HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Mass Effect-balhé: Kibővített befejezés jön nyáron

2012.04.05. 19:30 Stöki

Aki már unja a témát, nyugodtan ugorjon, ez a hír azoknak szól, akik követték az elmúlt hetekben a Mass Effect 3 – a rajongókat megosztó – befejezése körüli balhét (itt a játék vége körüli nyígás röviden összefoglalva, itt pedig spoileresen ki lehet beszélni a befejezéseket).

Az ügy újabb fejleménye az EA mai sajtóközleménye, amit a Bioware is megerősített. Eszerint nyáron érkezik az Extended Cut nevű dlc, ami jobban megmagyarázza a játék végét. Tehát nem új, az eddigiektől eltérő befejezésekről van szó, mint az korábban felmerült – ezt a Bioware a blogjában határozottan leszögezte –, hanem a játék alap befejezéseinek kicsit bővebb kifejtéséről, új animációkról, jelenetekről. Persze nyilván akadnak olyanok, akiknek máris nem tetszik ez.

Hogy a kibővített befejezést ilyen gyorsan össze tudják dobni, kicsit elcsúsztatták a játékhoz tervezett többi dlc megjelenését. Az Extended Cut ingyenes lesz, 2014. április 12-ig - tehát akik később, olcsóbban veszik meg a Mass Effect 3-at, azoknak már fizetniük kell.

Én kíváncsian várom a dlc-t, hogy, mit hoznak ki belőle, sikerül-e megszerettetniük velem a játék befejezéseit. És érdeklődve várom, hogy mikor bukkan fel az első olyan elborult összeesküvés-elmélet, ami szerint a Bioware eleve külön (és egy rövid idő után fizetős) dlc-be szánta a rendesen kifejtett befejezést, és a játékosok hőbörgése valójában egy gondosan megtervezett akció része volt.

31 komment

Címkék: botrány befejezés ea mass effect bioware

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr994366109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vanguard-pi 2012.04.05. 20:06:48

És az évszám a dátum mellett nektek smafu? :P

meglivorn 2012.04.05. 20:09:52

Kis kiegészítés:
Az április 12. az 2014. Szóval van 2 év a dologra :D
Továbbá, a linkelt Muzyka post is már arról szólt hogy nem új befejezés lesz, hanem részletezik, finomítják a meglevőt, áprilisban igérték a bejelentést, meg is jött (mondjuk arra számítottam hogy a hétvégén a PAX-Easten jelentik be de mindegy).

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2012.04.05. 20:16:20

@vanguard-pi: @meglivorn: bocs, hülye vagyok, javítottam

@meglivorn: szerintem elég kétértelmű volt a korábbi Muzyka-poszt, nem volt ilyen konkrétan benne, hogy nincs új befejezés

a bioware posztja meg linkelve volt, de most az EA-ét is beteszem

meglivorn 2012.04.05. 20:18:29

Jah, bocs, elment a post mire láttam, hogy ott a blog van linkelve nem a kotaku. Sorry, jó lenne egy szerkesztés legalább a post után pár percig :D

a Bloom 2012.04.05. 20:25:42

> És érdeklődve várom, hogy mikor bukkan fel az első olyan elborult összeesküvés-elmélet

Hadd ne turjam fel a Bioware forumot az elso ilyen threadert, csak hidd el, hogy mar a megjelenes heteben volt ilyen. :)

Limrasson 2012.04.05. 20:37:52

hát nem tudom. Ennyi a minimum. Neke mannyi logikátlan oda nem illő dolog volt a végében...de hát legyen.

Királyvíz 2012.04.05. 21:58:16

Szerintem a Bioware eleve külön (és egy rövid idő után fizetős) dlc-be szánta a rendesen kifejtett befejezést, és a játékosok hőbörgése valójában egy gondosan megtervezett akció része volt.

Én vagyok az első? Nyertem valamit? Remélem, nem egy bannhammer az!

Csizma Jimmy 2012.04.06. 01:31:06

én ebben reménykedtem, nem egy megváltoztatott befejezésben, csak aztán nehogy az Extended Cut tovább kavarja a sz@rt és a kisjancsik még jobban felháborodjanak, hogy "ez szar, ezt nem értem!"

Arilian 2012.04.06. 01:42:12

Nem az a baj, hogy nem értem (magamra veszem a kisjancsit), hanem, hogy összecsapott szar.

