HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Mit ér az e-sport, ha magyar?

2012.11.28. 23:04 Stöki

Pár napja írtam a Dreamhack című videojátékos fesztiválról, ahol magyar induló is volt Battlefield 3-versenyben. Azóta az is kiderült, hogyan végeztek: a bronzérmet hozták haza, ami azért szépen csillog. És ezt nem csak üres frázisnak szánom: tényleg nagyon szép eredmény a harmadik helyezés akármilyen világversenyen, főleg ahhoz képest, hogy milyen itthon az e-sport-helyzet.

csapat-res.jpg

Persze, most majd biztos megint beindul a kommentekben a vita (akárcsak az előző bejegyzésnél), hogy az e-sport milyen hülye elnevezés, nem lehet egy videojáték-versenyt sportnak tekinteni. Lehet, hogy itthon nem, én nem is akarom eldönteni ezt a vitát, de azért ne felejtsük el, hogy a világnak vannak olyan részei, ahol ezt nem olyan szinten űzik, mint nálunk. Akadnak országok, ahol a legjobb játékosok egész nap játszanak – edzenek –, mert van olyan szponzoruk, akinek a segítségével ezt megtehetik. Ezekben az országokban a versenysport egyéb jellemzőit is megtaláljuk – Dél-Koreában két éve még egy óriási bundabotrány is volt a Starcraft-meccsek körül.

Itthon viszont az e-sport gyerekcipőben jár, és abban is inkább hátrafelé megy. Volt pár évünk, amikor tudtunk csapatot küldeni a világ legjelentősebb e-sport-eseményére, a World Cyber Gamesre. 2010 óta már nem tudunk. Holnap kezdődik az idei WCG, tudtommal erre sem megy magyar csapat. 2009-ben, amikor utoljára voltunk kint, valami újjal kísérleteztek a magyar válogató szervezői: nem több játékban küldtek ki egy-egy legjobb magyart, hanem csak egy játékban (a FIFA 09-ben) több játékost, hátha így nagyobb esélyünk lesz érmet szerezni. Nem jött össze, sőt embereink a legjobb tizenhatba sem jutottak be. Pedig a legjobbjainkat küldtük.

A mi országunk adottságai, illetve a játékkultúránk egyszerűen nem kedvez az e-sportnak. E-sport-bajnokaink játék mellett tanulnak vagy dolgoznak, nem a videojáték az életük. És még ha napi több órát gyakorolnak is, esélyük sincs azok ellen, akik gyakorlatilag egész nap edzenek, tizenéves koruk óta. Ki lehetne nevelni persze nálunk is profi játékosokat, de ahhoz igen-igen sok pénz kell, a szponzorok pedig az elmúlt években a WCG-regisztráció és pár repülőjegy árát sem tudták állni (őket is meg lehet érteni, recesszióban vagyunk, és egy WCG-támogatás eredménye egyébként is bizonytalan kimenetelű). Részben emiatt persze itthon nincs is meg az a kritikus tömeg, ami követné az e-sportot (másrészt itthon az online játék nem volt olyan nagy szocializáló erő, mint például a Távol-Keleten).

Szóval nagyon örülhetünk egy-egy bronzéremnek. Mert WCG-bajnokunk egy darabig legfeljebb olyan lesz, mint ifj. Vezekényi László.

(A kép forrása a battlefield.hu)

33 komment

Címkék: wcg esport

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr984932690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Királyvíz 2012.11.29. 00:20:10

Gratula a srácoknak, ez tényleg nagy eredmény.

Az, hogy nincs támogató, nem meglepő. A kérdés, hogy ki állna mögéjük szponzornak? Ezt cégek teszik meg reklám célból, de hazai közegben még egy győzelemsorozatnak se lenne semmilyen marketing értéke. Meg különben is: sokkal népszerűbb sportágak vannak pénzszűkében, ha ők nem találnak támogatók, az e-sport mégis mit vár? Persze jó lenne, ha lennének profi versenyzőink, de ez még nagyon sokáig álom marad. Nagyon sokáig.

LoverCase 2012.11.29. 00:51:06

szerintem nem baj, ha nincs profi e-sportolónk. nem tartom egészségesnek. szép eredmény a harmadik hely.

balkan 2012.11.29. 01:29:28

Azért ezt a válságra fogni eléggé egyszerű lenne. A recesszió előtt is eléggé alul volt propagálva a dolog. A legfájóbb hogy a nagyra tartott magyar írott és online számítógépes játék újságírás sem törte magát hogy kellően közvetítsen egy ilyen jelenségről. Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy most már nem is lesz szükség rá. A PC-s játékok leszállóágban vannak és így a komolyabb, összetettebb verseny(szerű) játékok is halódnak. Így sokkal inkább érvényesül a magyar piaci hatás, miszerint nincs elég vásárló erő a komolyabb befektetésre.

