésem.

Aki hónapokig tolja a tört WoWot azt valószínűleg előtte nem lopta meg a Blizzard, így és ott már a sok havidíj miatt meglenne a határérték is: Az bűncselekmény. Mellesleg hülye is. A tört abból nagyon nem az igazi.

Aki a Battlefieldet tolja... Nem éri el a szabálysértési értékhatárt. Nincs oka nem fizetni érte, de nem bűncselekmény. Nem erkölcsös. Mellesleg őt is hülyének tartom. Ha modern katonás FPS érdekelne, akkor nem az ilyenek környékén néznék körül, hanem mondjuk az www.americasarmy.com/ felé néznék el.

kaqxar 2014.08.20. 01:40:14

@Wulfgar:
azért erős ám kijelenteni, hogy növekszik a példányszám. nyugati sajtó azért viszi MOra a melót, hogy ktget csökkentsen, nem azért, mert nincs hol nyugaton már nyomtatni...
mo-i nyomdászként nyilván a növekedést érzékeled, de azért szerintem gondolkodj el a miérten.

en.wikipedia.org/wiki/Decline_of_newspapers

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.20. 11:57:29

@feamatar: Hogy az americasarmy-t írtam, máris eszembe jutott egy apróság. Ugye azért sem szokott vagyonokat kiadni az ember.

De a hova lettek a jó játékok kérdésről mindig kicsit a Chris Sawyer's Locomotion jut eszembe. A Transport Tycoon jó volt, de volt benne pár tervezési gond. Kijött belőle a Deluxe: Azaz a hibát csak újabb vásárlással tudtad kijavítani. De ennek ellenére a kalózkodás nem volt tömeges, mert nem az volt a célközönség aki kalózkodna.

A folytatás a Chris Sawyer's Locomotion volt, sok érdekes és innovatív újítással, és meg is van, mert GOGon azért megvettem. Nem játszok vele. Sok oka van ennek, de a legfőbb dolog az, hogy jópár dologban visszalépés a Transport Tycoonhoz képest.

A visszalépések mellett kényelmetlen, hogy nem lehet ablakban futtatni. Így a "várd ki, míg lesz elég pénz" helyzet mivel nem köt le önmagában, amikor sokadszor nézem benne ugyanazt, jobb alternatíva bármi ami fut ablakos módban.

És közben volt TTDPatch és OpenTTD. Ablakos módot tudott, a Transport Tycoonhoz képest semmiben sem volt visszalépés. És lettek hosszabb vonatok, presignal, nagyobb és összekapcsolt állomások, csatorna, refit, autorenew,... A pár hónap gondolkodás alatt az OpenTTD kapott autoreplace-t is.

Most keressünk műfajon belül hasonló visszaesést?

De nézzünk más műfajt. Shooter. A No One Lives Forever sorozat remek volt, de nem a kalózkodáson múlott, hogy a Contract Jack lenullázta ezt.

Nem a kalózkodáson múlt, hogy a Microsoft Flight Simulator X jó volt, a Flight meg nem. Mert ezt, és a hozzá való profibb kiegészítőket vették szépen, a célközönség vette. A többi pedig eleve nem volt a fizetőképes kereslet része.

Szerinted a kalózkodáson múlik, hogy a GTA klónok 90%-a gyenge? Bocsi, nem hiszem, hogy ez lenne a helyzet. Mert a GTA köszöni jól van. Csak amikor lett mellette sok klón, akkor nem értették, hogy a GTA nem azért vicces, mert erőltetetten vicceskedni akar, és néha over the top... Hanem mert görbe tükröt mutat az amerikai társadalomnak, és sokminden felismerhető. A jó paródia, a hasonló humor pedig nem működik, ha over the top.

Nem igaz, hogy a konkurenciát többen kalózkodták volna le. De az igaz, hogy kevesebben vették meg.

Nem a kalózkodáson múlik, hogy a Skyrim még úgy is kiemelkedik a mezőnyből, hogy sokan megjegyzik: Ez a kiadónak nem az első olyan játéka, ahol a karakter kvázi halálra ítéltként indul, de amint kijut már ő a hős, és mindenki elfelejti azt (előítélet, vélt vagy valós bűnök) amit eddig tudott vagy gondolt róla. Pedig a karakter hírét nem nagyon van aki minden irányba elvinné a karakternél gyorsabban.

Nem hiszem, hogy drágább lenne úgy kezdeni, hogy ne legyen ez az apró logikai bukfenc benne. Ha pedig nem drágább, nem igényel több munkát, akkor ne mondjuk azt, hogy a kalózkodás miatt nem jutott rá pénz.

Drága, szarul megírt, látványosan gagyi scripted megoldásokra van pénz. Az adott helyzetre jó megoldást jelentő, ingyen is elérhető AI algoritmusokra nincs.

És nem csak játéknál van ilyen gond. A fejlesztői mentalitás ilyen. Nézz meg csak egy mobiltelefonon futó kockadobó programot. Húúú, csillog villog a 3D még egy kis fizika is van benne, hogy lásd a kockadobást mert... Jó drágán. Olyan platformon is ahol kevés a kalózkodás.

A videóra való jeleneten jól mutat, mint a scripted szar is a játékban.

Csak amikor nem youtube-t nézel, hanem elindítod a programot rájössz, hogy pl. jó lenne ha.... És jönnek a triviálisan egyszerű funkciók. Az egyik sikert számolna. A másik újradobatná a hatost. A harmadik megosztaná a kalandmesterrel az eredményt. Van 8-10 olyan hasznos funkció ami tényleg minimális dolog.

