HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

15 évre lecsukhatják a játéktermi automatákat buheráló szerelőt

2011.03.02. 11:34 hancu

Egy különösen szigorú amerikai szövetségi törvény miatt akár 15 évre rács mögé kerülhet Marvin Wimberly, egy játéktermi automatákat gyártó és szervizelő orlandói cég alkalmazottja, mert megbuherálta a cég játékgépeit.

Marvinnak, mint az elromlott gépeket megjavító szakembernek nem volt túl sok munkája, ezért a cég már a fizetéscsökkentést is meglebegtette előtte. Még mit nem, gondolta hősünk, majd én generálok melót magamnak.

Marvin a Whac a Mole gépeket (vakondokat kell csapkodni kalapáccsal, ha máshonnan nem, a Sam and Maxből ismerős lehet) vette célba, és beleírt a gépek szoftverébe egy olyan programrészt, ami 50 és 500 ki-bekapcsolás között valahol bekattant, és nem hagyta többet elindulni a gépet. Lett is rögtön kereslet a javításra, ami persze csak abból állt, hogy emberünk lenullázta a kamu-elromlási számlálót. Aztán szerencsétlen lebukott, a cégét 100 ezer dodóra büntethetik, ő meg mehet a hűvösre, mert amit tett, az Floridában súlyos számítástechnikai bűncselekménynek számít.

Csak engem emlékeztet a sztori a magyar C64-vírus legendájára, amit állítólag egy budapesti szervizben írtak, másolt játékok lemezein terjedt, és annyit csinált, hogy a 1541-es floppy meghajtó olvasófejét kitette egy olyan pályára, ahonnan csak kézzel lehetett visszarakni (rengeteg melót generálva ezzel a szerviznek)?

77 komment

Címkék: lúzer játékterem whacamole

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr782703723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Öregvas · http://www.sfveteran.hu/ 2011.03.02. 11:51:45

Szegény csávó megszívta. Az a durva az egészben, hogy velünk is ezt játsszák a "nagy" "cégek", gondoljatok a garancia idő után elromló dolgokra. Csak őket nem büntetik meg...

moli 2011.03.02. 12:00:53

nem legenda a kodokba alapbol bekerulo sleep rutin, melyet kesobb ki lehet venni, ezzel meggyorsitva a programot.

JonC 2011.03.02. 12:28:58

nekem ez a Mindenható című Jim Carrey filmet juttatta az eszembe, amiben az isteni hatalmát kihasználva elkezdett az arc híreket generálni :)

Adani 2011.03.02. 12:44:54

Mellesleg a magyar szervizes által gyártott C64-es vírus tudtommal az első magyar vírus volt. Semmit nem tett csak valóban egy bugot használt ki az 1541-es drive-ban, h szoftveresen kiküldte a fejet a pályán túlra és onnan már szoftveresen nem lehetett visszahozni, csak ha szétszedted és kézzel visszalökted.

Biztos más is csinált már hasonlókat, peche volt,h éppen ott, ahol csinálta ez bűncselekmény ill. pontosabban találtak valamit, amit rá lehet húzni. Mint az a túlbuzgó sündőr, aki Békéscsabán próbálta egy traffi blokkolót használóra ráverni, h számítástechnikai rendszert zavart meg és ez büntetendő. Holott kormányrendelet mondja ki amúgy, h a traffipax blokkolók legálisak.

PC-n is volt olyan másolásvédelmi eljárást gyártó progi, ami kulcsflopik készítésére használtak és olyan nyakatekert védelmi eljárásokkal operált ,h a drive-ot is úgy össze-vissza vezérelte, h csak ki-bekapcs után működött utána rendesen.

eloszto · http://eloszto.hu 2011.03.02. 14:07:06

@Adani: "Holott kormányrendelet mondja ki amúgy, h a traffipax blokkolók legálisak."
Nem mondja ki. Csak míg korábban nevesítve volt egy kormányrendeletben az eszköz, már nincs.

Adani 2011.03.02. 14:12:02

@eloszto:

Igen, így van sehol sem írják még körülírva sem, h tilos. És hát ,ami nincs megtiltva az szabad.

