HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Heti retro: Wolfenstein 3D

2012.05.25. 15:00 Stöki

Tudom, hogy a rovatban az UFO következne (készül is nagy erőkkel), de beelőz a Wolfenstein 3D, mert a drága májusban (egész pontosan ötödikén) volt húszéves. Döbbenetes, hogy szalad az idő, eliramlik az élet - mintha tegnap lett volna, amikor Krisz barátommal rácsodálkoztunk a 286-osomon a játékra, és el voltunk ájulva attól, hogy nácik, vér meg hogy úúú, háromdééé.

A témához rengeteg infó akad, már csak azért is, mert egy egész könyv (David Kushner: Masters of Doom) foglalkozik az id Software megalakulásával, ráadásul ez két részletben magyarul is megjelent a PC Guru mellékleteként jó pár éve (két fejezetet én fordítottam). Szóval a cikk terjedelmi okok miatt korántsem lesz teljes, nem térek ki minden kis vicces sztorira, de kommentekben nyugodtan ki lehet kiegészíteni a lentieket. És szintén helyszűke miatt most csak a cég megalakulását és a Wolfenstein elkészülését tárgyaljuk, a Doomról meg a Quake-ről természetesen külön cikkek lesznek majd valamikor.

Az id Software története elsősorban két John története: John Romeróé és John Carmacké. Ők ketten voltak az fps-ek hőskorának titánjai, két, igen különböző figura, aminek okán eleinte remekül kiegészítették egymást, később viszont kibékíthetetlen ellentét feszült köztük. Romero harsány, excentrikus ember, aki szerint a játékélmény mindennél előbbre való (későbbi cége, az Ionstorm mottója az volt, hogy „design is law”), Carmack viszont egy aszkéta programozó, akit mindig is a technikai tökély érdekelt. Két nagyon eltérő gondolkodás és pálya, ami szerencsére a nyolcvanas évek végén találkozott néhány, igen termékeny esztendő erejéig.

Romero a kaliforniai Rocklinban született és nőtt fel, elég problémás családban. Igazi apja lelécelt, mostohaapja verte, és ellenezte a kis John játékszenvedélyét (ami nem akadályozta meg őt abban, hogy az állam egyik legjobb Pac-Man- és Asteroids-játékosa legyen). Mostohaapjával való kapcsolatát legjobban saját, akkoriban rajzolt Melvin-képregényei fejezik ki (egyben azt is jelzik, hogy a srácot már ekkoriban foglalkoztatta az öncélú erőszak): ezekben egy haszontalan fiút, Melvint kínzott meg változatosan szadista faterja (két képregényt sikerült előásnom a sorozatból). A városban volt a Sierra Főiskola, ahol akadtak nagygépes rendszerek, és Romero még tiniként elkezdett érdeklődni ezek iránt. Bebiciklizett a főiskolára, PDP-1 gépeken kitanulta a HP-Basic nyelvet, a Colossal Cave Adventure című korai szöveges játék pedig igen nagy hatással volt rá. Elkezdett saját programokat írogatni a lyukkártyákat használó gépen (egy aranyos sztori, hogy ezeket sorrendben kellett betáplálni a gépbe, de egyszer Romero bukkanóra hajtott a biciklijével, és a csomagtartóról szétrepültek a gondosan bekötegelt kártyák). Aztán a család vett egy Apple II-t, és John ezen már olyan egyszerű játékokat írt, amiket terjeszteni is tudott az akkoriban népszerű Apple II-magazinokban (Uptime, Incider, Nibble), amelyek nemes egyszerűséggel közölték a játék forráskódját. Első ilyen játéka a Scout Search volt (amiben felderítőket kellett megtalálni, mielőtt megeszi őket egy medve), később több hasonló kis ügyességi cuccot készített. Romero így ismerkedett meg az Uptime egyik szerkesztőjével, Jay Wilburrel. Évekkel és néhány kisebb vargabetűvel később Wilbur volt az, aki a Softdisk nevű céghez hívta Romerót, mert emlékezett rá, hogy a srácnak nemcsak a játszáshoz, de a játékkészítéshez is óriási tehetsége van.

Eközben Kansasban felcseperedett a másik John, az értelmiségi Carmack családban. Neki az anyjával volt problémás a viszonya, aki egyrészt túl sokat várt el a fiútól, másrészt nem nézte jó szemmel John játékok iránti vonzódását. Az is megterhelte a kapcsolatukat, hogy amikor a fiú 12 éves volt, szülei elváltak, és neki többször kellett költöznie, váltogatva lakóhelyeit és iskoláit. Viszont volt olyan iskola, ahol akadtak Apple II gépek, így a csodagyerek Carmack (aki hétévesen már felsőtagozatos matekot oldott meg) elkezdhette kitanulni a programozás fortélyait. Ezzel együtt John kamaszkora zűrös volt, javítóintézetben is eltöltött egy évet, mert egy BBS-ről szerzett bombareceptet használva betört egy iskolába, hogy Apple II-t szerezzen. A sors fricskája, hogy a javítóintézetben volt Apple II, így Carmack nyugodtan elkezdhette első játékait, amelyek fantasy kalandok voltak. Első komolyabb próbálkozását, a Shadowforge-ot meg is vette a Nite Owl Productions cég, ezer dollárt adott érte (később a folytatásért pedig kétezret). Amint Carmack nagykorú lett, elszakadt a szüleitől, Mitzi nevű macskájával egy olcsó bérleménybe költözött, és megpróbált játékokból megélni – így került ő is a Softdiskhez.

A Softdisk egy louisianai porfészekben, Shreveportban működött, és jól ment neki a szekér: az Apple II kiadványokra és szoftverekre szakosodott cég több mint száz embert foglalkoztatott. Viszont az Apple II-nek akkor már kezdett lefelé áldozni, a pc – azon belül is a pc-s játékipar – meg jött fel (a nyolcvanas évek második felében járunk), ezért a Softdisk kitalálta, hogy Gamer's Edge néven indít egy kéthavonta jelentkező lemezújságot, amin saját teljes játékok lesznek. Ezt csinálta Jay Wilbur két új szerzeménye, John Carmack és John Romero, valamint a Softdiskből hozzájuk csapódó két arc: Adrian Carmack grafikus (csak névrokona Johnnak) és Tom Hall, egy kissé kattant designer. Hamar összecsiszolódott a csapat, amiben a közös hobbik is segítettek – mindenekelőtt a D&D szerepjátékpartik, amikben Carmack volt a mesélő. Saját világot talált ki, amiből érdemes megemlíteni a Quake nevű legendás harcost, valamint a nem kevésbé legendás kardot, a Daikatanát. (A fenti kép egyébként a Spear of Destiny egyik easter eggje.)