De(!) helyette 3* annyiból a screenshotra fejleszt, és nem az elégedett user miatti pozitív hírverés kell.

tamareaf 2014.08.21. 21:34:10

@Válasszunk: azért nincs hardcore szimulátor annyi mint régen, mert nincs elég nagy piac ami megvenné. Van persze pár, de ugye azok a rajongókra apellálnak. Felfoghatnád, hogy nem arról van szó, hogy nem képesek nyereséget generálni bizonyos játékok. Felfoghatnád, hogy itt a conversion rateről van szó. A GTA sorozatot megvették sok millióan konzolra, de csak töredéke vette meg PC. Persze fel lehet hozni a GTAIV minőségét, de ez a kettő együtt jár: ha 100.000 eladásra számítanak az első hónapban, nem fogják a megjelenést hónapokkal késleltetni. Hányan warezolták mindeközben le? Nem mindegy, hogy egy 10 milliós példányszámban elkelt játékot kalózkodnak le 20 milliószor, vagy egy 100.000 példányban eladottat 50.000-ezerszer. A kettőnél a conversion rate is másabb lenne. Mert míg lehet, hogy a legtöbbet lopott játéknál a conversion rate az 0.5 százalék lenne, de a kevesebbet lopottnál ez 5% lenne. Emellett, felfoghatnát, hogy a játékfejlesztők számára nem mindegy, hogy 1 új eladott példányra tesznek szert 10.000 forintos áran, vagy 5 eladásra 1000 forintos áran. Tovább vinném, nem mindegy, hogy egy fejlesztőnek sem mindegy, hogy mennyi haszon játék van a játékon, hisz attól függ, hogy mennyi megtakarítása van a következő játék kiadásáig.

Nem hiszem, hogy nem vagy képes ezeket felfogni, hogy nem hiszed el, hogy a kalózkodásnak igen is van negatív hatása, s hogy ezekkel az általad említett "pozitív" hatásokkal is lehet számolni ugyan, de hogy az összkép a végén sajnos negatív. Legalább nézz utánna kicsit, hogy működik a játékpiac, kicsit nézz utánna kérlek. Statisztikákkal, kimutatássokal, cikkekkel. Fejlesztőktől. Vedd észre, hogy a Stardock, a GOG nem nem ítéli el a warezt, csak nekik nem éri meg kiadni a pénzt a drága DRM-re és felhagytak a tolvajokkal való szélmalomharcal. De amikor látják, hogy ezrek töltik le a játékukat, nem tisztelve ezzel a munkájukat, az nekik nagyon is fáj.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.21. 22:38:05

@feamatar: Furcsa amit mondasz, mert például ami van hardcore szimulátor nem a rajongókra épít. Nem véletlenül. Ugyanis pl. sok hardcore szimulátornak van professzionális felhasználása, kapcsolódó kiegészítőkkel, rendszer integrációcal, stb. De furcsa módon a Microsoft aki ezt fejlesztette sosem érezte azt, hogy az FS X piaca kicsi lenne. A főbb hivatkozási alapjuk sokkal inkább az, hogy attól, hogy egy új kiadás sem jelentene előrelépést, sőt a régi kiegészítők kiesése miatt a felhasználónak visszalépést jelentene. Akkor lesz új, ha kényszerhelyzet van. Akit érdekel a régit is megveszi.

A csak töredéke vette meg PC-re azért nem jó szöveg, mert mondjuk akár a San Andreas-t, akár a IV-et nézem 2 nagy piacról nincs adat, így kénytelen vagyok az EU-s eladásokkal számolni.

PS2 kapcsán 400.000 EUs eladás van.
XBOX kapcsán 610.000...
És PC kapcsán 860.000...

Igen érdekes pont ennek kapcsán töredékről beszélni. De ugye tőzsdei cégekről van szó, és nincs arról szó, hogy a PCn kevés fogyna el. De PCre eleve drága fejleszteni.

Igen érdekes úgy számon kérni az utánanézést adatok kapcsán, hogy pont az említett játék sorozat kapcsán látszik, hogy amit mondasz nem úgy van.

Namost akkor megkérdezem: Arról nem mondasz igazat, hogy tisztában vagy a számokról? Vagy az adott ügyben tudtad, hogy nem igaz az állításod.

Mondhatjuk azt, hogy ez a szabályt erősítő kivétel. Bár biztos találnék nem egy másik játékot, csakhogy az állításod, miszerint a kalózkodás a jó játékok eltűnésére hat, alapvetően azért SEM igaz, mert te magad érvelsz az általában nagyobb konzolos eladásokkal.

A konzolon pedig a kalózkodás a gép módosításától függ, így annak aránya a címektől függetlenül közel állandó.

Így vagy elhiszem azt, hogy a THQ által előállított szar minőségű klón valami globális megakonspiráció és totálisan valószínűtlen véletlenek összjátéka folytán konzolon is brutális mértékben áldozata a kalózkodásnak...

Mert valahogy úgy törődött fel a tulajok tudta nélkül több millió konzol, hogy az csak az ő játékaikat vitte, és az emberek milliónyi tudtukon kívül így játszottak egy játékkal, amit sok okból ki se akartak próbálni...

Vagy kénytelen vagyok feltételezni, hogy abban, hogy a nagy konzolos piacon pont ezek a rinyáló csapatok buktak el nem a kalózkodás játssza a főszerepet. Nem hiszem azt sem, hogy a kalózkodás miatt lett szar sok klón. És nem hiszem azt sem, hogy a kalózkodás végzett a klónok mögött álló kiadóval.