Anno mikor 2000-ben kétszer is feltörték az Elender rendszerét hiába kapták el a tizenéves tolvajokat nem volt miért elitélni őket, mert nem volt bűncselekmény akkor még. Most már az.

jó kis élőlény 2011.03.02. 14:12:34

Én parabola-antenna szerelőt ismertem, aki éjjelente próbált néha piacot szerezni magának, konkrétabban megdobálással próbálta meggyőzni az antennákat arról, hogy rosszak.

drazsé 2011.03.02. 14:17:06

@Öregvas:

őőő... kezdjük azzal, hogy a garancia, mint oylan, arra vonatkozik, hogy arra az időtartamra (használati időre) garantálják, hogy a gép működni fog - utána már nem
tehát egész egyszerűen amikor terveznek egy adott alkatrészt (legyen mondjuk egy tengely) akkor meghatározzák, hogy miylen és mennyi igánybevételt kell bírnia (x terheléssel y fordulatot) és méretezésnél ezzel számolnak

csak most már "profik" a mérnökök (módszerek és eszközök) úgyhogy meglehetősen pontosan el tudják találni a garancia+x időt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.03.02. 14:17:38

@eloszto: magyaran, ami nem tilos, az szabad
es most eppen ahogy az "autozz"-ban olvasom egy masik torvenyt akarnak rahuzni
kb. azt amirol itt is szo van

kasiszuzsi 2011.03.02. 14:23:07

Ezt egy magyar cég is csinálja a gázérzékelőkkel.
Beprogramozták a kamu riasztást. Ez csak akkor nem lép működésbe, ha kötsz egy átalánydíjas javítási szerződést velük évi több mint 100.000 Ft értékben.

Nálunk történt már ilyen, még szerencse, hogy nem telepíttettük ki az utcát, és nem riasztottuk a tűzoltókat. Szörnyű volt. Szirénázó hang , villogott ROBBANÁSVESZÉLY felirat, a ventillátor ment ezerrel.

Mit lehet tenni velük? Mert azóta sem kötöttünk szerződést, és félévente várható egy ilyen esemény.

Öregvas · http://www.sfveteran.hu/ 2011.03.02. 14:24:29

@drazsé:

Megbocsáss, már nem témában vagyunk, de mégis:
Azért mégis csak furcsa, hogy régebben 15-20 évig is működött egy szerkentyű, manapság meg nemegyszer 2-3 évig max, aztán kampec. Pontosan arról van itt szó, amit te is írtál:

"amikor terveznek egy adott alkatrészt (legyen mondjuk egy tengely) akkor meghatározzák, hogy miylen és mennyi igánybevételt kell bírnia (x terheléssel y fordulatot) és méretezésnél ezzel számolnak." Csakhogy a gyár megélhetése miatt eleve alulméreteznek sok mindent, hogy vegyél újat...

moli 2011.03.02. 14:27:35

@drazsé: lofaszt. jotallas utan jon meg a szavatossag, az utan pedig a sajat koltseges-szervizu hasznalat, vegul pedig a hasznaltkent eladas, mikoris ujabb ember hasznalja evekig a hardvert. mindezek utan romolhat el a cucc.

Adani 2011.03.02. 14:38:16

@Öregvas:

A mentalitás változott. Régen a szoci iparban hiánygazdaság volt, vagyis úgy terveztek mindent, mint a középkori öreg paraszt a szekerét, h lehetőleg örökké tartson. Volt alkatrészutánpótlás is ha elromlott volt hozzá alkatrész a szervíz megcsinálta fillérekért. A régi mikrósütők, mosógépek stb. simán bírják 18-20 évig is, nekünk is volt Hajdú mosógépünk ,ami 19 évig bírta és összesen 2x kellett benne fűtőszálat cserélni, más baja sose volt. Ma meg már eleve gagyi minőségben csinálják, h 3-5 évre tervezve mindegy milyen gagyi adjuk el gyorsan aztán bírja ki addig, ameddig tart rá a gari. Majd vesz másikat, ha bármi elromlik benne alkatrész nincs hozzá, vegyen újat, ha nem tud bontóból szerezni hozzá. Egy régi autó ha lerobban elképzelhető ,h egy harisnyával vagy egy kábel máshová kötésével meg lehet az út szélén is javítani legalább addig, ameddig hazaérsz vele. Egymai elektronikus csoda meg egy elromlott a kávégép típusú jelentéktelen semmis hibánál is az út szélén marad. Egyszerűen leblokkol az elektronika és nem engedi elindítani az autót, lehet autómentővel bevinni a szervízbe, ahol majd resetelik géppel a rendszert.