A két John, Adrian és Tom szorgalmasan készítgették a programokat munkaadójuknak (Dangerous Dave, Rescue Rover ismerős valakinek?), de kicsit fojtogatónak érezték a környezetet, illetve a Softdisk üzleti szoftvereket bűvölő alkalmazottait is irritálta a játékos részleg (ami mindenféle kiváltságokat kapott). A dolog vége az lett, hogy Romeróék Ideas from the Deep néven egy tóparti házban elkezdtek fusizgatni, folyton kicsempészve a Softdisk gépeit. Így készült el a Mario-klón Commander Keen, amit már az Apogee adott ki shareware üzleti modellben (a cég vezetője, Scott Miller igen meggyőzőnek találta a srácok munkáit). A rengeteg munkával járó fusizgatás végül addig fajult, hogy kenyértörésre kellett vonni a dolgot. A csapat ugyan még később leszállította a szerződésben vállalt játékokat a Softdisknek, de önállósodtak, és már az Apogee-nak készülő címekre koncentráltak. Elköltöztek a wisconsini Madisonba, majd később Texasba, Dallas mellé. Vitték magukkal Jayt és egy Kevin Cloud nevű programozót, az Ideas from the Deepből pedig id Software lett.

Most már a kilencvenes évek elején vagyunk, amikor a pc-k technikai képessége rohamosan fejlődött, és persze ez a folyamat Carmack fantáziáját is megmozgatta. Szeretett volna kicsit elszakadni a Keen-féle platformerektől (annak ellenére, hogy a sorozat folytatásaival szépen hozott a konyhára), és elkezdett kísérletezni egy igazi 3D labirintusjátékkal. Az igen korai szerepjátékok (például az Akalabeth) sokszor a játékos nézetéből, perspektivikusan ábrázolták a pályákat, pontosabban csak azt a részletét, amit a játékos láthatott – Carmack azt szerette volna, ha ezekben a labirintusokban lehetne mozogni, forogni, és hat hétig szinte csak ezzel a problémával foglalkozott, míg le nem fektette az alapokat. Az új műfaj, a first person shooter első, még kiforratlan képviselője így lett a Hovertank 3D, ami 1991 áprilisában készült el a Softdisknek.

Novemberre aztán Carmack kipofozta a perspektivikus ábrázolást megkönnyítő ray casting technológiát használó motort, és megoldotta, hogy az üres falakra textúrákat lehessen felhúzni – így született a Catacomb 3D (ez is a Softdisknek). Az id Software többi tagja persze el volt ájulva az új iránytól, és az Apogee szabadabb ege alatt egy tabukat döntögető program kezdett el körvonalazódni: a Wolfenstein 3D.

A téma Romero egyik nagy kedvencétől jön: a már rég megszűnt Muse Software 1981-ben készített egy Castle Wolfenstein című Apple II-játékot, amiben nácikat kellett lemészárolni a címadó kastély labirintusában. Adrian üdvözölte a dolgot, ő már kezdett lilát hányni attól, hogy újabb cuki ellenfeleket kell rajzolnia a Commander Keen Akármennyihez. Tom Hall teljesen kiélhette őrült ötleteit ebben a környezetben (tőle jönnek többek között a játék kutyái és az, hogy a kutyaeledelt meg is lehetett enni), Carmack pedig új NeXT gépeket vett a már VGA grafikát használó játék fejlesztéséhez. A VGA grafikát egyébként Scott Miller javasolta, aki százezer dolláros csekket ígért a még mindig szemtelenül fiatal srácoknak (Romero 24, Carmack 21 éves volt ekkor). Carmack sokat merített az időközben megjelent Ultima Underworldből, de olyan úri huncutságokat nem tartott követendő példának, mint például a padló textúrázása, mert azt akarta, hogy a játék minél gyorsabb legyen, az akció minél gyorsabban pörögjön. A fejlesztés során egy komolyabb vita alakult ki, mégpedig arról, hogy legyenek-e a pályákon titkos falak. Carmack erről hallani sem akart, Romero és Hall viszont amellett kardoskodott, hogy mindenképpen kellenek felfedeznivaló titkok egy játékba. Végül addig gyötörték Carmackot, amíg ő beadta a derekát - sőt, titkos szintek is kerültek a játékba.

1992. május 5-én megjelent a Wolfenstein 3D, és villámgyorsan a sajtóba került. A szaklapok dicsőítették: volt, aki interaktív filmnek nevezte, mások azt pedzegették, hogy a játék már a virtuális valóság kezdete. A Keen-sorozat nagyjából havi 30 ezer dollárt hozott az id-nek, de a Wolfenstein 3D már első hónapban százezret, és lelkes hobbihekker-közösség csoportosult a játék köré. De más híradások is akadtak: a nácis téma és az erőszakban tobzódó játékmenet túl sok volt egyeseknek (a bolti verziót forgalmazók már előre fáztak ettől), ráadásul a gyors játékmenet miatt többen hányásról panaszkodtak. Leginkább persze Németországban borult a bili, ahol a náci múltra elég kényesek, és horogkeresztet például nem is lehet szórakoztatóipari alkotásban megjeleníteni. Emiatt a németeknél hamar tiltólistára került a játék, a Nintendo SNES gépére szánt változatot pedig a konverzió során kiherélték: a náci utalások eltűntek, Hitler bajszával együtt, a vérből verejték, a kutyákból patkányok lettek. Érdekesség, hogy a SNES-verziót így már lehetett Németországban is forgalmazni egy módosítással: a vér színe zöld volt, hogy az ellenfelek ne embernek tűnjenek. Persze az eredeti, teljes játékélmény - például a robotruhába bújt Hitler, aki halála előtt elbúcsúzott feleségétől, Evától - pc-n és VGA-n volt igazi. (Az egyes ellenségek hangjairól egyébként itt egy kis szótár.)

A játék nagy üzleti siker volt 250 ezer eladott példánnyal és még nagyobb presztízsértéke volt a több millió, shareware példánnyal játszó játékosnak. A folytatás (vagy inkább küldetéscsomag) Spear of Destiny is szépen fogyott. Később persze a rajongók is több száz pályát hegesztettek a programhoz, a motorját pedig több játék is felhasználta – ezek közül a legviccesebb/legsiralmasabb a Super 3D Noah’s Ark című SNES-játék, amiben Noé rohangál a bárkáján (amibe valamiért labirintust is épített), hogy mindegyik állatot megetesse. Történetünk szempontjából azonban fontosabb, hogy amíg a konverziók zajlottak és amíg Romeróék a Spear of Destiny pályáit készítették, Carmacknak volt ideje egy új motorral foglalkozni, amit egy bizonyos Doom című játékban használtak fel.

