HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A tíz legbosszantóbb játékklisé

2012.12.18. 13:31 Stöki

Karácsony előtti rohanás van, este meg céges buli, ezért előrelátó módon bekészítettem egy konzervposztot. Úgyis régen volt toplista, jöjjön a tíz legbosszantóbb játékklisé (a PC Guruba pár éve írt egyik cikkem reciklálásával). Sablonokat, túlságosan ismerős megoldásokat nem nehéz találni ma a játékpiacon, de akadnak toposzok, játéktervezési és technikai megoldások, amik már túl sokszor kerültek elő. A kivétel persze erősíti a szabályt, az alább felsoroltak is szerencsésen el tudnak sülni, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes eltérni tőlük.

Agyonhasznált környezetek

A legtöbb játék ugyanazt a néhány világot használja, legyen bár a helyszín neve Középfölde, New Vegas vagy Proxima Centauri. Van ugye a jelenkor, ebben játszódik a Call of Duty, az Alan Wake és még pár ezer játék – ez ugye megkerülhetetlen. Aztán léteznek kedvelt történelmi korok, például a viktoriánus Anglia, a vadnyugat Amerikája, a római birodalom, a második világháború – és ezzel nagyjából ki is fújt. Fiktív környezetekben pedig van idealizált középkort imitáló fantasy, high-tech jövő űrlényekkel és posztapokaliptikus jövő mutánsokkal. Ezzel a rövid felsorolással le is fedtük a játékok 90-95 százalékát. Mert a designerek biztosra akarnak menni, és olyan környezeteket keresnek, amelyek már egyszer (kétszer, százszor) sikeresnek bizonyultak más játékokban. Pedig a Bioshock víz alatti világa vagy például idén a Dishonored furcsa környezete megmutatták, hogy ha kicsit elrugaszkodunk a jól bevált környezeti kliséktől, az nagyon frankó tud lenni. Az emberi történelem is tele van izgalmas időszakokkal és egzotikus helyszínekkel, mégis kevés játék készült például az első világháborúról vagy a francia forradalomról.

panzers.png

Főhőstől függő AI

Az ellenfél tanácstalanul álldogál, vakarózik kicsit, aztán amikor meglát bennünket, hirtelen megelevenedik, támad, ugrál jobbra-balra, fedezékbe bújik, a szaksajtó meg el van ájulva attól, hogy milyen remek az AI. Mi ezzel a baj? A mondat első fele, a tanácstalanul álldogálás. A legtöbb játékban az ellenfelek AI-ja csak akkor kapcsol be, ha a gonoszok interakcióba lépnek a játékossal – negyven év után pedig többet várunk (legalábbis az AAA-kategóriás játékoktól mindenképpen). Az ilyen AI-val az a probléma, hogy ki lehet tapasztalni a korlátait, azt pedig ki lehet használni, és máris elillan a kihívás a játékból (idén a Halo 4 AI-ja volt nagy csalódás). Egy AI szolgáljon rá az „intelligencia” szóra, és ne legyen kiszámítható: az ellenfelek ne legyenek passzívak és ne is ugyanazon az útvonalon járőrözzenek, hanem legyenek egyszerű céljaik, törekedjenek megvalósítani azokat. És ami a legfontosabb: működjenek együtt a többi AI-irányította ellenféllel. A főhőstől függő AI minősített esete egyébként a csaló AI, ami például autószimulátorokban figyelhető meg: ha lehagyjuk az ilyen AI által irányított kocsikat, hirtelen begyorsítanak, ha ők előznek le, kicsit belassítanak, hogy legyen esélyünk visszaelőzni – ugye, ismerős?

Ellenlábas helyett főszörny

Mindent történetet a konfliktus mozgat, a bonyodalmak viszik előre a cselekményt. A konfliktushoz pedig ketten kellenek: a főhős és az ő nemezise, ellenlábasa. Mit érne Batman Joker nélkül, és ugyan mihez kezdene Cloud Strife, ha nem lenne az életét megkeserítő Sephiroth? A gond az, hogy a játékok többségében nincs igazi ellenlábas, jól kidolgozott gonosz karakter (aki akár nem is gonosz, csak a világról máshogyan gondolkodik), a fejlesztők a játék antagonistáját sokszor hiteles motiváció nélküli főszörnnyé redukálják – legyen az akár egy fantasy világot megtámadó démon vagy valamelyik Tomb Raider természetfölötti lénye. Persze egy jó ellenlábashoz hiteles háttér kell és olyan történet, ami alaposan megmagyarázza a főhős szembenállását nemezisével. Ez sok meló és kreatív munkát jelent, éppen ezért sokszor a sztorin spórolnak a fejlesztők – olyan játékok, mint a Dead Island, megmutatták, hogy ez mennyire nem éri meg.

sophitia.jpg Nő = dekoltázs + D kosárméret

Oké, a csajoknak van mellük. Lépjünk tovább.

Megmagyarázhatatlan tárgyak

Mindenkinek megvan, amikor egy fps-ben befordul egy szörnyekkel zsúfolt szobába, és a túlerő láttán először kétségbe esik, aztán meglátja a teremben elhelyezett hordókat, amik pár lövéstől felrobbannak, másvilágra küldve a szörnyeket? És a gonosz varázsló tornya, amiben azért stratégiai fontosságú helyeken elrejtettek pár gyógyitalt? Az ellenséges bázis, ahol több a felszedhető elsősegélycsomag és lőszer, mint egy hadtápos hajón? Gondolom, nem kell tovább sorolnom: a nyilvánvalóan a játékost támogató tárgyak ennyire direkt elhelyezése erősen a hitelesség ellen dolgozik. Nincs lehangolóbb, mint amikor az ember egy RPG-ben megöl egy farkast az erdőben, és talál nála három rézpénzt.

Törhetetlen autók

És ha már hitelesség: szánalmas és sajnos elterjedt gyakorlat, hogy XY autógyár nem engedi, hogy a játékokban az XY autók összetörjenek vagy akár megsérüljenek. Nem ismerek játékost, aki ne utálná ezt (szerencsére az utóbbi években mintha enyhülne ez az értelmetlen gyakorlat).

Korlátok közé szorított főhős

Te vagy a főhős, aki fél kézzel mészárolja halomra a gonoszokat, városokat ment meg, akin a világ sorsa múlik. Ja, de azt a tükröt abban a szobában nem tudod összetörni, mert a programozók ezt nem kezelték le, bocs. És ott van az a derékig érő kerítés, azon nem mászhatsz át, mert akkor nem az ajtót fogod használni, amihez persze meg kell keresni egy kulcsot, azzal is telik a játékidő. Szóval még mindig a hitelességnél tartunk: roppant illúzióromboló, amikor az emberfeletti főhősön kifognak hétköznapi tárgyak. A Bulletstorm tökös űrzsoldosa például – a világ igénytelensége – nem tudott ugrani. Persze egy játékban nem lehet bármikor bármit megtenni, mert a fejlesztőknek is véges a kapacitása, de okos pályatervezéssel, néhány tárgy rombolhatóságának lekezelésével, pár effekttel meg lehet teremteni ennek illúzióját.

qte.jpg

Értelmetlen fejtörők, minijátékok, gombnyomások

Az mindig szuper, ha egy akciódús műfajban kicsit megbontja a játékmenetet egy-egy fejtörő vagy valami, a játék fősodrától elrugaszkodott teendő. Illetve dehogy mindig szuper: ezeknek az apróságoknak is illeszkedniük kell a környezetbe és a sztoriba, akárcsak bármelyik más játékelemnek. A Guitar Hero széria sikere után például több RPG-ben és akciójátékban jelentek meg „ütemre nyomogasd a gombokat” típusú minijátékok – szánalmas volt. Akárcsak azok a tologatható ládák, amik valamiért az istennek nem bírnak kikopni a Tomb Raiderből és klónjaiból. Ja, és ott vannak még a quick time eventek is, amikor egy animációs betét közepén gyorsan meg kell nyomni egy gombot, mertkülönben. A quick time event már az 1983-as Dragon's Lairben is ciki volt, csak akkor még elvitte a hátán a látvány. Ma már nem nagyon. (Megint csak: vannak kivételek, a Heavy Rain például quick time eventekre épül, de ott az immerzív sztoriért az ember hajlamos ezt megbocsátani.)

Szájbarágós tutorial

A játékokhoz ma már nem adnak kézikönyvet, mert a játékban úgyis elmagyarázzák az elején, hogyan kell játszani az adott programmal. Persze ezt is lehet jól csinálni, úgy, hogy illeszkedjen a játékmenetbe (mint a Halo szériában). Meg lehet úgy, hogy a fővarázsló egyszer csak benéz a kamerába, és közli, hogy most akkor az X-et nyomd meg az ugráshoz. Vágási Feri meg elsápad irigységében.

Öncélú gyűjtögetés

Nem kell magyarázni: tárgyak, amiknek semmi helyük a játékokban, legalábbis ebben formában. A gyűjtögetés is akkor jó, ha belesimul a játék környezetébe, és nem ordít róla, hogy azért került a játékba, hogy elhúzza kicsit a játékórát és megszívassa a játékost pár achievementért. Pozitív példa a Psychonautsban összegyűjthető agyak – hiszen minden egyes aggyal egy kis barátunkat menthettük meg. Negatív példa az Alan Wake, ami amúgy szerintem nagyon príma program, de horrortól egészen idegen, amikor termoszokat kell gyűjteni egy achievementért. Horrorban. Termoszokat.

Kommentekben persze szokás szerint jöhetnek tizenegyedik, tizenkettedik klisék és idegesítő technikai megoldások - benneteket mi húz fel?

236 komment

Címkék: toplista klisé

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr484971098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lófasz 2012.12.18. 13:58:24

Mikor a primkó konzolos irányítással kell szenvednem, ami miatt a főhős úgymond magától tesz dolgokat. Nagyon leegyszerűsített példa: anno 3-4 billentyűkombóval kellett elhúzni egy ládát, most meg odamegyek, H billentyű benyom (a képernyőn jelzi is), és a főhős elhúzza a kívánt irányba és távolságra a cumót.

sztrelnyikov 2012.12.18. 14:06:38

A majdnem lecsúszó klissé: talán valamelyik CoD-ban találták fel, de azóta minden akciójátékba belerakták, hogy futsz valami felé, átugrasz, de elvéted és csúszik le a kezed, de hopp... valaki elkapja és felránt.
Ettől már sírok.

Calibaan 2012.12.18. 14:12:47

nem lehet leesni helyekről. Szakadék szélén kell egyensúlyozni, neked ugranak, lőnek, de nyugodtan hátrálhatsz, mert a leesést programozták le.

Bloodmagexxx 2012.12.18. 14:43:05

A világ megmentését. Annyira gyűlölöm, hogy minden játékban éppen a főhős kerül éppen a sorsdöntő események kellős közepébe, ahol két lövéssel megmentheti a világot a biztos pusztulástól. Minek minden játékba ilyen nagyívű történet? Egyszer elmegy, de hogy minden játékban pont ez legyen a feladat, az kicsit durva. Ezért tetszett annyira a Planescape Torment története, ott csak a saját kis nyomoroddal foglalkoztál egész végig, a világ meg elvolt akárhogyan is.

Bloodmagexxx 2012.12.18. 14:45:57

A több játékos erőltetése is kifejezetten idegesítő. Minden játékba kötelezően beleerőszakolnak valamilyen világhálón is játszható változatot, nem törődve azzal, hogy ez mennyire illik a játékba és egyáltalán igényli -e valaki? Egy olyan játék is szórakoztató tud lenni, amit egyedül tolsz végig.

Tzupi 2012.12.18. 14:50:59

"Megmagyarázhatatlan tárgyak" topikhoz hozzátenném ezt a két webcomicot, ami elmagyarázza, hogy a HL2 miért van tele robbanó hordókkal :

www.screencuisine.net/hlcomic/comics/concerned021.jpg
www.screencuisine.net/hlcomic/comics/concerned022.jpg

A háttérsztori annyi, hogy Gordon Frohman végre talál állást a Combine-ál, és berakják az anyagbeszerzéshez.

Zizzencs42 2012.12.18. 14:54:12

Egy csomó minden, amit írtatok lefedhető azzal, hogy legyen a játéknak egy belső logikája, ami nem állja útját a szórakozásnak.

A grafika, az AI, a "convenient" tárgyak mind olyasmik, amelyeknél nem az élethűség a fontos, hanem a szórakoztatóság. Legalábbis szerintem.

Kavics 2012.12.18. 15:03:34

A farkas igenis dobjon 3 rézpénzt!!!!!!!!
Random encounter-t és random tresaure!!!!!

Death/Mortis 2012.12.18. 15:05:14

Nem felhasználásával, hanem újrahasznosításával. A memóriám furcsán szelektál, erre a Guru-s cikkre épp teljesen emlékszem.

Én egy olyan nagy, ,mai túlélő-játékra várok, ahol a tájékozódás tényleg a játékostól s a lélegző környezettől függ; semmi térkép vagy iránytű...

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.12.18. 15:11:44

@Kavics: Akkor már dobjon inkább aranyat. :)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.12.18. 15:12:21

@Death/Mortis: Akkor újrahasznosításával. És a szerkesztő engedélyével.

Söprögető 2012.12.18. 15:19:27

@Death/Mortis: Na attól a játéktól szabadulnék én meg a lehető legrövidebb idő alatt. Életben épp eleget bolyongok ismeretlen vidékeken ahhoz, hogy játék közben ne akarjam. Legtöbb játékban most is kikapcsolható a hud, amennyire én tudom.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2012.12.18. 15:35:22

A játéktörténelem (egyik) legjobb főellensége Handsome Jack a Borderlands 2-ből. Pont.
Nem csak egy legyőzendő akadály, hanem egy valódi karakter.

Hispan07 2012.12.18. 15:38:06

- a "hűséges npc barát": halhatatlan, tulajdonképp tökhaszontalan, kisszínes fazonok, akiket cipelni kell, tetszik vagy sem (lásd még: resident evilek, modern fps-ek, modern minden)
- kötelező party tagok szerepjátékban: szimpi a csávó? nem? ŐAKKORISJÖN! no comment (lásd még: majd minden szerepjáték)
- ugyanúgy szerepjátékban a kötelező jócselekedetek: igazi badass gecit alakítasz? most irottál ki egy falut? ovisok homlokán nyomod el a csikket? nem baj, MOST MÉSZ ÉS SZEDSZ NAGYINAK 12 LÓHERÉT QUEST! (mert nagyapó beteg. nem a te nagyapód, random npc. azért mentsd meg.) (lásd még: legjobban a Dragon Age 2-ben húzott fel)
- az űber táp skill/ability/fegyó, ami mindenkin működik... csak a BOSS-okon nem, bocsi: ja, hogy te erre építetted a taktikád? szopó (lásd még: KOTOR 2-ben bármelyik "varázslós" kari)
- az üldöző mindig gyorsabb: mert a jók mindig szar-lassú-ócskavasakkal csapatják. mégse kapják el őket. ez nem csak játék sztereotípia, de istenem, úgy felhúz. (lásd még: ahol üldöznek)
- amnézia és barátai: te egy hatalmas, elképesztő, kozmikus csúccsávó vagy - aki véletlenül mégis ismét első szintről indul, viccnek is rossz stukival, bóvli felszereléssel. hajrá (megint csak bárhol szinte mindig)
- egy elmebeteg tombol, veszélyben a világ: küldjünk oda... ööö.. max 5 embert. na jó 10-et, de kilenc haljon meg a második pálya végére, mert kurva bénák (bármelyik elit csapatos-kommandózós játék)
- végül egy szintén nem csak játékokra jellemző: a hatalmas-elképesztő technikai főlényben lévő kőprofi ellenfél, amit mégis egyetlen jól eldobott gránát szétfenyít. mert az volt az irányítóközpont. oszt akkor mindennek vége.

Dester 2012.12.18. 15:38:53

Kombinálva a fentiek közül kettőt: csináld meg a tutorialt és kapsz érte achievementet. (!) Nem is kell messzire menni érte, a Guitar Heroban pl. ez van.

Egyébként az FPS-eket azóta hanyagolom, amióta csak egyfelé lehet menni, igen, leesnék a szakadék széléről, de beugrik egy cutscene, stb. Mondjatok régimódinak, de a (régi) Duke, Doom és egyebek pont azért tetszettek, mert nem volt tutorial az elején (ha kellett, megnéztem az optionsben, hogy melyik gomb mit csinál), nem "kellett" megcsinálni ezt-azt, és nem egy irányban "kellett" haladni. Persze minden pályának volt eleje és vége, de hogy közben mennyit meg hogy tököl az ember, az mindegy volt. És igen, imádtam a titkos szobákat achievementek nélkül is.

De ha már itt tartunk, klisé lett a "gegtelenség" is. Nem sok játékot tudok felsorolni, amelyikben lenne elrejtve itt-ott egy-egy poén.

És hiányzik egy DoTT2 is.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.12.18. 15:40:47

@Dester: A legjobb acsi a Simpsons-játékban van: ha megnyomod a Start gombod, megkapsz egy 5G-s "Megnyomtad a Start gombot" acsit. :) Jó paródiája a jelenségnek, amit írtál.

szogyenyi · http://jatekblog.blog.hu 2012.12.18. 15:43:45

Szerintem az is kezd már unalmas lenni, hogy a legtöbb játékban mindig a jó győz. Amerika miért nem bukhatna már el egy COD-ban például? (Jó, értem, hogy akkor a sok dagadék, pattanásos amerikai kissrác kikelne magából és nem fogyna belőle milliószámra)

Kavics 2012.12.18. 15:46:41

@Söprögető: Operation Flashpoint-ban volt olyan, hogy sötétben a csillagok állása alapján kell megszökni....

kamubunti 2012.12.18. 15:51:20

@Bloodmagexxx:

a Postal 2-t is ezért imádtam, itt egy pszichopata őrültet kell alkotnod, aki ha akarja megcsinálja úgy a menj el a boltba és hozz tejet küldit ,hogy előbb felveszi a fizuját, aztán kifizeti vagy úgy, hogy leveszi a polcról majd a boltost lecsapja ásóval aztán leönti benzinnel és felgyújtja majd a körberugdossa a levágott fejét a városon.

A nem tudsz átugrani a falon dolgot én is utálom, ha nem akarják ,hogy arra menj ne egy térdmagasságú kerítést tegyenek oda, hanem egy falat, vagy magasabb drótkerítést. Ehhez szorosan kapcsolódik a másik általam igen utált dolog ,hogy scriptelve van minden és a játékot csak úgy lehet végigvinni lineárisan, ahogy azt a készítők megálmodták. Példánál maradva, miért lenne baj ha én pl. nem a kulcsot megkeresve megyek át az ajtón, hanem megkerülöm egy kerítés átugrásával?
Sokszor meg ugye bejön az is ,hogy ha nem mindent pont úgy csinálsz, ahogy kell akkor beakad a játék pl. nem jelenik meg az az ember, aki elmondja mit kell tenned később. A GTA sorozatot pl. pont a szabadságérzet miatt szerettem már az első részétől, főleg az első része volt az ,ahol megvolt a teljes szabadság. Mehettél, ahová akartál a városban, nem kellett feltétlenül a küldetéseket csinálni, lehetett szabadon csak autózni mellékküldikből pontokat gyűjteni, vérfürdőt rendezni az utcán stb. gyűltek a pontjaid és ha összejött a szükséges mehettél a következő pályára.

Később már itt is előjöttek a bosszantó nem engedjük ,hogy másképp csináld dolgok pl. ha a küldi szerint drive by-ozni kell azaz kocsiból kilövöldözve kinyírni az ellent akkor nem tudtad rakétavetővel kinyírni, mert nem halt meg, ha az a feladat, hogy motorral kövesd a vonatot ha nem úgy tetted akkor szintén mission failed.

A másik, amit lehet utálni ha egy játékban nincs quicksave/quickload

A hülye AI valóban idegesítő pláne mikor még csal is ,hogy ezt kompenzálja. Megvan nektek ugye, Freddy mesterlövészes Rossz PC-s videója, ahol pl. eleve úgy szöksz a börtönből ,hogy az őrök bár semmit se csináltál lezavarnak a közös terembe, aztán minden ok nélkül lőnek rád, pedig semmit sem csinálsz, sőt más se, békésen eszik meg súlyzózik mindenki erre egyszerre csak "állj meg ne mozduljatok szemetek" és már lőnek is. Autós játékoknál szintúgy, legnehezebb fokozaton pl. egyszerűen nem vonatkozik rá a fizikai törvényei és ameddig te 100-al kisodródsz a hajtűkanyarban ő 200-al is simán átmegy rajta, így persze esélyed sincs. Easy-n meg úgy érzed Trabanttal vagy lovaskocsival indult az ellenfél és egyszerűen nem tudsz veszíteni.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2012.12.18. 15:53:20

Engem nagyon zavarnak a bulletsponge ellenfelek. Van rajta egy szál póló, mégis egy teljes tárat bele kell nyomni / hatszor kell pofánvágni egy csatabárddal, hogy meghaljon.

Söprögető 2012.12.18. 15:54:58

@Kavics: Na azt a játékot például szerettem. Még a legelső verzió a Cold War Crisis fogott meg azzal, hogy basszus, egy lövés, és kalap-kabát. Nincs medikit, meg ilyen baromságok, katona vagy, nem póni. Eltalálták a lábad? Sántítasz. Még egy lövés? Gémóver.
Nem lehetne ez mondjuk kikapcsolható extra bármilyen játékban?

bullseye 2012.12.18. 16:03:48

@szogyenyi: Mondjuk a legutóbbi Black Ops részben?

Amúgy engem a történetgyilkos mellékküldetések zavarnak a kötelező sandbox jegyében. Gyorsan, meg kell menteni a világot, a szerelmed, a mittomén! De azért csak menj el összeszedni pár dögcédulát, egy jobb hajszárítót és pár virágot különböző ismeretleneknek, hátha kapsz valami hasznosat, a gonoszok megvárnak...