Ráadásul a 90-es évek közepén már rájöttek, h a marketing az sokszor működik, a Microsoft is úgy futatta be a Win95-öt ,h agyonreklámozták, h milyen csudajó van hozzá 60 ezer féle háttér meg képernyőkímélő meg zenél, színes szagos mindent tud. És vették mint a cukrot, az is ,akinek nem volt rá szüksége. Persze az egész rendszer egy össze-vissza tákolt hulladék fos volt, aki használta valaha az tudja, zabálta a memóriát, állandóan kék halállal fagyott, egy fércmunka, de ugye marketinggel el lehet hitetni az átlagparaszttal, h kérem ezek ilyenek és mindig ilyenek is voltak.

Még az Airbus 320-ba is raktak bugos rendszert, bele is ment miatta a gép az erdőbe 5 méter magasan, a gép jobban akarta tudni a pilótánál mit kell tenni és felülbírálta. Bemutató volt és átstartolni akart, de miután leszállt az elektronika nem engedte felemelni a gépet a pilótát felülbírálva és sikeresen beleszállt az erdőbe.

drhook 2011.03.02. 14:38:18

""Adani 2011.03.02. 12:44:54
Mellesleg a magyar szervizes által gyártott C64-es vírus tudtommal az első magyar vírus volt. ""

rosszul tudod. az első vírus 1982-ben a MAT512-es procikon (i8008 magyar klónja) futott és ünnep vagy munkaszüneti napokon random hibát generált. jó kis túlórapénz volt ilyenkor:)

Spanish VVax 2011.03.02. 14:43:46

@moli: Kissé el vagy tévedve úgy látom..a mai fogyasztói társadalomban ez a szemlélet nem él amiről te irsz. Mindent úgy terveznek, hogy mihamarabb szétessen....max ha egy kicsit többet fizetsz az un. "minőségi" vagy "prémium" termékért, akkor egy kicsit később. Nekem volt egy renaultom, aminek láttam a gyári szerviz paraméterkönyvét. Kilométerre le volt benne irva, mikor minek KELL (!) szétesnie benne. Pl. 60K kilométernél mindkét hátsó lengéscsillapitó EGYSZERRE !!Igy tervezték a csigaevők...többet nem is veszek francia autót az tuti.

Spanish VVax 2011.03.02. 14:45:34

@drhook: ne haragudj, de ez a program amiről irsz mitől volt virus ? Egy "rosszindulatú" kód még nem virus. Szaporodott is ? Hogyan ?

Jofiu 2011.03.02. 14:49:38

@Adani:
"Még az Airbus 320-ba is raktak bugos rendszert"
Mas mikor valaki szantszandekkal csinalja hibasra a rendszert, vagy osszetakolja, es megint mas mikor minden igyekezet ellenere marad benne hiba, vagy meg inkabb egy vedelmi mehanizmus bizonyos helyzetekben pont hogy kart okoz. Nem ugyanaz.

drhook 2011.03.02. 14:51:20

@Spanish VVax: igen szaporodott, egy bizonyos idő után telefonvonalon keresztül terjedt a többi MAT-ra
igaz csak erre másra nem, de akkoriban még nem volt net ha jól emlékszem:)

jah-man 2011.03.02. 14:52:30

Biztos már írta más is, de lecsukhatnák a világ összes cégét, akinek a terméke garanciális idő után "azonnal" elromlik...

Terézágyú 2011.03.02. 15:03:38

@Adani:
"Mint az a túlbuzgó sündőr, aki Békéscsabán próbálta egy traffi blokkolót használóra ráverni, h számítástechnikai rendszert zavart meg és ez büntetendő. Holott kormányrendelet mondja ki amúgy, h a traffipax blokkolók legálisak."

És a bolti mágneses/rádiófrekis lopásgátlók kiiktatása is legális?

doszy 2011.03.02. 15:05:13

@Adani: A lezuhanó Airbus nem bírálta felül a pilótát, mivel nem ült benne pilóta. A videón egy teszt látható, hogy le tud-e szállni a gép csak az automatikára hagyatkozva.

Ez is olyan, mint a városi legendák, rengetegszer meg lett már cáfolva, mégis mindig megeszi valaki, aztán elkezdi hinteni az igét.

uni1002 2011.03.02. 15:11:29

A kilencvenes évek elején javítgattam egy Giligent nevű flippert, amely egy-két hét üzem után, leégette mindig ugyanazt a mozgató elektromágnesét.
Bugos lehetett a szoftvere, bizonyos időközönként nem egy pár miliszekundumos impulzust, hanem egy hosszabb idejű áramot kapcsolt a szolenoidra, az szénné égett, és a kapcsoló tranyója is zárlatos lett. A tulaj már várta, hogy mikor jön a füst...

Netuddki. 2011.03.02. 15:12:48

@Adani: "Holott kormányrendelet mondja ki amúgy, h a traffipax blokkolók legálisak."