Limrasson 2012.04.06. 02:21:57

@Arilian:
Nem az a baj, hogy nem értjük, hanem az hogy minnél többet gondolkodunk rajta annál kevesebb értelme lesz. És ez a gond.

Egy olyan befejezés, ahol az utolsó pillanatban jelennek meg új dolgok, és akár néhol hiányos, akár misztikus csak akkor jó, ha elgondolkodol rajta és rá lehet jönni hogy hogy is áll össze a kép.

Analógia: Puzzle. Van egy hatalmas kirakósod, rakosgatod, rakosgatod, és egyszer csak kapsz egy nagy kupacot még amire azt mondják hogy belevaló. Nézegeted, elkezded rakosgatni és ugyan nincs meg minden darab, de rájössz mi van a képen. Például eddig egy tengert rakosgattál, háttérben felhőkkel meg madarakkal, és most amit kaptál abból kiraktál egy hajót. PErsze mindenhonnan hiányzik pár darab, de így is tudod hogy egy hajó a tengeren.

Viszont mi egy rózsaszín gumimacit kaptunk aminek a kezében van valami amit nem tudunk mi mert hiányzik az a pár darab ÉS ráadásul nem szörfözik hanem turbánban van.

HatEnVagyok 2012.04.06. 07:15:07

"Szerintem a Bioware eleve külön (és egy rövid idő után fizetős) dlc-be szánta a rendesen kifejtett befejezést, és a játékosok hőbörgése valójában egy gondosan megtervezett akció része volt."

Más nevében nem tudok nyilatkozni, de én nem gondosan megtervezett akcióban hőbörögtem. Sokkal inkább azért, mert logikátlan, összecsapott véget kaptam, és ez nem tetszett. 10 percnyi sántítás után kaptam egy sántító befejezést, jó sok másolással. Pl. spoiler: Saren-Illusive Man halál, szétterjedő csodahullám-csillagkapu antireplikátor-fegyver, Deus-Ex-es választás. És irritál, ha egy agyolvasó üveg hatéves oszt ki filozófiából és mondja meg, mit csináljak.

szekőcei 2012.04.06. 07:29:26

és milyen érdekes, hogy megválasztják az EA-t az USofA legrosszabb cégének, és másnap bejelentik ezt a katyvaszt...^^
Aki meg végigtolta, az essen neki újra a végének? :S

TheElf · https://www.kalandmester.com/ 2012.04.06. 08:57:58

@szekőcei: Ez a bejelentés nem hiszem, hogy elsősorban a rajongóknak szólna. Akkor nem a befektetői oldalon jelent volna meg. A tűzoltómunka pont a befektetőknek szól, és nagyon óvatosak. Egyszerűen azért, mert a részvényesek sem örülnek a díjnak. Mert a részvényesek is magyarázatot várnak. És nem csak a kicsik.

Aki nem olvasott volna még az EA által nyert díjról, annak egy magyar beszámoló a hírről: kalandmester.com/content.php/221-Kis-h%C3%ADr-%C3%9Ajabb-d%C3%ADjat-nyert-az-EA

Ugyanezen az oldalon a szerkesztőségi blogok között akad kisebb kiegészítés a dolog kapcsán.

De gondolj bele. Egy részvényes azt látja, hogy az EA sok terméke üzleti kudarc, üzleti magazinok, mainstream média megkérdőjelezi a cég viselkedését, stb. és elkezdenek aggódni, hogy ez nekik mibe kerül. Az EA megnyeri az aranyszar díjat, mint USA legrosszabb cége. Ez is eljut a mainstream médiához.

Elkezdik tárgyalni, hogy most igazságos-e, hogy megverték a Sony-t, a Bank of America-t, a Comcastot. Jön jópár meglepő tény, és azt látják, hogy az EA tevékenysége során számos hozzájuk kerülő brand veszít az értékéből. A befektetőnek ez zsebre megy.

Ha pedig az EA egy ideje gyengén teljesít, akkor felmerül az, hogy lehet ez még a befektetők szempontjából rosszabb is (pl. csökken a várakozás az osztalékkal kapcsolatban, arra számítanak, hogy a cég értéke csökken).