Tahó Sandokan 2012.12.18. 16:09:39

Egy riszpekt a Bethesdának, mernek új világot kreálni (Elder Scrolls), és igyekeznek színessé tenni a környezetet. AI sajnos még nem az erősségük, de a játékaikban általában szabadon mozogsz. Az is tetszik, hogy akkor is érzed, hogy van sztori, ha a főszálat letojod.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.12.18. 16:27:10

A kikapcsolhatatlan és "elnyomhatatlan" intro-k és a 3D-ben beforduló szintén kötelező megvárni céglogók.

Autós játékoknál meg a motion blurolt,animált menük idegesítenek, és a töltögetések alatti idegesítő zenék (Grid).

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.12.18. 16:29:27

Kibaszott scriptelés. A Far Cry már 2004-ben tudta, hogy semmi script, teljesen "éltek" az ellenek. A legutóbbi CoD-ban meg még mindig ugyanonnan, ugyanúgy, ugyanazok jönnek. Ez nem AI, ez szar.

Ironfist 2012.12.18. 16:30:43

-Unalmas random encounterek.
-Konzolszerű irányítás egy PC-s játékban - mint például a Skyrimban.
-Ha egy dolgot erőltetnek, vagy kötelezően kivesznek valamiből. Nem igaz, hogy nincs olyan játék, amiben választhatóak a dolgok...
-A TPS nézetet, pláne, ha kicsit oldalra ki is van tolva a karakter - csak mert az menő manapság. Hányingerem van tőle.

bahahaha 2012.12.18. 16:32:27

@Söprögető: Nem lehetne, mert ehhez kell tervezni a jatekot. Mondjuk szerintem a csucs az egesz OF:P-ben az Abandoned Armies nevu user-made kuldetes volt. Kikapcsolva minden, tenyleg terkep + iranytu + korbenezes alapon ment a tajekozodas, idogyorsitas kikapcsolva, a jatekido meg ugy 20-40 ora, amire egeszen pontosan 42 darab mentesi lehetoseg jutott.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2012.12.18. 16:33:11

Lehet sírni-ríni, de attól még a tény tény marad, hogy a játékfejlesztők elsősorban profitorientált vállalkozások, így elsősorban a profitmaximalizálás a céljuk. Ennek megfelelően, olyan játékokat fejlesztenek (lehetőleg 0 doblonos költséggel), amiket a dolgozni (és értéket teremteni) nem vágyó agyatlan zombik is tudnak játszani, mert ezekből van a legtöbb a világon... A játékokat nem a rettentő okos, kreatív, és mindent remekül tudó és értő, valamint mindent mindig optimálisan megoldó magyarokra fejlesztik, hanem az agynélküli amerikaiak által leginkább reprezentált nyugati civilizációnak. És miért? Mert NEKIK VAN PÉNZÜK!!!!!!! Ha túlságosan realisztikus (mondjuk, hogy lehet realisztikus egy űrlényekkel teli program, nem értem...), akkor az olyan nehézségű lehet, hogy inkább nem játszanak vele, nem lesz belőle pénz a fejlesztőknek...
Rengeteg egyéb ok is van, de egyesek biztosan felfortyannának, ha valaki leírná azokat...

idiesel 2012.12.18. 16:33:42

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: CS 1.6 Futsz ki, épp a gyorsbillentyűvel váltasz a fegyverre és az apró résen headshot :D Az sem egyszerűbb. Lakótársam egy ilyen esetnél megfogta a 19 colos monitort és verte az asztalhoz, majd ököllel az asztalt úgy, hogy szétszakadt :DDD Régi szép idők, mennyit sírtunk a röhögéstől...

Ironfist 2012.12.18. 16:39:02

@Sztavrosz_:
"A kikapcsolhatatlan és "elnyomhatatlan" intro-k és a 3D-ben beforduló szintén kötelező megvárni céglogók."

IGEN! Köszönöm! Miért kell kötelezően megnézni minden indításnál az intrót, meg a logókat? :D

szogyenyi · http://jatekblog.blog.hu 2012.12.18. 16:48:33

@bullseye: Fogjuk rá, hogy az is a befejezéstől függ azért :)

MEDVE1978 2012.12.18. 16:49:38

Éppen a látvány szempontjából pozitív példaként említett Bioshock 2-t nyomom, de rögtön beugrott két orbitális hiba....

Ugye Bioschock alapkoncepció: volt egy szép utópia a tenger alatt, ahol tudósaink kitalálták, hogy lehet manipulálni génjeinkkel és ezzel emberfeletti képességekre szert tenni. Első hatalmas logikai bukta (attól függetlenül, hogy mondjuk egy ember nem tud fagyássugarat kilőni): miért csináltak automatákat, hogy kapható legyen az utcán a genetikai modifikáció???? ÉS a rögtön erre épülő: miért csak a főhös tudja igénybe venni. Pedig nekem tetszene, ha az állandó géppisztolyos-késes stb. ellenfelek helyett olyanok jönnének, akik közül mondjuk az egyik tűzgolyót lő ki, a másik pedig fagyaszt.

Emellett rengeteg FPS-ben: túl sok lőszer. Ennél már csak egy rosszabb van, a minimális lőszer. Sok FPS hibája az arzenálosodás is: egyszerre van nálad 8-10 fegyver, rettenetes mennyiségű lőszerrel, anélkül, hogy ez igazából gondot jelentene.

RobertThorn_ 2012.12.18. 16:50:26

már Serious Sam is rámutatott egy óriási közhelyre: ha fps, akkor kötelezően kell csatornahálózatos pálya.

aFx 2012.12.18. 17:20:22

@szogyenyi:

na ez nem feltétlen igaz. ott a Deus Ex széria (nézőponttól függően egyáltalán nem nevezhető pozitívnak pár befejezést), Far Cry 3 egyik befejezését se mondanám túl pozitívnak, Bioshock2nek a három vége közül kettő negatív, Stalker 7 végéből 5 egyértelműen negatív, vagy ott a Far Cry 2.

ZoldAsz 2012.12.18. 17:26:11

Lvl10-en vagy, sír a questgiver, hogy rettenetes, szintén lvl10 körüli farkasok / vértélapók / mutáns kanalak támadták meg a falut, lécci csapjál szét közöttük.
Maga a questgiver lvl50+ elite, aki amúgy egy szolídabb csülkös bableves után álmában el tudná pukkantani a fél megyét a rettentő betolakodókkal együtt.
Igen, a wowra gondoltam.

Dagda 2012.12.18. 17:36:27

Engem legjobban a 70-es évekből itt maradt "szintlépés" zavar, spékelve a szintkorlátos übertáp tulajdonságnövelő tárgyakkal.
A GW2 próbálja ezt kezelni de még mindig baromság.

Pedig van megoldás, a GW1 skillrendszere például elég jó irányba mutatott a kezdeti szintlépés gyors befejezésével és a tárgyak helyett a képességek gyűjtésének fontosságával.

Olyan rendszer tetszene, ahol a megtanulható fogások és trükkök határozzák meg a hatékonyságodat, de a tanulás csak bizonyos feltételek esetén lehetséges (pl. ha sok jót teszel, nem fog a méregkeverésbe beavatni a tolvajmester). Így egy tapasztalt karakter sokkal könnyebben és gyorsabban gyilkolhat, ugyanakkor mégsem fog városokat kiirtani csak azért mert a védőértékét kritikussal sem üti túl a területen senki.

◄ViZion 2012.12.18. 17:42:22

1. Ehhez nem tudok hozzászólni, mert kómában vagyok/elvesztettem az emlékeim, és pont a világvége másnapján ébredek fel :)

2. Biztosra kell menni: ha FPS, akkor a svájci bicska, pisztoly, revolver, shotgun duplacső, pump action sg, uzi, kalasnikov, M16, gránátvető, aknavető, mini plútó (youtu.be/aEYl_JVft3k?t=1h22m3s), vállról indítható tengeralattjáró. ÉS MIND EGYSZERRE, tetemes mennyiségű lőszerrel.

3. Tovább a fegyverek mentén: Még a leg eldugottabb alien bázison is vannak elszórva support ládák, humán gyógyszerekkel és skulóval.

4. Az ellenség tetszőleges, megközelíthetetlen sziklaperemeken, tornyokban is rejtőzhet, ledobták biztos oda őket pár éve, azóta az utánpótlást katapultal lövik oda nekik.

5. a zenére többnyire nem lehet már panasz, de az épületek... Soha nem értettem, miért nem vesznek fel a jobb játékokhoz pár kreatív építészt, aki alkothatna városokat, házakat. Sokkal "élőbb", mint az egyensablonunalom kerítés és épületek.

6. cikkben felsoroltakhoz még egy epic: BF2142-ben a sín! Vonat sínene nem lehetett átsétálni. Ugorj, vagy akadj. Pozitív: Postal-ban az "úgy tűnik beakadtál" kirakott ha szopcsizott és beszorult valahova. Tehát nem kell minden négyzetcentire programozni, csak fel kell készülni a kreatív játékosokra.

Dagda 2012.12.18. 17:42:50

A történetvezetésből pedig a dinamika hiányzik a számomra. Az események állnak és megvárnak. Nincs tétje annak hogy most vagy három év múlva megyek oda. Mint egy akadályverseny: adott ponton adott feladat, amikor odaérek.
Lenne pedig abban logika, hogy egyre szaporodik az ellenség egy adott várban ezért nem mindegy mikor megyek neki (Heroes pl. tudott ilyet, de a starcraftban is megvolt a koncepció).

Dagda 2012.12.18. 17:44:07

@◄ViZion: Guild Wars 2 városait nézd meg, elsősorban Divinity's Reach-et. Az úgy néz ki mint egy város, amiben lehet élni. :)

◄ViZion 2012.12.18. 17:44:49

@Dagda: szintezésben Morrowind.
Volt, amire lehetett gyúrni, vagy tanulni, de a többség a használattal fejlődött. Imádtam.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.12.18. 17:53:29

én az intrókban azt utálom a legjobban, amikor a a bazinagy, rücskös, agyaras, pikkelyes hatszemű, 4 karú, csápseggű óriásifogú szörny egy akkorát bömböl, hogy fejhallgatón keresztül is áthallatszik de úgy a szomszéd néni vitrinjében a csetreszek berezonálnak

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.18. 18:00:36

A törhetetlen autók fokozása, amikor XY autógyár nem engedi az autók törését, ezért AB néven szerepelnek az autók, amiket mégse lehet törni.

A felsorolt klisék többsége tényleg bosszantó. Azt hiszem, a legtöbbet jól összegyűjtötte Serious Sam :)

Tábornok 2012.12.18. 18:10:33

FPS ben az eröltetett coop mode, mármint, hogy ai irányitotta társad vagy társaid vannak, sosem halnak meg, lőnek, te nem találnak el senkit, pofáznak, egyszerűen idegesitők, mióta ez trend, nem is veszek ilyen játékot.

szogyenyi · http://jatekblog.blog.hu 2012.12.18. 18:17:13

@aFx: Igen, a felsoroltak mind igazak, én inkább nagy átlagban értelmeztem a kijelentésem.

nemecsek ernő áruló 2012.12.18. 18:19:08

@kamubunti: " leveszi a polcról majd a boltost lecsapja ásóval aztán leönti benzinnel és felgyújtja majd a körberugdossa a levágott fejét a városon."
De először belehugyozik a szájába, amitől a boltos elhányja magát! :DDDD Istenem, de szerettem a Postal 2-t! :)

nemecsek ernő áruló 2012.12.18. 18:19:08

@kamubunti: " leveszi a polcról majd a boltost lecsapja ásóval aztán leönti benzinnel és felgyújtja majd a körberugdossa a levágott fejét a városon."
De először belehugyozik a szájába, amitől a boltos elhányja magát! :DDDD Istenem, de szerettem a Postal 2-t! :)

Garott 2012.12.18. 18:29:52

Én a kísérgetős részektől szoktam idegbajt kapni, és lerakni pár napra a játékot. Mert ugye akit kísérsz, az vagy kőidióta és meghal abban, amikor előrohan a direkt útvonalon várakozó szörnyhorda, és te nem tudsz minddel törődni, vagy ő vezet téged és rohanás közben behúz egy csomó ellent, akiket alig bírsz lenyomni, és persze gyógyulni sincs idő, mert már rohan is tovább. Rosszabb esetben a direkt előjövő szörnyek mellett még lehet pár akik csak véletlenül járnak arra, pont a legrosszabb időpontban, a kísért alany meg fut tovább, mert itt még nem kell megállnia mögötte felhalmozva egy kisebb üldöző sereget.

Sieg 2012.12.18. 18:34:40

Az egyre erősödő gyorsfogyasztású "interaktív movie" vonal, amikor is (játéktípustól szinte függetlenül) az elsődleges megítélési szempont a történet és a játék polírozottságának szintje lesz, ami mögött elsikkad és másodlagossá minősül maga a tényleges játék.

Éppen ezért a poszt pontjaival nem értek mindig egyet. Pl. egyáltalán nem biztos, hogy baj, ha a farkas 3 rézpénzt dob, a játék típusától függően ("looter" játékoknál magát a játékot kifejezetten rombolja, ha ilyen korlátok közé szorítják). Ha egy FPS nem az említett "movie" jellegre koncentrál, hanem arra, hogy (omg) jókat lehessen lövöldözni, akkor nem biztos, hogy baj az elsősegélykészlet és lőszer az ellenséges bázison, lehet, hogy jobb dinamikájú játékot eredményez, mint a "movie" korszakban elterjedt fedezék+autoregen.

G_Norton 2012.12.18. 18:38:35

@kamubunti: Ja, a legelső GTA-ban ha jól emlékszek, hogy ha meghaltál küldetés közben, akkor nem volt mindig mission failed, legalábbis amikor három, az utcán álldogáló fickót kellett lelőni, akkor ez történt.

Egyes játékbeli funkciók használhatatlansága. Pl az RTW-ben a diplomácia: szövetségkötés és kereskedelmi egyezményt köt velem xy, majd még ugyanabban a körben rám támad. Na jó, igazából ez bármelyik Total Warra illik. A fantasztikus AI-t néha tényleg egy-egy manőverrel úgy össze lehet zavarni, hogy össze-vissza futkározik a csatamezőn a különböző seregrészek.

"A túl sok stukker szinte végtelen lőszerrel"-dolog a Jedi Academyben volt érdekes. Fénykarddal az ellened jövő dögök 90%-át le lehet gyakni egy pillanat alatt, de a biztonság kedvéért vigyünk magunkkal gránátokat, rakétavetőt, pisztolyt stb.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.12.18. 18:41:57

@Ironfist: A legroszabb amikor a céglogó hangeseménnyel párosul. Én már hányok az NVIDIJÁÁHHH női lihegéstől. A Lucas Arts (lyukas-arc) legalább viccesen csinálta..

karnak 2012.12.18. 18:49:49

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:
+1, akartam is írni... viszont bármennyire is szeretem a b2 tele van random hordókkal, na meg rézpénzekkel..

Lacc78 2012.12.18. 19:08:50

"Pedig a Bioshock víz alatti világa vagy például idén a Dishonored furcsa környezete megmutatták, hogy ha kicsit elrugaszkodunk a jól bevált környezeti kliséktől, az nagyon frankó tud lenni."

Emlékszik még valaki az Archimedean Dinasty című játékra és nagyszerűen kidolgozott vízalatti világára? Vagy az Albion nevű RPG-re? Mindkettő a Blue Byte játéka volt annak idején. Méghogy a németeknek nincs fantáziájuk, haha...

peti papagáj 2012.12.18. 19:09:04

nem mondom, hogy durván felbosszant, de azért lehetne rajta változtatni: a legtöbb rpg-szerű játékban ha sérül a pc/npc, akár még 1 életerőponttal is ugyanúgy tud tevékenykedni, mint teljesen egészségesen. rokonszenvesebb megoldás, ha a sérülés mértékével arányosan romlanak a képességek, netán még el is vérzik kötözés nélkül, mint a jagged alliance 2-ben.

Ironfist 2012.12.18. 19:11:01

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:
"A játéktörténelem (egyik) legjobb főellensége Handsome Jack a Borderlands 2-ből. Pont.
Nem csak egy legyőzendő akadály, hanem egy valódi karakter."

Nanana. Borderlands 1 főellenségei is odabasznak. Főleg a General Knoxx :)

Lenry 2012.12.18. 19:18:27

"Meg lehet úgy, hogy a fővarázsló egyszer csak benéz a kamerába, és közli, hogy most akkor az X-et nyomd meg az ugráshoz."

Max Payne 3.
csúszok le a ferde tetőablakon, belassul a világ körülöttem, a célkereszt rákúszik egy csúnya bácsira, és megjelenik a felirat: "Press LMB to shoot"
20 évvel a Wolf3D után.

'nyád!

Sztavrosz_ (törölt) 2012.12.18. 19:19:13

@Sztavrosz_: _Mondjuk fura hogy a mai napig emlékszem az Accolade e betűjének vízszintes részére ami kettévágta a feliratot, de mégse volt idegesítő. Néha úgy érzem a logók és intrók betöltése tovább tart mint a játékengine betöltése. Lehet hogy ez zavar bennük.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.12.18. 19:19:47

A játékossal szintet tartó ellenségek visznek mindent.
Egy gyíkarc útonálló méltó ellenfele a sárkány és démonölő főhősnek. Ne már!
A Morrowindben, akin üveg páncélt láttál az valami nagykutya volt pl. tábornok. Az Oblivionban a sarki útonálló 50 aranyat akar tarhálni egy 5000 aranyas páncélban...

Az AI dolog egy kicsit igazságtalan. Képzeljünk el egy nagy világot, mint a Gothic, vagy GTA stb. Ha itt minden jelentéktelen kis figura végig lenne animálva olyankor is, amikor a közelben se vagy, akkor megenné az összes prociidőt teljesen feleslegesen.

Az ellenfelek összefogásával is óvatosan kell bánni, mert az Ők sokan vannak, míg Te egyedül. Ha az Ők úgy indulnának meg ellened, ahogy a való életben, akkor neked esélyed nem lenne. Most képzeljük el The saboteur hősét Sean Devlint, amint egyedül áll szemben a Párizst megszálló mintegy 30 ezer német katonával.

A másik nagyon idegesítő, hogy nem lehet elkésni. Ott az életbevágó küldetés, de ha elmész előtte még máshova és két nappal később mész oda is, akkor is pont akkor fog megtörténni a Fontos Esemény, Ahol Pont Rád Van Szükség, amikor odaérsz.

Mondjuk a place triggered event-ek védelmében, végül is, bármennyire közhelyes, de mégis csak te vagy a főszereplő és szar lenne, ha minden a hátad mögött történne.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.12.18. 19:23:59

@Lord_Valdez:
"Az AI dolog egy kicsit igazságtalan. Képzeljünk el egy nagy világot"
Nem EZ a baj, hanem az hogy már rég látod (néha 2-3 lépést még enged is közeledni) amikor még nemcsinál semmit.

Adani 2012.12.18. 19:28:03

@kamubunti:

Egész jól foglaltad össze, hasonlót akartam leírni Postal 2 meg tényleg jó játék, ki lehet élni rajta minden szadista dolgot, lepisálod, felgyújtod benzinnel, majd ásóval alaktalanra vered a hulláját, és a lecsapott fejével focizol, a kutya meg visszahozza. :)

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

Igen, sok játékban megvannak, sőt sokszor még láthatatlanok is, körbenézel a Sniperrel és sehol senki lépsz kettőt és paff egy lövéssel leterít, mert ő persze 2 km-ről is pontosan fejbe. Mikor a játék készítői úgy oldják meg a fokozatokat, hogy az AI-val játszanak és a legnehezebb fokozaton orrba-szájba csal a gép, mert csak így tudják nehézzé sőt lehetetlenné tenni. Ha csak könnyű és nehéz fokozat van akkor általában készülhetsz a legrosszabbra. Könnyűn akár már a telepítés után bedobhatná a gratulálok végigvitted képet, lehetetlen elcseszni, az ellenfél 10 centiről se talál el, és az is 5 mp min. mire megfordul és visszalő az pedig még a leglámábbaknak is elég, hogy leterítse. De oké, kell ilyen fokozat is, a hülyéknek is kel la sikerélmény. A nehéz meg olyan ,hogy akár telepítés után ki is írhatná ,hogy game over, esélyed sincs, szuper katonák vannak, akiken golyó nem fog, láthatatlanok, de Miskolcról eltalálnak elsőre hiba nélkül, ha kikacsintasz egy lyukon. Legalább e gy játszható normál szintnek kén minden játékban lennie. Ennek kéne az alapnak lenni. Easy= Hülye vagyok nyerni akarok, Doomosan I am to young to die, normál = játszani akarok, legyen kihívás is benne, nehéz = hardcore gamer vagyok had szenvedjek, ha több is van az csak jó.
@idiesel:

J isaz mikor az AI nyomja a maphecket, wallhacket meg kb. mindent, amiért nemre való tekintet nélküli azonnali helyszínen végrehajtott ivartalanítás és/vagy CRT monitor hozzávágás általi halálbüntetés jár egy színvonalasabb Lan Party-n.

@◄ViZion:

Olyan apróságot észre sem vesz már az ember, hogy hogyan fér el egy sima hátizsákban egy RPG, több féle kis pisztoly és puska és mindegyikhez sok töltény. Meg ugye ha fogod az RPG-t/Minigunt akkor nem tudsz futni, mert nehéz, de ha elrakod a táskádba akkor már igen, nyilván könnyebb lesz ha nem a kezedben van.

@Tábornok:

Vagy ha épp nem halhatatlanok, akkor pl. a küldetés része ,hogy vigyáznod kell rá és meg kell mentened, lásd. pl. a MOHAA-ban a SAS ügynök, vagy kb. minden GTA részben valaki. És persze megy előre mint a hülye, belesétálva a tűzvonalba, meg Rambo módszerrel előre, mindenre lőve, ami mozog. Persze ha lelövik akkor buktad a missziót. A MOHAA-s SAS ügynök miatt pl. sok asztalcsapkodásom falrugdosásom volt, pl. mikor osonni kellett át a fronton ez a hülye meg mindig belesétált a reflektorba és naná, hogy rögtön szitává lőtték. A GTA-kban is sok ilyen volt, a 3-tól felfelé minden részben volt ilyen.

