HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A szovjet játéktermek régi gépcsodái

2012.12.13. 16:23 Stöki

morskoi.jpgEz a csodálatos masina itt baloldalt lehetne akár egy bányászrobot is a Pirx kapitány kalandjai című tévésorozatból, de valójában egy videojáték. Vagy még nem az – most el lehetne vitatkozni a videojáték definícióján –, a lényeg, hogy emberek játszottak vele, miután beledobtak egy (két, sok) pénzérmét. Ez a pénzérme tizenöt kopejkás volt, a gép neve ugyanis Морской бой, azaz Tengeri csata, és a szovjet játéktermek népszerű darabja volt a hetvenes évek végén.

Igen, szovjet játéktermek, ugyanis voltak ilyenek, sőt a Szovjetunióban államilag támogatottan született meg a videojáték-kultúra. A vezetés felismerte a „kenyeret és cirkuszt” mondás igazságát, és azt is, hogy kevés a cirkusz, vagyis a szórakozási lehetőség a kommunizmusban, ezért a hetvenes évek második felében megkezdték a játékgépgyártást. Nem alakult erre külön iparág, hanem hadiipari mérnököket, fejlesztőket bíztak meg a robusztus masinák megtervezésével. A Морской бой volt az egyik első szovjet játékgép, ezt például olyan üzemben rakták össze, ahol atomtengeralattjárókat is fejlesztettek.

A Tengeri csata és még jó néhány hasonló régi játéktermi szovjet gép ma megtekinthető és kipróbálható egy moszkvai főiskola pincéjében, ahol három lelkes rajongó múzeumot állított össze belőlük. Persze, ki is lehet próbálni a gépeket, eredeti sarlós-kalapácsos 15 kopejkásokkal, amiket a bejáratnál lehet venni. A lenti videóriport bemutatja a kis múzeumot, ebben a Морской бой hátulról és felülről is megcsodálható. Sok digitális nincs benne, a hajók egy bicikliláncon mozognak, és egy tükör is hozzájárul az illúzióhoz. Gondolom, nem csak én hallottam nálam idősebbektől, hogy „azokban a régi jó szovjet gépekben még volt anyag”, ez az érzés fogja el az embert a videót látva. Meg az, hogy most azonnal Moszkvába akar utazni, és kipróbálni a cirill betűs őskövületeket.

Ami a többi gépet illeti, a golyós jéghoki nekem nagyon ismerős, szerintem még játszottam is vele valami úttörőtáborban, de csak halvány emlékeim vannak róla. Amúgy megfigyelhető, hogy a szovjet játékok inkább a nyugati, mint a távol-keleti játéktermek játékaihoz hasonlók, vagyis inkább szimulációk, földhözragadtabb témájú játékok, mint a korai japán arcade gépek elvontabb, pacmanes-invaderses játékai. Ez persze nem véletlen, a szovjet játékok egy része ugyanis egy-egy sikeres nyugati játék szemérmetlen klónja (mint ahogy Magyarországon is voltak ilyen klónok), a Питон, azaz Piton című program például egy Snake-variáció, de találunk gyanúsan ismerős autóversenyt is. Egy cikk szerint a Морской бой is nyúlás, az eredeti pedig a Sea Battle nevű gép lenne, de kép alapján ez nem így tűnik. Érdekes még a Танкодром (Tankodrom) nevű műanyagtankos játék is, amibe rögtön beleszerettem, bár a videóban az arc nem jön rá, mit is kell csinálni benne.

A múzeum a hét minden napján nyitva van, egyelőre 37 gép található benne (a szám bővülni fog, mert körülbelül 80 különböző modellt gyártottak anno a távárisok, tehát van még mit beszerezni). A gépek közül 20 működőképes, a többit folyamatosan próbálják kipofozni és használható állapotba hozni (a videóban látható egy 1982-es játék, ami olyan lépegetős kontrollert használt, mint a Dance Dance Revolution, az elég izgalmasnak tűnik). További nézelődnivaló múzeum honlapján, ahol böngészőben kipróbálható a Морской бой is.