Előbb-utóbb kérdőre vonják az EA vezetését. Persze, hogy van tűzoltómunka :)

Ilyenkor a "teljesen új befejezés" is csak azt magyarázza meg, hogy "igen, Shepardot lelövik, halucinál, utána csinál valamit, de nem akartuk megmondani mit, hogy szabadon képzeld el, és mennyi jó teória is született"... Mert ha magyarázatnak mondják, és azzal jó, akkor megvédik a vezetőt. Ha változtatásnak mondják, akkor a részvényes megkérdezi kinek köszönhető a drága fiaskó. Felelőst keres.

Gukker 2012.04.06. 09:35:01

@HatEnVagyok: Szerintem meg a koppintás egy sokkal nagyobb klasszikustól van. Mégpedig Isaac Asimov: Az Alapítvány pereme. Egy az egyben átvették Golan Trevize Első Alapítvány-Második Alapítvány-Gaia választást.

Stinger · http://stinger.gamer365.hu 2012.04.06. 09:47:05

Én kezdek már belefáradni az elmúlt hetek konspirációs elméleteinek gyártásaiba. Sokat rágtuk ezt a történetet, bár nekem igazából csak két apróbb dolog bökte a csőrömet (Normandy-rész és a Relay elmélet, ami máig a legnagyobb WTF számomra (Arrival DLC: ha egy Relay megsemmisül, magával rántja az egész naprendszert (lásd Alpha Relay vs. Batarian csillagrendszer), amelyben éppen van - nos, ez alapján eleve shit az ÖSSZES befejezés.)

Az biztos, hogy az EA-Bioware házasság csak pénzügyi szempontból volt kedvező (?) - sok érdekes elmélet született arra vonatkozóan, hogy mi lett volna, ha játék kiadója a Microsoft Studios marad (Valószínűleg mindannyian jobban járunk). A Tale of Two companies: lényegretörő, és hatásos anyag, tele igazsággal: www.youtube.com/watch?v=A6TmTv6deTI

Alfdam · http://alpha.blog.hu 2012.04.06. 09:54:01

Ezzel én is belépek a retardáltak közé, de nekem is meggyőződésem, hogy a vége körüli vergődés a cég saját vírusmarketingje. Én lejátszottam(tam-tam és tam) és kibaszottul finnyás vagyok, de én ilyen befejezésre számítottam. Kissé értetlen állok a konstans nerdrage előtt, erre pedig egyetlen magyarázatot találok...

radeon5 2012.04.06. 09:58:24

definitely a first world problem

moli 2012.04.06. 10:18:11

@szekőcei: szerintem lesz a fomenuben egy 'view new ending' menupont.

moli 2012.04.06. 10:19:28

de inkabb 'watch new ending' (meh)

meglivorn 2012.04.06. 11:33:17

Azért aki most elkezdi a "másnap bejelentik" összeesküvés elméletet, annak jelezném, hogy pár hete kinnt van Ray Muzyka postja arról, hogy készítenek egy DLCt, és "bővebben áprilisban". Április van, és ma kezdődik a PAX-East, az első nagyobb con a szezonban. Nem kell elméleteket gyártani.

A relék meg le lettek már rágva, itt nem egy asztaroidát *sztak bele a szépen működö egységbe. Még egy bombát is meg lehet semmisíteni anélkül, hogy felrobbantanád.

Akkor most újra kell játszani:
Ahogy a többi DLCnél is. Betöltheted az utolsó mentésed és onnan. Londonban lehetett jó párszor menteni, az utolsó autosave pedig azon a ponton van ahogy Shepard feltántorog Harbringer lövése után. Szóval, csak a Marauder Shields-től kell újra az egészet, semmi komoly.

Merras · http://miyazakijun.hu 2012.04.06. 12:24:05

@meglivorn: És tegnap Twitteren és a BSN-en bejelentették azt is, hogy a PAX-on nem hajlandóak többet mondani az endingről, érjék be a rajongók ezzel a nesze-semmi-fogd-meg-jól sajtóközleménnyel.