@G_Norton:

Igen, akartam is erről írni, jó, hogy felhoztad. Stratégiai játékoknál a diplomácia. Az Imperium Galactica jó példa erre, mindkét része, de főleg a 2, mert az elsőben ugye csak a végén van és nem is sok lehetőséged van benne. Teljesen logikátlanul működik mindenféle felállásban. Van ugye az mikor jön a hadüzenet egy még épp csak megismert fajtól, hogy ő nem tűri tovább az inzultálásaidat stb. És már támad is, pedig épp csak az imént láttad a flottáját a birodalmad szélén. Ha ő az erősebb itt vége is, lenyom mint a bélyeget. Ha meg nem akkor meg vagy haverkodni próbál azonnal vagy még akkor is fenyeget és inzultál mikor már leverted a seregét és alig van bolygója. Mint a zöld főellenség, hogy is hívják Darslan vagy mi, már csak egy bolygója van, és benyögi üzenetben, hogy újra győztek add meg magad, vagy kinyírunk. A flottája is leverve és hiába cheatel magának újra és újra fullos flottát, az se menti meg. Máskor meg hiába kötöttél vele kereskedelmi egyezményt meg épp könyörög egy üzenetben ,hogy segíts neki, mert terroristák akarják a bolygóját felrobbantani, esetleg szabadítsd ki a kalózok által elrabolt lányát, ugyanakkor had üzen és támad.

Az AI összezavarása is megy, mert a gépnek mindig csak egy flottája van és ha elfoglald egy bolygót, te meg azt visszafoglaltad akkor visszamegy újra elfoglalni, ezzel meg le lehet kötni végtelen időre, elfoglalja, te vissza, ő megint te vissza, ritkán hagy ott tankot, de csak keveset. Sőt ha közben még épít is valamit a bolygóra és azt te lerombolod akkor még pénz is kapsz vissza, és a vége felé erődöt mindig akar építeni.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.12.18. 19:34:16

@Adani: Najah a KKND rts rohadtjó lett volna, de kipucoltam egy sarkot a térképen és egyszercsak megjelentek ott a semmiből az ellenség egységei.
Áhh így nem játék és kiléptem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.12.18. 19:42:27

@Sztavrosz_:
Igen, ez a késői inicializálás egyik hátránya. Több játékélményt vesztesz vele, mint amennyi futásidőt spórol.
Hasonlóan, amikor az égből pottyannak le az NPC-k. Állva esnek le, majd a szemed láttára felveszik az előírt pozíciót, beleértve a halottat is.
Viszont ez szerintem nem klisé, hanem design hiba.

Adani 2012.12.18. 19:42:49

@Sztavrosz_:

Ehhez képest a Starcraft semmi se volt, ott végül is jó AI volt, csak épp úgy cheatelt, hogy ő mindig látta mit csinálsz és hová mész ezzel előnye volt, néztem is sokszor meg volt hajtépés, hogy pl. amint expelni akartam nyersanyaglelőhelyre mindig odaért és támadt, én meg ugye nem tudtam azonnal agyoncsapni minden expet, mert nem tudtam épp hová akar, az AI meg tudta.

RelakS 2012.12.18. 19:43:26

Mindig van legalább egy post, ahol pl a Duke 3D-t istenítik, hogy nem volt lineáris, stb.
Nem-e? Tavaly a DNF miatt végignyomtam. Akkora cső az egész, mint ide Lacháza. A 3. fejezete pláne. Szerintem csak az idő megszépíti a helyzetet dologgal állunk szemben, mert ott sem lehetett arra és annyi felé menni, amennyire az ember akarta.

Ezt a regenerálódásos csodát is megmagyarázhatná nekem valaki. AvP-ben nagyszerű volt, hogy a katonának 3 "élete" volt, ami szépen visszatöltött, meg a DNF-es Ego is... izé...

bbandi 2012.12.18. 19:46:20

@Bloodmagexxx: Ebben zseniális volt a Longest Journey. Oké, a világot kellett megmenteni, de miközben szépen vezetett a végső cél felé, a végső cél mellett ott találtál valakit aki megköszönte a segítséget és megmentette a világot.

Joaquin 2012.12.18. 19:50:22

- Amikor vmi attól boss, hogy 15 percig kell ütni.
- Ennek minősített esete, amikor egy rossz mozdulattól elfekszel és kezdheted előröl a 15 perces monoton ütlegelést
- Ha egy konzoljátékot nem nehezítenek fel PCre. Ott van 4 milliárd variáció ahogyan megcsinálhatod a questet, de minek? Legegyszerűbb ha bemész és lehentelsz mindenkit (Assasin's Creed összes)
- Amikor követni kell egy sétáló NPC-t, aki amúgy 3 méterre kísér el de mivel gyök kettővel sétál, 10p az út. Ami közben néha teljesen fölösleges információkat kaphatunk.
- Ork szerű lények miért kötelezőek mindenhova?!

RelakS 2012.12.18. 19:57:54

juteszembe

Autós játék. Száguldasz 230*gyökkettővel. Erre az orrod előtt jelenik meg pl a részidő, vagy hogy harmadik vagy, vagy akármi, totálisan kitakarva amerre mennél -> már kenődsz is fel a civilre/falra/fára/hirtelen kinőtt épületre

Joaquin 2012.12.18. 20:00:27

- Amikor a skilltree 95%-a teljesen használhatatlan. Tök jó, hogy mennyi spell van csak fölösleges, ha beválasztod buktad a játékot, mert vmi hasznosat kellett volna helyette (ebben nálam listavezető a Dragon Age: Origins, de a witcherekben is volt jó pár használhatatlan skill)
- Ha szintlépés gyanánt össze kell szedni pár "cuccot" és ennyi (Dishonored pl.). Szerintem gagyi.

Void Bunkoid 2012.12.18. 20:03:50

@Ironfist: a konzolos irányítást én üdvözítő dolognak tartom. Hidd el - és sok más szigorú WASD-bajnok is elhiheti - hogy bezony a kontroller kurva kényelmes dolog, ámbár ha annyira szeretitek az ínhüvelygyulladást, akkor meredjen csak a bal kezetek :)

Amúgy jóval realisztikusabb is a dolog (olyan gyorsan fut a karakter, amennyire tolom az analógkart, a "kétsebességes" cuccok pl pont az elder scrolls játékokban PC-n kurva idegesítőek, amikor pl valakit követni kellene - ha sétálsz, elmaradsz mögötte, ha futsz, meg ő marad le állandóan.

A nonplusz ultra elder scrolls PC-s billentyűs irányításban az "auto move" funkció, még az oblivionban csináltam úgy hótexpert stealth skillt, hogy beállítottam a karaktert egy sarokba, leguggoltam lopakodni, benyomtam az automoveot, aztán kimentem megfőzni egy ebédet, szartam, megnéztem egy Harry Pottert, mire visszajöttem, expert volt a csávó. Iszonyú valóságos, nem? :P

Sztavrosz_ (törölt) 2012.12.18. 20:04:18

@Adani: Igen, classic amikor az AI fél másodperc alatt kiadja a gyárts katonát tankot nyomj a fejlesztésre és közben elküldi a commandóscsapatát ellened. Te meg nem győzöl klickelni scrollozni. Ez nagyonn nem fair.

Vajon hogy oldották meg a Black&White ban hogy csak egyszer kellett végignézni az intrót? Nem mellesleg a legjobban kivitelezett átvezetés volt az intróból a játékba átmenet.

@Ironfist: Igen a TPS (nézdahátam) miatt lett nálam ideje korán felejtős a Joan Of Arc pedig ígéretesen nézett ki.

De most lehet hogy ez aljas lesz részemről:
Diablo 1.
Felpakolt vagy 2-6 MB-ot a hdd re és generált pályák voltak benne. A mai piacorientált termékek meg 10GB-ot foglalnak és 5 perc után unalmassá válnak. Ez a legidegesítőbb mind felett.

Void Bunkoid 2012.12.18. 20:09:04

@RelakS: a "regenerálódás" azért lett kitalálva, hogy ne kelljen állandóan health packeket meg egyéb "izomtáskákat" felszedegetni, mert pont a cikk is említi, hogy hülyén néz ki, hogy mégy a gaz ellen területére, és minden sarkon meg kispolcon ott vár egy teljes műtő/gyógyszertár.

Máshogy meg igazából lehetetlen megoldani, illetve de, van a szintén már említett Operation Flashpoint, ahol ha meglőnek, akkor sebesült vagy és aszerint korlátozódnak a lehetőségek. Kurva nehéz is végigjátszani :P

Vagy, a nagy kedvencem, az egykori Hidden and Dangerous 1-2, ott vittél magaddal szanitécet, akinek bepakoltál a hátizsákjába annyi mentőládát/kötszercsomagot, amennyit jónak láttál - akár nullát is. Ha épp egy 4-5 pályás küldetésben a másodiknál már elfogyott a cumó, akkor onnantól kezdve ha valaki sebződött, az bizony úgymaradt a küldetés végéig, és vigyázhattál rá :)

Void Bunkoid 2012.12.18. 20:11:10

A TPS nézet csak akkor idegesítő, ha nagyon el van b*szarintva a kamera helyzete és a látószög. Pl a GTA-sorozat, vagy a Red Dead Redemption TPS nézete nagyon jó.

A Hitman Absolution pl NAGYON rossz, nagyon közel van, a kopasz fejed kitakarja a képernyő felét, valamint nagyon kicsi a látószög, én húsz perc játék után hányingert kapok, olyan, mintha egy gázálarcban játszanék :P

RelakS 2012.12.18. 20:16:05

@Void Bunkoid: A Quake4-ben mintha megoldották volna. Az összes bázis tele volt gyógyító cumóval, és miután stroggifikáltak, használni is tudtak. Meg a Half-Life gyógyító tavai is jó megoldások. A Xen térségben is mintha csak hullák körül lennének egészség pack-ok.

Szóval csak logikusan kell eljárni, és lehet, hogy nem zavaró az idegen bázison tanyázó, egy ország ellátására elég egészség csomag :)

Ami meg a fentebb említett commissionedben is előfordul: Mire számíthatsz, ha egy szobába kerülsz tele lőszerrel és egészségcsomaggal, vagy éppen csak egy végtelen lőszeres ládát találsz? Igen! Boss fight (vagy legalábbis valami nehezebb esemény a szokásosnál)

RelakS 2012.12.18. 20:16:44

@RelakS: franc... Commissioned az más :D ez Concerned :D

Negrogo 2012.12.18. 20:19:40

@Kavics: Ohh igen az elso OFP plane a Resistance kieegeszitovel mennyire jo volt.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.12.18. 20:27:21

.. amikor 1-2 pixelen múlik hogy át tudsz-e ugrani valahova vagy nem.

Az idegesítő tereptárgyak (NFS beakadások olyan oszlopokba szalagkorlátokba amelyekbe csak te akadsz be, de te mindíg.)

Látod az AI-t mozog is ÉL, de ha rálősz vagy nem találod el vagy nem sebződik. Csak ha közelebb mész, de akkor ő is észrevesz téged.

A történetmesélő karakterek gagyi zoomolással (warhammer 40K)

Csatlakozom a (ha futok lehagyom, ha sétálok lehagy NPC)-ket gyűlölők táborához.

Joaquin 2012.12.18. 20:28:25

Jut eszembe: amikor 15 percet tökölök azzal, hogy kisajtoljak minden információt egy guestről, hogy találjak vmi alternatív megoldást, elolvasok minden note-ot, minden NPC-t csutkára kikérdezek erre vmelyik fontosabb NPC, akivel úgyis beszélned kell, simán elmondja. Minősített eset, amikor egy nyíl mutat az alternatív megoldásra.

Joaquin 2012.12.18. 20:29:36

Az quest akart lenni nem guest.

G_Norton 2012.12.18. 20:32:09

@Adani: EU 3-ban is rendszeresen kapni olyan békeüzeneteket egy területből álló miniállamoktól, hogy add neki oda minden pénzed, minden szerződést fel kell bontani stb. Ez különösen akkor vicces, amikor a fővárosát ostromlod, semmi esélye sincs a győzelemre, de továbbra is küldözgeti az irreális békefeltételeit - becsületére legyen mondva egyszer beszoptam, és véletlenül leokéztam.:) Persze ott még a diplomáciai rendszer messze a legjobb, de sokszor vicces tud lenni.

Stratégiában még az a kifejezett csalás idegesített fel, hogy 2 perc játék után, amikor épphogy kiképeztem az első katonai egységemet, hirtelen egy óriási elit, maximálisan felfegyverzett hadsereg támadott meg, még a Battle for Middle-Earth 2-ben. Nagy nehezen lenyomtam a sereget pár varázslattal és mázlival, majd 2-3 percre rá egy még nagyobb, ugyanolyan feltápolt sereg jön...

@Joaquin: " - Amikor vmi attól boss, hogy 15 percig kell ütni."

Atyaisten, valaki nyomta a The Suffering 2-t? Ott a főgenyát laza 1 óra folyamatos harc után lehet csak leverni, közben folyamatosan jönnek elő a legerősebb pókszörnyet, amiket szintúgy ki kell ütni. Ja, a főgonoszt emberi alakban nem lehet támadni, csak ha átváltunk szörnybe. És ez volt a legkönnyebb szint, a legnehezebben természetesen 3-4 ütéstől meghalsz, és tovább kell gyakni az ellent, hogy meghaljon.

Joaquin 2012.12.18. 20:37:48

@G_Norton: speciel a Dragon Age 2 wraith-je volt a lelki szemeim előtt (asszem első chapter vége, Deep Roads). Komolyan, próbáljátok ki Nightmare fokozaton, agyrém. Nem, nem azért teszem fel a nehézséget maxra, hogy 25percig üssek 10 perc helyett, hanem hogy kihívás legyen a játékban... (az említett bosst egyébként 5-6 óra játékidő alatt öltem meg, de biztos az én csapatom volt gáz. Az a játék meg nem éri meg az újrajátszást).

G_Norton 2012.12.18. 20:41:56

Ja, még a túlzott nehézséghez: aki cheat nélkül végig tudja nyomni a Death to Spies-t, annak óriási respekt. Ott az npc-k nem ostobák, hanem ultraintelligensek, 20 méterről kiszúrják, hogy a tökét vakaró német közlegény valójában szovjet kém, és rögtön fellármázza a többieket.

Harmadik küldetést már úgy csináltam meg, hogy minden szembejövő németet agyonlőttem a kastélyban, nem is győztem a hullákat elrejteni. Erre a játék végefelé egy haláltáborba kell beszivárogni, és valahogy kimenteni egy rabot. Agyrém.:D

Joaquin 2012.12.18. 20:42:10

Mármint azért volt 5-6 óra mert folyamat meghaltam az össze-vissza bugoló bossba (átgurult a pályaakadályokon meg ilyenek). Amúgy sztem kb 40 percig kellett ütni folyamatosan, hogy meghaljon. Taktika zeró, nem hatott rá semmi disable, csak üssed, amíg élsz.

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.12.18. 20:50:27

Marha jókat írtok, hangosan röhögök! :-)

Apróság, de bosszantó: II. vh.-s játékokban Európában mindenhol modern, full amcsi slozideszkák vannak, amik ugye csak két fél oválból vannak, nem érnek úgymond körbe.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.12.18. 20:53:56

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Régi FLAME hogy mit keres a DIABLO templomának tornyán a Krisztusi kereszt...sokak szerint szerepjáték illúziórombolás.

Cs 2012.12.18. 20:56:01

@Void Bunkoid: Szerintem Ironfist arra gondol, hogy egy PC-s játékról lerí, hogy konzolra került megírásra. Az egér+billentyű sokkal nagyobb lehetőségeket/szabadságot ad az irányításra, mint kontroller, de különösképp nem izgatja játékkészítőket.

S mielőtt megvádolsz WASD huszárnak nem vagyok az. Én még mindig a kurzor nyilakkal játszom! :) Bár, mostanra már megy az egyszerűbb irányítású játékoknál a WASD is. A kontroller analógját meg nagyon nem nekem találták ki. Az tényleg jó, hogy "gázkar" is egyben, de nekem borzasztó nehézkesnek/darabosnak tűnik a mozgás

Jim Raynor 2012.12.18. 20:57:12

@Adani:

"Mikor a játék készítői úgy oldják meg a fokozatokat, hogy az AI-val játszanak és a legnehezebb fokozaton orrba-szájba csal a gép, mert csak így tudják nehézzé sőt lehetetlenné tenni."

ennek nagymestere a need for speed széria bármely darabja. Amikor te lendületből nem tudod kiütni az ellenfelet, de te bezzeg a másik menetszelétől kipördülsz, vagy amikor az ultimate felturbózott hiperhajtóműves lamborghinidet is röhögve utoléri minden fasz rendőr a mezei corvettjével, hát anyádba.

a MOHAA-ban a sas ügynököt legtöbbször én magam lőttem hátba a gecibe....:D

Cs 2012.12.18. 20:58:04

A nehézségi szintek. A nehezebb szinteken jobban csal az AI/hátrányból indul az ember. S ezt nevezik nehézségi szintnek. Inkább kínlódási szint.

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.12.18. 20:59:12

@Sztavrosz_:

Na, erről nem is hallottam még.

Nem klisé, de kurva ideges lettem pont ma ezen: SWAT 4, az egyik csicskám lelövi a suspectet (ami meglepő, mert leggtöbbször marha módjára mennek a vágóhídra). A végén tőlem von le pontot, mert indokolatlanul használtam halálos fegyvert. B+, te lőtted le, te hülye, miért rajtam vered el a port..?

Jim Raynor 2012.12.18. 21:00:28

@Adani:

jah, starcraft....amikor nem fejlesztettél mondjuk légvédelmet, és a gép véletlenül pont légi egységekkel támadott, persze mindenféle felderítés nélkül....ezzel együtt örök kedvenc.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.12.18. 21:08:38

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Van akik szerint azárt hogy ráismerj TEMPLOM. Mondenesetre az is necces hogy a gyógyító varázslatokat is derengő bibliai kereszt ábrázolja. Egy szerepjátékban? LOL wazegh.

Calibaan 2012.12.18. 21:08:39

Imádott Civilization-öm: szamurájok által legyőzött tank, vagy mikor íjászok kiszedik a városvédő géppuskafészkeket.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.12.18. 21:11:59

Az új UFO-ban (meg biztos volt máshol is), nem lehet küldetés közben menübe lépni ESC gombbal, amikor az ellenfél mozog. Mert csak. Semmi baj, hogy neadjisten reloadolni akarok, vagy szabályosan kilépni a játékból.

Script: Tesóm pár éve very hard fokozaton sokadszorra végigvitte a CoD2-t. Úgy, hogy betanulta a scriptet, meg hogy mikor kell hová célozni, mert onnan jön az enemy (és sztem nem az a fajta játék, ahol egyenletes a nehézségi szintek eloszlása).

Adani 2012.12.18. 21:21:20

@Jim Raynor:

Igen, ezt én is bírtam, ha meg nem csináltál földi védelmet úgy támadott, ha techeltél Dark Templerokra akkor naná, hogy rögtön letámadt.

Ironfist 2012.12.18. 21:21:23

@Void Bunkoid:
" a konzolos irányítást én üdvözítő dolognak tartom. Hidd el - és sok más szigorú WASD-bajnok is elhiheti - hogy bezony a kontroller kurva kényelmes dolog, ámbár ha annyira szeretitek az ínhüvelygyulladást, akkor meredjen csak a bal kezetek :)"

Én is használtam már kontrollert, és nekem pölö totál szar. Az irányítása is pontatlanabb, mint egérrel, tartani is kényelmetlen... nem tudom, mit értesz meredő bal kézen, de az enyém a WASD-nél például az asztalon fekszik. És imádom, hogy minden konzolos egyből ugrik erre, de én egy szót sem szóltam most a kontorllerről, én a konzolos stílusról szóltam. Ami szar. Vagy szerinted miért jobb egy ide-oda lépegetős vacak annál, mint ami a morrowind totálisan testreszabható UI-ja volt, ráadásul öltöztetős inventoryval, nem csak egy szimpla felsorolással, hogy el lehessen adni konzolra is ugyanezt a legcsekélyebb változtatás nélkül?

Szia, Máté vagyok 2012.12.18. 21:23:34

Hatalmas klisé:
Lőfegyverekkel gyilkolni.

Ha belegondoltok. És ha már itt tartunk, nagyon nagy klisé egyáltalán a gyilkolás a játékokban.
Alig van olyan játék amiben lehetőség az ellenség ártalmatlanná tétele, de nem meggyilkolása a valamilyen fegyverrel. Igazából csak a SWAT sorozat jut eszembe.
És olyan könnyen, halnak. Nincs is lehetőségünk fejbe vágni az ellent aki aztán agyrázkódással fekszik tovább a játék végéig. Általában ha leütsz valakit egy játékban az felkel újra, így ki kell végezned.

Jackie Chan filmekben is kivégzi Jackie az ellenségeit? Mégis tud győzedelmeskedni és megmenteni a napot! Akkor hová tűnnek az ellenfelei?

Bár lenne egy Bud Spencer-Terence Hill akciójáték, amiben hatalmas pofonokat oszthatok!

Szia, Máté vagyok 2012.12.18. 21:26:22

Még egy klissé:
Zombi fertőzés!

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.12.18. 21:27:23

@Szia, Máté vagyok:

A Thief sorozatban is te döntöd el, hogy lecsapod, vagy lebököd.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.12.18. 21:29:51

@Szia, Máté vagyok: Nagykedvenc a GTA (a szabadságérzet miatt) de tökmindegy hogy rálősz valakire vagy elgázolod a hasát fogja görnyedve az áldozat :)

Sztavrosz_ (törölt) 2012.12.18. 21:35:54

@Szia, Máté vagyok: Már nem tudom melyik volt, de láthattuk évekkel ezelőtt hogy meg lehet oldani azt hogy, lelövöm a fegyverhasználó kezét és nem tud támadni. Valami leghalább 10 éves FPS ben volt talán?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.18. 21:36:51

Szerintem az összes játék szar és hülyegyerekeknek valók. Okos emberek csak logikai fejtörőkkel foglalkoznak és műveltségi játékokkal. Ezzel a vitát le is zárnám.