39 komment

Címkék: retro szovjetunió játékterem

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr764963096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SakmaN · http://www.sargakazi.hu 2012.12.13. 16:36:34

Na! Konzerv anyagokat használunk??? :-D A 15 kopejkás érméket tudtommal nem venni kell, hanem a belépődíj leszurkolása után kap a látogató egy nagy marékkal "ingyen", és szórhatja bele a gépekbe. :-D Ha az életben egyszer eljutok Moszkvába, akkor biztosan nem hagyom ki ezt az élményt!

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.12.13. 16:41:52

@SakmaN: Nem konzerv, én a héten futottam bele ebbe, szégyellem is magam.

SakmaN · http://www.sargakazi.hu 2012.12.13. 17:02:09

:-D Bocs, nem savazni akartalak titeket, de télleg vagy 2 éves a téma. Egy dologban sztem egyetértünk: egy hely, ahova mindenképpen EL KELL MENNI egyszer a fadoboz előtt! :-D

Robinzon Kurzor 2012.12.13. 17:03:02

A 80-as évek második felében, diákként volt szerencsém moszkvai szálloda halljában utolsó esete 15 kopejkánként elverni kb. 10 rubelt, figyelemmel arra a tényre is, hogy konkrétan semmit nem lehetett kapni és haza is hiába hoztam volna a pénzt, mert nem váltották volna vissza forintra.

Így maradt a játékgépezés.

Leginkább egy lövöldözős játékkal, aminek kezelőszerve egy puska volt, a játéktérben pedig egy erősen hegyes tájon (Afganisztán?) bukkantak fel itt-ott rövid időre ellenséges katonánk (és talán néha tank is), azokat kellett kilőni.

Előbb untam meg, mint hogy a pénzem elfogyott volna, pedig órákig játszottam, az biztos.

SakmaN · http://www.sargakazi.hu 2012.12.13. 17:14:33

@Robinzon Kurzor: Anno a budapesti vidámparkban voltak ám ilyen ruszki csodák. Egy puskásra emlékszem, de ott jobbra-balra mozgó céltáblák voltak talán, és egy légpuskára erősen hajazó fegyverrel kellett eltalálni őket. A puska a közepénél volt alulról egy tengelyre rögzítve. Aztán volt olyan nagy "buborék" kosárlabdás játék is, ahol egy csomó tölcsér-szerű luk volt a pályán és mindegyikben volt egy kilökő szerkezet, természtesen mindegyikhez volt saját gomb (mindkét játékosnak), és aki gyorsabb volt, az lőtte tovább a labdát. A vicc, hogy ezekkel már nem játszott akkoriban senki, mert voltak sokkal modernebb, rendes képernyős "nyugati" videojátékok is. Egy ismerőstől tudom, hogy ezeket a gépeket és a mechanikus számlálós flippereket is lezúzták még a nyolcvanas években, hogy legyen hely az "új" gépeknek. :-(

jonnglenn 2012.12.13. 17:16:53

Bizony. A régi vidámparki játékteremben majd mind megvolt.

a mechanikus számlálós flippereket is éltem nagyon.

jonnglenn 2012.12.13. 17:19:34

A tengeralattjárósra konkrétan emlékszem, meg a puskás és a kosárlabdás izére is. Meg volt valami lóversenyes ketyere is.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2012.12.13. 17:20:50

Ez a bányászrobotos nagyon korrekt poén volt, hülyére röhögtem magam rajta!