Ezek után, ha ők kalózkodásra mutogatnak, akkor azt nem fogadom el forrásnak. Nem fogadom el forrásnak, mert:

1. A fejlesztéshez, és a hasonló kérdések megítéléséhez más kompetencia kell. Ha ő egy irreleváns kompetenciára hivatkozik azzal nem hitelesíti, hanem hitelteleníti az állításait.
2. Mert a bukása után érdeke bűnbakot kikiáltani, mert ha az ő sorozatos hibáihoz kötöd a bukást, a karrierje bánja.
3. Mert a konzolok esetén a kalózok állandó aránya pont azt mondja ki, hogy az azonos jellegű helyzetben lévő programokat közel azonos módon érinti.

Márpedig, ha ezek után egy nyilatkozat a statisztikáknak, a konzolok kapcsán az ismert tényeknek hat, és valaki éppen magyarázza a bizonyítványát, azt lehet ugyan szentírásnak tekinteni, csak éppen onnan az összes érvelésed, következtetésed hibás lesz.

De az összes állításodban van egy kurva nagy csúsztatás, és erről sokszor beszéltünk. A fogyasztó számára elkölthető összeg véges, mint a játékosok száma is körülbelül adott. BÁRMIT is csinál a software cég, a piac mérete adott.

Ennek a piacnak a méretére a kalózkodás 5 módon hat.

A. Azok a játékfüggők akik kalózkodás nélkül vásárolnak így viszont nem költenek játékra a lehetőségeik szerint erre jutó összeget sem, jelentenek egy bevétel kiesést minimálisan.

B. Azok akiknek kalózkodás nélkül nem lenne elég pénzük gamerré lenni, így akkor vasat sem vennének, és nem konzosokm egy fix bevétellel növelik a piac méretét. Ők is vásárolnak, ajándékot is kapnak

C. A konzolos kalóz nem is nagyon tud vásárolni...

D. A kalózkodás sok kisebb fejlesztő munkáját teheti ismertté, és ezzel rajongókat, vásárlókat szereznek. Az életképesebbé váló fejlesztők fokozzák részben a versenyt, részben bővítik a kínálatot. A bővebb kínálat új vásárlókat szerez.

E. A D. kapcsán említett módon fokozódó verseny, az új versenytársak, a több bojkott (akár warezolják utána a játékot, akár le sem töltik) viszont pár kiadó bukását hozza. Ennek a hatása vegyes.

Van ugye a csökkenő változatosság, ami kiüt fogyasztókat. És az, hogy kevesebb nagy játék rossz, stb. kevesebb csalódást jelent. Így kevesebb pénz megy el szemétre a gamereknél, jobban megéri játszani.

A C érv a PCs kalózkodás kapcsán nem releváns.

És a helyedben végig gondolnám azt is, hogy a kalózkodás pozitív hatását kimutató tanulmányokat egyetemek, kutatóintézetek, ezzel foglalkozó tudósok jegyzik.

A negatív hatást jegyző tanulmányokat kiadók, ezek érdekvédelmi szervezetei, és az ő tanulmányaik kapcsán sok helyen bizonyítható, hogy hazugságra épülnek....

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.21. 23:43:52

Ha bele gondolsz akkor a piac méretét torzító hatások közül az A. az maximum mérsékelt globálisan. A B az már befolyásolja a piacot érdemben. Hosszabb távon sok új gamer egyre többet költ (pl, mert nem marad diák, mert egyre többet játszik) ez egy jelentős szempont.

A D. az egy brutális hatás. Ugyanis míg a játékipar egészére jutó bevételt növeli, addig ebből egyre többen részesülnek, így a "jól menő" nagyok bevétele jelentősen csökkenhet. Ez vezel ez az E ponthoz.

Szóval nem mindegy, hogy ki vagy. A vásárló aki a D és az E pont miatt jól jár, de a B pont (növekvő piac) miatt is elvben több pénzből fejlesztik a neked jutó játékokat és ünnepelsz...

A D. pont fejlesztőként való haszonélvezője...

Vagy aki az E pont miatt éppen munkahelyet keres.

Anélkül nem tudod eldönteni, hogy pozitív vagy negatív a hatása a kalózkodásnak, hogy egyértelműen állást foglalnál KI számára legyen pozitív / negatív és miben. E nélkül benyögött kinyilatkoztatások kétes értékű, de meg sem nevezett forrásokra hivatkozva, személyeskedve, nem éppen hozzáértésről tesznek tanúbizonyságot. Sőt...

tamareaf 2014.08.22. 01:10:46

@Válasszunk:
1. remélem nem vgchartzról nézted azokat a számokat...
2. azt ugye tudod, hogy az X után a Microsoft szélnek eresztette a fejlesztőket? S amennyire tudom, 1 kivételével az összes fizetős addon licenseből született.
3. Kérlek, olvasd el a Stardock CEO szavait:

'When I see our games pirated, it definitely annoys me. I put a lot of myself into our software and seeing someone "stealing" it is upsetting.'

www.techdirt.com/articles/20120309/09000418051/stardock-ceo-wants-to-maximize-sales-not-stop-piracy.shtml

És értem, hogy miért nem raknak copy protectiont a játékaikra.(Egyébként tényleg nem raknak? Nekem a Sins-nél kérte a telepítő kulcsot épp 3 hónappal ezelőtt...)

Látod, a B pontod például a baj a kalózkodással, nincs pénzed megvenni a 60$os játékot, így lewarezolod, ahelyett, hogy játszanál az 5$-ossal.