És itt most megakasztanám a történetmesélés kerekét, majd a Doomról szóló cikk alatt folytatom, hogyan lett a műfajból mindenki kedvence, 3D-forradalom, majd komoly társadalmi vita. Addig is, mint említettem, jöhetnek a kommentekbe kiegészítések, sztorik, például arról, hogyan utasították el a fiúk még a Wolf 3D előtt a Sierra két és fél milliós ajánlatát, vagy hogyan próbálták megzavarni Romeróék egyszer Carmackot a háttérben üvöltő pornófilmmel – nem sok sikerrel. Aki magát a játékot próbálná ki, itt talál egy böngészős verziót, itt meg egy DosBoxhoz valót (Spear of Destinyt pedig itt), és persze vannak a játéknak szentelt félhivatalos és rajongói oldalak is, sőt Romero saját oldala is érdekes. Jövő héten nincs kegyelem, jönnek az ufók.

120 komment

Címkék: retro wolfenstein id software john carmack heti retro jatek john romero

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr924526229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.05.25. 18:22:25

@Zis4: műfaji keretek és korlátok, tecciktudni
posztok ritkán szoktak 300 ezer karakteresek lenni

Zis4 2012.05.25. 18:42:27

@MoxNox:
Sőt, NeXT computerrel csinálták akkoriban a focimeccsek és egyéb sportesemények videofeliratozását a TV-ben.

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2012.05.25. 18:46:19

Hahaha!!! Halomra lőttük a sok mocskos rohadékot!!! Régi szép idők!!!

Körömcsiga 2012.05.25. 18:53:06

Hát nemtom, dos4gw vagy mifene kellett neki, az meg nem ment 286-on. Szerintem 386-osra kellene emlékeznetek.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.05.25. 18:54:20

@Körömcsiga: Bizony, az már a Doom volt. Anyáztam is akkoriban, mert az már tényleg nem futott a gépemen.

Lidérc · http://feldolgozasalatt.blog.hu/ 2012.05.25. 18:55:47

A legelső PC-s játékélményeim egyike. (ha nem a legelső, már ködös a memóriám) Még monokróm monitoron toltam, sokáig el se tudtam képzelni, hogy van színe, aztán nagy megrökönyödés volt a kék fal évekkel később. :)
Sokszor toltuk, még az iskolában is, de valahogy sose játszottam az elejétől a végiéig, a főbosszt azért legyaktam, volt valakinek valami mentése az utolsó pályáról. :) A régi lemezmásolgatós időkben az volt a szép, hogy vitted a forrás mentéseit is. Megnézném, az országban hány embernek volt azonos mentései ismeretlen névvel doom1-2, dn3d, stb játékokban. :)
Épp mostanában szedtem le egy Wolf3D remake pályát L4D2-höz, elég szemétparaszt, de még a titkos ajtók is ugyanott vannak és a környezet textúrája is hozza az eredeti hangulatot.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.05.25. 18:56:07

A mostani tinik vajon mit szólnak ehhez? Kipróbálják, hogy mivel játszottak az elődeik, vagy inkább csak kiröhögik?

Teddy Beer 2012.05.25. 18:57:25

Én csak SNES-en játszom vele. Nekem a kutyák, kutyák maradtak, a náci mentesítés meg nem zavar.

larry 2012.05.25. 18:58:19

Külön jelzett rendszerkövetelmény volt a HDD megléte. Kész... Az öcsémmel egyébként vérre menően vitatkoztunk, hogy melyik karakter mit is mond. Tényleg? Mit is mond?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.05.25. 18:59:30

386-on toltam
wolfenstein 3 d -t akarok
most@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: potold:)

Körömcsiga 2012.05.25. 19:01:53

És olyanra emlékszik-e valaki, hogy deathtrack meg blockout? EGA grafikával :) Meg street road meg UGH! :)

Körömcsiga 2012.05.25. 19:04:41

@Frizuravarjú: Hamár invaders, akkor galaxy :)

Diopapa_sok 2012.05.25. 19:10:36

@Körömcsiga: 286 elég volt neki, nálam egy ideig a VGA igény volt a szűk keresztmetszet :)

Gault 2012.05.25. 19:10:46

Talán a perspektíva, talán a színek, nem tudom, de volt valami a Wolfenstein grafikájában, ami miatt megfájdultak a szemeim pár perc után. Nem éppen egyedi eset ahogy hallottam.

euAgWzgmmtq7K 2012.05.25. 19:15:45

ILM :D

+ Nintendon minden offensive contentet kiszednek, céges policy. vér sincsen, meg kutyák helyett patkányok.

@Adani: wolf3d GOOBERS (lehet kicsivel kell irni)

@Körömcsiga: dos4gw nem kellett neki. az a duke3d volt pl

Wertzui 2012.05.25. 19:19:28

@Körömcsiga: Ha a Street Rod-ra gondoltál, az már talán volt is a heti retróban.

registraal 2012.05.25. 19:22:53

haha, ennek volt hangja is ? nem is emlekszem ra mar... de jo kis jatek volt ez :-)

K0vasz 2012.05.25. 19:28:54

"A sors fricskája, hogy a javítóintézetben volt Apple II" - ez azért elég fantasyba illő, hogy egy javítóintézetben több ezer dolláros "mihaszna" számítógépek vannak:)

kozi001 2012.05.25. 19:31:43

Kushner féle Masters of Doom olvasmányból van sok rész.

Egy inspiráló könyv minden informatikusnak.

Wertzui 2012.05.25. 19:35:52

Most jobban nézem a középső borítót, Hitler nyújtja a kezét, és senki sem tiszteleg vissza, valamint ő és az ajtóban állő őrök pont rálátnak Blazkoviczra :D

Wertzui 2012.05.25. 19:37:56

Az első meg kicsit emlékeztet a Doom borítójára. Robert Punchatz?

moli 2012.05.25. 19:42:18

@Wertzui: az a csodalatos az internetben, hogy konnyen lehet rajta keresni. peldaul: en.wikipedia.org/wiki/Special:Search?search=next+computer

@zyrobs: kommenteles azert nem megy, mert a posztolas utan valamiert meg "ra kell elesiteni" a posztra a posztolonak, aki ezt legtobbszor elfelejti. erthetetlen, hogy hogy kerulhet ki egy elesitetlen poszt a fooldalra, de ilyen a blog.hu

Wertzui 2012.05.25. 19:54:25

@moli: Pont azt nézegettem, mikor megtudtam, hogy válaszoltál a kommentemre.

