HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Heti retro: Játékmennyország Vegasban

2012.05.19. 17:15 Stöki

Nagy retrocunami érkezik jövő hét elején, de addig is, hogy erre a hétre is legyen valami, jöjjön egy képriport, amit már január óta tartogatok. Akkor kint voltam Balage kollégámmal és a gamestaros Mazurral a Las Vegas-i CES-en, és egyik este elmentünk a gémermennyországba, amit ügyetlenül bárnak álcáztak. Insert Coin(s) a neve, és már írtunk róla itt a blogon, amikor még csak épült. Azóta a bár elkészült (sajnos a tulajjal nem tudtunk beszélni, nem válaszolt az emailjeimre), és olyan menő hely lett, hogy a látogatásunk előtti este maga Felicia Day és a fél Guild-stáb játszott itt mindenféle régi arcade géppel. Szóval jöjjön pár fotó erről a helyről, még ha kicsit homályosak is (perverz olvasóink kattintásra még nagyobb méretben megnézhetik, mennyire nem tudok fotózni egy sötét helyen, szar fényképezővel).

Már a bárhoz vezető út is élmény, ugyanis a félig fedett Fremont Streeten kell végigmenni, fényreklámok alatt. Az utca Vegas óvárosában található (persze így alig százéves), és ide menekítettek pár, már műemléknek számító neonreklámot, például Vegas Vicet.

Ez pedig a mennyország kapuja, alig pár méterre a Fremont Street fedett részének végétől. Ki itt belépsz, készítsd az apród.

Ezek a bár szabad boxjai. Egy kényelmes kanapé, előtte pedig egy dupla hdtv, amit 180 fokban be lehet fordítani (a képen azért vannak kifordítva, mert éppen üresek a boxok). Hét ilyen box várja a vendégeket, persze ha az ember elfoglal egyet, illik ott legalább egy üveg bort vagy pezsgőt rendelni. Aztán jön a pincér, és hozza a menüt - mármint a játékmenüt. Ahogy láttam, itt főleg újabb konzolokra írt játékok pörögnek, bár SNES-es csodákkal is lehet bohóckodni méteres képátlón.

A bár közepét egy nagy, U alakú pult foglalja el, itt lehet rendelni. Az itallap semmi extra, üveges és csapolt sör, néhány bor, üdítő, égetett szeszek, pezsgő, pár snack. Ide úgysem lerészegedni jönnek az emberek. Látszik, hogy a helyiség világítását úgy oldották meg, hogy a legtöbb fényt a játékok adják, illetve a pult.

És még a pultnál is lehet játszani. A felső képernyőkön mindenféle játékok futnak (jellemzően ezek is újabb eresztések), és ha valamelyik megtetszik, pár dollárért el lehet kérni a megfelelő kontrollert a csapostól.

Ez pedig a pult túloldala: régi, de kifogástalanul működő, pénzbedobós játéktermi gépek hívogató fényei...

...amiket nem érdemes vakuval fényképezni, mert kiderül, hogy a hangulatos hely kicsit puritán. A boxoknál szépen kifestették a falat, de a játékgépsarokban egyszerű szürke minden. Persze a lényeg itt a több tucat gép a kilencvenes, nyolcvanas, sőt hetvenes évekből, ezenkívül egy-két flipper is áll a sor végén (Balagét az egyiknél el is veszítettük vagy fél órára).

Személyes kedvencem látható a képen. Na nem Mazur, hanem az Atari 1983-as Star Wars-gépe. Fantasztikus masina: a maga idejében baromi jól visszaadta a Csillagok háborúja hangulatát, aminek a jóféle vektorgrafikán túl a spéci kontroller volt a titka. Egyébként ez az irányító adott ötletet a Paperboy kontrolleréhez is.

A kontroller egy kormányszerű képződmény, amit két marokra kell fogni, jobbra-balra forgatva a célkeresztet lehet mozgatni, előre-hátra tologatva emelkedni vagy süllyedni, a kézreálló gombokkal pedig lőni az X-szárnyúból, amit irányítunk. Először a Halálcsillaghoz kell elrepülni, aztán annak felszínén bohóckodni, majd berepülni a filmben is látott árokba, és némi kerülgetés után beküldeni a fotontorpedót az űrállomás szívébe. Mindez filmből vett hangokkal, csipogó R2D2-val, néha megszólaló Kenobival, Darth Faterrel. Csodálatos, úgy, ahogy van.

Először a 2004-es E3-on játszottam vele, muszáj volt most is kipróbálni. Egy szuszra vagy négyszer végignyomtam (egyre nehezebb fokozatokban pörög ugyanaz a három, részben véletlengenerált pálya). Hiába, biciklizni sem lehet elfelejteni.

Ó, igen, a Tapper, az egyik legegyszerűbb és legjobb ügyességi játék, a későbbi Nintendo kvarcjátékok sokat merítettek tőle. Kéri a vendég a sört, lecsapolod, gurítod neki, mész a következőhöz - ennyi, mégis nagyon rá lehet gyógyulni. A játékban egyébként az advergaming egy korai példája is látható a Budweiser hirdetésében. A játékgép felső logója pedig gyönyörű.