D. Az épp fordítva működik, a kisebb kiadókat/fejlesztőket freemium és az online játékok fele tereli, illete maradnak a hardcore game-ek, amelyeket eltartanak a rajongók. Egy jó játéknak nincs szüksége warezre hogy népszerű legyen. Ugyan úgy, mint a 16 bites időkben: minél kisebb a piac annál jobban szenved a wareztól. Az Atari ST-t és az Amiga-t sokkal jobban megviselte, mint a PC-t. A nagykiadókból kevesebb van, de a blockbusterek eltartják őket. Indieből viszont nem tűnik fel, hogy százassával darálódnak be, mert jön helyettük más. Jön egy-egy hit, ami reményt öl a kicsikbe, de ezek nagy része megy majd a levesbe pár éven belül, vagy jön a felvásárlás. Ahogy történt az olyan nem kis nevű cégekkel mint az Origin, MicroProse, WestWood, Bullfrog.

Észrevehetnéd, hogy nem a THQ-val példálózok. Inkább olyan nevekkel, mint Chris Crawford, Marcin Iwinski vagy Gavin Dodd.

Jajj, de még pár kedves szó hozzád a Stardock CEO-tól:

"Piracy pisses me off. If you're playing a pirated copy right now, if you're one of those people on Hamachi or GameRanger playing a pirated copy and have been for more than a few days, then you should either buy it or accept that you're a thief and quit rationalizing it any other way,"

www.escapistmagazine.com/news/view/91400-Stardock-CEO-Demigod-Beats-Piracy

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.22. 02:28:37

@feamatar:

1. Nem csak onnan, de onnan is :) Ezért említettem mellette pl. a kiadók befektetőknek, stb. kiadott információit. Mert azok viszont hiteles adatok.

De kell mindkétféle. Mert egyik retail alapján mondja, a másik a kiadóé. Könnyű lenne a kiadóé ellen azzal érvelni, hogy "rajta ragad a boltokon". A retail felől kérdőívvel gyűjtött adatok pedig a steam korában... PC kapcsán pontatlanok, de egy alsó becslést adnak. Ha már ezen is a PC vezet...

2. Tudom, de nem véletlenül történt egyik sem. Az addonok kapcsán viszont ne feledd, azok fejlesztői nem egy, nem két dolgot licenselnek az MStől. És megjegyzem: Ha nem terveznek közeljövőben új részt, bőven indokolt volt a leépítés. Ugyanis, ha évekig nem tudod őket lekötni, minek fizesd őket? Hogy ellustuljanak?

HA megnézed az FS sorozat sokszor épített szimulátor alapja. Egy játékból nem lesz "Professional edition" általában, azt a szimulátort alapvetően úgy kell tekinteni, hogy egy termék ami ahhoz szükséges, hogy bizonyos iparágakban használják a platformodat. Aki arra építi a kiképzéshez is használt szimulátorát, az másban is a partnered lesz.

3. Én elolvastam, de te már eleve a címen fennakadsz, fordítsem le, hogy "wants to maximize sales not stop piracy".

És nagyon nem érted miről szól a dolog, mert a CD Key gyakori. De ugye nem csak ez lehet. De arról szól a dolog, hogy a cél nem az, hogy "2 kalóz elrettentéséért elveszíts 3 vásárlót mert segg vagy", hanem az, hogy megnyerd a 3 vásárlót, akár a 2 kalóz eltűrése árán is.

Biztonsági mentést készíthetsz, nem nyúl bele a DRM miatt a rendszeredbe, stb.

4. Azt mondod miért nem játszik valaki az $5-os játékkal? Jó oka van rá. Például az, hogy nem az érdekli. Azért, hogy ne azt csinálja ami érdekli, ami szórakoztatja még annyit sem fizet, mint most.

Ebben az esetben viszont nem csak azt bukod el, hogy mondjuk minden 10. játékot megvett. Az is pénz. De mivel nem vesz gamer hardwaret, az nVidia és a ATi is kevesebbet költ a játék eleji reklámra, stb. Kevesebb eladott mennyiség miatt egyre drágább hardwaret fejleszteni, egyre kevesebb embernek lenne HW-re és SW-re is pénze...

Ha a B pont eltűnne az dollármilliárdos nagyságrendű visszaesés lenne a játékiparnak.

5. Furcsa a "freemium és online" emlegetése, egyszerűen azért, mert mondjuk a Steam Greenlight környékére nem jellemző. Meg mert mondjuk egy az egyben kihagyod a mobil irányt. Meg mert "elfelejted", hogy a freemium és az online megoldás esetén a fejlesztő tartós költsége a saját serverei kapcsán brutálisan magasak, de a kezdeti költségek is.

Tudod az igazán kicsi az nem így működik. Vannak elérhető enginek, amik egy részét a kicsi ingyen használhatja. Vannak elérhető fejlesztőeszközök, amit a kicsi eleinte ingyen használhat. Vannak olcsón megvehető stock moddellek, amik royalty free.

És van egy álom, egy ötlet, egy tervezett játék amit úgy-ahogy összehoz. És ha van egy ötlete, ami hírverést csinál köré (GameDevTycoon kalózos ötlete) és megveszik, akkor máris van annyi pénzed, hogy a következő játékod jobb legyen.

De ahhoz, hogy a freemium környére akár csak kacsintgass, piszok messze van.

A Freemium / online akkor ér valamit, ha:

* Van pénzed az előtt üzemeltetni nagyban a dolgot, hogy a Zynga féle csapatok ellopnák. És igen, aki más szellemi munkáját másolva lesz szép nagy cég... Aki egy még nagyobb cég részeként ezt folytatja az tolvaj.
* Fontos a sok casual játékos, az alacsony belépési korlát.
* A sokféle játékosnak erősen differenciát árazást akarsz nyújtani

De a library / stock content / ... fejlesztést is kihagyod. Pedig sok kicsi azzal indul.