Amúgy grat a srácoknak!

trazz 2012.11.29. 03:01:59

Én is gratulálok a srácoknak hiszen nem semmi teljesítmény, ugyanakkor az a személyes véleményem a témáról (mint jelenségről) hogy kb baromság az egész - mondom ezt annak ellenére hogy elég nagy gamer voltam úgy 28-30 éves koromig. :)
Egy játék addig jó amíg játék, onnantól kezdve hogy bizonyos cégek szervezésének köszönhetően agyonhypeolt melót faragnak belőle, a végeredmény csak egy torzszülött valami lesz, ami bizonyos szögből nézve talán szépen csillog, de a lényegét már elveszítette.

algi 2012.11.29. 03:35:30

Gratulálok a sporttársaknak.

(Vagy gáz sporttársnak nevezni valakit, ha az ember csak amatőr szinten űzi?)

algi 2012.11.29. 03:39:04

Egyébként lehet valahol a neten ilyen közvetítéseket nézni? Engem marhára érdekelne.

algi 2012.11.29. 03:44:58

@LoverCase: Na, floodolok, sorry. Semmilyen élsport nem egészséges. Az emberi szervezetet nem olyan teljesítőképességre találták ki, amit a néző elvár a nemzeti hőseitől. Nem véletlen, hogy minden előjel nélkül holtan esnek össze focisták a pályán.

LoverCase 2012.11.29. 03:47:25

@algi:

például twitch.tv
itt mindenféle játékot streamelnek.

Őrjöngő Sandy (törölt) 2012.11.29. 06:43:01

Semmi gond az e-sport elnevezéssel. Teljesen helyénvaló sportnak nevezni, hiszen a sakk is helybenülős sportág :)
Viszont amíg kínai börtönökben egyes innovatív igazgatók napi 12-16 órát dolgoztatnak a Warcraftban a rabokkal, addig nincs esélyünk felzárkózni :)
Lehetne egy modern Piszkos 12-őt forgatni. 12 rabnak elengedik a büntetését, ha lenyomják rekordidőn belül Diablót a megjelenés után :)
Tudom, már megjelent, csak példa volt.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.11.29. 06:49:29

@balkan: Azért írtam a válságot, mert nekem ezt mondta egy samsungos, amikor 2010-ben megkérdeztem, miért nem visznek többet magyar csapatot.

A sajtó szerintem írt minden évben a WCG-ről, és nemcsak a szaksajtó, hanem a hírportálok is (ide tudnék linkelni minden évből egy-egy indexes cikket).

rognork 2012.11.29. 07:27:27

Ez bizony szép eredmény. Grt.

Sadist 2012.11.29. 08:38:25

@algi: Amatőrnek lenni nem gáz, az amateur francia szóból ered, azt jelenti, hogy az illető szeret valamit csinálni, pusztán kedvtelésből. A profi meg hivatásszerűen, megélhetésért űzi. Én mondjuk degradálónak érzem, ha valaki nem a munkámmal kapcsolatban mondja, hogy milyen profi vagyok, de szerintem nyugodtan mondhatod őket sporttársnak.

Drout 2012.11.29. 09:04:52

Hatalmas gratula a 3. helyezésért! És szerintem is úgy helyes, ha ez csak szórakozás

balkan 2012.11.29. 09:14:22

@Stöki: Ne haragudj, de a felületesség mintapéldája az e-sportot letudni a WCG-vel. Azért ennél nagyobb mélységei vannak a témának. Ráadásul a WCG sem létezik már abban a formájában. Mivel a Samsung erősen rátenyerelt, ezért a jövőben egyre inkább csak az okostelefonos játékokra (!!!) fog koncentrálni.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.11.29. 09:20:13

@balkan: Oké, nem csak a WCG-ről írt a sajtó, hanem pl. a Becupról is (az egyiken indított is az Index egy csapatot). Meg mint látható, a Dreamhackről is (nem először volt róla szó a blogon). És biztos lehetne még példákat találni.

Lehet, hogy önálló, rendszeres e-sportrovatok nincsenek, de gyanítom, hogy az olvasók többsége nem is igényelné ezeket. És szerintem egy ilyen mozgalmat gerjeszteni elsősorban nem is a szaksajtó feladata.

ErrOr 2012.11.29. 09:20:57

Grat a srácoknak!
A magyar e-sportban sosem volt igazán pénz és nem is lesz, amíg ennyire kis piac vagyunk.

moRtiZ 2012.11.29. 09:50:53

Először is nagyon gratulálok a csapatnak, igazán szép eredmény egy ilyen nagy versenyen.

A magyar E-SPORT-ról.
---------------------
Úgy gondolom hogy az internet elterjedése nem tett jót a magyar gamertársadalomnak. Az emberek, akik LAN-ra jártak kiöregedtek a gamelésből, a mostani playerek meg jól elvannak a gépeik előtt, sok esetben el sem engednék őket versenyre / LAN-ra. Nincs is motiváció, mert nem látod az embereket akik ellen versenyzel. Szerintem nem is alakul ki a kompetitív szellem a playerekben.
A magyar gamersajtó szinte semmit nem ír az e-sportokról, csak "játékelemzések / bemutatók" mennek, így nem is alakulhat ki a keménymag.
A magyar cégek nem sponzorálják a játékosokat.

