HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Mire költi a Zynga a pénzét?

2012.01.24. 11:06 hancu

Emlékszünk még a Zynga (Farmville, Ilyenville, OlyanVvlle) tavalyi tőzsdei bevezetésére? A cég egymilliárdot kaszált a tőzsdére lépéssel, a Wall Street 7 milliárd magasságéban árazta be a teljes piaci értékét. Az IGN annak járt utána, mire költi a cég ezt a temérdek pénzt, és fura dolgokat talált.

Elsősorban azt, hogy a Zynga marketingre elszórt tőzsdei milliói nem feltétlenül értek célt. A cég 120 millió dolláros óriási reklámkampányt vezényelt le, amivel sikerült is jelentősen növelni a játékosai számát. A probléma csak az, hogy a Farmville-ezők, Ilyenville-ezők és Olyanville-ezőknek csak elenyésző része költ is ezekre a játékokra, a többség az ingyen játék lehetőségével él, és nem vesz optikai tuningokat hozzá. A valóban fizető játékosok számát pedig a reklámokkal mindössze 3,4 millióra tudták felhúzni 3 millióról egy negyedév alatt. Namost: a felmérések szerint egy fizető Zynga-játékos átlagosan 150 dollárt költ el, mielőtt megunja és hagyja a fenébe az egészet (ez 12-15 hónap után jön el átlagban). Vagyis a reklámokra a cég új megszerzett fizető játékosonként 300 dollárt dobott ki, míg azok csak ennek a felét csengették vissza a kasszába.

(Tegyük hozzá, más számítások szerint a számok teljesen másképp néznek ki, és valójában pozitívan jött ki a cég a dologból, méghozzá játékosonként 30 dodóval.) 

 

9 komment

Címkék: marketing pénz zynga

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr163743424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ironfist 2012.01.24. 11:50:37

Költse csak, amire akarja! Én nem farmville-eztem, sem ilyenolyan ville-eztem soha, böngészős játékokból, amit több, mint 1-2 napig csináltam, az az a róümai-gall-germán stratégia, de egy-két hét után azt is meguntam, meg pár havonta elővezem a kingdom of loathingot, és hónapokig megint el vagyok vele. Az egy zseniális játék egyszerűen. Összetettebb, mint a legtöbb RPG, amit láttam, pedig csak egy paródiajáték.

Másik dolog, hogy szerintem ez a jövője a játékoknak, ez a mikrotrade-elés. A Riot, meg az ArenaNet is milyen jól elvannak az ilyenekből, illetve az ANetnél ugye először meg kell venni, de semmi havidíj. Ez szerintem a játékosoknak is jobb, meg a fejlesztőknek is - bár persze nem ismerem a kutatásokat, de a fejlesztőknek az a jó, ha a játékosoknak jó, mert akkor többen játszanak a játékával, és többen vásárolnak, nem?

2012.01.24. 12:22:18

elobb-utobb a keson ero casualok is megunjak a 'tudsz-e minel tobb dologra kattintani x ido alatt' kategoriaju 'jatekokat' :) kipukkad a gagyilufi

paraszgyerek 2012.01.24. 13:23:57

A jóért a drága is lehet olcsó, a vacakért pedig az olcsó is drága.

Donum 2012.01.24. 23:33:20

@Whave:
Még nagyon, de nagyon sokáig nem fog. Legalábbis ha magamból indulok ki. Abszolút nem számítok casual játékosnak, ha haza érek akkor játszok az aktuális trendi FPS/RTS játékkal, vagy WoW/SWtOR-al.

De valamivel el kell ütni az időt munkahelyen is. Jó, persze dolgozni is kell, de ha 30-60 percenként nem nyom az ember egy ALT-TAB-ot akkor bele is zakkan a munkába. Ilyenkor viszont csak annyi időd van, amíg a főnök kimegy kévéért vagy pössenteni, így nem állhatsz neki Kongregate-n valami komolyabbnak, hanem inkább megeteted a tevét, megkapálod a kertet, elindítasz egy újabb építkezést, harcolni küldöd a csillagharcosodat, vagy levágsz két disznót. Attól függően melyiket untad meg a rákba és melyiket kezdted épp most. :D

Namost ha csak pár millió ilyen napközbeni kocajátékos van, már abból bőven megélnek a reklámok miatt. Erre jön még az a réteg, akik sosem hallottak rendes dobozos játékról, életük csúcsteljesítménye, hogy megverték a gépet pasziánszban és kirakták az aknakeresőt easy fokozaton. És akkor a rendszergazda srác megmutatta nekik mi az a Fészbúk. Az ilyenek simán költenek is arra, hogy gyorsabban nőjön a napraforgójuk vagy 3 építőmunkásuk legyen 2 helyett. És nehogy azt hidd, hogy kevesen vannak, mert a sok unatkozó irodista nagy része ilyen.

Márpedig ők 5 év múlva is bejárnak dolgozni, akkor is ezt fogják csinálni, csak akkor már a tizenakárhányadik ilyen játékban és nem az elsőben.

jtrencsenyi 2012.01.25. 14:55:56

Remélem, hogy tönkre mennek! Sajnos nem fognak...
Miért szeretném? Ezért:
s3.amazonaws.com/nbpromo/dearzynga.jpg

payskin 2012.01.26. 12:21:54

Szemét Zynga! Csak nehogy divatba jöjjön ez, hogy lemásoljuk egymás játékát! Na, megyek, tolok egy kis Wolfenstein 3D-t...

Celtic 2012.01.28. 09:12:17

Hat, amikor kiprobaltam a Farmvillet meg a par Zynga jatekot, nagyon nem az optikai tuningert kellett fizetni :( Kb. olyan, mintha van egy szerepjatekod es minden szintlepesert, amit a karaktered lep, rendes penzben kellene fizetned. Nyilvan szintlepes nelkul semmi ertelme egy jateknak, en is otthagytam a farmvillet.
süti beállítások módosítása