Szia, Máté vagyok 2012.12.18. 21:37:11

@Sztavrosz_: Na ezért mondom:
Klisé már a gyilkolás ami a sikerélményt nyújtja casual gamer-nek és vérbeli kockának egyaránt. Továbbá szinte az egyetlen módja, hogy a sztorival előrehaladjunk.

Amúgy nincsen bajom a lövöldözős játékokkal. Ez olyan közhely, amit jól is, rosszul is lehet használni. Bum bum bumm.

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
Igaz, igaz! Úgy sem tudnék emlékezni évtized játék élményeire!

Adani 2012.12.18. 21:37:37

@Sztavrosz_:

Vagy a Postal 2, ott nem csak lelőni lehet, hanem pl. felgyújtani, ásóval lecsapni, meg még sok egyéb dolgot is.

2012.12.18. 21:38:19

Manapság mintha kifelejtették volna a pornót a játékokból. Nagy hiba, és ez minden játékkészítőre igaz.

Edrik 2012.12.18. 21:43:36

Haszontalan, megölve semmilyen lőszert nem eredményező monszterekkel telepakolt pályaszakaszok, amik csak a lőszerkészlet fogyasztására jók (Dark Forces, plafonra telepített puskák, lebegő gömböcök).

Minden tisztességes szörny legyen nullszaldós, legalább annyi lőszert dobjon el, amennyivel le lehet mészárolni :]

bioLarzen 2012.12.18. 22:03:44

"Öncélú gyűjtögetés"

Sniper elite 2, valaki? Aki nem ismeri: hibrid FPS/külső nézetes, világháborús mesterlövész játék. Nosd, ebben a játékban a pontszám növeléséért (egyátlalán ki játszik egy mesterlövészes játékot pontszámra???) két dolgot is lehet tenni - már a gyilkoláson túl: a pályákon "elrejtett" aranyrudakat összegyűjteni, illetve borosüvegeket szétlőni (!!!). Egyik életszerűbb, mint a másik, nem? Egyedül lopakodsz az ellenséges területen - naná, hogy aranyra és borosüvegre fogsz vadászni...
OK, az arany még érthető lenne - de mit keres egy aranyrúd egy szétlőtt ház vécékagylójában???

A bor meg teljes rejtély. Az arany még lehet a "nácik aranya" - de hogy kapcsolódik a II. világháborúhoz a bor? Ráadásul, miért szétlőni kell, miért nem gyűjteni? És hogy kerül egy borosüveg pölö egy ház kéményére - vagy egy villanyoszlop tetejére??? DDe még nincs vége: hiába van nálad mondjuk hangtompítós pisztoly vagy géppisztoly, valamiléyen fura oknál fogva kizárólag a távcsöves puskával tudod szétlőni - még akkor is, ha 10 centire van tőled. A távcsöves pedig nem hangtompítós, vagyis, ha pölö olyankor találsz meg egy borosüveget, amikor épp lopakodsz, mert nagy az ellenfél túlereje és egy tűzpárbajban esélytelen lenl, akkor felejtsd is el, mert ha lelövöd, elárulod magad...

Agyrém.

bio

bioLarzen 2012.12.18. 22:05:06

(Ja, nem világoan fogalmaztam: sem az aranyrudak gyűjtése, sem a borosüvegek szétlövése nem tartozik a küldetések céljaihoz, csakis a pontszám növelésére szolgálnak.)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.12.18. 22:06:33

A megnevezett játékokból még hírből is csak néhányat ismerek. Így tehát teljesen kívülállóként megtehető észrevételeim az alábbiak.

1) Sokak kijelentéseiből az az érzés sugárzik, hogy minden játék legyen olyan, amilyen az ő kedvence, különben a világ szar.

2) Látva az igényeket, egy játék valósítson meg egy minivilágot. Mindenfelé mozgó emberek és egyebek tegyék mindennapi dolgukat, nem ismétlődően, és hol így, hol úgy reagáljanak, amikor kiugrunk a rejtekünkből, akcióra készen. Lehessen becsöngetni a szomszédhoz is, miért nincs leprogramozva az ő lakása is, ugorhasd ét az erkély korlátját, de ha akarod, akkor csak a hátadat vakarhasd vele, a H - hátvakarási üzemmód aktiválása nélkül, és ha olyan ötleted támad, pisálhass a virágcserépbe.

3) Az őszinteség és valóság jegyében el lehetne gondolkozni azon, hogy akik a fentieket elvárják, azok átlagosan hány forintot költenek az előző játékok megvásárlására.

4) A szoftvergyártás nagyipar, azonnali megtérülés követelményével.

5) Úgy látszik, hogy sokan megunták azt a koncepciót, hogy a játék egy játék. Saját belső szabályokkal és előre eltervezett játékvonulattal. A játékelemek képi ábrázolásába fektetett hihetetlen munkaerő tulajdonképpen arra szolgál, hogy ugyanazt a sémát újra el lehessen adni, más képecskékkel. Tényleg ez hiányzik?

6) A sok krónikusan ingerhiányos játékos ezek szerint képtelen lenne öt percig is elszórakoztatni magát egy Ponggal, pusztán az ügyességet, reflexeket, koordinációt próbára téve, önmagában.

7) A látszat nekem azt sugallja, hogy ma majdnem minden menő játékkal ugyanazt kell csinálni, a részletekben elhelyezett kisebb, alapvetően érdektelen variációkkal. Mintha a tévében csak sitcom-sorozatokat lehetne nézni, szombatonként egy X-faktorral. A játéktémák többi része és a hajdan erőforrás hiányában érdemlegesen meg nem valósított ötletek ezek szerint a piacon háttérbe szorultak. Kár.

doktor.dikhed 2012.12.18. 22:06:49

A csinos, mogorva csaj, aki általában tolvaj, vagy annak variánsa, akinek tökéletes a teste és szaltózva intéz el a késeivel mindenkit.

A kigyúrt főhős, aki tökéletes és a trailerben általában teljes páncélzatban szaltózva intéz el mindenkit.

A varázslónő, akinek tökéletes a teste. Ő is tud szaltózni.

A főhős társa. Hatalmas vadember, aki ugyan buta, de legalább nem annyira erős, mint a főhős. Ő nem szaltózik.

Amúgy miért nem lehet a játékokban - főleg MMO - torzszülött karaktert létrehozni. Púpos, kórosan sovány, ronda, ráncos, fekélyes stb. Sokkal színesebb lenne az egész. Mindenhol egyenarcok rohangálnak. A legjobban a kigyúrt varázslók. elég könnyű lehet elsajátítani a mágiát, ha közben még edzeni is van időd/erőd...stb.

Borenbukk 2012.12.18. 22:07:48

@Lenry: Es mivel en egy masikra akarok eppen loni(az elsot eszre se vettem valahogy) nehany masodperc huzakodas a celkereszttel, aztan lelonek.

bioLarzen 2012.12.18. 22:09:28

Illetve: volt ez a Fahrenheit (alias Indigo Prophecy) nevű - egyébként szerintem igen élvezetes játék. Ebben kellett időnként akciójeleneteket abszolválni úgy, hogy a képernyőn megjelent billentyűkombinációkat kellett elég gyorsan megnyomni, gyors egymásutánban. A baj ezzel az volt, hogy annyira kellett a kombinációkra koncentrálni, hogy egyszerűen nem volt idő nézni, hogy tulajdonképpen milyen akcióban vagyunk éppen: verekedünk, menekülünk, stb... az egyik ilyen eksön-szíkvensz akkor kezdődött, amikor hazatértem és otthon vártak a rendőrök, ezért menekülnöm kellett - és vagy egy percig kellett nyomogatnom a kombinációkat, mikor végül sikerült megszöknöm, csak néztem, mint borjú a bécsire, hogy hol vagyok??? :)

De amúgy tényleg jó kis játék volt sztem.

bio

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.12.18. 22:12:11

Maguktól becsukódó ajtók. Kinyitod, majd pár másodperc múlva csak úgy becsukódik. Ki a f*szom találta ki ezt a baromságot? És miért vette át a többi fejlesztő?

Ayuamarca 2012.12.18. 22:13:00

@Szia, Máté vagyok: akkor a Dishonored a te játékod. Abban nem muszáj gyilkolni, sőt a program azt díjazza, ha alternatív megoldásokat találsz. Azokból pedig van bőven.

bullseye 2012.12.18. 22:13:59

@doktor.dikhed: Azért valamennyire lehet. Star Wars Galxies-ban pl. egy kopasz, idősödő, pocakos doki/mesterlövész karakterem volt egy darabig...

bioLarzen 2012.12.18. 22:14:41

Ja, és... szerintem kimaradt egy nagyon idegesítő sajátosság: a korlátozott dumakészlet. Gondolom, mindenkinek megvan, amikor az FPS-ekben az összes ellenfél ugyanazt a 3-4 mondatot ismételgeti állandóan. Vagy, a focis játékokban, amikor 3-4 meccs után már nincs új mondat a kommentátortól... Ilyenkor kívánja az ember, hogy inkább maradnának csöndben, még az is sokkal jobb, mint tizenkilencmilliomodik alkalommal megjallgatni a "Du Amerikanische Schweine" vagy a "Ehat an outstanding goal this was!" kiáltást...

bio

bioLarzen 2012.12.18. 22:15:58

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Jajj, tényleg! Az tényleg halál...

... illetve, milyen király, hogy a legalapabb szobaajtók is egyaránt nyílnak befelé és kifelé :)

bio

doktor.dikhed 2012.12.18. 22:22:32

@bullseye: No, az nem rossz.

Az Age of Conanben pl nagyon jók a karaktermodellek alapszinten, de kevés a változatosság, mint ahogy sok más játékban is. Egy fantasyben alap lenne, hogy lehet torz karaktereket is létrehozni.

Jó példa a Dragon age trailere is. Minden klisé benne van.

www.youtube.com/watch?v=j5St9phiHHE

bioLarzen 2012.12.18. 22:23:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Aha. Szóval "szerinted az összes játék szar", de az okos emberek "csak logikai fejtörőkkel foglalkoznak és műveltségi játékokkal" - vagyis játszanak.

Ennyit rólad. Látom, célul tűzted ki, hogy lehetőleg minden blogon kiröhögteted magad.

Jól haladsz.

bio

OmegaMale 2012.12.18. 22:26:48

Tipikus hibája/fícsöre volt a System Schock 2-nek, hogy a vadászpuskás pofázós parazitás zombi simán lövöldözött az emberre, de ha megöltem, a hulla invertory-jában egy terrible[broken] állapotú puskát találtam (lőszer szinte soha, nyilvánvaló, hogy akármikor öltem meg, épp az utsó skulót lőtte el rám).
Az egy dolog, hogy az a puska amivel az imént még lőttek rám, kivétel nélkül MINDIG elromlott ('Broken' lett), ha meghalt a zombi (+ a legrosszabb 'terrible' állapot sem gátolta a zombit, a pléjer kezében már egy 3-mal jobb állapotú fegyver is lépten-nyomon beragadt). Természetesen a zombik első feltűnésekor fényévekre vagyunk attól a Repair skill-től, hogy a sci-fi játékban egy régivágású vadázspuskát meg tudjunk javítani. ezért sem haragszom.
DE az, hogy a szétkokszolt agyú zombiarcnak (adott helyeken szokásos random encounter) simán volt skill-je vadászpuskával rám lövöldözni, míg én jó ideig max. az invertoryban nézegethettem az avíttas mordályt (-> nem volt elég skill-em), na AZ nagyon kiszabta a biztit nálam... :D.

Tipikus esélykiegyenlítő faxság.

Másik kedvencem az egyirányú, csőszerűen kikerülhetetlen csapdahelyeztek game-ekben, ahol előre lehet látni, hogy kiváló csapda... És hát ugye a script vár türelmesen, kedves player, innen addig nem megyünk tovább a játékban, amíg bele nem sétálsz... XD.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.12.18. 22:33:10

@Androsz:
1: Nem, inkább az új ötleteket hiányoljuk.
2. Már a C64-es Test Drive korában az volt az álmom hogy lesz egy autószimulátor ahol arra kanyarodok amerre akarok. Nem kell mindent lescriptelni, és hamár igen azt lehet jópofán is.
3. Ez nemvolt kérdés. A jó játék mindíg siker. Még akkor is ha a fele illegális.
4. Igen. Ez tény. Meg az is, hogy a játék (mese) elveszti a varázsát, az ötletességét, ha tisztán üzleti érdekek vezérlik.
5. Nemértelek. A NFS-sorozatot pont a húzzunk le mégegy bőrt minimális ötlettel koncepcióval vádolják.
6. Régen kellett az "ötlet" ,muszáj volt hogy jó legyen mert nem volt lehetőség HDR grafikára.
7. Igen véleményem szterint, és mindezek ellenére, a COD és BF sorozat pont a tudod mit kapsz miatt sikeres, pont mint az AC/DC. Az igazán nagy ötleteket meg úgyis felvásárolja (cégestül programozóstul)valamelyik piacféltő gigavállalat.

Scagnetti 2012.12.18. 22:39:40

Autóversenyek esetén láthatatlan falak, melyekről lepattan az autód. Kilökhetetlen ellenfelek, akik ha hozzádérnek, te azonnal kirepülsz a pályáról, ők viszont sosem.

-craft játékokban az előző pályán fullra fejlesztett egységek, a következőn megint alapszintről induló fejlesztések. 10-es szintű paladin, aki úgy pofozza szét az ellefeleket, mint Szauron a Gyűrűk Ura elején, a következő kampányban már halállovagként indul 1-es szintről, és ha valaki ráfingik, eldől. Gép felderítés nélkül is tudja, mit csinálok, és ez ellen készül.

Régebbi játékokban is jellemző volt, de ma is az az aránytalanul erős saját karakter. Pl. Elite, ahol az ellefelek ugyanolyan típusú hajói pár lövéstől szétesnek, a miénknek viszont tízszer annyi lövés kell. De igaz ez szinte bármelyik FPS-re is.

Ennek ellentéte a lövöldözős játékokban gyakran előforduló "mesterlövészek", akik látóhatáron túlról leszednek egy pisztoly segítségével, míg mi csak közelről tudjuk lelőni őket, pedig jobb fegyverünk is van.

Az összes böngészős stratégia "az előző szint árának másfélszereséért emeld egy újabb szinttel magasabbra az épületedet" típusú építési rendszere. (Oké, hogy technikailag ezt a legkönnyebb lekezelni, de akkor is nevetséges.) Különböző városokban/bolygókon épített saját seregeink nem vonhatók össze. (Pl. Travian)

Sok játékban a fejlesztés után azonnal megerősödő egységek, pedig azok még egy régebbi technikával épültek. Tudom, ez is az egyszerűség miatt lett ilyen, de legalább lenne egy upgrade units opció, és kerülne valamennyibe.

Lelőtt ellenség lőszert dob, de fegyvert nem. Akkor mivel lőtt rám előtte fél másodperccel?!?!

A gépi játékos termelési és egyéb bónuszai, csak azért, hogy az ostoba MI-t kompenzálja.

Minden játék, minden olyan küldetése, ahol egy idióta MI-vel megáldott hullajelöltet kell kísérni, akinek még annyit sem mondhatunk, hogy most állj be ide a sarokba, amíg megtisztítom az utat. A mások által emlegetett MOHAA jó példa erre, én az első alkalommal ennél a résznél hagytam abba a játékot, és single playerben nem is játszottam vele évekig.

Szia, Máté vagyok 2012.12.18. 22:43:07

@Ayuamarca: De jó fej vagy! Köszönöm az ajánlást, noha nem tudhatod milyen játékokkal szeretek játszani, akkor is még egyszer kösz.

Ajándék:
www.youtube.com/watch?v=WPvDecuAPQ0

KenSentMe 2012.12.18. 22:49:49

@OmegaMale: Arrol sokat lehetne irni, hogy a System shock 2-ben mennyire elbasztak a fegyverrendszert, az egyetlen, ami vigasztalo, hogy mar az 1-ben is szar volt. Egy darab gepfegyverrel es eleg pisztolyloszerrel mindenkin atmentel, az osszes ketkoros EMP fegyver meg fuzios biszbasz egy kalap szart nem ert, csak arra voltak, hogy ha hulye voltal, elbasztad rajuk a kibernetikus modulokat.

Szoval ez valami olyasmi, ami a jatek kulonleges sajatossaga, es nem figyelmetlensegbol rontottak el a fiuk.

komplikato 2012.12.18. 22:52:56

@Void Bunkoid: Megnézném átlag Joe mit szólna egy FPS játékban olyan lenne a sebzés rendszer és gyógyítás mint pl. a Falloutba. Mondjuk nem kötöznék be rendesen időben és fél pályánál elvérezne? Vagy egyik keze oda lenne végleg?
(Mondjuk nekem Deus Ex-ben volt olyan, hogy két lábam és egy kezem ellőtték, de még tudtam fél kézzel kúszni. :P )

The_Genius 2012.12.18. 23:13:13

@Fot L' Mondó: Felhivnam a figyelmedet arra az apro - amde allitasodat megcafolandoan nem elhanyagolhato - tenyre, hogy az atlag magyar es az atlag amerikai iq semennyiben sem kulonbozik egymastol. Mindketto egeszen pontosan: 91
:D :D :D

Az amerikaiak kozott is vannak ennel okosabb, es ennel butabb emberek is, csakugy mint otthon. Csak itt nem olyan rosszindulatu, egymasra kopkodo, egymas zsebeben turkalo, "dogoljonmeg a szomszed tehene is" kihaennem parasztok. Azert ez is kulonbseg valahol.
Meghat penzuk is van - nemugy mint a magyaroknak - ezert fizetokepes piacot alkotnak.
Hat ezert fejlesztik rajuk a jatekokat.
Mellesleg nem "mindenjatekot letorrentezek" majmok. Ami ugye eladasi szempontbol azert fontos valahol.
Ostoba....

Fredddy 2012.12.18. 23:15:37

Ez egy jó téma:)

-fejlődő ellenfelek: első szinten megkapod a küldetést, hogy csúf, gonosz, első szintű útonállók állnak az úton, öld le őket. Leölöd. Tizedik szinten megkapod a küldetést, hogy csúf, gonosz, tizedik szintű útonállók állnak az úton, öld le őket. Leölöd. Harmincadik szinten megkapod a küldetést, hogy csúf, gonosz, harmincadik szintű útonállók... Iskolapélda: Fallout3 sziget, ahol az energiapáncélos, lézerpuskás hős alig tud elfutni a lapáttal támadó, farmergatyás, asszonyverő trikós redneck kannibálok elől.

-túlságosan hősközpontú világ: egyforma, de egyre nagyobb és jobban őrzött, jellegtelen támaszpontok kifüstölése után elérsz a főellenfél várába, ahol nyoma sincs annak, hogy innen egy egész világ elfoglalását irányítják: üres szobák, céltalanul tekergő, hosszú folyosók, klasszikus kísértetkastély. A népes helyőrség nyilván a földön alszik, az árokba szarik, és napi háromszor pizzát rendel, aminek a dobozát azonnal el is küldi a MÉH-be (mennyivel jobbak a Bethesda-játékok, főleg a Skyrim, ahol simán meg lehet találni a banditák vackát, ággyal, váltás ruhával, kajával az asztalon, kedvenc olvasmánnyal a kredencen). És a hátsó szobában maga a főszörny, akit egy tökösebb ügyvéd simán felmentene Hágában a világuralomra törés vádja alól, mert egy agyatlan, ghrr-morr-szöörcs szinten kommunikáló hústorony, aki nem csak hogy láthatóan nem csinál semmit a hősre váráson kívül, de fizikailag sem képes elhagyni a fészkét, mert háromszor akkora, mint a teherporta nagykapuja.

-inventoryval való kínlódás: 100 óra a játékidő... aha, igen, abból 80 a megteltazinventorym-átrendezem-mostmárténylegmegtelt-viszaavárosba-kiürít-visszaodaaholtartottam-kínlódás. Élethű, vagy sem, a KOTOR rendszere (a régiek, a MMO-t nem ismerem): végtelen inventory, townportal gomb, szevasz, lehet játszani, nem mindig csak pakolászni.
Talán ide tartoznak a képtelen leletek (Diablo2: darázsraj eldob egy lovagi páncélt), és a túlságosan kötött felszereléslista (Világ megmentése? Tessék, itt ez a pisztoly, aztán csak ügyesen. Hogy ez kevés lesz? Naaa, jó, itt van még öt lőszer) is.

-teljes bejárás: a házat megszállta Cthulhu, fusson, ki merre lát. Az ajtó zárva van, francba. Hol is a kulcs. Biztos a padláson hagytuk. Első emelet, második emelet, francba, a padlásajtó zárva. Nem baj, van a pincében egy kar, ami nyitja, de előbb meg kell szerelni a csöpögő csapot a fürdőszobában, a konyhában kell készíteni egy rántottát, amihez a tojást be kell hozni a garázsból...

-bénán támolygó, minden szörnyet behúzó, azonnal meghaló agyhalottakat kísérgetős questek: ez úgy látszik, nem csak nekem nem jön be;), bár azt a lehetőséget még talán nem említették, amikor elvész, beszorul valahová, vagy, ne adja Isten, beszorít, lehetőleg pont a főellenség ládájához, mikor a megölése után nem mentettél. Az utóbbiakat a társak is simán tudják. A Skyrimben már csak ezért is megéri megtanulni a Mmmmmmmészapicsábaaaaa!!!- shoutot.