6. Igen érdekes két dolog. Az első, pontosan jeleztem nálam mi fér bele, mi nem, és nem szép rám mást kivetíteni, ezzel tolvajozni, személyeskedni, mert rád is visszafordítható a dolog és nem köszönöd meg...

Van egy bekezdés amit idézel. Ami kapcsán úgy 6-7 dolog nem korrekt. Az egyik ami hamar eszembe jut, hogy te minden warezolót nevezel tolvajnak.

Ez finoman furcsa akkor, ha a warezolás minimalizálás vs eladás maximalizálása kérdés van. És ugye a korábbi idézeted kapcsán már a cím kapcsán is van érdekes gond.

Az ilyen sem a forrással, sem a vitapartnerrel, sem a többi olvasóval szemben sem korrekt. Mellesleg átlátszó, így senkit nem fog meggyőzni az igazadról, éppen ellenkezőleg.

És olyan mondatok is kimaradtak, mint:

"My job, as CEO of Stardock, is not to fight worldwide piracy no matter how much it aggravates me personally."

Igen érdekes, mert ugye pont előtte jeleztem azt, hogy személyes véleményeket idézel a szakmából és nem érvekkel alátámasztott szakvéleményeket, tanulságokat. Itt jelzi, hogy személyes vélemény, és a mérnöki szerepköréről is ír.

Ráadásul, hogy az általad idézett forrásnál maradjunk, a story egy újabb olyan esetről szól, amikor a játék a kalózkodás ellenére erősen sikeres volt. Azaz a kalózkodás biztosan nem elegendő és biztosan nem döntő ok a sikertelenséghez. Azaz egy alapvető érvedet megdönti a forrásod.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.22. 03:27:35

És ha még ez nem elég az érvelésed szétszedése kapcsán, mert gáz, hogy ennyi kimaradt...

Őszintén szólva a kalózkodásról mindenkinek meglehet a személyes véleménye. Neked is. És nem csak a kalózkodásról, de az Open Source mögötti egyes gazdasági csoportok pár ötletéről is.

De továbbra is igaz az, hogy a személyes vélemény az vélemény. Sok tanulmány, adat, logikusan belátható tény viszont ezen túl mutat. És az adott kérdésben okkal elfogult, érzelmileg érintett ember véleményét mindent megdöntő érvként használni nem szerencsés.

Nem szerencsés. Mert nem is akarta ott ezt annyira átgondolni, nem látta milyen érvekkel áll szemben. Nem erre szánta. És nem is tud válaszolni.

Ha pedig egy nem tény állításnak, hanem személyes véleménynek szánt mondatát döntő érvnek tekintve próbálod beállítani, de bármilyen tényen fennakad, akkor úgy fog kinézni, mintha ő mondott volna hülyeséget.

De hogy mondott volna hülyeséget? Jelezte ez a személyes véleménye. Ő mérnök. Nem ilyen kérdéshez ért. De akkor úgy érez. Erre a média, ezekben a vitákban a többi vélemény is befolyásolta. Ő igazat mondott. Csak éppen te voltál inkorrekt a vitában, amikor másnak állítod be az állítását, mint ami.

De volt érdekes még a nyilatkozatában. Idézzük egy kicsit a folytatást.

"But he added that as much as he personally dislikes piracy, fighting it isn't what he's here for. "My job, as CEO of Stardock, is not to fight worldwide piracy no matter how much it aggravates me personally. My job is to maximize the sales of my product and service and I do that by focusing on the people who pay my salary - our customers," he continued. He attributed Demigod's performance to its overall quality and Stardock's reputation for standing behind its products, although admitted that there are still "many lessons" to be learned from its launch."

Hoppá. A hírnevükhöz is kötötte a jó eladást. Ebben az a vicces, hogy ennek kapcsán jeleztem, nem véletlen az, hogy ők abban a kategóriában vannak ami preorder. És tart addig a játék, hogy a legszegényebb ember is kitermelje annyi idő alatt a játék árát. A kipróbálást ő sem tekinti gondnak. Itt a nincs elég pénz helyzet sem áll meg. Az sem, hogy a Stardock bárkivel inkorrekt lenne.

A saját játékukról beszélt. Ami kapcsán egyetlen olyan eset sem merül fel, ami kapcsán igazán érthetőnek neveztem volna a kalózkodást. SŐT(!) ahogy jeleztem nem mindegy a program, a helyzet stb. és elég jól lefedik amire azt mondtam, ott már van a társadalomra való veszélyesség.

De a megtanulandó leckék mellett megjegyzem, hogy ugye a helyzet kapcsán a kalózkodásból nem csak annyit láttak, hogy valaki ingyen játszott...

Érdemes hozzá megnézni az esetet. Mert ugye a warezolt verzió is terhelte a matchmakingre használt servereket. Effektíve túlterheléses támadást indított ellenük. És relatíve kis kiadóként, a tervezettnél előbb kiszivárgott játék kapcsán ez költséget is jelentett, de a server stabilitásra is kihatott. Ez pedig a review-kre, a játék eladásaira.

Ha emlékszel akkor pontosan ott húztam meg egy határvonalat ami fontos, hogy igénybe veszel-e a másiktól erőforrást, terheled-e az infrastruktúráját, okozol-e neki költséget, a túlterheléssel elriasztasz-e más fogyasztót.

Azaz egy olyan helyzet kapcsán kérdezték a kalózkodásról, és itt is csak személyes véleményt adott, ami ebből a szempontból drasztikusan eltért a sima kalózkodásról. És ami az én megítélésem szerint teljesen más helyzet, és ami kapcsán nekem is ott lenne a hasonlóan negatív véleményem. Kétes értékű így ezt az esetet érvként használni. És amint látod a PC / Konzol kapcsán is más a helyzet (mert tört konzollal nem játszanak eredeti játékot).