Vagy csak szerintem szépek ezek a logók? El tudom nézegetni egy ideig, hogy annak idején hogyan próbálták egy keskeny műanyagdarabra ráerőltetni a játék megdizájnolt nevét, és még valami utalást is a témájára. Mint például az első, 1981-es Donkey Kong esetében. Itt még Mario ugyebár Jumpman volt (sőt, a fejlesztés alatt Ossan).

A lélegzetem elakadt a nosztalgiától, amikor ez megláttam. Ezerkilencszázkilencvenkevés, gyerekkorom legszebb nyara, amikor megnyílt az első soproni játékterem, benne a Golden Axe-szal (hihetetlen, de még nem volt a Heti retróban, igaz, Tyris Flare megfordult már a játékcsajrovatban). Édes istenem, hogy mennyi tíz- és később húszforintost hagytam én ebben.

Most sem történt máshogy, Balagéval párosban egész sokáig eljutottunk, szereztünk hátasokat, volt gigasárkány-varázslat Tyrisszel, és csak valamikor Turtle Village után hagytuk abba, amikor már minden sarkon aranypáncélos lovagok akartak lecsapni minket. Rettenetesen fel voltunk dobva utána.

Ez egy másik nagy játéktermi kedvencem volt, annak ellenére, hogy az autóversenyekhez sose volt érzékem, így az én nevem három karaktere sose került fel a toplistába (bezzeg a Pang listájában többször benne volt, hogy "STK").

Commando és Shinobi. Előbbit főleg C64-, utóbbit főleg Amiga-konverziója révén ismerjük itthon, de mindkettő arcade gépként kezdte pályafutását. Katonás-lövöldözős és nindzsás-verekedős 1985-ből, illetve 1987-ből. VHS-korszak, heló!

Másfél-két órával és pár híg amerikai sörrel később elhúztunk vissza a hotelbe, de előtte még muszáj volt újra kipróbálni a Star Warst. A kép ugyan szarul sikerült, de jól látszik rajta, hogy hol van a négy löveg, ahonnan lőni lehet.

Persze van még egy rakás játékgép az Insert Coin(s)-ban (itt a teljes lista), a konzolgépekhez kérhető játékok pedig folyton változnak. Ritka tartalmas szórakozás: a gépek negyeddollárosokkal működnek, és én kb. 10 dollárt vertem el összesen, pedig szinte folyamatosan játszottam. Pár háztömbbel arrébb, a kaszinókban sokkal gyorsabb ütemben (és egész más értelemben) lehet eljátszani a pénzt.

És persze tudom, hogy a bár nem itt van a szomszédban, és bizonyára van közelebb is hasonló hely, de azért egy magyarnak ma már könnyebb eljutni Amerikába, mint akkor, amikor a fenti játékok megjelentek. Ha esetleg eljuttok a nyugati part környékére, és Vegast is útba ejtitek, feltétlenül ugorjatok be az Insert Coin(s)-ba, nem fogjátok megbánni.

26 komment

Címkék: retro las vegas ces heti retro egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr294524838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.05.19. 19:20:45

Bár a játékokhoz nem tudok hozzászólni, a hely maga nagyon epikus. Azt hiszem, itt jogos a "játékmennyország" megnevezés, nem csak túlzás.

És ha jól olvastam, a hely maga annyira nem is drága.

trazz 2012.05.19. 20:26:13

Gyerekkoromban (80as évek vége) a vidámparkban is volt egy ilyen starwarsos gép. Én még kétforintosokkal játszottam rajta, de nem sokáig, mert hamar öt, aztán tízforintosokra váltott a játékterem... :)
Tényleg nagyon fasza vektorgrafikája volt, de ami mindent vitt, az a hangok, és természetesen a fülek számára elnyűhetetlen zene volt, ami tényleg visszaadta a film hangulatát. Persze jó szemét módon volt megcsinálva, nagyon kevesen tudták megcsinálni a második hullámot, mert ott már elég gyakran szinte kivédhetetlen kombóban jöttek az ember felé a szikrázó lövedékek.

2012.05.19. 20:31:31

első ok vegasi látogatásra. to do listás

DeMarco 2012.05.19. 20:36:14

Az előbb olvastam egy blogot, ahol Paul-t írták be top10-es űrlények közé. (Javukra íródik, hogy az alien az első.) Akkor azon gondolkodtam, hogy túl öreg vok én ahhoz a poszthoz, vagy ők túl fiatalok...

De bezzeg ehhez a poszthoz, nem érzem magam túl öregnek. :)

Bár a Star Wars nekem kimaradt, legalábbis ez a verzió, de a Tapper, Donkey Kong, Golden Axe, Out Run és a Commando mind megvoltak.

Szerencsére nem kell Vegasig menni egy jó játékért. Eleve a gépemen vannak elrejtve egy sarokban, ha nosztalgiázni támad kedvem. A haverom a múltkor vett a piacon egy leharcolt régi konzolt fillérekért, néhány játékkal, köztük a Golden Axe-al. Két kontrollerrel, óriás plazmán zúztunk és nagyon jól szórakoztunk. Tényleg olyan, mint a biciklizés, nem lehet elfelejteni.