-ugyan nem klisé, de ha már panasznap, akkor én a konzolportokra is köpnék egy nagyot: nem lehet akárhol menteni, használhatatlan irányítás, stb

Scagnetti 2012.12.18. 23:30:27

@Fredddy: "Diablo2: darázsraj eldob egy lovagi páncélt"

Hehe! Nincs két órája, hogy ez történt. :)

Fodrosnagykocka 2012.12.18. 23:37:08

- követni kell az npc-t, aki sétál, te viszont csak futni tudsz (régebbi gta-kban volt, de sok játékban nincs séta). futsz, vársz, futsz, vársz. a mafia részekben ezt azért volt gáz, mert közben pofáztak is, és ha nem voltál mellette nem értetted (felirattal persze igen)

- skyrimnél az elején követni kell egy csókát, ha nem futsz mellette (vagy egy 2 méteres körben hozzá viszonyítva) akkor megáll, és kb. 5-6mp mire észrevesz és újra elkezd futni

- az se gyenge, amikor a főszereplő néma. pl. a gta3-ban a főszereplő mindig csak állt mint egy kuka, pedig sokat ki lehetett volna hozni belőle

Fodrosnagykocka 2012.12.18. 23:40:09

@Fodrosnagykocka: mafia lehet rosszul rémlik, de a gta1-ben tuti nem volt séta. ilyenkor azt csináltam, hogy megfordultam és háttal mentem előre, hogy lassabb legyek :D

Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára 2012.12.18. 23:45:33

Az (egyébként szívem csücske) Max Payne 1-2:

Összeverik hatszor, brutál droggal belövik kétszer, elnyelt már annyi fájdalomcsillapítót, hogy hússzor ki kellett volna mosni a gyomrát, vagy beledöglik a túladagolásba, nem aludt 48 órája, majd fejbe is lőtte a főgenya. De persze Max összeszedi magát, Mona ad neki egy smacit éééés máris újra készen áll, hogy az eddigi 300 után még lazán legyakjon 100 ellent.

Fredddy 2012.12.18. 23:47:37

@Fodrosnagykocka:
San Andreasban van egy rész, ahol visszajön a GTA3-as csávó, de ott is csak áll (pedig ugyanott CJ már egész fasza dumákat nyom.) Ő ilyen :)

@Scagnetti: én már bele se merek gondolni, hány ezer éve Diablo2-ztem, de tegnap a Borderlands2-ben ütöttem ki a félméteres kisbogárból egy másfél méteres mesterlövészpuskát. BL2 egyébként pont jó példa arra, hogy a hősközpontúságot hogy lehet az igényes dizájnnal feledtetni: a banditáknak van házuk, esznek pizzát, a hadsereg ellátását meg kikötő, repülőtér, buzzard-akadémia, stb biztosítja, nem csak úgy ücsörögnek az ügyeletes híróra várva.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2012.12.19. 01:41:49

@Death/Mortis:

Steam fórumon olvatam a Morrowindnál arra panaszkodni valakit, hogy milyen sz.r játék, mert nincs benne quest marker...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.12.19. 01:41:50

@Sztavrosz_:
"1: Nem, inkább az új ötleteket hiányoljuk."
Hát még én.

"2. Már a C64-es Test Drive korában az volt az álmom hogy lesz egy autószimulátor ahol arra kanyarodok amerre akarok."
:-) Álmom nekem is volt egypár. Nem mindegyik maradt álom. Repülőgéppel például majdnem oda repülhetek a világban, ahová akarok, valós időben, valós időjárással, való navigációval, és sok helyen még helyhű környezet is fogad.

3. "Ez nemvolt kérdés. A jó játék mindíg siker. Még akkor is ha a fele illegális."
Arra gondoltam, hogy elvárjuk a gigantikus munkát igénylő környezetgenerálást, de vajon megfizetjük-e az árát. Mellőzve az ide tartozó vitát, pusztán a tényt nézve. A jó játék siker, de ha előáll egy eltökélt csapat azzal, hogy ők most írnak egy lélegzetelállító művalóságot, hatalmas felfedezői szabadságot adva, akkor ha nekik ez nem térül meg, akkor megérthetjük, hogy nem lesz hozzá kedvük. Ontani a reklámot, ahhoz eleve temérdek pénz kell, és ha a nagy cégeknek nem éri meg a nehéz munka, a kicsinek pedig nincs meg a kezdő tőkéje hozzá, akkor tudomásul kell vennünk, hogy nem lesz áttörés.

Hányan hallottak a Terminal Reality nevű cég Fly!II szimulátoráról? Baromi jó program még ma is, és a cég már tíz éve meghalt. Ha összehasonlítjuk a MS Flight Simulator akkori képességeivel, számos tulajdonságban ő győzött. Előbb volt benne generált IFR térkép, bedigizett VFR térkép, útvonalterv, rádiókommunikáció (reptéri is), valósághű időjárás, a valóságból átvehető időjárástérkép. Nyílt kódban írható sceneryk, gépek, kellékek, bővíthető bármilyen térképpel, Pythonban programozható, tulajdonképpen mindent tud, amit tudnia kell. És, kié ma "A" repülésszimulátor? Azé, aki ugyan mindig csak később jött rá ugyanazokra az ötletekre, de volt pénze a figyelem megvásárlásához.

Azt egyébként külön megfontolhatjuk, hogy ugyan bármilyen játék lehet siker, valamiért mégis már a poszt is egy elég szűk csoport kliséit cikizi, ami azt is sugallhatja, hogy a sikeres játékok leginkább ebbe a csoportba tartoznak.

"5. Nem értelek. A NFS-sorozatot pont a húzzunk le mégegy bőrt minimális ötlettel koncepcióval vádolják."
Félreérthető voltam. Én is épp arra gondoltam, hogy amikor sokan azon problémáznak, hogy a játék kellékei stílusosan és fantáziadúsan vannak-e megtervezve, akkor esetleg ők is csak egy szebb, új ruhában szeretnék látni a csontig koptatott ötletet. Elismerem, hogy nagyon sokat ér a jó grafika és a jó dizájn. De én hajdan a C64-es játékaimat katalogizálva szoros csoportokat alkottam belőlük, és láthattam, hogy érdemi részletekben, ötletben, tennivalóban mennyire különböztek egymástól. A mai játékok az itt olvashatóak – és saját tapasztalatok – alapján túl sokban hasonlítónak tűnnek. Valószínűleg azért (is), mert túl sok játék van már, és ezek nem tudnak elég sokban különbözni egymástól. Főleg mert egy viszonylag szűk, kitaposott ösvényen tolong mindegyik. Hiszen a további kommentek is, bár nyilván egymást inspirálva, a játékok igen szűk tartományát kezdegetik.

"6. Régen kellett az »ötlet«, muszáj volt hogy jó legyen mert nem volt lehetőség HDR grafikára."
Igen, ennél jobb gyászbeszédet tényleg nem lehetne komponálni. Régen kellett az ötlet, ma viszont megvan a lehetőség a HDR grafikára, vagyis az ötlet már nem nélkülözhetetlen. RIP.

zse 2012.12.19. 02:08:52

Fegyver sebzése a játékos szintjétől függ. Ugyan miért? Ha első szintű játékos lő szíven, vagy szemen, ugyanazzal a fegyverrel, az mitől más, mintha 100-as szintű tenné?
Ugyanez a célponttal: első szintűt lövik fejbe és meghal, 100-as szintűt, és összekócolja a golyó a frizuráját.

Most Fallout 3-mal játszom.

Ha az ellenfelet egy golyóval ki lehet nyírni, a játékossal ez miért nem történik meg soha? Talán két sniperre emlékszem csak az egész játékban, de azok is csak alacsony szinten tudnak egy lövésből kinyírni.

szintlépéskor olyan bármi skill növelhető: sok ellenfelet lelövök egy pisztollyal rohangászva, és ettől javul a zárnyitás, a közelharc és a lopakodás skillem mondjuk? Szerintem amit használok, az javuljon.

Á, és a legidegesítőbb: van egy mindenféléből összeeszkábált fal. De mivel hulladékokból van, itt ott lukas, át lehet rajta látni. Mi lenne logikus? Ha látom az ellenséget, akkor eltalálom. De persze nem, mert a játék úgy tudja, ott egy fal van, és nem érdekli, hogy a ráfeszített textúrában van pár átlátszó pixel.

Valamint idegesítő még, hogy mondjuk lenézek egy hídról, és a korlát oszlopai között kidugom a puskacsövet. Lenézek, ott az ellenfél. Lövök, erre a korlát oszlopából kimar egy darabot a lövedék. Mert az nem a puskacső látható végétől indul, hanem valahonnan máshonnan. Ilyenkor persze már észrevettek, szóval a meglepetésnek annyi. De legalább kicsit ide-oda mozogva lehet találni olyan helyet, ahol már át lehet lőni az oszlopok között.

Apropó, észrevesznek: valami ostoba kitalálta, hogy ha zörgök (pl. fellökök egy bevásárlókocsit, leverek egy üveget), azt nem hallja meg az ellenfél. Ha lépek/futok, azt viszont igen.
Ha csak úgy lövök egyet, azt meghallják. De ha rejtőzésből egy lövéssel elintézek valakit, akkor nem. Tehát ha a csapatnyi ellenfél közül egyet lelövök, akkor a többi a hulla mellett ácsorog és néz bután. Persze ha túléli, akkor a barátai észrevesznek. Normális volt aki ezt kitalálta?

Vagy mondjuk van egy épületben egy csapat ellenfél. Egyet elintézek. Zajjal jár. Utána elbújok. A társai elkezdenek nézelődni (mert meghallották a lövéseket). Nem látnak, mert elrejtőztem. A társuk viszont ott fekszik a vértócsa közepén. Nem törődnek vele. Pár másodperc után feladják a keresést, biztos nincs is itt senki! Persze, a társa meg öngyilkos lett. Á!

Viszek egy csomó fegyvert. OK, nehéz, nem tudok akármennyit vinni. De mondjuk 30 puskát még simán. Ezt még el is fogadom (bár baromság, de enélkül játszhatatlan lenne, nem lehetne gyűjtögetni). Nade a lőszernek miért nincs semmi súlya? Rakéták, több ezer töltény, stb.

Az utolsó nem játékélményt ront, csak értelmetlen prűdség: vér, belek, csonkolt testek mindenhol. Fejbelövök egy nőt, szétrobban a feje, spriccel a vér, gurul, belassítva mutatja a játék. A ruhája (mindenféle hulladékból összerakott páncél), a mellein két tésztaszűrőből áll, ezektől eltekintve a felsőteste csupasz. Ezután ha elveszem a ruháját, akkor a kismanók gyorsan előbújnak, és szép szürke alsóneműt adnak rá. Ugyanígy, ha a szexi hálóruhát viselő nőt kifosztom, akkor gyorsan szürke alsónemű lesz rajta. Most komolyan! Ha már a vért lehet mutogatni, akkor nem lehetne a tésztaszűrőt levenni, és odarakni két mellbimbót? Ettől fognak a 18+-os játék játékosai kiakadni? Pont ettől?

Reggie 2012.12.19. 03:10:23

Egy farkasnal miert ne lehet rezpenz? Biztos olyan ehes volt, hogy felfalt nehany embert penzestul es ha felvagod, akkor kiesik belole.

Reactor 2012.12.19. 04:35:55

Na hát nézzük ezeket a kliséket akkor!

- Agyonhasznált környezetek

Nos, ez szervesen kapcsolódik az agyonhasznált játékötlethez is. Ahol nácikat, marslakókat, ellenséges katonákat kell irtani. U-NAL-MAS!!!!!!!!!!! Nem véletlenül értékeltem a You Are Emptyt és a World War Zero-t jóra, de ugyanez igaz a Dűne játékokra is. Az elmúlt években kemény EGY darab játék volt a sok ezerből, ami teljes eredetiséget tudott felmutatni - ez pedig a Limbo volt. Ez az egyetlen játék az eltelt évekből, amiben tényleg teljesen egyedi, eredeti, nem egy ötszázezredik ócska vacak Wolfenstein3D, Battlefield 1942, Red Alert stb. utánzat. Itt ajnározzák a Kell a Dutyit agyba-főbe hogy fú, meg azta, meg nahát, milyen királyos játék, közben meg ötezerszer megírták már előtte ötezer más változatban. Mit gondoltok, a Minecraft miért lett ilyen népszerű a kemény 256 szín ellenére is, amit használ?

- Főhőstől függő AI

Már a Wolfenstein 3D-ben is képesek voltak spontán módon viselkedni az ellenségek, a Doom-ot és társait már nem is említem. Hogy miért? Egyszerű.
Mert a játék nem volt szó szerint SZARRÁ scriptelve.
Valamikor 2000 után felfedezték a "spanyolviaszt" a fejlesztők, a scriptelést, és azóta minden piszlicsáré baromságot ezzel oldanak meg. Igen, először nagy volt a szájtátás, hogy beszarás miket tud az ellenség, csakhát minden csoda 3 napig tart, a scriptelős baromságon meg nagyon könnyű átlátni. Azóta a scriptelés a kezdők bugyuta játékszere lett, ennek ellenére még mindig alkalmazgatják, "úgyse jönnek rá" motyogással az orruk alatt. Nevetséges hogy minden ellenségből ilyen kötött pályás rongybabát csináltak a modernizálás jegyében, és mindig pontosan ugyanúgy viselkednek, ugyanazt teszik. A harmadik ilyen után már baromi kiszámítható. Az újrajátszhatóságot meg kb. tönkrevágja...semmi értelme még egyszer elővenni, ha fejből fújod, mikor mi hogyan történik.
A Tristania3D-ben egy darab scriptet nem használtam, a 2. részben sem fogok. Minden ellenség teljesen spontán lesz.

- Ellenlábas helyett főszörny

A mai fejlesztők szemmel láthatóan síkhülyék ahhoz hogy egy kicsit is élvezhető történetet összehozzanak. Sőt, legtöbbször nem is vesződnek vele, mondván "A Doomnak/Limbónak se volt, mégis mekkora siker lett". Egyáltalán, a mai fejlesztők a grafikán kívül nem is vesződnek gyakorlatilag semmi mással (a szarrá scriptelést kivéve persze). Történet az mi a fenének, legyünk mi, legyen egy rakat fegyver, legyen egy hadseregnyi csúnyarossz ellenség, lődd le mindet, és hős vagy, mindenki nagyonnagyon szeret téged...
Nagyon szépen meg lehet ideologizálni a natív lustaságot/nem akarást, csak sajnos a probléma az, hogy a Doom korszakalkotó játék volt a maga idejében, és többnyire ezért is lett népszerű, a Limbónál meg abszolút nem is hiányzott a történet, épp az volt a jó, hogy annyi mindenre lehetett belőle következtetni. Amit szabad Jupiternek...
Nos igen, momentán ez a hozzáállás tapasztalható a játékfejlesztők körében. A grafika üssön, a többi meg kit érdekel. Lassan már ott tartunk hogy missziók se lesznek, betöltöd a pályát ami neked szimpatikus, oszt kész. Nem azt mondom, hogy legyen minden fejlesztőcsapatban egy Stephen King, nem kell Háború és Béke terjedelmű irodalmi művet kiadni minden játékhoz, de VALAMIT azért...tudjátok, az "ajtó kinyit-szörny leöl-lőszer összeszed" koncepcióhoz nem kell hipermodern játék, megteszi simán a Doom is. És az a cink, hogy a Doom fényévekkel jobb ebben, mint az összes mai tucatjáték. Ha sikerül normális történetet összehozni olyan szereplőkkel, akik nem papírkivágások, bármilyen főmonszta megteszi.

- Nő = dekoltázs + D kosárméret

Ezért fölösleges játékot gyártani. Akinek csöcsök kellenek, ott a redtube.

- Megmagyarázhatatlan tárgyak

Egyetértek, ez elég komoly gyermekbetegsége a legtöbb játéknak, hogy mindenhol táp táp táp. Gondolom a drágalátos fejlesztők nem akartak titkos helyek létrehozásával szőrözni, ezért direktbe lepakolják, nehogy véletlenül elő kelljen venni a kést, és lopakodni.
Az ilyet ki is hagytam Tristania3D-ből. Kevés a lőszer, a játékos előbb-utóbb ráfanyalodik a titkos helyek keresésére, ha nem akar egyszál késsel rohangálni a Sabrine MK3 rohampuskás ellenfelek ellen (az olyanokról mint a Superdrone, már nem is beszélek). Az is rendszeres, hogy pályák előtt elveszíti az összes fegyverét + lőszerét. A Tristania 2-ben még ennél is durvább lesz a szitu, a lőszer és medikit kb. csak mutatóba lesz itt-ott.

- Törhetetlen autók

Önreklám a köbön. A "Code of Honor"-ban erre kitűnő példa a szétlőhetetlen Toyota, mikor a páncélozott csapatszállítót 2 lövéssel miszlikbe lehet...

- Korlátok közé szorított főhős

Ha jól emlékszem, a honlapomon ezt kifejtettem a "10 legnagyobb játékhiba" listájában. Láthatatlan falnak hívják eme nagyszerű jelenséget, a fejlesztők natív lustaságát tükrözi. "Nem akarjuk, hogy megmászd ezt meg azt a kerítést-falat, mert extra textúrákat kellene kirajzolni, más útvonalakat tervezni, még titkos helyeket is bele kéne írni a játékba, ezért inkább odarakunk egy láthatatlan falat, nem mész oda és kész". Nevetségesen dedós, ostoba megoldás. Tegyünk már különbséget egy játékfejlesztés és egy cukrászdai nassolás között! Még egy szelet dobostortát, kókuszgolyót is kérek, jaj linzert azt ne! Aki lusta a saját játékába pályát készíteni, az NE fejlesszen játékot! Menjen el péknek vagy autószerelőnek, de ne tegye már tönkre a saját munkáját és a játékosok szórakozását ezzel...
(Egy kis összehasonlítás: a Tristania3D-be kereken 354 titkos helyet tettem, ez kb. 10-12 arányosan minden pályán. És túléltem emberek!!!!)
Az a baj hogy sajnos rengeteg az ilyen igénytelen, lehülyített játék. A "nem lehet ugrani" dologgal pedig legutóbb egy bizonyos "Power of Destruction" nevű játékban találkoztam, ami a világ legjobb háborús- és csatajátéka ám! [szarkazmus riadó!] Még mozogni se lehetett benne...
A törhető tárgyakról, ablakokról, tükrökről annyit, hogy már a 20+ évvel ezelőtti Duke Nukem 3D-ben is meg lehetett ezt oldani. Egész egyszerűen nem akarják, mert jaj, ilyet leprogramozni lehetetlenség, bele is lehet ám halni! A nem akarásnak meg, mint tudjuk, nyögés lesz a vége.

- Értelmetlen fejtörők, minijátékok, gombnyomások

A logikus fejtörőkkel semmi gond nincs. A logikátlan ökörségekkel annál inkább.

- Szájbarágós tutorial

Inkább legyen szájbarágós tutorial, én sajnos a másik véglettel találkozok gyakrabban. Nevezetesen, hogy képtelenek egy rohadt gombleírást adni a játékhoz. Egy nyamvadt TXT fájlt képtelenek megírni. A sima ugrálós játékoknál, ahol összvissz 5 gomb van, azokkal nincs gond, de például X-wingnél, vagy más szimulátornál ettem rendesen a kefét.

- Öncélú gyűjtögetés

Ha egy tárgynak semmi más célja nincs, csak hogy jaszkarizhass vele, hogy mennyit megtaláltál belőle, az tényleg ökörség. Ha viszont pontszámot vagy ilyesmit növel, és a pontszámokat effektive be is lehet váltani valamire, akkor hasznos a dolog.
Általában ezt azzal szokták elkúrni, hogyha meghal a játékos, az összegyűjtött eszközeit nem veszi el a játék. Azaz végtelen sokat is fölszedhet termoszból, aztán a pálya végén megöli magát, és kezdi előlről. Ennek így aztán tényleg semmi értelme.

Engem elsősorban azok idegesítenek, amit a 10 legnagyobb hibánál felsoroltam. Különösen cuki a "Hirtelen halál szindróma", azaz úgy kell menni, ahogy a játék akarja.

A másik hótunalmas dolog meg hogy eleve zombis játékot csinálnak. Könyörgöm, kattanjanak már le a témáról, unalmas.

@RelakS: A Duke Nukem 3D neked "cső"? A Doom-ban még feleekkora pályák sem voltak, a mostani játékokról meg nincs értelme beszélni, mert már az is csoda, hogy nem egy tökegyenes folyosó a pálya "Press any key to win" felirattal.

@G_Norton: A diplomáciai rendszer az Imperium Galactica 2-ben is fantasztikusan jó (szar) volt. Ha nem volt erősebb flottád a másik birodalomnál, nemes egyszerűséggel hadat üzent neked azon frissiben ahogy találkoztatok. Vagy amikor a Kra'hen fenyegetést jelentem a többi fajnak, azok meg egymást irtják folyamat.
A nehézségekkel problémád van? Ajaj, akkor a Tristania 2 nagyon nem fog neked tetszeni...(a tornyos pályán lehetetlen lesz végigjutnod szvsz)

@Lófasz Hadnagy - A Magyar Köztársaság Állampolgára: Wolfenstein 3D találmány. Viszont ki lehetett akasztani az ajtókat, ha köztük öltél meg valakit.

sztrelnyikov 2012.12.19. 07:26:03

@Kavics: Operation Flashpointban minden van. Az a játék önmagában cáfolja ezt a posztot. Egy FPS, amiben tényleg minden van: tájékozódás GPS nélkül, ha akarod RPG, ha akarod farm szimulátor, ha akarod foci... Rohadt csehek, még a sörük is szarabb, mint a videójátékaik, pedig sörben is a legjobbak.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2012.12.19. 08:26:07

@zse: Igazad van! Ezért jó, hogy a Bethesda kiadja játékaihoz a fejlesztő környezetet...