Ugyanakkor az eset rögtön fel is hívja a figyelmet a tényre: Sok esetben a software és a hozzá tartozó szolgáltatás nehezen választható el...

tamareaf 2014.08.22. 12:48:00

@Válasszunk:
1. akkor kérlek támaszd már alá pár linkkel a San Andreas-os eladásokról a véleményedet, miszerint Európában több fogyott el PC-re, mint konzolra.

3. A CD key DRM. Másrésztről ezt nem vagy képes felfogni: nem azt mondja, hogy nem zavarja, csak nem tud mit tenni ellene, így nem költ milliókat mindenféle csicsás DRM-re, de ettől még tolvajnak tart.

4. "Azt mondod miért nem játszik valaki az $5-os játékkal? Jó oka van rá. Például az, hogy nem az érdekli." Most komolyan? Ezt képes vagy így leírni? Ez az indok a warezra?

És kérlek, újfent, nyomj már egy linket egy elemzésre, ahol a warez hatását fejtegetik a hardware piacra. Komolyan azt gondolod, hogy annyira gyenge a legális piac, hogy nem lenne képes eltartani a hardwaregyártókat?

5. Ejjj, szerintem itt is igen csak el vagy tévedve.

6. Tolvaj vagy, mert a játék készítője nem ingyen adja oda a terméket, te pedig nem törődsz a játék készítőjének jogaival. Ez nem az én véleményem, és ez nem személyeskedés. A fentebb idézett fejlesztők szerint és a BTK szerint is az vagy.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.22. 14:32:40

@feamatar: Az egyik forrást magad is megnevezted, a legtöbb forrásodra te se adtál linket, keresd csak meg magadnak, a Google a barátod. Öreg, van értelmes ember. Aki érdemi vitára törekszik, és akinek lehet linket másolni.

De csak az 5. ponton jegyzem meg: Azért nem véletlenül jeleztem költségeket. Nem véletlenül mutattam greenlightre. Nem véletlenül mutatom a GOG-on megjelenő indie fejlesztéseket. Eador sorozatot mondjuk. De keressek mást? Végignézed a steam vonatkozó katalógusát, és látod, hogy a többség nem online. És a free to play, freemium játékokat fejlesztő cégek saját tőkéje nagyságrendileg nagyobb. Ha ezt sem nézed meg, hanem mondod tovább a hülyeséget, akkor felesleges neked forrást adni.

Mert az ilyen dolog kapcsán vagy megnézed pl. a steamet és látod, vagy azt mondod nem vagy hajlandó tudomásul venni a nyilvánvaló tényeket sem. Pl. a piac méretére gyakorolt hatásnál. Nem vagy hajlandó nem kifacsarni a forrás szavait, nem hazudni.

Nem vagy hajlandó a kivetítésről, a hazug személyeskedésről lemondani. Nem vagy hajlandó több más inkorrekt módszerről se lemondani.

A BTK kapcsán viszont te csak kinyilatkoztatsz. Én mellé tettem pár jogi szempontot. Pl. a társadalomra való veszélyesség BTKban lévő követelményét. Ennek kapcsán ott is csak a tényekkel nem vagy tisztában.

Ismét mondom: Nem tudom, hogy csak egy olvasni és gondolkodni nem hajlandó troll vagy, érdeked védeni bizonyos csoportokat és érdekből hazudsz. Esetleg csak a neveltetésed ilyen, és mondjuk a "szervezett bűnözés szolgáltatásait is ki kell fizetni", mert ugye a kurva a bordélyban is ilyen szolgáltató, és abból lesz kenyér az asztalotokon. Nem is vagyok hajlandó ezt találgatni.

Azt látom, hogy becstelen vagy. Féreg módjára viselkedsz. És aki nem hajlandó tényeket sem figyelembe venni csak fröcsög, annak vagy az idők végezetéig küldök még-még-még adatokat és hallgatom, vagy ignorálom a faszba és nem etetem tovább a trollt.

A "plan B" vonzóbb. Vagy teszel róla, hogy ne így legyen, vagy ennyiben maradunk.

Nem mondhatod, hogy figyelmeztetés nélkül zártam le a vitát. Erre nem egyszer figyelmeztettelek..

Megjegyzem: A PC-s eladások kapcsán bőven elég megnézni, hogy pár játékból csak a steam többet ad el PC-re, mint amennyit a PC mellett megcélzott friss konzolból a megjelenéskor összesen eladtak. Nem hülyék a srácok a Blizzardnál sem. De az EA sem véletlenül PCre teszi a Sims-et.

Ha a játék történelem 5 legnagyobb árbevételű játékát néznénk, abból 5 lenne PCs. De a Stardock is PCn remél jobb eladásokat, arra is fejleszt. Rengeteg a PC exkluzív cím.

"Microsoft also revealed some impressive sales figure: More than 772,000 Xbox One games sold in February, while 2.46 million Xbox 360 games also exited shelves. "

Arról a 2.46 millióról azért azt kell tudni, hogy nem egy játékból jött ki, érett a platform, sok jó megjelenés volt abból. Egy-egy játékra pár százezer eladott példány jut. Ennél többre is mondták már, hogy PC-n csalódást keltő. Kezdd el összeadni Február kapcsán: Steam és Origin eladott darabszámait. UPlay már kisebb, de azt és a GoGot is hozzá teheted. Hamar rájössz, hogy nem töredéke a forgalom, sem árban, sem darabszámban.

tamareaf 2014.08.22. 15:37:47

@Válasszunk: barátom, lehet nem adtam mindenre linket, de már legalább 3 alkalommal cáfoltam állításaid linkekkel. Mondom, jelenlegi törvények szerint elmeszelhetnek, mondom, konkrétan a Stardock tart tolvajnak, ott a linka CEO idézetével. Mondom a CDPRojekt tart tolvajnak. Ott a link. Ha neked ez személyeskedés, és én ezért féreg vagyok, hát hajrá.