Arilian 2012.12.13. 17:21:18

A repülő szimulátorban a felhőket vajon hogy csinálták? megvilágított füstöt fújt egy gép?:)

Mert pcn ennyire jó 'köd' először DX10en volt

glc 2012.12.13. 17:35:03

@Arilian: Valami homályos, végtelenített papír/film átvilágításával és kivetítésével, a homályosságot a fókuszálatlanság is növelhette :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.12.13. 17:39:34

@Arilian: látszik, hogy nem volt eredeti japán, vetítőshasú, lépegetős játékrobotod. ;)
egy hátulról megvilágított átlátszó plasztiktárcsára van festve a felhő, és az forog el döntött szögben a játékos szeme előtt, a sebesség érzetét szimulálandó.

ezek1el 2012.12.13. 19:00:25

@manson karcsi:
nekem volt eredeti japán, vetítőshasú, lépegetős játékrobotom, asszem a Quelle katalógusból rendeltük. Nincs valami ötleted hol lehetne megtalálni? Az istennek sem találom a neten...

SakmaN · http://www.sargakazi.hu 2012.12.13. 19:01:34

@jonnglenn: Húbaaaa. Télleg, a LÓVERSENYES! De az NYERŐGÉP volt, lehetett fogadni, melyik paci ér be hamarabb, színkódolt volt. Nemtom mi alapján ment lassabban vagy gyorsabban egy zsoké. :-D

SakmaN · http://www.sargakazi.hu 2012.12.13. 19:04:07

@ezek1el: Sanszos, hogy TOMY vagy BANDAI gyártmány volt a robi. Csekkolj Ebay.com-ot. De arra készülj el, hogy ezek manapság iszonyat drágák ám... :-(

ZON 2012.12.13. 19:12:52

Édesapám Ungváron volt építésvezető, egy magyarok által épített szálloda építésénél. A moszkvai olimpia után pár évvel elmentünk a hotelbe,ahol a hallban találtam egy repülős, mechanikus játékautomatát. Egy kör alakú pályán ment körbe a gép, a sebességét tudtad szabályozni, illetve a kör megtétele során le kellett küzdeni 2 hegyet, illetve 2 alagutat.Ha ütköztél, erős hang- és fényjelenség utalt a tragédiára.
Mivel a 15 kopejka akkoriban kb. 3 ft-ba került, néhány óra alatt sikerült kiismerni a gép ritmusát, a mechanikus számláló átfordítása után a gép csikorgó hangot hallatva leállt, és az öcsém javaslatára elhagytam a helyszínt.

bbandi 2012.12.13. 20:01:13

Az a jéghokis cucc is koppintás lesz, én egy MacGyver epizódban láttam. Azért maradt meg, mert még néztem is, hogy az milyen király lehet egy ilyennel játszani.

Wertzui 2012.12.13. 21:28:05

Király masinák! Khm, gondolom ott sem jutottak el vidékre...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.12.13. 21:43:42

@Stöki: Májusban mentettem el a múzeum URL-jét. Valamelyik akkori posztba valaki bekommentelte már. De nem baj, hogy írtál róla külön. Így legalább nagyobb nyilvánosságot kapott.

kergesedolelek 2012.12.13. 21:47:50

Valóban volt benne anyag a tábláján látszik, hogy 180 kg-ot nyom.

FilcTroll 2012.12.13. 21:48:31

Én is játszottam ilyen tengeralattjáróssal gyerekkoromban Moszkvában, szintén egy szállodában. Hetedikes voltam, csak ámultam, hogy mik vannak.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.12.13. 22:39:30

@ezek1el: a keresőszavak ezek: "saturn robot 13" walking" 60 fontért már láttam használtan.
és mea culpa, ez nem japán, hanem eredeti kínai. ;)

Norman Nailer 2012.12.13. 23:07:01

Azon senki nem akad fenn, hogy hogy létezhetett TIZENÖT kopejkás érme?

Anti Anyag (törölt) 2012.12.13. 23:10:15

Ilyesmi volt nálunk is a Vidámparkban, mozgó hajókra kellett torpedókat lőni.