Oneshot kill: mod

skill: igazad van

fal: ez kb. a láthatatlan fal kategória szebben ábrázolva

észrevétel: nos igen, ez kicsit erőforrásigényesebb, illetve nem mindenhol programozzák le, de a lopakodás módszert is javíthatták volna

lőszerek súlya: mod

18+: ez egyértelműen a besorolás miatt van, ugye lásd a német no-gore változat. amúgy ha meztelen testeket akar valaki bele: mod

Virt02 2012.12.19. 08:31:16

Az egyszerre 10 fegyvert és ammót cipelő főhőshöz:
Már az 1995-ös Rise of the Triad-ban is úgy volt, hogy egyszerre csak EGY darab nagy fegyver lehetett nálad. Ha felvetted a páncélökölt, akkor le kellett tenned a rakétavetőt stb.

Valaki írta, hogy ha kézben tartod a rakétavetőt, akkor nem tudsz futni, de ha a válladra veszed akkor igen. Való igaz, hogy nem lesz attól könnyebb, de azért az reális, hogy két kézben tartva tényleg nehezebb futni egy nagy cuccal, mint ha a hátadon van... (bár akkor meg csapdossa a lapockádat :)

RobertThorn_ 2012.12.19. 08:32:27

@bioLarzen: viszont milyen szegény lenne a világ a "get out of here stalker!" mondat nélkül :DDD

Bicikliző medve 2012.12.19. 08:41:40

És az megvan a régi fps-ekben, hogy a történet közepére megvan minden fegyver a játékból, de elfognak a gonoszok és egy késsel kell mindent újra kezdened? Kb életemben 3 fps-sel játszottam összesen, de mindben benne volt (HL1, volt valami holdbázisos is, ahol először lehetett bontani a falat meg az üvegeket, meg az AVP2)

pizzaboy 2012.12.19. 08:46:21

@doktor.dikhed: haha na igen a trailerből jutott eszembe az én kedvenc klisém, a minimál páncélban rohangáló főhős/főhősnő, akin ugyan nincs páncél, de forradás sem, hiszen még soha életében nem sebezték meg, plusz ugye az sem baj ha tél van, a hegyek között -20 fok, mert akkor sem fázik.

pizzaboy 2012.12.19. 09:01:02

@Reactor: anno nekem a quake1-ben pont az tetszett, hogy tele volt rengeteg titkos hellyel. Többször végigjátszottam nightmare fokozaton (ennek megtalálása szintén egy titkos hely mögé volt rejtve), de annak idején még nem volt annyi infó, manapság 2 perc gugli kereséssel már mindenre rá lehet jönni.

Virt02 2012.12.19. 09:15:12

A Wolfenstein 3D-ben volt, hogy a német szuperkommandósokat (akiknek egy motoros szemüveg volt csak a fejükön, semmit több) közvetlen közelről fejbelőve sem lehetett megölni... :)

sztrelnyikov 2012.12.19. 09:19:30

@ċsirke72: A maifia 2-ben ilyen kétszer is van. És bár az összes pénzed és fegyvered elveszted, a kocsijaid megmaradnak. ;)

thinkEdem 2012.12.19. 09:50:09

"Nem ismerek játékost, aki ne utálná ezt" - de. Ismersz. Én például utálom az ilyen túlrealisztikus autóversenyeket, ahol a legkisebb koccanástól is ripityára törik az autó. (Nyilván túlzok kicsit.) Én azért játszom "autóversenyes" játékkal, mert ott nekirongyolhatok a másiknak következmények nélkül.

Void Bunkoid 2012.12.19. 09:57:17

@Ironfist: meglepődsz, de nem vagyok konzolos - vajon min írok itt neked :)

Pécém van, ÉS kontrollerem :)

Az már csak egy más dolog, hogy igazából a kényelmesség miatt van a "konzolos irányítás". Pl. ezért nincs barbibabaöltöztetős inventory az új játékokban. Van X ruha/páncél/akármi, ha rákattintasz, hogy felvegye az illető, akkor felveszi oda, ahova való.

Ezért ne a konzolokat okold, hanem a mai alap élettempót, ami - habár sokan szidják, de mégis mindenki nagyon is arra hajt, hogy egy perc alatt két percet éljen. No ezért.

Speciel a régi dosos cuccok is iszonyat nosztalgiafaktoros dolgok, de pl borzasztóan nem jönnek be a régi, jelmagyarázat/hotkey nélküli egerészős-ikonvezérelt játékok. Mondják rá, hogy húúú, 70 óra tiszta játékidő a kijátszása - de közben ebből a hetven órából negyvenet azzal tölt ez az ember, hogy egerészik és kattog.

A "konzolos irányítás" az kb tökugyanaz, mint a pécés játékok ugyanannyi irányítóbillentyűje, csak egyszerűen ott kihagyják az egerészést, és csak hotkey van. Ééés a legtöbb játék már régebben sem használt annyira sok billentyűt, amit ne lehetne kimappelni egy kontrollerre, kivéve az igazán virtigli szimulátorokat, de igazán virtigli szimulátorjátékot már nem láttam PC-re sem idestova tíz éve (ugye a jó öreg IL-2 Sturmovik).

kácske 2012.12.19. 09:58:32

FlightSimulator X-ben, amikor átmennek egymáson a gépek. Inkább szólhatna a torony, hogy várjon míg átgurul előtte a másik. Volt olyan, hogy leszálláskor előzgettük egymást a siklópályán. Bosszantó tud lenni az is, amikor nagyobb reptér megközelítésénél az összes gépnek a környékben kiadja az irányt és mivel egyszerre csak 1 tud rádiózni; mire sorra kerültem volna, törölték az útvonalengedélyt.

Void Bunkoid 2012.12.19. 10:00:05

A legelvetemültebb egerészők amúgy a fő fps-rajongók, mert őket idegesíti, hogy nem tudják atompontosan rajtatartani a célkeresztet az ellen fején, miközben tökéletes körben köröznek körülötte és folyamatosan headshotolják.

Erre azt szoktam mondani, hogy ja, praktikum szempontjából ez így van, viszont b*szottul nem élethű a dolog, és nem összeegyeztethető azzal, hogy közben meg minél realisztikusabb fizikáért és grafikáért sírnak. Ha realizmust akarnak, akkor azt olyat is akarjanak, hogy igenis az _egerükbe_ rakott vibromotor verje ki a kezükből az egeret akkor, amikor sorozatlőnek :))))

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2012.12.19. 10:08:49

@OmegaMale: Ennek egy másik változata, amikor a full páncélban feszítő kéken villogó kardal támadó ellenféltől a lekaszabolása után mindössze pár garast és egy tőrt tudunk elszedni.

Egy egy szál gatyában, vagy szakadt bőrpáncélban kolbászoló hősünk, úgy tűnik ne mutatja fontosnak, hogy pánvélba öltözzön, vagy legalább eladja, sőt még a kardot sem veszi el.

Az Elder Scrools sorozat a legjobb ilyen szempontból mert ott pucérra le lehet vetkőztetni minden hullát és eladni az árút.

Void Bunkoid 2012.12.19. 10:26:26

@Prof. William: már amikor nincs tele az inventoryd hárommázsás sárkánygerincekkel :)

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2012.12.19. 10:27:30

Kikapcsolható részletezettség. Multiplayer lövöldözős játékban elbújsz egy bazinagy bokorban - de az ellenfeled kikapcsolta magánál a részleteket, így nál a bokor nem is látszik: ott guggolsz a kopasz földön, így simán fejbelő.

Barbaarb 2012.12.19. 10:29:10

Gondolom ezek a történelmi idők nem véletlenül népszerűbbek a többinél. Vannak játékok, amelyek nem a népszerű időkben játszódnak, de azon játékok népszerűségén az látható is, és akár tetszik akár nem a játékfejlesztőknek is a népszerűség a legfontosabb. Ezért volt az, hogy bár sztem a Richard Burns Rally sokkal jobb és realisztikusabb volt bármelyik Colin McRae résznél, mégis az utóbbi volt a népszerűbb. Jó példa erre a Total War sorozat, sokféle időben játszódó részei vannak, meg lehet nézni ezek népszerűségét.
Ez az autós AI gyorsítás-lassítás már az NFS2-ben megjelent, ott kapcsolható is volt "Catch-Up néven". Nekem viszont bosszantóbb ez a stratégiai játékoknál. Van egy erősségi szint, ami az ellenfelek ugyanolyan feltételekkel küzdenek, mint mi, az erősségi szint változtatásával pedig nem az intelligencia változik, hanem a feltételek. Egy könnyebb szinten több időbe telik ugyanazt megépíteni neki mint nekünk, erősebb fokozatban meg kevesebb időbe. Persze én értem, hogy nehéz egy gépnek olyan intelligenciát adni, amely versenyre kelhet az emberi intelligenciával, de azért mégsem így kellene ezt megoldani.
Egyetértek azzal, hogy ház az elsősegély csomagok és hasonlók elosztása a pályákon, de sztem annál borzasztóbb nincs, mint ami az utóbbi évtizedben jött divatba, hogy miután beszedtünk pár lövést, néhány másodperces elbújással regenerálódunk.
A törhetetlen autók engem is mindig nagyon bosszantottak, de ha nem is törhetetlenek, túl sokat bírnak. Itt is lehet összehasonlítást végezni a CMR és RBR között.

Void Bunkoid 2012.12.19. 10:44:07

A legfőbb "probléma" amúgy az egész ellaposodó-uniformizálódó-egyszerűsödő játékpiacon leginkább az, hogy - ugyan kereskedelmi szempontból egyáltalán nem probléma, sőt inkább kívánatos dolog - a videojátszás mint olyan tök casual dolog lett, most már nem csak geekek játszanak számítógéppel vagy bármilyen videojátékkal, hanem MINDENKI, negyvenes-ötvenes családapukák is, kb. olyan szintű szórakozási formává vált, mint mondjuk harminc éve a tévézés.

A szintén - és ráadásul befektetési hajlandósággal rendelkező, azaz a játékot MEGVENNI és nem csak lewarezolni hajlandó - dolgozó rétegnek viszont nem bittos, hogy van ideje/türelme/kedve megtanulni nyolcmillió billentyűkombinációt, meg négy órán keresztül szopni-pepecselni-keresgélni egy pályán.

Ennek az áthidalása a geekek számára az opcionális easter eggek, amiken jókat lehet röhögni, meg a mindenféle - sajnos sokszor tök értelmetlen, és a sztorihoz egyáltalán nem kapcsolódó - gyűjtögetős acsik bevezetése, lásd termoszkeresgélés a ködös éccakai erdőben :)

Void Bunkoid 2012.12.19. 10:46:29

Amúgy az Alan Wakes termoszoknak is van némi - szintén geekek számára vicces - értelmük, asszem huszonötöt megtalálva kapod a "Damn Good Coffee" acsit, amit a játék egyik nagy ihletője, a Twin Peaks főszereplője, Dale Cooper mondogatott gyakran a sorozatban :)

OdettésaMacskák 2012.12.19. 10:51:36

@Dester: én meg especialle pont ezt utáltam a régi FPS-ekben, hogy kurvára el lehetett tévedni, és aztán órákig bolyongsz, az idegösszeroppanás szélén

az AvP2-ben is hányszor tévedtem el az aliennel.. sírás kerülgetett

másrészről, én nagy CoD fan vagyok, de ott valóban zavaró kicsit, hogy nem adnak lehetőséget hogy te döntsd el hogyan csinálod, hanem Cpt Price végigvisz a pályán

ennek ellenére az egyik legkirályabb játék a világon

az első dologra visszatérve, a Baldur's Gate ugye ilyen bármerre mehetős volt, de hatalmas élményt nyújtott, hogy mindent felfedezhettél, egy élő világban

ezzel szemben az FPS-ben miután már mindent szétcsaptál a pályán és eltévedsz, aligha nevezhető élvezetesnek

szerintem!

Void Bunkoid 2012.12.19. 11:06:06

@Ironfist: "Én is használtam már kontrollert, és nekem pölö totál szar"

Mennyi ideig? A legtöbb ilyen véleményt alkotó játékos általában úgy alkot véleményt, hogy kézbeveszi, egy negyedórát szerencsétlenkedik vele, aztán a sarokba vágja hogy szar :)

Mivel totál más dolog, ezért nem csak ilyen "kipróbálom-és-egyből", meg kell szokni. A legfőbb baj, hogy nem AKARJÁTOK megszokni. Pedig hamarosan meg kell :)

Annak idején, a kilencvenes évek második felében ugyanilyen közfelháborodást váltott ki a mouselook, hogy miazhogy nemtudok játszani a négy kurzornyíllal meg a kontrolgombbal, "miazhogy nekem kell emelgetni a fejemet meg még pontosan rá is kell célozni az illetőre, hát ez efpées játék, nem kibaszott repülőszimulátor" :)

VT22 2012.12.19. 11:18:12

Az FPS-ekben ugyanúgy tud a főhős hátrafelé futni, mint előre. Sőt, mindezt lépcsőn lefelé is.

Próbált már valaki hátrafelé lefutni lépcsőn?

savaz 2012.12.19. 11:43:50

Anno voltam Ukrajnában. Néhány helyen a hideg rázott, annyira hasonlított a Stalker helyszínekre. Komolyan gondolkoztam rajta, hogy kotorászok egy kicsit a szemét közt, hátha találok egy gránátot. Ott a valóságos épületek pont olyan sablonosak, mint a játékban (és legalább annyira elhanyagoltak).

A Flashpointban is az fogott meg, hogy pont olyan templomok voltak benne, mint nagyanyáméknál :)

kukatr 2012.12.19. 11:52:35

@Szia, Máté vagyok: Deus Ex: Human Revolution. A 'boss'-okat leszámítva minden helyzetet meg lehet vér nélkül oldani.

Engem nagyon zavarnak mint klisé:
Egyszemélyes mészáros: Illúzióromboló egy magát komolyan vevő játékban egyedül ellenfelek százait-ezreit leölni. Ennél már csak az a súlyosabb, amikor a játékban több (ember) ellenséget pusztítok el, mint amennyien laknak a játék világában. RPG-k futnak ebbe bele sokszor.
Második világháború: Felesleges rá sok szót pazarolni, egyszerűen túl sok játék játszódik akkor.
"This might come in handy": E mondat használatáért felpofoznám a programozókat. Kétszer. Gyakorlatilag bármilyen tárgyakat használó játékban a legutolsó tolvaj szerepét játsszuk el, minden ami 'mozdítható', az a mienk. Kalandjátékokban súlyosbító körülmény, ha bizonyos dolgokat nem lop el, mert elvei vannak. Áhá, elvek, téééényleg.:D

aknakereso 2012.12.19. 11:53:52

Egy másik összefoglaló, ugyanebben a témában: www.youtube.com/watch?v=aNBFbLWC2i0

Szia, Máté vagyok 2012.12.19. 12:03:42

@kukatr: Ó igen! Igaz.

Egyébként eszembe jut Örkény István "Csupa közhely" című verse.

Zseniális.

"Két test, egy lélek
Nem tudok nélküled élni
Ha távol vagy, veled időznek gondolataim
Pedig ki hitte volna
Mi rejtőzik az idő méhében
Nem lehet azt kiszámítani
Mert csak a vak szerencse műve
Rég volt, talán igaz se volt
Hogy egymást kézen fogva
Egymásnak vállat vetve
Nekivágtunk a meredeknek
Szembenézve az élet viharaival

Pedig csak most jön a neheze
Mert nincs pardon
A természet törvényei ellen
Télen mindent belep a hó
Tavasszal kirügyeznek a fák
Ősszel elhullatják lombjukat
És akkor nincs tovább

Múlik az idő
Rövid az élet
Minden perc drága

Egyszer értünk is eljön a halál
Ahonnan még nem tért meg utazó
És nincs ellene orvosság a kertben

De ha majd becsapja utánunk az ajtót
Akkor sem áll meg a világ
Jönnek majd utánunk mások
Ahány csöpp van a tengerben, annyi
Élik a maguk életét

Míg csak rajtuk is át nem fut a hideg
Földbe nem gyökerezik a lábuk
S tanácstalanul néznek vissza ránk
Mintha elvesztettek volna valamit."

Balintos the original 2012.12.19. 13:21:05

@savaz: a magyar vasútállomások nagyrészének is komoly STALKER feelingje van.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.12.19. 13:52:28

@Void Bunkoid: Nekem van egy rumblepad II-m, de csak autóversenyhez használom. Najó meg a LEGO ugrabugrákhoz volt még használva. FPS-nél idegesít a lassúsága pontatlansága (meg kellene szokni biztos) RTS-nél meg el se tudom képzelni :)

paraszgyerek 2012.12.19. 14:11:37

Szvsz nem is az elcsépelt alapötlettel van gond, szívesen harcolok én 87-edszer is a Földre támadó gonosz ufókokkal, ha leköt a játékmechanika.

G_Norton 2012.12.19. 14:39:34

@Reactor: Az értelmetlen nehezítéssel van a bajom, előttem is írták többen, hogy van egy adott ellenség, ami borzasztó sokáig kell ütni-verni-lőni, miközben te két ütéstől-lövéstől kiszenvedsz. Egy idő után inkább csak kínszenvedés, mint szórakozás.

Pl az Unreal Tournamentben van asszem 10 nehézségi fokozat, mégsem attól nehéz a Godlike szint hogy 7-8 rakétától sem pusztul el a másik, hanem azért, mert elképesztően ügyes. A botokat is lehet finomhangolni külön-külön.

G_Norton 2012.12.19. 15:06:58

@savaz: Naná hogy hasonlít Ukrajnára a Stalker, mivel az az azonos című film után készült, amit Ukrajnában forgattak.:) Érdemes megnézni, mert nagyon jó.

kukatr 2012.12.19. 15:16:43

@Void Bunkoid: Hát a joystick-ot anyázom bőszen. (JOYstick, haha:D) Nem vágom, hogy most kicsúsztam az irányszög hibahatárából, vagy rossz időben nyomtam, vagy nem érzékelte, vagy beragadt. Úgy érzem soha nem fog kiderülni. A fogása kényelmes mindaddig, amíg nem kell két egymás mellett levő gombot nyomogatni rajta, úgy igencsak instabillá válik.
Mondjuk ezt még túl lehet élni, amennyiben nem a felsoroltakra épül szervesen a játék. Most például a Fahrenheit kerget az őrületbe a pontossági-reflex irányításával. Saját testi épségem érdekében le is töröltem a gépemről.:)

Reactor 2012.12.19. 16:14:49

@OdettésaMacskák: Inkább legyen egy pálya nagy és kusza, minthogy tökegyenes folyosó "press any key to win" felirattal a falakon. Az eltévedést tök egyszerűen ki lehet küszöbölni: ahol még nem jártál, ott életben hagyod az ellenségeket, vagy nemszeded föl a tárgyakat. Innen fogod tudni hogy azt a helyet még át kell nézned.

Azonkívül a legtöbb FPS játékban van térkép. Már az 1993-mas Doom képes volt használni. Persze nem azt mondom hogy legyen mindegyik pálya 50 kilométeres, az első pályák legyenek rövidek.

@Void Bunkoid: A kontrollerrel kapcsolatban osztom a véleményt, hogy határ szar. Egyrészt, a kontrollerhez átszokni iszonyú nehéz. Másrészt, ha megfeszülnek se, tudnak annyi gombot rápakolni, amennyi egy billentyűzeten van. Na most, ha a játék olyan ,mint a Battlefield 2, hogy egy polipnak is sok, akkor a kohn-troller tényleg kukábavaló.

@G_Norton: Nem ilyen nehézségre kell gondolni a Tristania 2-ben, hanem például olyanra, hogy a főhősnek kése van, az ellenségeknek mind puskájuk, medikit meg sehol. Említettem a tornyos pályát, hát kéremszépen, egy 3-4 kilométer magas tornyot kell megmászni kívülről majd (a pálya 3 részes lesz), tehát 95%-ban függőleges az egész pálya, így kell előre haladni hogy mászol. Nos...lőnek ezer irányból, fedezék az nincs, medikit mégúgyse, fentről folyamatosan górálnak dolgokat rád, és ha lezuhansz a toronyról, kezdheted a mászást ismét a legaljáról! Igen,még akkor is, ha már a torony 3. fázisában vagy, és csak 10 méter hiányzik a tetejéig. Na EZ lesz a nagyon nehéz játék :DD Szerintem senki nem jut át majd rajta.

Ironfist 2012.12.19. 16:19:14

@Void Bunkoid:
"meglepődsz, de nem vagyok konzolos - vajon min írok itt neked :)

Pécém van, ÉS kontrollerem :)"

És a többi konzolos vajh min írt? :D Nem mondta senki, hogy aki konzolos, annak nem lehet PC-je. Régen itt sokan bazeráltak emiatt, hogy bezzeg a konzol mennyivel jobb, és mennyire haldoklik a PC.

"Az már csak egy más dolog, hogy igazából a kényelmesség miatt van a "konzolos irányítás"."

Ez a cikk arról szól, kit mi idegesít, tehát szubjektív. Én pedig teljesen szubjektíven azt válaszoltam, hogy a konzolos kezelés fos. Nem tudsz meggyőzni, hogy jó, mert nem az. Nem is kényelmes, sokkal kényelmesebb, ha egy képernyőn van minden, és átlátható.

"Mennyi ideig?"

Elég ideig, hogy pontosan tudjam, egyáltalán nem kényelmes. Öcsémmel játszottam pár hónapig playstation-ön, és FPS-hez például teljesen használhatatlan, kivéve, ha van hozzá célzásrásegítés (á lá lightos aimbot...), ami viszont gyakorlatilag megöli az egész játék lényegét. A Skyrim inventoryrendszere pedig akkor is gáz. Szimulátorokkal meg nem játszom. Unalmasaknak tartom.

Ironfist 2012.12.19. 16:24:30

@Ironfist:
Ja, így utólag átolvasva elég offenzívnek tűnik, amit írtam, de természetesen no offense persze. :)

Sir David, The nuclear guy 2012.12.19. 17:04:00

@savaz:

STALKER: a Call of Pripyat nagyon szépen lett lemodellezve, kis túlzással felismertem azt a házsarkot, ahol kifacsartam az ubit. Kafé Pripjaty, Prométeusz mozi egy az egyben olyan (a CoD 4-ben is tökéletes volt a kultúrház és a Hotel Polisszjá, meg a kettő közti rész, az Azúr uszoda is stimmelt, de a többi borzadály, különösen az óriáskerék). A Zóna többi része, pl. Janov már messze nem élethú, meg a Jupiter is konkrétan Pripjatyban van és nem is úgy néz ki. De el kell ismerni, hogy nagyon jó iparosmunka, tisztességes kompromisszum a környezethűség és a játszhatóság között.