Idézem mégegyszer a Stardock CEO-t:
"If you're playing a pirated copy right now[...], then you should either buy it or accept that you're a thief and quit rationalizing it any other way[...]"

Személyeskedés :)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.22. 16:01:13

@feamatar: Attól még, hogy kihúzod a fél mondatot hogy ne látsszon az a része ami mutazja mennyire nem igaz az állításod... Még a linket követve ott van. Te pedig egy hazug és becstelen alak vagy, az itt mutatott viselkedésed alapján. Nem más.

Hogy egyértelmű legyek, mert úgy látszik nem érted. Lehet, hogy otthon anyáddal meg apáddal bejött ez amit csinálsz, de normális emberek között nem menő.

Nem menő, mert kihagyod a mondatból az If-et, így a forrással szemben is gusztustalan féreg módjára viselkedsz, meg azzal szemben is, aki hajlandó még elolvasni az okádásaidat.

Húzzál haza, és mocskolódj tovább azokkal akik ezt értékelik. Ellenkező esetben ugyanis van egy rossz hírem a számodra: Amit itt elkövettél pár dologban, az bizony nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás, becsületsértés. És hogy egyértelmű leszek...

Mivel tisztáztuk hol a határ, ha továbbra is átléped számíthatsz a következményeire is. Pontosan tudod, hogy amit csinálsz bűncselekmény, azt is, hogy jeleztem, hogy hagyd abba. És azt is, hogy rád lehet verni.

Szerinted, ha az EA ellen, ismerve a jogi osztályuk méretét is, bevállaltam a jogi út irányát, akkor ellened nem fogom?

Szóval a helyedben én baromi gyorsan visszakeresném az összes olyat ahol kiforgattad a forrás szavait, hazugságra építve személyeskedtél. Mert ha írsz idejében egy helyesbítést, elnézést kérsz... Az sokat javít a helyzeteden.

tamareaf 2014.08.22. 16:25:30

@Válasszunk: Véleményemet vállalom, amit kihúztam, az nem változtatja meg a jelentését az állításnak, ezért is jeleztem pontokkal, hogy ott még voltak elhangzott dolgok. Ráadásul az első alkalommal a teljest idéztem be. Nem személyeskedtem. Mindenestre remélem, nem lopott játékért perelted be az EA-t :) Egy kicsit kezelhetnéd is lazábban ezt a dolgot, de te vagy az aki már a szüleimet hozod a vitába, aki mocskolódással vádol. Sajnálom, hogy fenyegetsz engem.. Igazából tartok is fenyegetésedtől. Én éreztem, egy ponton kezdek rossz irányba menni, visszafogtam magam. Te jössz újra ezzel a stílussal -
. Én vagyok féregnek titulálva. Elfogadom. Mindkettőnk nyugodalmára. Féreg vagyok. Köszönöm.

nál 2014.08.22. 16:31:31

@Válasszunk:
:)

Ne legyél óvodás. Rágalmazás, becsületsértés? Hol? Figyelemmel követtem a beszélgetéseteket, és egész eddig tetszett, mert bár néha kicsit hevült volt, érdekes érveket ütköztettetek. A vége viszont kicsit félrement...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.22. 17:56:23

@feamatar: A vélemény és a hazudozva vádaskodás nem azonos.

Azt mondod, hogy "nem változtatja meg".

A lófaszt nem. És ez a baj.

Ugyanis a TE érvelésed arról szól, hogy a warez mindenképpen lopás. Nincsenek feltételek, nem kell a különböző feltételekhez kötni, és aki ahhoz köti letolvajozod.

Az Ő állításuk arról szól, hogy AKKOR lopás HA több napi játék benne van. Azaz feltételhez kötik. Egyensúlyt keresnek, így húznak határvonalat.

És sok esetben az ellenérvekre hallgattak, a kipróbálásra is. 99%, hogy amikor az derül ki, hogy egy kiadó:

A. X játékában in game vásárlásnál eltette a pénzt (levonták a kártyáról) de elfelejtette az érte járó tartalmat beaktiválni. Hogy a megvett előnyök a kiadó hibás teljesítése miatt sokszor elvesztek. Hogy a kiadó a kötelező szavatossági jogról hazudik tudatosan törvényt sért. Az ígérünk valamit, de nem tartjuk be... Csalás. A plusz pénz elrakása reményében (nem kell visszadni) hazudni a szavatossági jogról: szintén.

Igen: A support kapcsán a melyik részleg illetékes kapcsán jeleztem, ha nem találnak megoldást, akkor jogi út jön. Ekkor viszont az ügyvédi költségek, de a weblapok (ticket) okoritatba foglalásának költségei kapcsán felmerülő közjegyzői díjak (kell a bizonyításhoz) a kb 1-2 játék árányi költség hirtelen százezres nagyságrendű lesz. És akkor a többi ügyüket is hozzá fogom csapni. Ugye érted, hogy itt nem kis összegről van szó.

Megjegyzem: Miután jeleztem, tudom, hogy refund nem megy, de azt is tudom, tudnak store creditet, bioware pointot jóváírni számoljuk ki mennyit buktam, igazolok minden költséget. Aktiválnak helyette mást ami kicsit is érdekel, adnak pontot valamibe, olcsóbb. Rugalmas vagyok.

De momentán a tolvaj ebben a történetben az EA.