Azért, ha Vegasban járok benézek ide is, végül is ki hinné el, hogy Vegasban Golden Axe-oztam???

efi 2012.05.19. 20:51:55

ööö..a 3. kép jobb alsó monitorán az milyen játék ?

Flankerr 2012.05.19. 21:01:12

Shinobi! Köszönöm, erre a játékra jobban emlékszem a Gandesdorfi szafariparkból, mint az állatokra..:)

Uzi 2012.05.19. 21:28:23

Corona-t vagy Jing Ling-et igyatok legközelebb, Bud-ot felejtsétek :)

nyauuuuu 2012.05.19. 23:36:22

A Tapper-re elkönnyesedett a szemem. Én soha az életemben nem játszottam játéktermi géppel, ezt a játékot viszont ZX Spectrumon ronggyá játszottam, eszméletlenül bírt fájni a jobb kezem, amivel a sört kellett adagolni. Nem tudja valaki, nincs valami most is használható átirata neki?
A hely maga gyönyörű, ha valaha mennék Amerikába, biztos elmennék oda...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.05.20. 00:11:37

OUT RUN!

90 táján minden gépen rajta volt a német áruházakban. Gondolom a személyzet épülését szolgálta. Rengeteget nyomtam. A müncheni Karstadtból ki is tanácsoltak.

Infomaker 2012.05.20. 00:38:43

Degenatron is van? :)

(lelövöm a poént: ezt a Vice Cityben rekálmozták a flash fmen talán)

Komojtalan 2012.05.20. 01:23:10

Az én korosztályomat valószínűleg a játéktermi gépek fertőzték meg. Szerencsére(?) nekem nem volt pénzem ilyesmire ezért vetettem a Spectrumot és úgy néz ki tartós maradt a kapcsolatom a játékokkal. Személyes kedvencem a Phoenix volt, de volt 2 "álom" is: Az egyik a Scorpions ami meg van MAME alá, milyen könnyűnek tűnt amikor más játszott vele. Nem 10 forintot dobhatott a gépbe az biztos mire szinte odafigyelés nélkül végig tolta. A másik nevét nem tudom, középen van egy bázis, 3 körkörös védelmi vonal melyek egy szeletébe belelőve eltűnik egy kis rész. Ha a bázis meglát, mert hiányzik a 3 védelmi vonal, akkor az is lelőhet, vagy én lőhetem ki. Meg persze a Pacman.

romesz 2012.05.20. 04:11:56

Az kimaradt, hogy delutan 4tol hajnali 4ig vannak nyitva.

A legoregebb jatekuk 1978bol valo.

Gza 2012.05.20. 07:04:42

Semmi Art of Fighting vagy Fatal Fury? Vagy azok már túl újak?:)

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.05.20. 09:44:50

Nem lehetne leszokni erről a cunamizásról? (Igen, nyelvtannáci vagyok nyilván, az én anyámat.)

Bagoly Úr 2012.05.20. 12:26:38

Jó kis beszámoló! A Star Wars masina úgy emlékszem anno a 80-as években Vidámparkban is megtalálható volt. Egyik első videójáték élményem ehhez kapcsolódik.

B-Bird 2012.05.20. 18:56:57

És a Vidámparkból valaki emlékszik erre? morskoy-boy.15kop.ru/en/game/

Ismerettségem között senkinek nem rémlik, pedig ott volt a játékteremben, a többi között, '80-as években.

bahahaha 2012.05.20. 20:28:01

Golden Axe hol volt? Kolostor utca?

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.05.20. 20:37:22

@dabadab: Ógabona tér. Aztán elromlott a gép, és elvitték. Szomorú történet ez.

B-Bird 2012.05.20. 21:42:37

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: akkor most már nyugodtan halhatok meg, Köszönöm! :-)

Rudymester · http://retrofaktor.blog.hu 2012.05.20. 22:01:38

Ide el kell jutnom, brutálisan jó a felhozatal.
.
.
.
Felébredtem, marad az emulátor. :S

SnakeHB 2012.05.21. 11:05:08

@Rudymester:

Hja...

Most már én is olyan munkát keresek, ahol a cég szponzorálja, hogy játszom, némi LA-i, vegasi meg tokiói "üzleti utakkal" megfűszerezve.

Csak valahogy ilyenek soha nincsenek fent jobline-on... :)

Addig is marad a napi 9 óra a bányában, hogy a fizetésem és a szabaidőm játékra költhessem. :S

eßemfaßom még áll 2015.04.22. 10:09:01

@B-Bird: én emléxek rá, de ugye ha van egy igazi SW gép meg van mellette egy mechanikus ruszki hajókilövős amin csak akkor játszik ha a SW-hoz nem fér hozzá akkor az ember gyermekére azért a SW fog nagyobb hatást tenni és beégni az emlékekbe :)
süti beállítások módosítása