CernaGeza 2012.05.25. 20:00:16

jaja, a Hüppahók.

Amikor benyitottál egy hosszú terembe, annak ilyesféle hangja volt:

hü-hü-hü-hü-hü-hüppaho!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.05.25. 20:03:50

Kerestük a titkos átjárókat. Napokig tapogattuk a falakat....

Nagyon jó játék.

Mózsi bá (törölt) 2012.05.25. 20:06:29

Családi berkekben utolsó pályán a fickónak Gutentág Béla lett a hivatalos neve:)

victor vacendak 2012.05.25. 20:08:44

"Mein leben!"
Értelmetlen, de előszeretettel mondták német felebarátaink, sőt gondolom tribute a 3D-nek, de a legutolsó Wolf játékban is.

rexter 2012.05.25. 20:14:57

óriási király volt ez a játék, unokatesóknál toltuk ezerrel állandóan. meg NBA-t Jordannal és magic johnsonnal :)

lutria 2012.05.25. 20:17:56

Én a munkahelyi 286-os gépen játszottam ezzel akkoriban(ami eredetileg CNC gépekre küldte a programokat),ennyi előnye volt az éjszakai műszaknak hogy a gépek elketyegtek pár óra hosszan-a főnökök meg otthon aludtak-én meg nyugodtan tudtam játszani.

Pötty1 2012.05.25. 20:47:06

ILM-ILM-ILM Rulez!!!

svega 2012.05.25. 21:00:57

Én végigvittem úgy, hogy minden pálya minden titkos ajtóját kikerestem. A pálya végén kiirta, hogy hány% volt a titkos ajtó, az ölés, ha jól emlékszem. Addig nem nyugodtam, amíg mind meg nem lett.
Egyébként nem a MIL hanem a LIM volt a kombináció értelme, szerintem a limit rövidítése.
Kódok: IDDQD örökélet, kulcs, fegyver, IDKFA meg valami hasonló.
Ja és kód nélkül végigjátszottam, csak minden kockázatos hely előtt mentettem. Egy évem ment rá. Megérte. A nejem szerint nem. Elváltunk.

Vajda Gábor (Gabor_V) · http://www.linkedin.com/in/gaborvajda1984 2012.05.25. 21:05:56

A legeslegviccesebb Hitler-videót ezzel a játékkal kapcsolatban készítették, mindig fetrengek a röhögéstől ha rágondolok.

Imádtam, persze nagyon sokáig nem volt PC-m, így mindig ismerősöknél ment a játék.

Eleinte nem volt SoundBlaster kártya, így a midi hangok mentek. Az nagyon üt!

Ja, és John Carmack egyszer válaszolt Twitteren egy szigorúan NEM szakmai kérdésemre (állandóan szakmázik, programozási dilemmákat ecseteget). Megkérdeztem megvan-e még a Teslája. Meg :D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.05.25. 21:09:13

Ez tényleg örök klasszikus, nem vitás.
A 2001-es Return to Castle Wolfenstein már nem sikerült ennyire jól, hiába felügyelték az id-s srácok a fejlesztést.

Reactor 2012.05.25. 21:15:06

A játékot már bemutattam jó sok videóban, mind a 6 epizódját. A hivatalos borító tényleg elég selejtes, se a főhős, se az ellenségek, se a fegyverek nem így néznek ki a játékban. Aki komplett,részletes bemutatót akar látni a játékból, nézze meg a videóimat.

Igazából elég egyszerű játék volt,csalás nélkül is simán meg lehetett csinálni, de az tényleg elég nagy pofátlanság volt helyenként hogy a kötelező kulcsot titkos hely mögé rakták, oszt keresd meg...
Egyébként messze nem ez volt az első "3D" játék...1983-ban kijött a Tunnel Runner már, de előtte is voltak térbeli játékok, pl. a 3D Monster Maze.
Mindenesetre a Wolf3D motorjából készült el aztán az EoD motor,ebben írtam meg a játékomat, a Tristania3D-t is.

Ja, a Spear of Destiny-ben nem volt semmiféle szerkesztői kép, az valami módosított változat lehetett. Az eredetiben nem volt kép a programozókról.

Giskard07 (törölt) 2012.05.25. 21:27:23

Nem szoktam nagy reklámot csapni, de íme egy játékmenet-videó a saját (befejezetlen) projektemről, ami a teljes Wolf3D és Spear átültetése a HL2 motorja alá: www.moddb.com/mods/sda/videos/gameplay-video#imagebox

Aki megmondja melyik epizód hányadik melyik pályája, akkor az már komoly fan. :)))

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2012.05.25. 21:28:07

Jó sokat toltuk mi is általánosban: volt hogy 3-an szorongtunk a gép előtt: volt egy haver, aki fejből tudta a térképeket és lőtt, kellett egy ajtónyitogató ember meg egy másik, aki nyomogatta az MLI-t (ami ugye "emeli" az életerő szintedet).

'97 környékén meg az egyik vidéki, virtigli náci, Martens-bakancsos gimis osztálytársam járogatott fel minden nap suli után Wolfozni, hogy addig se a koleszban kelljen rohadnia. Igazi FPS-addiktív lett, bár órákig képes volt gyönyörködni a horogkeresztekes-sasos textúrákban, és rengeteg meghalása volt amiatt, hogy míg a sima katonákat azonnal halomra lőtte, a kék ruhás SS-tiszteknek mindig karlengetve heilhitlerezett. Egyszer jutott el a játék végéig, emlékszem, vért izzadva, sírásra görbülő szájjal, "Bocsáss meg, mester!" felkiáltással géppuskázta szarrá a robotizált Hitlert...
XD

2012.05.25. 21:32:57

@Gee Halen: az nekem is egy meghatározó élmény volt amikor az első ordítást meghallottam SB-n a PC speaker után...

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2012.05.25. 21:41:18

Anyam, mennyit Cata3D-ztem anno... :venfaszsmiley:

Adani 2012.05.25. 21:57:38

@CernaGeza:

Jaja, hüppapó, DRRRRRR(ez a golyószóró) Májléböööön!

A barna ruhás nácik ÁÍÍÍÍJJJ! hangja is ütött.

Gutántág Béla, ez is jó.

A hugom anno mikor 6 éves volt (én 9) a páncélba öltözött Hitlert RoboGizinek nevezte el, asszem valami rajzfilmben volt.