ÉS az a baj, hogy egy ilyen okozott kár kapcsán a kamatok sem alacsonyak utána.

B. Ugyanez a kiadó többször adott el úgy játkot, hogy adott időre való elérhetőséget ígértek, hogy elsőként, spoiler mentesen játszhatunk. De kiderült, hogy egyes országokban elírták a megjelenési dátumot, az USAból bejövő verziót mindenki warezolta...

Ja, és mire az "elsőként" játszható preorder aktiválása megvolt, addigra már volt sokkal olcsóbb retail key is elérhető volt. Preorder bonus egyikhez sem járt. Ergo a hazugságok miatt a gyors kezdés reményében fizettünk többet. Ezt hívják üzletszerűen elkövetett fogyasztó megtévesztésének.

Az a baj, hogy jópár tucat megvásárolt játék során ezek a kisebb párezer forintos különbségek összeadódnak. És minden alkalommal megígérik legközelebb nem lesz ilyen.

C. Ugyanez a kiadó még mindig. Amikor volt egy kis gond, hogy a Steammel összevesztek. Érdekes volt, hogy a sok B eset miatt inkább Steamre átment vásárlókkal hogy bánt a hazai facebook oldaluk csapata. Support elnézést kért, az eset rendezését megígérte, de nem sikerült. Azt ígérték ez után új oldal lesz ahol minden rendezve lesz... Ez sem sikerült. Ez csak személyes sérelem. De ugye hozzá csaphatjuk nem vagyoni kárként...

----

Innen amint látod az EA nem kevés összeggel jön. És nem kevés bevételük volt a megvett játékaim kapcsán, az SWTOR előfizetés kapcsán (collectors edition, preorder)... És az a baj, hogy még mindig van bevételük (pl. SWTOR előfizetési díj, Bioware pontok, stb) de igyekszem minimalizálni.

De azt is látod, hogy ennek már a kamatai sem kicsik.

És azt is látod, nem egyetlen esetről, nem egyszerű "mondva csinált okról" van szó. Ebből amit csináltak a jelentős része bűncselekmény is.

És nem egy esetben jutott el a ticket magasabb szintű supporthoz, csak hiába ért egyet a magasabb szintű support azzal, hogy ez nem fér bele...

Ha a következő játék hirdetésénél elkövetik ugyanazt. Ha az adott játék kapcsán a játékon belüli vásárlással kapcsolatos support céges előírások miatt a stúdióé, aki hónapok alatt sem válaszol.

És azt is leírtam, hogy pl. sok sérelem után nem az volt a megoldás, hogy "warezolom a Sims-et", hanem az, hogy Poser-t vettem. De ettől még szerintem pontosan érted, hogy van az a pont ahol:

A. Nincs ideális helyettesítő termék, mert amit csinálnak egyedi.

B. Mégsincs köze olyan fejlesztőhöz aki miatt azt mondanám, még az EAnak is fizetek... Így az, hogy az előtt megvenném, hogy a károm megtérült kizárt.

C. És véletlenül olyan az adott játék, amiről csak az EA tisztességtelensége miatt ennek ellenére sem akarok lemondani.

Nyilván a helyzet extrém. És nyilván, ahogy jeleztem a helyzet merőben elméleti. Mert egyfelől még nincs a feltételeknek megfelelő játék. Azaz nem tudjuk lesz-e olyan amit ezért warezolni fogok.

De azt is látjuk, hogy itt bizony érted miért nem érzem azt, hogy az EA bármi védelmet érdemelne.

Viszont könnyű rámutatni arra a pontra, hogy a B. és a C. pont együttes teljesülése baromira ritka. Mert olyan jó játékok amik a C. pontnak megfelelne, nem lesznek a semmiből, hanem többnyire olyan fejlesztő van mögöttük akikre a B. is igaz.

Mindezt úgy, hogy több játékot veszek meg preorderben, mert "egyszer végig akarom játszani", mint amire időm jut...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.08.22. 21:52:53

Ha megnézed a Stardock meghúzta a határt: Amit lehet ők megtesznek, hogy ne legyen okod kalózkodni. Ha ezek után napokig játszol, tudod, hogy később is elő lehet venni, akkor fizess érte.

A replay value itt magas, és mindent megtesznek azért, hogy jó legyen a játék. Ezt tényleg nincs miért warezolni. Mert piszok jó ár / érték arányú.

Az EAnak régen volt pár piszok jó ár / érték arányú játéka. De ezt sajnos módszeresen tönkretették.

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2014.08.27. 12:55:56

Én például akkor venném meg szívsebben a Gamestart, ha kibújnának a Microsoft seggéből. Persze lehet, akkor lap sem volna.

False_GOD 2014.09.02. 09:21:00

@nemecsek ernő áruló: Hiába esik rosszul, ha a mai software fejlesztők egy szinten vannak a politikusokkal, erőszaktevőkkel és gyilkosokkal, szavahihetőség terén, legyen szó játékról, vagy komoly munkaprogramról, esetleg operációs rendszerről. Mert a csillagot is lehazudjátok az égről, de közben meg 10%-ot nem teljesítettek. Pl watch dogs, colonial marines, battlefiled 3-4, csak, hogy a legkirívóbb és felháborítóbb eseteket hozzam fel.

diszkriminans (törölt) 2014.09.09. 14:30:06

Úgy 2005-ig nekem nagyon hasznos volt a teljes játék a gamer magazinokban, mert a többségükhöz amúgy nem vagy csak nehezen jutottam volna hozzá. Ma már nem olvasok nyomtatott sajtót, semmilyen témában sem, szóval nem tudom megítélni, hogy mennyire kellene DVD.
süti beállítások módosítása