Sir David, The nuclear guy 2012.12.19. 17:06:56

@Ironfist:

Egy amcsi haverommal toltuk kicsit konzolon a CoD uccsó részét. Folyamatosan legyakott, meg röhögött, hogy minek mondtam, hogy sokat fps-eztem, amikor meg sem tudok mozdulni. Mondtam neki, hogy aranyapa, adj egy klavit meg egy egeret, aztán kiderül, ki a lúzer...

Macropus Rufus 2012.12.19. 17:07:16

@Sztavrosz_: pls a SOF-ban is volt ilyesmi.
ott daraborka lehetett lőni a ellenfelet.
(gy.k. ízületeként lehetett leválszatani a tagjait + a fejét is vagy 3db-ra)

Limrasson 2012.12.19. 17:43:48

@Stöki:
Haha, ismered az "Achiement Unlocked" sorozatot? :D
armorgames.com/play/2893/achievement-unlocked
Ez van tele hasonló mókákkal :D

Reactor 2012.12.19. 17:57:40

Ám skacok! Miért van az hogy a pályák 99%-a mérsékelt övezetben vagy föld alatt játszódik??? Az idejét sem tudom, mikor láttam utoljára jó sivatagos, vagy havas-jegeces pályát...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.12.19. 18:11:57

Vannak, akik azt reklamálják, hogy ki lehet ismerni az ellenfelek viselkedését, és hogy ez milyen unalmas, fú. A Super Mario, az Impossible Mission, a Lemmings is ugyanazokat a mintákat ismétlik. ÉPP EZÉRT lesz végigjátszható, különben mindenpályán mindig először mennél végig, esély nélkül arra, hogy legközelebb felkészülhess egy nehéz akadályra. A számítógépes (konzolos) játék lényege ilyen típusoknál az volt, hogy ugyan már tudod, hogy mi áll az utadba, de még nem tudod, hogy most sikerül-e gyorsabbnak, ügyesebbnek lenned, és át jutsz-e rajta. Ha most nem, új és új próbálkozással igen. Ez volt a lényeg. Az állapot mentése és a pályaszerkesztők ezt teljessé tették, a játék feltaláltatott. Bizonyos mértékig lehet a játékot véletleníteni, de nem követelhetjük ezt minden játékon, egyrészt mert esetleg több munka, mint amennyit az eladás behoz, másrészt azoknak is kell játék, akik a "talán most végigmegyek" típusú játékot keresik.

A díszlet lehet érdekes, de alapvetően a játék primitív geometriai alakzatok között játszva is ugyanaz lenne. Ott kezdődik el a gond, ha számos játékot lecsupaszítanánk ilyenné, és utána látnánk, hogy a menő játékok lényegében azonosak. Akkor jöhet a kérdés, hogy mi a fontosabb, a változó díszlet vagy a változó ötlet.

A Pacmanben meg a rengeteg egyébben ha elkapcs egy cseresznyét, banánt, csillagot, csirkecombot, tallért, az jó, ha pedig nekimész egy kaktusznak, késnek, halálfejnek, méregkehelynek, szellemnek, az nem jó. Ez a hagyomány. Jelképek. Lehet nevetséges, ha egy vérben tocsogó játékban egy fehér nyuszit kell az iszákodba tenni, ha életerőt akarsz nyerni, de lehet poén is. Ezen őrjöngeni nem feltétlenül éri meg.

Sebezhetetlenség, életerő, medipack, ammo? Sokallod? Ne vedd fel. Lesznek, akik szeretnék begyűjteni, mert azért küzdenek a sárkánnyal, predatorral, robottal, szellemlénnyel, hogy eljussanak a következő ilyen pontig, ők majd felveszik. A játék klasszikus elemei. Egy lövéstől meg akarsz halni? Akkor az első lövés bekapásakor jelentsd ki, hogy konyec, meghaltam, és állítsd le a játékot. Vannak egyszerű megoldások többféle ízlés összeillesztésére.

savaz 2012.12.19. 19:06:20

@Sir David, The nuclear guy:
Tudom, hogy Ukrajnában csinálták, és lemodellezték benne Pripjaty egyes részeit. Arra akartam utalni, hogy a szovjet épitőipar miatt tényleg csak egféle betonkerités, és csak 2-3 féle panelház van arrafelé. Ugyanúgy, ahogy egész magyar falvak falvak vannak 10x10-es sátortetős tűpusterv alapján felépitve, mert a 70-es években csak olyat lehetett.

Szóval a valóság is ugyanolyan klisés, néha, mint egy játék. Airsoftban sem ártana néhány új pálya, meg fejlettebb inteligenciájú ellenfelek, pedig a grafikája nagyon ott van :-).

Adani 2012.12.19. 19:22:46

@Fodrosnagykocka:

Na igen a néma főszereplő, a Vice City-ben már beszélt Tommy, de úszni még mindig nem tudott így a vízbe esés az halált jelentett. Asszem volt is olyan játék, ahol Easter Egg-ként mentőmellényes Tommy Vercetti volt vaalhol. A SA-ban már tudott úszni CJ.

savaz 2012.12.19. 19:27:31

@Sir David, The nuclear guy:
Tudom, hogy Ukrajnában csinálták, és lemodellezték benne Pripjaty egyes részeit. Arra akartam utalni, hogy a szovjet épitőipar miatt tényleg csak egféle betonkerités, és csak 2-3 féle panelház van arrafelé. Ugyanúgy, ahogy egész magyar falvak falvak vannak 10x10-es sátortetős tűpusterv alapján felépitve, mert a 70-es években csak olyat lehetett.

Szóval a valóság is ugyanolyan klisés, néha, mint egy játék. Airsoftban sem ártana néhány új pálya, meg fejlettebb inteligenciájú ellenfelek, pedig a grafikája nagyon ott van :-).

Thresher 2012.12.19. 19:32:03

Én most tolom -jó későn- a Mass Effect-et.... imádom meg minden, de már kezd fárasztani hogy egy jó ideje csak rohadt könnyűfémet kéne találnom, de folyton nehéz- vagy ritka fémeket találok...

Meg kicsit parasztvakításnak gondolom, hogy úgy basszuk el a játékidőt, hogy A-ból menjünk B-be onnan C-be, vissza B-be, majd D-be. A Syberia volt ilyen, azt hittem agyfasz kapok.

RelakS 2012.12.19. 20:42:54

@Reactor: Igen, cső volt. Persze, ha már kinyitottál minden ajtót, akkor elég szép labirintusnak nevezhető valami lett belőle, de addig gyakorlatilag egyetlen úton lehetett menni. És ez tényleg a legutóbbi (tavalyi) végigjátszáskor szúrt szemet.

@Void Bunkoid: Kirázza a gépfegyver a kezemből az egeret? Shut up and take my money! ;)

Amúgy olyan elvetemültséget próbált már valaki, hogy egy analóg joyyal irányítja előre-hátra/jobbra-balra a karaktert, egérrel meg nézelődik? Vagy ezt a pc-s játékok nem támogatják?

Waddafakk 2012.12.19. 20:57:32

Autóverseny forgalomban = dugómentes, a versenyzőkön kívül mindenki szabályos tempóval közlekedik, forgalom intenzitása egy vasárnap hajnali falusi forgalom sűrűségével egyenlő. Pedig micsoda buli lenne elszáguldani a leállósávban a kocsisor mellett. :D

The_Genius 2012.12.19. 23:09:37

@Fot L' Mondó: Ez is egy erv. Uljle, egyes! :D

Joey Lawrence 2012.12.19. 23:20:48

@Reactor: - Ellenlábas helyett főszörny: Annyit azért hozzátennék, hogy a fejlesztőknek (codereknek, developereknek, software engineereknek) jellemzően semmi köze a játék történeti részéhez a mai játékiparban, kevés olyan játék van, ahol az ötletgazda, kreatív munkatárs megegyezik valamelyik technikai pozícióval, és ezek is jellemzően indie cégek. Ők megkapják, hogy van X heted leprogramozni ezt, és X-1. héten mindig kitalálnak valami új feature-t a managerek, és a végén fogják a fejüket, hogy miért nem lett kész a coding időre?
Itt a ludas sokkal inkább a játék kreatív csapata, akik megtervezik a világot, a sztorit.

- Korlátok közé szorított főhős: ez asztali szerepjátékoknál is egy tipikus hiba tud lenni. Ha az asztali játéknál a mesélő nem akarja, hogy pl. a party elmenjen egy faluba, csinál valami hirtelen megkerülhetetlen dolgot. Tűzfal, sötétség, alvásvarázslat, onnan jövő zombik. És nem egy mesélő van, akik ezt az "iskolát" követik, mert így mederben lehet tartani a sztorit.
Ez a szokás épült át a videojátékokba is.
Igen, meg lehetne oldani kultúráltabban is.

A cikkhez hozzászólva:
A legtöbb klisével egyetértek itt, és néha én is tudom ezeket utálni. :) De egy másik nagyon idegesítő klisé, hogy FPS-ekben az ellenfél egy igazi demigod. Pl. Gears of War-ban a Boomer 2 pillanat alatt újratölti a Boomshotot, és 5 másodpercenként tud lőni vele, míg amikor Beast módban te vagy a Boomer, max 3 lövés jut.
De az egyenlőtlen fegyverhasználati probléma más játéknál is fennáll.

Illetve, habár maga a játék elég klisés volt pár helyen, a Brütal Legend sztorija kifejezetten tetszett, hogy a végén nem te voltál az überkirály menő srác, ami mindent elvitt... Ezen kívül viszont a fent említett klisék többsége benne volt. + egy szar stratégiai rész. :)

bldo 2012.12.19. 23:46:06

@MEDVE1978:
"miért csináltak automatákat, hogy kapható legyen az utcán a genetikai modifikáció?"

A plazmidok termékek voltak, az volt a cél, hogy minél többen, minél többet vegyenek (amíg az egész félre nem siklott).

"miért csak a főhös tudja igénybe venni."
Mert csak neki van elég Adam-je hozzá.

Reactor 2012.12.20. 00:21:52

@RelakS: A lezárt ajtók már az 1983-mas Tunnel Runnerben is benne voltak (igen, az is "3D" játék), szóval ez nem annyira hiba, inkább örökség. Meg aztán, egy katonai bázison nyilván zárják rendesen az ajtókat. Abban meg minden pálya egyezik hogy van 1 bejárat, és minimum 1 kijárat, tehát elvileg akkor mindegyik "cső", csak az nem mindegy, mennyire. Ha jó nagy a bejárható terület, és titkos helyek is vannak, akkor már meg vagyok elégedve. Persze jók volnának az olyanok, hogy alternatív 3 pályára jutsz, attól függ, melyik kijáratot veszed igénybe, de ahogy már a titkos pályáknak sincs divatja, ennek sincs. A fejlesztők csak lóvét akarnak, meg hogy a grafika nagyot szóljon, a többi meg kit érdekel...hát ezért szarok a mai játékok.

A másik véglet meg az, amikor ultra brutál labirintust nyomnak be valamelyik pályán. Szerencsére ennek ma már nincs divatja, de egy-két Wolfenstein 3D pályán anyáztam rendesen emiatt. Nagyszerű példája a nyereményjátékos AARDWOLF-labirintus.

@Joey Lawrence: A játék kreatív csapata is hozzátartozik a fejlesztőkhöz, ezért rájuk kell érteni. Nyilván akinek nem inge, nem veszi magára. Ezek a "kreatív csapatok" abszolút nem kreatívak ezzel, hogy más játékok ötletét csócsálják meg több százszor. Pont, hogy az indie játékfejlesztők csinálják a jó játékokat...lásd Minecraft, Limbo, Non Human, City of Doom, és a többi.
A korlátok közé szorítás meg egyértelműen a fantáziátlanság jele. Ezért van az hogy minden pálya "cső", mert mindenütt csodaszép díszlet van ,láthatatlan falak, és csak egy irányba mehetsz.

algi 2012.12.20. 05:08:52

Engem az húz fel, hogy azt hiszik, attól jó egy RPG, ha bonyolult és sokat kell pepecselni vele. Nem.

Egyébként a Tomb Raider Legend trilógiájában egész jók voltak az antagonistok (az Anniversary-ban legalább volt valamiféle karaktere a démoncsajnak, a Legendben pedig kifejezetten az ellenlábasra épül a sztori).

@G_Norton: Egyébként a játék megdöbbentően jól adja vissza a film tempóját. Azt hittem, hogy majd meggyalázzák valami akciódús mutánsgyilkolással, de nem. Ha azt mondják, hogy három óra odaérni valahova, akkor az tényleg annyi is.

TBG 2012.12.20. 07:40:10

Lehet, hogy már volt.
Nekem az a halálom, mikor a hős, akinek meg kell mentenie a világot egy szál gatyában, 0. szinten kell elindulnia. Könyörgöm, a világmegmentő akciókhoz legalább valami tápos barmot kérjenek már fel és ugyan lássák már el a környéken kapható legtutibb cuccokkal :)

danesdzsu2 2012.12.20. 08:29:19

@Thresher: most még nem hiszed, de a ME2-ben vissza fogod sírni:)

reKorrekt 2012.12.20. 08:56:09

@Lord_Valdez: "Ha itt minden jelentéktelen kis figura végig lenne animálva olyankor is, amikor a közelben se vagy, akkor megenné az összes prociidőt teljesen feleslegesen."

Ez a valóságban sem így működik, mivel elvileg amire nem nézel rá, az addig nem létezik ;)

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9tr%C3%A9s-k%C3%ADs%C3%A9rlet

danesdzsu2 2012.12.20. 09:06:04

@reKorrekt: ezért mondtam mindig, hogy a GTA-k tökéletes szimulációk. Amikor a néma, kihalt utcán hirtelen megfordulsz... :)

reKorrekt 2012.12.20. 09:10:52

@Jim Raynor: NFS Underground 103-as pálya meg van? Nagyjából annyi időt töltöttem el rajta mint az összes többi pályán...

algi 2012.12.20. 16:40:50

@Thresher: Én a Mass Effectet azért vettem meg, mert láttam a gameplay videókon az autókázást benne. A többi részben nem lesz. Az ME2-ben majd sikálhatod a bolygókat kézzel.

Jim Raynor 2012.12.20. 17:05:57

@reKorrekt:

meg, a kurva anyját....az a rohadt alagút a kibaszott oszlopokkal a közepén....:D a végén már úgy mentem, mintha én lennék schumacher és colin mcrae szerelemgyereke, de még az is kevés volt.

mondjuk volt is örömbódottá, amikor a 2158-ik próbálkozás után összejött...:D

RelakS 2012.12.20. 19:12:12

@Reactor: Igenis, legyen labirintus. Ne a hagyományos, egy út van, hanem több utas, mint egy rendes környezet. Persze, ehhez úgy kéne megcsinálni mindent, hogy ne nézzen ki minden harmadik sarok ugyanúgy, az meg idő, stb. Legutoljára talán a Blood-ban (kísértetházban volt nagy WTF), meg a Duke Nukem 3D kiegészítő fejezeteiben anyáztam, és sasoltam a térképet, hogy most merre kéne menni. Talán a sin-ben volt a dzsungeles pályacsoport, ahol sokfelé lehetett menni, akár keringhettél is, ha folyton ugyanarra mentél. Igaz, így lennének olyan pályák esetleg, amit a játékosok jó része nem lát, és kidobott pénznek tűnne a managerek szemszögéből.

@reKorrekt: én ezen az NFS MW pályán anyáztam:
www.youtube.com/watch?v=IZmcjVch0NY
Bezzeg, amikor ráállítottam a fraps-et, hogy felvegyem, és kérdezzem, hogy kéne megcsinálni, akkor sikerült :]

reKorrekt 2012.12.21. 08:13:21

@Jim Raynor: Az a kurva 7 kör, na azt sose felejtem el. Egy hét elteltével már 3 haveromat is segítségül hívtam, az egyik azóta jön nekem egy billentyűzettel...

reKorrekt 2012.12.21. 08:14:36

@RelakS: MW-ben nem találkoztam ilyen szélsőséges esettel, hogy a gép olyan pofátlan módon csaljon, hogy szétvered a billentyűzetet miatta :))

Adani 2012.12.21. 08:41:20

@reKorrekt:

Az brutális volt ráadásul csalt a gép ott ezerrel.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.12.21. 09:08:35

Ja, még egy klisé. Az épületek belső elrendezése. Ki látott már olyan épületet, ahol másik lift visz fel az elsőről a másodikra és a másodikról a harmadikra? Pláne úgy, hogy közben át kell verekedned magad egy egész emeleten?

@reKorrekt:
És az erdőben kidőlő fának sincs hangja, amikor senki se hallja :)

Gerilgfx 2012.12.21. 14:02:33

a nagyvállalati játékfejlesztés a mostani formájában már elérte teljesítőképességének a csúcsát. alternatív megoldások felé kell fordulniuk, különben csúnya meglepetések fogják érni őket.

RelakS 2012.12.21. 17:51:53

@reKorrekt: egy NFS-ben sem éreztem késztetést a kormány/billentyűzet szétverésére. Azonban RBR esetében kapott a kormány, mikor balra akartam fordulni a vizes úton, ehelyett talán még jobbra csúszott is egy kicsit :)
Ha más dolgom sem lenne, mint játszani, lehet, még elővenném. Ha másért nem, hogy azt a @>#@đ[ skandináv flik-flak-ot megcsináljam...

Régebben amúgy játékos klisének gondoltam, hogy robogok 300 körüli sebességgel, mire kihajt elém egy addig nyugodtan álldogáló civil autó. Azóta láttam orosz fedélzeti kamerás felvételeket :D

Dukefazon 2012.12.21. 22:27:01

Nagyon-nagyon nem értek egyet ezzel a cikkel és a felsorolt dolgaival. Ma már annyira elvárja mindenki, hogy profi és hibátlan legyen egy játék. De emberek rakják össze, és mindezt kemény munkával. Egyesek meg azonnal azt képzelik, hogy játék kritikusok és simán leszólják a játékot, hogy az milyen szar, mert felfedez benne valami bug-ot, ellentmondást, bármit. Amiket itt felsoroltál, az egytől egyig valamelyik játékműfajnak az alapkövéhez tartozik, egy fejlődés része volt és nem feltétlenül rosszak. Ilyen alapon a játékokat hazuttolod meg. Igen, ép ésszel belegondolva marhaság, hogy a Tomb Raider épp most feltárt sírjában miért is van egészségügyi csomag és shotgun lőszer, de baszki, ha nem lenne, akkor puszta seggel kellene harcolni a T-Rex ellen. Ez csak egy példa, de kb bármelyik itt felsorolt "klisébe" mélyen beleköthetnék.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2012.12.22. 17:08:24

nem tudom, nekem ez a cikk annyira nem tetszik, ezek szerintem nem klisék, kb. olyan kárhoztatni a játékokat hogy már megint II. vh mintha a filmekkel tennénk ugyanezt, vannak trendek, igények

és azért az elmúlt 20 év alatt annyi játékot kreáltak, hogy egyszerűen nem maradt már mivel nagyot durrantani, finomítani, tökéletesíteni lehet, de egy Alan Wake is Alone in the Dark a mélyben

engem nagyon zavar az az irány ami felé megy az egész játékipar, a 90-es évek játékain látszott hogy játék, ha realisztikusságra vágyok kimegyek a szabadba

és a WoW a legjobb példa, mennyire nem érdekli a legtöbb embert ha egy farkasból 3 réz pottyan ki

Jim Raynor 2012.12.22. 23:01:05

@reKorrekt:

én playstation 2-n toltam, az se volt egy népünnepély, nem sok hiányzott, hogy a kontroller beépüljön a tévébe......:D

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2012.12.23. 21:58:31

Kábé 20 éve játszom számítógéppel, az észrevételem az, hogy nem kell minden nap 10 órát játszani, és akkor nem lesz egy játék se unalmas, és nem muszáj minden játékot kipróbálni, (kivéve ha nem vagy teszter/újságíró :P) és akkor majd nem veszed észre a kliséket.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2012.12.24. 15:31:09

Én most játszom a Skyrim-el, azon belül is a Dawnguard-ot tolom.
Egyik kedvencem az ES sorozat. (Morrowind-től a Skyrim-ig bezárólag.)

De így is sokat bosszankodom, a csatlósom soha nem hal meg, nem kell vigyáznom rá. Ha halálán van akkor csak lebukik és visszaregenerál. szóval ez is tud idegesítő lenni.
A vámpírcsaj akit most kisérgetek sztorielem, tehát végképp nem hallhat meg. Néha eltűnik a labirintusban, beszorul általában vagy beragad a vámpirizáció varázslata és nem jön velem. Többször próbáltam visszamenni és megkeresni, de ha beragadt akkor nem találom. Ha a varázslat miatt nem jön akkor leütöm nullára és akkor feleszmél. Így tudtam legutóbb két szintet fejlődni egykezessel.
Ráadásul kétkulacsos. Úgy van megírva a történet, hogy bármelyik frakciót választjuk a csaj mindenképp velünk jön és a történet kétharmadában boldogít.
Ez a farkas 3 reze engem is zavar az RPG-ben, de a Skyrimben tudtommal általában csak humanoidoknál találsz használati tárgyakat. Állatok legtöbbször csak komponenst adnak.
Amit tényleg nehéz megoldani, hogy legyen minden szinten kihívás. Már közepes szinten nem jelentenek problémát a hétköznapi ellenfelek (katonák,útonállók,állatok,stb.), de a fejlődő ellenfelek szerintem sem jó megoldás.
Én azt csinálnám, hogy magasabb szinteken a városokban hatalmas lenne a túlerő,pl.: spec. kalandozóelhárító egységek. Kétszer is meggondolod, ha egy tucat ijjász lő rád úgy hogy egy pillanat alatt szétkapnak Kint a terepen meg a random encounterek egyre magasabb szintű lényeket dobjanak. .
Vagy egyszerűen újabb területek megnyitása, földalatti világok, elátkozott erdők, stb. A küldetések amúgy is nehezednek.
Wizardry-ban volt a gyakorlat, hogy ha olyan területre tévedtél amit felfedeztél már nem volt sok esély véletlen találkozásra, ha bejött akkor sem volt vészes. Jobb lett volna, ha a program figyeli mikor voltál utoljára és ahhoz méri a RE nehézségét.
A Főboss-ok nagyon idegesítenek, legutóbb Deus Ex 3-ban voltak kegyetlenül rossz bossfight-ok. Akkor különösen amikor stealth típusú karaktert fejlesztettél. Több xp járt a csendes skcióért, főleg, ha nem öltél. Ezért több képességed lett a játék végére, de a boss-ok ellene nem sokat ért. :(
A Far Cry 3-ban volt némi ötletesség, hogy drogos álomban küzdöttél meg a főellenségekkel, de itt is dominált a "nyomd az x billentyűt!" akció.