@svega:

Stimmel titkos helyek meg a többi. Ti is nyomtátok úgy, mint az őrült, hogy mentetek a fal mellett és nyomtátok a space-t úgy, hogy majd átszakadt az asztal a billentyűzet alatt?
És ugye 100%-ra nem is lehetett mindent megcsinálni, pl. az AARDWOLF labirintus miatt, az a pálya ugye majdnem felében titkos helyek hálózata, és nem lehet mindet kinyitni ,mert egymásra is csúsznak. Van még máshol is ilyen, Reactor bemutatóit nézzétek meg, nagyon részletesen megvan bennük minden, csak néztem én is mennyi minden volt, amiről nem tudtam.

@Hamlet:

Ráadásul a Hitlert kinyíró Die Führer die (92 nyarán mikor unokatesómmal toltuk a játékot épp itt tartott és mekkora öröm volt mikor sikerült kivinni a "diefüredie" részt) a 3. volt csak az utolsóban mást kellett kinyírni.
A Nag csöcsű 200 kilós csaj se volt semmi, később világosítottak fel ,hogy ő meg azt mondja németül ,hogy a "a csöcsöm".
Kék ruhás SS tiszt. Igen, azok voltak a hüppapók

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2012.05.25. 22:02:03

Úúúú, igen, órákat, napokat, heteket játszottunk a Wolfensteinnel, miközben éppen lapkiadással foglalkoztunk és a gépen a lapokat tördeltük (kellett volna tördelni). Munka helyett, után és előtt mindig ment!
Aztán meg a Doom is ugyanígy!

Magister · http://bevertarc.blog.hu/ 2012.05.25. 22:33:45

Na igen, a hangok. A német ismerősöm sem tudott közülük sokat megfejteni (valaki írhatna arról, hogy ezeknek mi a története...tényleg németek dumálták fel?) :) A gépfegyveres volt a "hű tahó" (szerintem azt mondja, hogy Hände hoch), a katona valami halt-ot mond, meg volt a Spion stb. Azért vettem SB-t, hogy halljam ezeket :)

light 2012.05.25. 22:48:32

Steam-en május elején meg is vettem , egyszer talán még játszom is vele.

Dr. Fred Edison 2012.05.25. 22:49:03

Első játék amivel játszottam PC-n. Na jó nem, az asszem az Alley Cat volt Proper 16-on, de az első 286-os játékom. Amikor megláttam a nevét tökre megörültem, mert C64-en a Muse-os Wolfenstein is az egyik kedvencem volt. Annak is baromi jó hangulata volt, igazi suspension thriller ahogy ki kellett várni amíg az őrök a megfelelő helyre érnek, és gyorsabbnak lenni, mielőtt ők lőnek le. Sajna sokáig nem jutottam vele, dehát még kicsi voltam és béna.:-)

moli 2012.05.25. 22:54:08

ez a wolf3d hang-mizeria mar annyira unalmas, egyszer mar kibeszeltuk itt iddqd.blog.hu/2011/01/25/wolfenstein_1_d

Is 2012.05.25. 23:00:25

@Hamlet: Basszus, ez nagyon nagy!!! Gáz, de nagyon nagy!

Wertzui 2012.05.25. 23:06:47

@Stöki: ezt légyszives emeld be a cikkbe, mert úgy látszik, hogy sokan elsiklanak felette.

Delebriel 2012.05.25. 23:19:15

Lájk...
Ja és persze MLI. :)

2012.05.25. 23:29:16

a racketboy-on a together retro-ban épp most van. de gondolom amúgy véletlen

Bélabáttya (törölt) 2012.05.25. 23:35:50

@Wertzui: Nagyon komoly, nagyon drága számítógép volt. Az almás Steve Jobs második számítógépgyártós nekifutásának indult, de elmúlt a projekt, amikor visszament az Apple-höz:
en.wikipedia.org/wiki/NeXT_Computer

foodlfg 2012.05.26. 00:19:18

Én Doommal kezdtem, nekem ez kimaradt.
Igaz nem volt ismeretlen számomra a játék, de nem tetszett a színvilága, ezért hanyagoltam.

Sárkányböffentő 2012.05.26. 00:37:35

Nekem az ilyenekre van megtartva egy 486DX100 8 MB ram 1Mb video, 80 Mb Hdd... És működik!!!
Kb 20 éves

komplikato 2012.05.26. 00:50:09

@Bélabáttya: Annyira nem múlt el talán nyomtalanul. Sokak szerint az új MacoS X és utódai egyik fő alapja volt a NeXT OS, legalább is részleteiben.

Bélabáttya (törölt) 2012.05.26. 01:02:06

@komplikato: Hát, nagyjából ez volt az ára Steve Jobs visszakerülésének az Apple-höz: megvetette velük a Nextet (vagy csak az oprendszerét?)valami négyszáz milliócskáért, mondván kell egy új oprendszeralap az Apple-nek (mondjuk tényleg kellett, épp a harmadikat hagyták felibe-harmadába a Next miatt)

Ehhez képest az OSX alapja a FreeBSD lett... bár valamit tényleg használtak fel belőle:
en.wikipedia.org/wiki/OS_X

Bélabáttya (törölt) 2012.05.26. 01:05:00

Sajna viszont a Next számítógépek kihaltak, pedig baromi jó vasak voltak. Csak kellemetlenül drágák is.

Reményeim szerint a jövő hétre kerítek egyet nézegetni. Ha valakit érdekel, írjon magánban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.05.26. 02:55:33

Vicc az akkori korszakból:

-CGA-monitor?
-Nem, a sajátom...

Amúgy télleg nagy királyság volt ez a játék, sajnos sosem tudtam végig csinálni, béna voltam.Most jó volt a videót megnézni, hogy ilyen is van benne...

The real Donky 2012.05.26. 02:57:24

@Sárkányböffentő: Dettó, csak az enyém DX66, 4megával. :o) Eredeti Dell, még a billentyűzete is.

Sztavrosz_ (törölt) 2012.05.26. 06:35:22

Első PC (a commodore után - hiszen azis personal computer volt) 386DX 40Mhz 4Mb ram Trident félmegás videokártya :) A kék falaktól énis szédültem... a spear azért volt jobb valamivel ott már kúszónövények voltak a falakon. Meg hatalmas volt az a mod ahol beavis & butthead volt a nácik helyett a jelegzetes röhögésekkel.

Tblog 2012.05.26. 08:33:21

Persze hogy akkoriban nem nézek ki olyan jól a játékok, de azért a hangulat az jobban megvolt mint a mosatni játékoknál. :)

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2012.05.26. 10:23:05

Gondolkodtam, beírjam-e ezt a posztot:)

Mert olyan témát feszeget, ami általában igencsak megosztja az embereket.