Úgy gondolom hogy vannak tehetséges játékosaink, akik edzéssel simán világ elitjéhez tartozhatnának, de ez sosem fog kiderülni.

Everyl 2012.11.29. 10:01:59

Illetve ott az ESL, igaz ott csak zsebpénzt lehet keresni (pár 100 €/hó), még is jó kiindulópontnak.

Sajna továbbra is meg kell említeni a hozzáállást.
Van pl a World of Tanks, gondolom sokan ismeritek. Ott pl voltunk páran magyarok akik gond nélkül összekattintgatták az 1700+ effit. Gondoltuk irány az ESL. De amint arra került a sor, hogy akkor heti 1-2 edzés, pálya begyakorlás, akkor már nem volt olyan lelkes a csapat. Pedig nem a kockafaktorral volt a gond, tehát idő lett volna rá és reális esély volt arra, hogy jó eredményeket érjen el a csapat.

balkan 2012.11.29. 10:21:24

@Stöki: Ennyi, feladom, széllel szemben nem lehet...

Hispan07 2012.11.29. 10:39:57

@balkan: "A PC-s játékok leszállóágban vannak és így a komolyabb, összetettebb verseny(szerű) játékok is halódnak."

Hát igen, pl a LoL is durván haldoklik. Ezért van havi szinten 30 millió aktív játékos. Ezért volt 2 millió dolláros nyereményalap a legutóbbi bajnokságon. Ezért omlott össze az elődöntő online közvetítése túlterheltség miatt, miközben adott pillanatban épp az össze észak-amerikai net forgalom durván 10%-át generálta.

És igazad van, az SC2 pénzdíjakat elnézve is mindig az jut eszembe, hogy mennyire durván haldoklik a PC versenysport.

Meg úgy egyébként, hogy a WoW-ot ne is említsem, például a pár hónapja kijövő GW2 eladási számai is azt mutatják - a PC játék ipart már csak mint egy hajdanvolt civilizáció romjait szemlélhetjük.

Haldokló PC, haldokló PC játékok. Nincs ennél szebb közhely.

Sadist 2012.11.29. 12:39:21

@moRtiZ: "A magyar gamersajtó szinte semmit nem ír az e-sportokról, csak "játékelemzések / bemutatók" mennek, így nem is alakulhat ki a keménymag."

A keménymag kialakítása a közösség feladata, nem a sajtóé. Egy gasztroblog vagy magazin sem fog külön rovatot szentelni a versenyeknek, séfeknek, legfeljebb csak megemlíti vagy néha ad egy rövid beszámolót, mert az olvasók nagy részét egyszerűen nem érdekli.
Az átlag játékost nem fogja érdekelni, hogy ki, mikor, hol, milyen eredményt ért el, mert azt az időt, amit ilyenek olvasására fordít, töltheti játékkal is, részese lehet az élménynek, ami sokkal jobb, mint csorgó nyáladzva nézni.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.11.29. 13:30:23

@Hispan07: a lol? a lands of lore? nem is gondoltam, hogy ilyen népszerű a cucc a mai napig is.

Celtic 2012.11.29. 13:33:36

@LoverCase: +1. Lehet kovezni, de en a normalis sportolokat (ilyen szinten) sem tartom egeszsegesnek.

Celtic 2012.11.29. 13:36:24

@manson karcsi: En ujra eloszedtem egy honapja. Jo, hat nem sietek vele, de talan 2014-re ujra vegigjatszom. Talan a Baldur's gate 2 es a Brood wars (mar a zergeknel tartok!) is meglesz addigra.

mizrolist 2012.11.29. 13:45:10

@trazz: ugyanez igaz a profi futballra, kosárlabdára, sakkra stb. is...

Gratulálok a csapatnak, ez szép teljesítmény volt!

szogyenyi · http://jatekblog.blog.hu 2012.11.29. 17:11:25

Gratulálok a srácoknak! Szép volt fiúk! :)

Jester 2012.12.03. 16:06:29

Azért itthon a gamer társadalom jelentős részben a tematikus újságok (mostmár honlapok/blogok) körül fókuszálódott (legalábbis figyelemben), szóval nem kéne lesöpörni ezen médiumok felelősségét a szervezés elmulasztása ügyében.

Ez a gyakorlatban pl annyit tesz, hogy (teszem azt) a PC-guru indít egy rovatot, amiben a saját-szervezésű (teszem azt) Call of Duty hazai bajnokság győztesének valamilyen nemzetközi e-sport részvételt ajánl. És gründolni más szponzorokat, ilyesmi... Erre vagy akarat, vagy kapacitás nem volt, de azt ne állítsuk már, hogy nem is lehetett volna.

Twisp 2012.12.11. 14:55:06

@balkan: "A PC-s játékok leszállóágban vannak"

Megkérdezhetem, hogy te melyik világban élsz, öregem?
süti beállítások módosítása