Kíváncsi leszek a PAX-os hírekre, remélem, lesznek az ottani rajongók annyira tökösek, hogy nem hagyják magukat lerázni.

meglivorn 2012.04.06. 12:58:18

És mégis mit mondanának? Ott a közlemény hogy mit várhatsz. Ott a FAQ ami részletezi.
Amúgy esélyesen most szedik össze az írókat és megy az ötletelés, hova mit kellene tenni. Mert attól, hogy egy doksiban megvan hogy pl. hány ciklust csináltak végig a reaperek és hogy indult az egész, attól az még nem valószinű, hogy pl Jack milyen cutscene-t kapjon az új endingben :)

Zgy is fogják kérdezni, és azt a választ fogják kapni, hogy az eddig bejelentetten kívül nincs mondanivalójuk.
Ahogy fentebb említettem, ez a gáz az egészbe hogy 5 perc miatt basznak minden másra.
Engem pl. sokkal jobban érdekelne mi van a filmmel, milyen DLC tervek vannak a 3hoz (omega, illium?), avagy éppenséggel milyen további ME játékokat tudnának elképzelni.
Hogy ugyan folyamatban van egy képregénysorozat (ME: Homeworlds), de terveznek-e további regényeket és képregényeket.
Még akár az endinggel kapcsolatban is lehetne civilizált kérdéseket feltenni (pl. mi az ő véleményük a relék megsemmisüléséről) de ismerve a közönséget ez úgyis képtelenség, szóval... EHH

Félreértés ne essen: nekem se tetszik a vége. És örülök, hogy sikerült elérni az "extended cut" dlc-t. És vannak, akik kifejezetten civilizáltan állnak a dologhoz. De ez az egész hőbörgős endingmizéria már sokkal többet árt, mint használ.

algi 2012.04.06. 13:25:45

Elég érdekes elképzelés, hogy tulajdonképpen csak videókat csinálnak. Tehát ezen kizárólag videó animátorok dolgoznak, játékfejlesztők nem. A végét úgy is feltolják Youtube-ra gameplay címén, ott meg ugyanúgy videó a videó, szóval így is, úgy is ingyenes lesz.

Pretoryan 2012.04.06. 20:52:19

@meglivorn: "De ez az egész hőbörgős endingmizéria már sokkal többet árt, mint használ."

Teljesen egyetértek ennek a mondatnak a kivételével. Szerintem ez hosszútávon jót fog tenni a játékiparnak. Ugye ott volt a DeusEx tudjuk hogy mi lett a vége, de annak koránt sem akkora a rajongó tábora mint a ME sorozatnak, meg a Fallout, ami szerintem egálban van a ME-vel (rengeteg átfedéssel ofc). Namost az EA-BioWare beleszaladt egy nem kicsi pofonba, itt fent említették a fogyaszótvédelmis lószar díjat a kollégák, ami nem a legszebb dolog a Bioware életében szerintem, mondhatni über gáz, ezenkívül ott a rajongó nyomás is, ami egyrészről nagyon kultúrált (tehát nem egy WoW fórumos "szemeteknerfeltéteka%insertyourclasshere%" whine oceanre gondolok), másrészt borzasztóan precíz (nem tudom jobban megfogalmazni, mert nagyon jól kötnek bele a logikai hibákba az emberek, és nem a művészeti megvalósítást támadják elsősorban). Szóval szerintem hosszú távon a gamer közönség ezen csak nyerhet!

meglivorn 2012.04.07. 11:09:47

@algi: Azért a jutúb nagyon nem ugyanaz. A bejelentésban az is szerepel, hogy "egyénre szabottabb ending". Azaz figyelembe kell venni ki él, ki halt meg, és ha él, hol van. Ha azt veszed hogy több, mint egy tucat csapattag lehet, különféle helyszineken, plusz olyan NPCk mint Hackett.

@Pretoryan: :D Tisztázzuk: "endingmizéria" alatt nem az intelligens vitát értem, illetve a logikai és dramaturgiai hibák elemzését. Hanem azt, hogy a tegnap megjelent ingyenes multi DLC trailere mellett a kommentek 90+%a még mindig arra nyüszög hogy "deszarazending" és ilyesmik.

DS90 2012.04.07. 12:02:43

@meglivorn:

Jó hogy, ez egy egyértelmű PR fogáas, 1 nappal a PAX EAST előtt ahol volt Bioware panel, megjelenik egy ingyenes multiplayer pack és egy ingyenes ending dlc, biztos véletlen.

meglivorn 2012.04.07. 12:31:36

@DS90: Az hogy egy nappal a PaxEast előtt persze hogy nem, pont ezt írtam én is :D
Azzal ellenben, hogy egy nappal azután, hogy az EA-t kinevezte valami izé amerika legrosszabb cégének :D
lásd @szekőcei :)
süti beállítások módosítása