Először is a Wolfenstein 3D vitathatatlanul jó hangulatú játék, ehhez nem fér kétség, valamint a játszhatóság és a játékélmény is fantasztikus. Nem szólva a REÁLIS arányokról, igen, nagybetűvel, gondoljunk csak a 4, azaz NÉGY darab, valóságban is cipelhető fegyverre, szemben mondjuk a DOOM irreális fegyverarzenáljával.

Ezzel azt hiszem, mindenki egyetért.

Az viszont egy másik megemlítendő dolog, hogy míg a TV-s játékokat a Super Marioval, addig a számítógéppel való játékot a (többek közt a Wolf3D-nek köszönhetően) a "lövöldözéssel" azonosítják.

Jó sokáig én sem értettem a felháborodást a "nem-gamerek" részéről (bocs, nem tudom hogy van ez kockául:D), családapák és mások részéről, és tény, hogy annak idején 1995-ben, 14 évesen én is egy séta alkalmával, amikor egy kutya rám ugatott a kerítés mögül, egyből rátartottam a képzeletbeli pisztolyt, mert a Wold3d annyira berántott...

(ide sorolhatnám még a rise of the triadot, blood-ot, redneck rampage-t, mafiát stb)

A később a Doom-mal felkapott téma, mely szerint a számítógépes erőszak élvezete károsodásokat okozhat, már akkor is nevetségesnek tűnt számomra, de később vált csak nyilvánvalóvá, hogy azt nem olyan formában teszi, mint ahogy az emberek elképzelik, tehát nem "erőszakos lett tőle a gyerek", hanem az intenzív élményanyagtól kitolódik az ingerküszöb, mint minden "drognál", ezért az azt követő szakaszban egy mélyzuhanás tapasztalható, valamint a tartós "használat" pedig érzelmi közönyt is okozhat az erőszakkal kapcsolatban (akár a pornónál a szexuális érdeklődéssel szembeni apátia).

Ez az ingerküszöb-kitolódás ma már akár társadalmi szinten is megfigyelhető, lásd Híradó:), a tragikus eseményekre való reakciók, a szenzáció-hajhászás stb., ami nem feltétlen ennek köszönhető.

Ám valóban a Wolf3D "árnyoldala", hogy egészen addig, ebből a szemszögből, ilyen reálisan, békeidőben egy átlagember nem találkozhatott ilyen intenzív erőszakkal, amelynek a főszereplője (és egyben okozója) lehetett.

Hogy ez milyen változásokat okozott az elkövetkező generációknál, már más téma, azonban az is vitathatatlan, hogy a Wolf3D volt az első, és persze akkor még nem volt korhatár besorolás a számítógépes játékoknál (sem), meg a szülők/tanárok sem nagyon tudták, hogy mi fán terem ez az egész számítógépes-játékosdi (vagy függők voltak, ha volt otthon gépük:D).

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.05.26. 10:42:34

@Rihárdó: Azért már jóval a Wolf előtt előkerült ez a téma. Már 1976-ban, a Death Race kapcsán, amiben gyalogosokat kellett elütni autóval (a Carmageddon nagypapájának is tekinthetjük).

en.wikipedia.org/wiki/Death_Race_%28video_game%29#Controversy

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.05.26. 10:45:53

Úristen gyerekként hány órát töltöttem vele! Imádtam, az első nagy játékélményem!

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2012.05.26. 11:43:08

@Stöki: köszi a kiigazítást, tehát már előtte is szó volt róla, de nyilván a Wold3d-Doom hatására kapott lángra a vita, mert azon már anyám se tudott átsiklani, hogy láncfűrésszel vagdaltuk a démonokat.

moli 2012.05.26. 12:44:02

@komplikato: sokak szerint?
en.wikipedia.org/wiki/NeXTSTEP
"Apple's OS X and iOS are direct descendants of NeXTSTEP"

Wertzui 2012.05.26. 15:11:53

@Reactor: A Tunnel Runner és a Hovertank/Catacomb/Wolf3D között is volt fps, bár kevesen ismerik:
www.youtube.com/watch?v=KXEwQCS4yow&feature=related

xylon 2012.05.26. 15:13:27

@Rihárdó: a konzolon mikor kezdtek megjelenni az FPSek? csak mert nekem az FPSrol azonnal a Halo jut eszembe.

A PCn mar anno is inkabb a strategia ment. Simcity, Settlers, Dune 2, vagy Panzer General ezek nem mai jatekok, es semmi kozuk az eroszakhoz.

Persze anyuka meglat egy felig szetszerelt szamitogep monitoran szetfreccseno nacit vagy kakodemont aztan onnantol kezdve az o aranyos tundibundije budos kolok aki allandoan csak a gepet nyuzza es vagy tonkreteszi azokkal a szornyu jatekokkal. Persze ilyenek az anyukak.

newnt55 2012.05.26. 17:50:44

Persze ahogy haladtunk előre az időben egyre és egyre fejlettebb játékok jöttek ami főleg a grafikában és realisztikusságban mutatkozik meg.
Ma már totál élethű "játékok" vannak, talán már nem is játékok. Nem kell fantázia hozzá, nincs szükség képzeletre mert minden látványt készen kapsz. Régen egy izgőmozgó bigyó volt az ellenség a platform játékoknál -talán volt keze lába és lőtt is- ma meg már szinte húsvér katona, vagy mittudomén, szinte igazi emberek.
Ez van.
Nyilván a szülőknek nagy újdonság volt, hogy a játékban lehet gyilkolni is és nemcsak a gyümölcsöket összegyűjteni meg a söröskorsókat elkapni.
Mi meg valahogy belenőttünk. Azért kíváncsi lennék egy mai 10-12 évesre aki kapásból ilyen brutál élethű látványvilágot kap és nem azt a ranglétrát járja végig, hogy Videoton TV játék, Commodore 16/+4/64/Amiga/PC stb. stb. Nekik mi jelenti a fejlődést?

whitewolf688 2012.05.26. 19:20:06

@Rihárdó: annyit azért hozzáfűznék, hogy ugyanabban az évre jelent meg először a játéktermekben, aztán a konzolokon a Mortal Kombat nevű tünemény, aminek hatására az ESRB megszületett. Már addig is voltak erőszakos játékok, de a Mortal Kombatig összesen annyi történt, hogy a szülőket figyelmeztették, hogy ez "esetleg" nem illő tündibündi gyereküknek. És már bocs, de a Wolfenstein sehol sincs ahhoz képest, amikor az ember fejét gerincestül kitépi egy kék ruhás nindzsa, vagy kitépik a szívét. Ez ment a játéktermekben és ez nem pixel-animáció volt, hanem elő szereplőkkel felvett jelenetek voltak, amiket digitalizáltak és felspécizték az "extrákkal". Na az élethű volt.