Semmilyen díj nem volt, a játék örömén kívül. Rengeteget játszottam vele.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.12.13. 23:34:04

@Norman Nailer: azon senki sem akad fent, hogy hogy létezhet huszonöt centes érme?

Bobby Newmark 2012.12.14. 04:45:07

@manson karcsi: Az egy negyed. Az még belefér. A három huszadot viszont érdekes használni... Hármas szorzó ritka dolog pénznél. Mármint épeszű rendszereknél ritka.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2012.12.14. 07:33:57

Emlékszem, a Lenin-hegyen volt valami ifjúsági központ, nagy játékteremmel, tele volt ezekkel a gépekkel. Hatalmas tömeg volt, egyszerűen nem lehetett hozzájuk férni, max. a harmadik sorból figyelni az eseményeket (79-80 körül).

Adani 2012.12.14. 08:55:16

Én ezeket csak képen láttam meg egyszer régen a Vidámparkban ,de akkora tömeg volt ,hogy nem fértem hozzá. Amúgy a régi mechanikus dobozokról azt is suttogták, hogy ott ül benne egy Szerjózsa és ő kapcsolgatja belülről. A moszkvai KV automatákról is terjedtek ilyen legendák, hogy ember ült benne.

vegyesfehér 2012.12.14. 09:59:07

Ilyenen még én is játszottam anno egy nyugat-szibériai város mozijának aulájában... hüpp-hüpp...

2012.12.14. 10:14:35

Leningrád 1981 tavasz. Egy repülőssel játszottunk, ahol a botkormányra szerelt ellensúly "mozgatta" az ellenséges gépeket. Hatalmas volt.

Mad Mind 2012.12.14. 10:31:11

@Bobby Newmark:
Csak nézd meg az Iperial brit pénzek agyament váltási logikáját és már nem lepődsz meg semmin.

pajkosponi 2012.12.14. 10:52:21

Múlt hónapban voltam itt, nagyon jó program akár egy kisebb csoportnak is. Céllövöldés, versenyzős játékok vannak leginkább, de pl. a labdapattintós kosárlabda vagy a répamesét követő "erőgép" is le tudja kötni az embert hosszú percekre.
Nekünk úgy mondták, hogy az országba 1971-ben hoztak először egy kiállításra játékgépeket. Négy évvel később már 22 (főleg hadi)üzem foglalkozott játékautomata-gyártással.
A bejáratnál egyébként van néhány működő szörpautomata és egy régi fülkés (szintén működő) igazolványképkészítő masina is.
A belépődíj úgy néz ki, hogy nem fejenként kell 300 rubelt fizetni, hanem ennyiért lehet venni 10 vagy 15 "zsetont" = 15 kopejkást. A legtöbb játékon, ha maximummal nyersz, akkor jár egy ingyen kör :)

NightBagoly 2012.12.14. 13:26:53

@Mad Mind: "Két farthig = egy félpenny. Két fépenny = egy penny. Három penny = egy hárpennys érme. Két hárpennys = egy hatpennys. Két hatpennys = egy shilling, vagy Bob. Két Bob - egy florin. Egy florin és egy hatpennys = fél korona. Négy félkoronás = tíz Bob-bankó. Két tizes Bob-bankó = egy font (vagyis 240 penny). Egy font és egy shilling = egy guinea.
A britek sokáig ellenálltak a tizes számrendszer bevezetésének, mert túl bonyolultnak találták." :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.12.14. 13:42:07

@NightBagoly: persze ők mérnek még mindig lábbal, hüvelykujjal, hónaljjal és mindennel, ami a kezük ügyébe akad. egy ismerősöm úgy védte meg az imperial system-et, hogy "emberközelibb".
a decimális viszont racionálisabb.

stoppos76 2012.12.14. 15:12:12

Erről a tankodromról szinte semmit nem találok a neten. :(

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.12.30. 07:48:33

@Luzso: szép, de nekem akkor is a saturn robot volt meg.
süti beállítások módosítása