Pretoryan 2012.12.26. 22:22:28

@Adani: "Stratégiai játékoknál a diplomácia."
az a baj, hogy stratégiai játékokhoz a diplomáciát az a CIV1-ből kellett megtanulni és a CIV2-ben lehetett mester szintre építeni. Az a baj, hogy elmagyarázni sem tudom rendesen mivel van egy általam "lelki pontként" definiált pillanat mikor te kezdeményezel beszélgetést az NPC-vel, és adsz neki ajándékokat és növeled a reputációt. Elég nehéz és odafigyelős dolog, de meg lehet csinálni. Nálam elvi kérdés hogy minden lehetséges körökre osztott stratégiát (amiben van ofc) meg kell nyernem diplomáciai úton, különben szarul érzem magam, legjobb ilyen az a Masters of Orion volt, ahol a diplomáciai győzelem volt a legnehezebb, de kb 1 év tömény szopással csak megcsináltam. :-)

@G_Norton: "Pl az RTW-ben a diplomácia: szövetségkötés és kereskedelmi egyezményt köt velem xy, majd még ugyanabban a körben rám támad."
egészen konkrétan az RTW-t meg lehet úgy nyerni, hogy gazdaságilag felfuttatod magad, azzal hogy a kereskedelmi utakra tornyokat teszel (nem vicc, próbáld ki, bármilyen nehézségen ömlik hozzád a lé ha kiépíted a rendes toronyhálózatot), és utána diplomatákkal az előörsben (legalább kettővel, mert hardon sokszor halnak gyilkos által) megveszed az ellenfél hadseregét, vagy ha ostromot tartasz akkor az utánpótlást, és kész. Ha ki kell támadnia az ostromból azt nyered tutira, annyira nem jó az AI.

@Joaquin: "speciel a Dragon Age 2 wraith-je volt a lelki szemeim előtt (asszem első chapter vége, Deep Roads). Komolyan, próbáljátok ki Nightmare fokozaton, agyrém. Nem, nem azért teszem fel a nehézséget maxra, hogy 25percig üssek 10 perc helyett, hanem hogy kihívás legyen a játékban... (az említett bosst egyébként 5-6 óra játékidő alatt öltem meg, de biztos az én csapatom volt gáz. Az a játék meg nem éri meg az újrajátszást)."

Nem vészes! Van négy kőoszlop azok mögött kell tartani a játékosokat ha tudod, illetve minél több rangedet vigyél magaddal azokkal könnyebb kifutni, és nem szabad a groupot önműködőn hagyni. így a melee lehet hogy veszít néhány másodpercnyi dps-t de a biztonság sokkal jobban megéri, kb 20 percnyit kell ütni taktikusan halál nélkül. Jah meg kell venni ilyen feltámasztó potikat, de ez csak az eredetivel elérhető ha jól tévedek.

Témához! Ami rohadtul zavar egy játékban és ez egye klisésebb lesz hogy a játékélmény másodlagossá silányult, a kinézethez képest, és ez nagyon szomorú :-(

Másik, az a következetlenség a játékok között. Ha van egy jó koncepció úgy általában és azt félredobják egy mondvacsinált újért, de az nem hogy nem jobb, hanem mégrosszabb mint a régebbi. Pl. nem most volt ugye CS 1.5 korszakban jött ki a BF1942. Nnna összekötöttük a gépeket játszottunk, majd letöröltük az első 10 perc után. OK: clear headshotra nem haltak meg az ellenfelek.

@Reactor: "Akinek csöcsök kellenek, ott a redtube"
badjojo nem? :-D

kukatr 2012.12.27. 00:08:37

@Pretoryan: Sisak. A CS valósághűségéről meg hát, ööö, nos, lehet vitatkozni.

Reactor 2012.12.29. 16:09:58

@RelakS: Na akkor mégiscsak szeretni fogod a Tristania 2-t majd... :D Jópár pályán elég nagy lesz a bejárható terület, csak a végső pályák lesznek "csövek" legfeljebb. A managerekre speciel magasról teszek, ugyanis ingyenes játék lesz mint az első része, semmiféle pénzkérdés nem játszik benne szerepet. Nem véletlenül jobbak a független játékok a nagycégeseknél, például a Limbo. Itt nem a grafikára meg a fossá scriptelésre gyúrnak, hanem a hangulatra. A Limbo-ban kemény KÉT szín fordul elő (fekete és fehér), és soha senki nem ugatott miatta, néhány nolifer trollt leszámítva, de őket nem kell emberszámba venni.

Na és skacok, a megölhetetlen ellenség klisé megvan? Tudjátok, amikor a fontos karaktereket nem lehet csak úgy megölni, csak ha egy bizonyos ponton vannak a pályán, ahol a játék már akarta hogy meghaljanak. Ez is annyira szánalmas, kisstílű dolog, hogy hihetetlen...

RelakS 2012.12.29. 19:30:44

@Reactor: "Na és skacok, a megölhetetlen ellenség klisé megvan?"

Mi kéne ez esetben? Megölöd, majd jön a felirat, hogy mission failed? Mondjuk nem tűnik hülyeségnek.

Reactor 2012.12.30. 15:14:47

@RelakS: Attól miért lesz mission failed, ha megölöd az ellenséget? :D na nemá...
Ezzel mondjuk 2-3 pályányi szenvedést meg lehetne spórolni, ami másból sem állna csak hogy kergeted az ipsét, itt-ott felbukkan, tüzel rád, és persze te nem lőheted le, mert örök élete van...

Raziel Anarki 2013.01.05. 23:44:06

@Fodrosnagykocka: gta 3 kezdőképsoraiban gigánlövik a főhőst, azért néma, az npc-k is basztatják egyfolytába h meg se mukkan :D

bioLarzen 2013.01.06. 01:21:51

@VT22: "Próbált már valaki hátrafelé lefutni lépcsőn?"

Már nem emlékszem, melyik FPS-játékban volt egy olyan szemétség, hogy néha besprite-olt a játék mögéd egy ellent (már nem emlékszem, melyik játék volt, úgy 6-7 éve lehetett). No, ott emiatt a lépcsőn sokszor háttal mentem le :)

bio

fbalfonso 2013.01.06. 06:11:04

NFS vs. szimulátor a csalás fényében:

(Nem annyira komoly) szimulátoros múltammal gondoltam, hogy adok egy esélyt az NFS: Shift első részének, hiszen "ezt is ugyanazok készítették, mint a GTR2-t".

Namost: amíg (és ezt nem dicsekvésből írom) a GTR2-ben le tudok játszani úgy egy teljes 3-6 órás versenyt úgy, hogy nem pördülök meg, nem koccolok le senkit, forgalom van (30-40 autó), foglalkozni kell a lekörözésekkel, boxtaktikával, egyebekkel, addig az említett másik játékban legtöbbször csak az első, na jó, néha a második kanyarig is kibírtam úgy, hogy nem b*szott ki valaki a pályáról. Mert úgy van megírva a drága, hogy nem az a célja, hogy gyorsabb legyen nálad, hanem hogy kilökjön... Ja és persze ha te löknéd fel a bevett "belső íven megtámasztom az orromat a hátulján" módszerrel, akkor is te szállsz el, természetesen.

És ezzel át is eveztünk egy picit a csaló fizika területére. Nehogy már egy amúgy meg más szimben ezerszer vezetett autó (Seat León) kifogjon rajtam, ráadásul röhejes módon! Értem ezalatt, hogy elsőkerekes létére, amikor befordítod az orrát a kanyarba, elindul kifelé a hátulja. A BMW-ről meg jobb már nem is beszélni, sima mezei M3 GTR, és összevissza megyek vele, GTR2/Race 07-ben meg arra megy, amerre én akarom.

(Ja, természetesen kormánnyal, all assist off.)

Nagyjából ennyi.

Void Bunkoid 2013.01.06. 11:23:33

@Androsz: "Akkor az első lövés bekapásakor jelentsd ki, hogy konyec, meghaltam, és állítsd le a játékot"

Hehe, én ezt még marharégen, az első tombraiderrel csináltam, ha Lara lepottyant és kitörte a nyakát, vagy megölte valami gonosz állat, akkor aznap annyit játszottam, szigorúan folytatás csak másnap :)

Adani 2013.01.06. 21:56:04

@Raziel Anarki:

Viszont a San Andreasban, ami előbb játszódik is megjelenik egy verseny erejéig és ott sem beszél, akkor megy el az idegbajos csajszival ,aki végül szarban hagyja, ugye a 3. rész így kezdődik és kiszabadul a bombás emberrel a rabszállítóból.

@bioLarzen:

Igen, sok játéknál van ilyen, de a sima sík terepen hátrafelé futás is ugyanolyan gyors, pedig a valóságban lassabban futsz hárafelé, hiszen folyamatosan nézned kell magad mögé

Az Imperium Galactica első részénél is látszik a látványos cheat mikor már a Dargslanoknak a főellenség ugye, csak egy bolygója van, előtte egy flotta, megtámadod, levered majd pillanatokon belül ott terem egy teljes flotta megint. Ezredmpek alatt legyárt 3 csatahajót, 25 cirkálót (ennyit lehet max. beletenni) és ezt a végtelenségig végtelen pénz és idő.

anarch 2013.01.09. 15:44:01

@Reactor: A Witcher 1-2-ben pl. pont ez tetszett. Attól függően, hogy mit csinálsz más-más "pályákra" jutsz el. Nyilván nem végtelen lehetőségek vannak, de elég jól megcsinálták. Növeli az újrajátszhatóságot is rendesen :).

Reactor 2013.01.09. 15:55:20

@anarch: Az ilyesminek tudnék nagyon örülni, de hát a mai játékokban már az is csodaszámba megy, ha van egyáltalán egy elágazás a pályákon, nemhogy alternatív harmadik-negyedik pálya...nem esik jól csinálni nekik. A grafika szóljon nagyot, oszt kész, undorító ez a hozzáállás.

hrgy 2013.01.19. 14:12:22

En csak egy RPG-vel jatszom, a Sacred elso reszevel, de amit @Scagnetti leirt, abbol nagyon sokat elsutottek benne. A tipikusan szuicid hajlamu kisergetendo hullajelolt (elvben elmenekul, aztan idonkent beleszalad egy eppen zarodo ellenseges gyurube), a harcos partner, aki addig nem hajlando egy kardsuhintasra se, amig ezt nem aktivalod a quest teljesitesevel... De van tobb is.

Ugyanakkor az pl. jo, hogy az orkok meg a goblinok meszaroljak egymast tisztesseggel, ilyenkor csendben figyelek, es az elegge elgyengult gyoztest mar a "csunya nezes" fegyvere elintezi.

Reactor 2013.01.19. 21:58:39

@bioLarzen: A spawn-olásra gondolsz? Amit leírtál, az spawnolás, hogy a semmiből megjelenik az ellenség.
Na hát ilyen elég gyakori esemény a Tristania3D vége felé, és nem csak 1-2 ellenség jelenik meg, hanem több tucat. Hehe, és ilyenből rengeteg lesz a Tristania 2-ben is, hogy a semmiből megjelenik egy rakat ellenség, és kinyírnak rögtön. Ezzel csak akkor van baj, ha a játékból nem következik egyenesen hogy azok hogy kerültek oda. Ha meg van indokolva, hogy pl. dimenziós kapun át érkeznek, akkor jobban kell figyelni, ennyi az egész.
Én is jó előre figyelmeztettem a játékosokat a kézikönyvben hogy figyeljenek, mert rendszeresen érkezni fog erősítés a hátuk mögül. Ráadásul a Tristania 2-ben ezek teljesen random módon, szabálytalan időközönként érkeznek majd...mondom én, hogy iszonyat nehéz játék lesz :D

bioLarzen 2013.01.20. 13:05:09

@Reactor: Igen, arra gondoltam, rossz szót használtam. Kösz a javítást.

A legpoénosabb ebben a kategóriában - már, amivel találkoztam - a Far Cry-ban volt. Az egyik sziget mellett motorcsónakkal elhúzva látni lehet, ahogy egy bizonyos helyen, a víz fölött kb. 10 méterrel egyszer csak megjelenik egy ellenség, és belezuhan a tengerbe, a kb. derékig érő vízbe :) Érdekes figura, mert nemcsak, hogy igen rossz helyen jelenik meg (a levegőben, plusz a tengerben, nem szárazföldön), de ráadásul nem is mozdul és fegyver sincs nála...

bio

bioLarzen 2013.01.20. 13:07:40

@Reactor: Ja, és egyébként a teljesen unfair ellenségspawnolás (pölö a játékos mögé olyan helyre, ahol az előbb haladtunk el és akkor még üres volt, vagy olyan szobába, amit másodpercekkel előtte ürítettünk ki...) is szinte klisé, a rossz játékoké...

bio

Reactor 2013.01.20. 17:09:38

@bioLarzen: Nem mondod, hogy a Far Cryban az orrod előtt jelenik meg a levegőben a hapek, és egyből loccs a vízbe :D Na ez viszont tényleg durva hiba. Azt hiszem a Sniper: Art of Victory bemutatójában (Rossz PC Játékok sorozata) volt ennyire szembetűnő hogy a semmiből megjelenik egy rakat ellenség. Ráadásul még jól meg is voltak scriptelve, mert támadás helyett elkezdtek rohangálni...egyet kell értenem, ez tényleg nagyon rossz játékötlet. A 10 legnagyobb hiba között is ott van, a "Derült égből ellenség" szindróma.

bioLarzen 2013.01.21. 12:43:01

@Reactor: "Nem mondod, hogy a Far Cryban az orrod előtt jelenik meg a levegőben a hapek, és egyből loccs a vízbe :D"

Igen, pontosan ez történik :) Monom, valami véletlen a játékba került vagy ott felejtett figura lehet, mert egyrészt nincs fegyvere se, másrészt, miután leesik, ott áll a vízben és nem csinál semmit, simán el lehet ütni motorcsónakkal, meg se próbál elugrani vagy ilyesmi.

Persze, ettől függetlenül még a legjobb FPS-játék, amivel eddig játszottam. A 2. része is remek, de az első az igazi.

bio

bioLarzen 2013.01.21. 12:44:47

@Adani: "a sima sík terepen hátrafelé futás is ugyanolyan gyors, pedig a valóságban lassabban futsz hátrafelé, hiszen folyamatosan nézned kell magad mögé"

... és akkor emlékszünk az itt már emlegetett, Freddyd-féle rossz PC-játékok blogban is taglalt Country Justice c. játékra, ahol az oldalazva futás volt a leggyorsabb haladási mód :D :D :D

bio

Adani 2013.01.21. 13:28:36

@bioLarzen:

A Big Rigs kamionversenyes játékban a 99999999999 km/h-val tolatás se semmi, igaz ott maga az egész játék szar.

Elnar 2013.01.28. 19:33:24

Gothic III.

Környezet: mérsékelt övi erdő, sivatag, északi havasok. Elég változatos, és egyből 3 teljes ország van kidolgozva. Baldurs jellegűen minedn bejárható. A három országot a kontinens feltérképezetlen belsejétől egy átjárhatatlanul meredek hegylánc választja el - meg lehet próbálni átjutni, de egy meredekség után visszacsúszik.
Függő AI: nincs. Ha lehentelek egy falut, akkor a következőben, ha nem is mindenki, de a vezető tud róla (márpedig ő adja a küldetések többségét). Ha közel megyek hozzá egyből támad, és akkor az egész település is.
Főszörny: állítólag egy feketemágus a legfőbb ellenség, de odáig még nem jutottam el.
Nők: nos, azok nem sokan vannak a játékban, de azok is csak úgy háttérben.
Megmagyarázhatatlan tárgyak/gyűjtögetés: A dolgok ott vannak ahol logikus. Varázsműhelyben fiolák, barakkban fegyverek, kincstárban arany. MINDENT el lehet venni szinte, csak ne lássák. De még úgy is le lehet bukni a városkapunál lévő őröknél. A gyűjtögetés nem értelmetlen, mert amit nem lehet használni az eladható. Kis irrealizmus, hogy feneketlen zsákunk van.
Közbeékelt dolgok: azok nem nagyon vannak, ha mégis, a játékot viszik előre (gyűjts össze 5 kulcsot, mert különben nem jutsz be a templomba, etc)
Tutorial: partraszállás, és már kezdődik is a csata. 3-4 szövegbuborék után már kezelhető is a játék.

Reactor 2017.07.14. 19:06:26

Sablonos főgonosz sose jó, ezt is el tudják rontani. Olyan klisés dumákat nyomnak le, hogy SZVSZ már az összes Walt Disney-rajzfilmben elsütötték már ezerszer. "Megöllek és uralkodni fogok a Földön, wáááháháháhááháá"
Ennél sablonosabb gonosz óverlordot elképzelni sem tudok.

Reactor 2018.02.20. 19:31:04

További összegyűjtött játékklisék:

- Atomerőmű pálya a játékban, akkor is, ha a történet nem indokolja. És az esetek 90%-ában az a feladat, hogy robbantsd fel!!!
- Az atomreaktorok mindig egy óriási, forgó oszlopként vannak ábrázolva, körülötte lebegő emitterek, vagy mi a csudák, és persze mindig túlvilági hangon zúgnak.
- Az ellenséges bázis brutálisan védve van, képtelenség bejutni, kivéve a két művész-bejárót: szennyvízcsatorna és a szellőzőrendszer. Ide ki is pakolhatnának akár bazinagy táblát: "FŐHŐS SZÁMÁRA GARANTÁLTAN ŐRIZETLEN BEJÁRAT". Esetleg a zöld szmötyire vagy a működő ventilátorokra kell ügyelni, de ez minden.
- Az utolsó pályákon mindig totál depressziós keserves világfájdalmas zene szól.
- A főgonoszok végső célja mindig a Föld/királyság/univerzum elpusztítása.
- Csak férfi menthet meg női karaktert, fordítva soha!
- A civil karakterek sosincsenek beszélgetős kedvükben. Ha a főhős odamegy hozzájuk, mindig lepattintják, hogy ők most mennyire elfoglaltak, akkor is, ha csak egyhelyben állnak.
- Az életerőt szív vagy szívek jelzik.
- A kajálás azonnali gyógyulás! Még az amúgy egészségre káros dolgok (cigi,pia) is életerőt adnak vissza.
- Ha kaja van a játékban, az többnyire sült madár, a klasszikus rajzfilmes kinézettel.
- Ok nélküli időlimites pályák, kezdve a Szuper Máriótól.
- Az ajtók 90%-a nem nyitható, csak dekoráció.
- Láthatatlan falak vagy Hirtelen Halál Szindróma a nyílt pályákon
- A főhős mindig egy zsebpisztollyal és egy marék lőszerrel indul megmenteni a világot
- Zombik kb. minden játékban előfordulnak, mint ellenfelek
- A játék felénél fogságba esel, és elveszik mindenedet
- Az öreg játékbeli szereplőnek mindig van szakálluk
- Náci játékokban mindig középkori-gót betűtípust használnak
- Mindig van egy olyan pálya, ahol túl kevés az energia, és vissza kell állítani
- Robbanó dobozok és hordók
- Kapcsolóknál a piros-zöld lámpák

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2018.04.08. 19:32:20

Most találtam egyet: új vagy egy tapasztalt csapatban, de máris neked kell meghoznod a döntéseket.

@Reactor:
"- Náci játékokban mindig középkori-gót betűtípust használnak"
Ez inkább maguknak a náciknak a hibája. 1941-ig nagyon menőnek gondolták a fraktúr betűtípust.

Reactor 2018.04.08. 23:32:53

@Lord_Valdez: Ez is stimmel :)

Újabb klisé a listára: főellenséges harcnál MINDIG rossz idő van. A mennydörgős villámlós vihar az etalon. Hiába, a főellenség akkora megamájer karakter mindig, még az időjárást is szabályozza!
"Warning! Weather control device detected!"

Adani 2018.04.09. 09:19:13

@Lord_Valdez:

Filmekben is így van egy nyomozó csak akkor oldja meg az ügyet még fiatal kezdő, és ha felfüggesztik vagy 24/48 stb. órát kap rá.

Reactor 2018.08.06. 19:27:38

@Lord_Valdez: Újabb klisé, tipikusan agyonhasznált: A jövőben játszódó helyszínek mind kék fényekkel megvilágított hófehér steril felületekből állnak. Kíváncsi volnék, a jövővilágokat elképzelők miért mindig hófehér, steril építőanyagokban és ciánkék fényekben gondolkodnak.

csikocska 2018.08.15. 23:23:54

@Reactor: Ezt a klisét még én is ismerem, a Portal című belső nézetes logikai játék sorozatban is szinte fehér építőanyagokból épültek a termek.

Te egyáltalán olvasod az üzenteimet vagy úgy csinálod, mintha nem is akarnál olvasni?
Már rohadtul unom, hogy te egyre jobban ejtesz át engem.
süti beállítások módosítása