De ott van konzolra még a Silent Hill, Resident Evil, MadWorld, Splatterhouse, Ninja Gaiden (az újak), Shinobi, az egész Mortal Kombat széria, The Suffering, a God of War sorozat, Eternal Darkness, COD, Battlefield és még sorolhatnám.

Ellenponton a PC-re meg ott van a Doom, Wolfenstein, Unreal Tournament, GTA (a korábbiak), Postal, System Shock, Carmageddon, Fallout (igen, a Fallout egy végtelenül véres és erőszakos játék, ld. Bloody Mess perk), Alien versus Predator 2, Hitman széria. Left4Dead és még sorolhatnám.

Nem mondom, hogy a PC-n kevesebb erőszak van, mint a konzolokon, de azt mindenképpen érdemes kijelenteni, hogy ezek a játékok nem jelentenek feltétlenül rosszat a hivatalos célpiacnak. Ezalatt értem azt, hogy azok is játszanak vele akiknek szánták, tehát a System Shock 2-t nem adjuk oda az 5 éves gyerkőc kezébe. Ezért is van az ESRB. Ha pedig a gyerek kezébe olyan játék kerül, ami nem neki való, az pedig igenis a szülő felelőssége. De ez már egy teljesen más téma, úgyhogy itt le is zárom a kommentet :)

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2012.05.27. 08:26:06

@whitewolf688: a Mortal Kombat nekem is eszembe jutott, előtte a konzolos játékok jórészt aranyosak voltak:)

@xylon: a Panzer-nek semmi köze az erőszakhoz, a Tigris tankokkal történő tömegmészárlás végül is nem az:D

Mondjuk mi nem voltunk aranyos tündibündik, a World Wrestlingben püföltük egymást a nővéremmel, miközben Cannibal Corpse-ot hallgattunk, úgyhogy végülis fel voltak készülve a Doomra... De azért kib*szta náluk is a biztit, amikor a láncfűrész hangját meghallották.

zenador 2012.05.27. 10:05:26

Sziasztok!

Végre egy olyan játék, amihez jobban hozzá tudok szólni, mivel a Wolf 3d már a PC-s korszak gyönyörűsége és a kilencvenes évek terméke. Sajnos a nyolcvanas években még fiatal voltam ahhoz és pénzünk sem volt, hogy legyen a családnak C-64-e és/vagy Spectrum-a (Amigáról álmodni sem mertem). Jómagam 1990-ben kaptam az első számítógépemet, egy C-64-et, ekkor már a Commodore-64-nek sajna már leáldozóban volt a csillaga.

1993 júniusában kaptam meg az első PC-t, ami nem volt éppen egy álom konfiguráció (286, AT, fejakadós ESDI 40 MByte-os vinyó, hetente egyszer ki kellett szedni és meg kellett hintáztatni (pár hónapon belül be is döglött), zöld Hercules monitor, egér hangkártya nuku. A C-64 után egy nagy csalódás volt! Viszont barátomnál FEKETE-FEHÉR VGA-n és mono SB hangkártyával megcsodálhattam a Wolf 3D-t. Micsoda élmény volt! Bár nem játszottam soha végig, mégis rengeteget játszottam vele. Még mai szemmel is iszonyatosan jól összerakott játék.

Viszont a cikkíró figyelmét elkerülte egy apróság. A Catacomb-ból számos verzió létezett.

Catacomb 3D: erről írtak a cikkben.

Catacomb Abyss: ezzel a változattal játszottam rengeteget. Nem tudom, miért, de akkoriban az én baráti körömben, szinte mindenki ezt a verziót nyomatta, nem is tudtunk más Catacomb-verziókról! Ez volt nálunk A CATACOMB:) Ez utóbbi verziónak egyébként sokkal jobban áttekinthetőbb a "műszerfala".

Pár éve azonban valami miatt utánanéztem és ledöbbentem, hogy alapvetően kétféle verziója létezett a Catacomb-nak és azon belül is több része volt: en.wikipedia.org/wiki/Catacomb_3-D.

Egyébként a Catacomb-ról is jó lenne egy részletesebb összefoglaló, mert nálam az is legalább akkora kult játék, mint a Wolf 3D.

Adani 2012.05.27. 13:09:24

@whitewolf688:

Miért a C64-es Barbarian jobb volt a fejlevágással?
Sőt már C64-en is volt egy játék, amivel nyomtuk asszem Speed Racer volt a neve, ahol autóval kellett tépni az úton is lehetett benne gyalogosat elütni. Sőt még pontot is kaptál érte.

PC-n meg jött a Carmageddon mint brutális autós játék, és ugye volt Mortal kombat, meg Doom, de később jött a Postal. A Postal 2 nekem is megvolt az valóban egy szadista játék, ott ugye egy őrült pszichopatát alakítasz, és pl. ott lehet valakit lecsapni ásóval ,aztán leönteni benzinnnel és felgyújtani majd levágni a fejét és focizni vele az utcán meg odadobni a kutyának, aki visszahozza. :) Az már igazi szadista játék. De A Wolfból is készült olyan mod, ahol nem nácikat hanem zsidókat kellett gyilkolni és a nácis képek helyett White power meg hasonló feliratok voltak.

Sőt nekem rémlik egy olyan Doom klón is, ami szintén valami fasiszta cucc volt, jó nagy horogkeresztekkel meg hasonlókkal.

Ed Carnby 2012.05.27. 22:14:44

@Rihárdó: 18 éve folyamatosan játszok a Panzerekkel, de tömegmészárlásra nem emlékszem.

És van egy sakk nevű játék is, ha látnád, hogy ott mi folyik a táblán...

B-Bird 2012.05.28. 02:03:32

Rescue Rover részek nagyon jók voltak, jó kis fejtörőkkel. Keen széria is bejött. Viszont Catacomb3D sorozat nekem jobban bejött a Wolf3D-nél. De a Blake Stone 2 része még jobban. Rémlik-e valakinek? Változatosabb volt, ötletesebb. Ugyan így vagyok a Doom-HereticHexen vonallal: utóbbi ötletesebb, kidolgozottabb, ha úgy tetszik, kevésbé agyatlan hent szobáról szobára... szvsz. (lehet kövezni)

Adani 2012.05.28. 10:58:17

@Ed Carnby:

Battle Chess, nekem is megvolt és bár sakkozni azóta se tudok azzal jókat játszottam.

Rihárdó · http://rihardo.uw.hu 2012.05.28. 21:27:43

@Ed Carnby: Amikor egy stratégiai játékban a hadseregeddel leigázod az ellenséget, az szerintem tömegmészárlás. Az lehet, hogy nem FPS-ben teszed, lehet hogy némileg több intelligenciát igényel egy stratégia kidolgozása, de az még nem változtat a tényen, hogy tömegmészárlás zajlik.
Még a végén a háborút valami békés logikai játéknak állítjuk be!

(A sakk egyébként nem elsősorban stratégiai játék, de persze arról nem tehetnek az indiaiak, hogy a nyugati világ annak látta/látja...)

Pályaelhagyó autóversenyző 2012.05.28. 22:54:17

off

bar szerintem is undorito a szuksegtelen eroszak a jatekokban, ez azert elsosorban a nagyvarosi pacifikalt nyugat problemaja. boszniaban kabe husz eve meg siman vagtak elo gyereket lancfureszzel az apja elott (oke, az illeto a kozel keletrol importalt szadista volt), es az atlag azsiai vagy afrikai sem lepodik meg a merhetetlen eroszakon. meg a nagyanyad sem, amikor levagja a csirket.

csak nekunk lett megmagyarazva, h minden tul eroszakos, a nyugati emberek nagy resze meg a haboruban sem tudna a masikra loni.

on

Adani 2012.05.29. 08:10:34

@Pályaelhagyó autóversenyző:

Ha a média szenzációt akar akkor bemagyarázzák akármibe. A kulcsi családírtóról is elterjedt, hogy valami szerepjátékot játszott állandóan (WoW?) biztos attól kattant be. Meg ugye mikor 1999 körül két diák mészárlást csinált egy amerikai középiskolában akkor is hangoztatták ,hogy játszottak a Doommal sőt pályákat is szerkesztettek az iskoláról (és hát ugye a Kandóról is volt Doom pálya mégse lövöldöztek ott soha). Vagy ugye az a tavalyi eset mikor egy bedrogozott gyerek megkéselte az iskolatársát egy suli wc-ben és aztán már fennhangon kiabálta világgá a média, hogy imádta a CS-t, és hát abban is van kés, biztos azért késelt, mert sokat CS-zett (itt is volt róla poszt). Véletlenül sem a drog miatt.

Bobby Newmark 2012.05.29. 14:09:10

@Dr. Fred Edison: Uh, nem te voltál kicsi és béna. Nosztalgikus indíttatásból, meg a hozzád hasonlóan "félelmetes játék" emlékekből kiindulva nemrég letöltöttem az Escape from Castle Wolfenstein-t C64emu alá. Próbáltam vele játszani.
10 perc után "na, ezzel sem vesztettem sokat"-mosollyal bezártam az emulátort.

Iszonyatos. Borzalmas. Hihetetlen.
Ha megérinted a falat, fáj, és a karaktered szüttyög vagy három dühítő másodpercig, amíg nem mozoghatsz.
Egy élet, egy játék. Ha meghalsz, gémóver, kezdheted előröl. Baromi könnyű meghalni, elég beleszaladni egy őrbe.
Ami meg nem is olyan nehéz, mert az őrök helye a képernyőn véletlenszerű. FOLYAMATOS load/save state módszerrel eljutottam kb a negyedik szobáig, ahol az SS őr nemes egyszerűséggel a nyakamba spawnolt amint beléptem a képernyőre, és azonnal meg is ölt. Load state, bemegyek, ugyanott van, meghalok.
Itt elfogyott a türelmem, és altF4.

Borzalmas, nem tudom, hogy ezzel emberek hogyan voltak képesek játszani. Azt tudom, hogy ÉN képtelen voltam, anno is. Megvolt mindkét rész, és soha elő nem vettem. Valószínű azért, mert tíz perc töltögetés utáni tíz másodperc játék után meghalni, majd újra várni tíz perc töltögetést...nem valami felemelő.

Bobby Newmark 2012.05.29. 14:12:27

@Adani: Ja, persze, a drog miatt. Az pont egy ugyanolyan idióta panel, mint "a játék miatt".

Nem, valójában azért csinálta, mert egy utolsó agresszív hulladék szarember, és vagy nem gondolkozott, vagy azt hitte, megúszhatja.

Itt kell megállni, és nem szabad kifogásokat keresni, hogy mi miatt.

Bobby Newmark 2012.05.29. 14:19:26

@Adani: Postal2-ben nekem az a csúcs, amikor pofánvizelem a csórikámat, elkezd okádni, lecsapom a fejét ásóval, majd catnipet bezabálva, mátrix módban felrúgdosom a hányást spriccelő fejetlen testet a levegőbe.
Minden elismerésem a Running with Scissors bandának, a Postal2 egy nehezen felülmúlható teljesítmény.

Az első részét egyébként nem ismerem túlságosan, egyszer láttam. Annak a hangvétele elég komoly, ehhez az idétlenkedéshez képest, nem?

Bobby Newmark 2012.05.29. 14:23:44

@xylon: Goldeneye 007, Nintendo64, 1997. Ez hozta a nagy áttörést konzol-FPS fronton.

PerverzTata 2013.01.08. 01:49:48

Szeretném megjegyezni, hogy a magyar népmesékben évszázadok óta zokszó nélkül vagdossák a hétfejű sárkány fejeit a lelkileg legsérülékenyebb korosztálynak meséiben... vagy a szerencsétlen királylány után sóvárgókat is lelkiismeret furdalás nélkül fejezik le míg végre nem jön egy szegénylegény és fellélegezhetünk... persze előbb levágja egy hétfejű sárkány fejeit...

Nekem emlékeim a W3d -hez valahova 93 -hoz köthető. Egy hazánkba látogató amerikai 'jómunkásember' nyomott a kezembe ajkán egy félmosollyal egy floppy lemezt.

Teljesen kész voltam a játéktól :)

Mai napig bennem van az érzés, amikor az a rohadt német baka hátulról rám kiáltott és belém eresztett egy sorozatot. természetesen fejhallgatóval. Komolyan mondom majdnem elengedtek a záróizmaim. Szép emlék... :)

Reactor 2020.08.10. 03:51:22

Akit esetleg érdekel: a Spear of Destiny-hez (és egyúttal a Wolfenstein 3D-hez) is készült két lezáró befejezés. Az első a Spear Resurrection, a második a Spear: End of Destiny. Mindkettő jóval a világháború után játszódik, és a lándzsa további sorsát mutatja be.
Készüljetek fel, hogy jóval kihívóbb lesz, mint az elődjei voltak.
süti beállítások módosítása