Hát elég szomorú, ha ez így van. Lézer jancsikák nagy örömére.

Spanish VVax 2011.03.02. 15:14:58

@drhook: volt net csak nem nálunk, a globális internetet megelőző ARPA net akkor már régen müködött az usaban (nem kereskedelmi szolgáltatásként, a hadsereg használta). 82-ben szerintem már laborkörülmények között, vagy egyetemeken nálunk is lehetett, bár 87-ig én sem hallottam róla.

Dester 2011.03.02. 15:16:09

@Adani: nem kell ehhez annyira spéci dolog. Még az MFM vinyós korszakban követtem el az alábbi hibát: Pascalban inicializálni akartam a videovezérlőt, hogy grafikus módból szövegesbe visszatérjen a program. Ezt elegáns volt ASM-ben megcsinálni, úgyhogy ezt írtam (remélem jól emlékszem a megszakításokra, nem most volt):

int 13h
mov ax,3

Igen ám, de 10h kellett volna, a 13h az épp a merevlemezvezérlő. Na ezután beállt a vinyó, mint a szög, se CTRL-ALT-DEL, se reset után nem indult újra, csak a ki- és bekapcsolás segített.

drazsé 2011.03.02. 15:30:08

@Öregvas:

nem furcsa egyáltalán - pénz beszél, kutya ugat

ha nem kell egy alkatrészbe annyi és oylan minőségű anyag - olcsóbb a gyártás (tulképp mindegy, mennyivel, lévén tömeggyártás esetén ezek az icipici pénzek eléggé össze tudnak adódni)

szóval olcsóbb, és azt szereti a nép
meg ráadásul így van munkája a gyárnak és a ráépülő szolgáltatásoknak is (szervíz-alkatrész-új eszköz)

@moli:
az lehet, de nem úgy tervezik, hanem meghatározott használatra (ami jellemzően kicsivel haladja csak meg a törvényben előírt garanciális időt)

drhook 2011.03.02. 15:30:58

@Spanish VVax:
igen ott lehet hogy volt de nálunk csak COCOM lista volt netről arparól semmit sem tudtunk
még processzort is bécsből kellett csempészni
egyébként szerintem ez a garin túli gyors meghibásodás tényleg egy üzleti modell:)

xstranger 2011.03.02. 15:40:02

@Dester: perverz informatikus kedvenc assembly utasitasa?

POP SI

/geek off

Laciii 2011.03.02. 15:47:24

@Adani:
"A régi mikrósütők, mosógépek stb. simán bírják 18-20 évig is, nekünk is volt Hajdú mosógépünk ,ami 19 évig bírta és összesen 2x kellett benne fűtőszálat cserélni, más baja sose volt."
És azok pár heti minimálbérbe kerültek akkor?

moli 2011.03.02. 15:47:42

@drhook: bizonyos teruleteken nincs is ezzel gond, mivel olyan gyorsan fejlodik a technologia, hogy tenyleg jobb, ha 3 evente veszel egy ujat. viszont a televizio? a hutogep? nyilaszarok? ezeknek 10-20-40 evig kellene menniuk (es a tevebol legyszives kihagyni a medialejatszot, azt majd kulon rakotom es cserelem 3 evente.)

nemöszöd 2011.03.02. 15:51:10

Ezeknél az amerikaiaknál minden olyan furán van...Nálunk meggazdagodtak a hasonló manupilációból sokan. Például a nyerőgépesek, akiknél egy ketyere lecsökkenti a nyerési arányt (szegény szenvedélybetegek...), aztán hónap végén meg hozzátekerik és a papíron visszanyert pénzt szépen elrakják. NAV-hatjuk...

uni1002 2011.03.02. 15:58:24

@Laciii: Véletlenül emléxem, 8ezer körül volt a fizetésem 1989-ben, és 14ezerért vettük a mikrót.
Most is azon melegítem a kaját.

Adani 2011.03.02. 16:01:26

@Terézágyú:

Nem tiltja törvény tehát az. A bolti lopást tiltja ha lebuksz akkor azért fognak elitélni ,mert loptál a boltból. Azért külön nem, h kijátszottad a lopásgátlót. Egyébként ahhoz elég egy mezei alufólia, nem lehet megtiltani. Minden biztonsági őr ismeri már az alufóliával kibélelt kabátot meg táskát, aki meg nem az olvassa el pl. a Tesco titok könyvet, egyenest ugorhat a ballanos DVD Batman esetéhez. Csak annyit láttak az operátorok ,h jön egy ballonkabátos fószer és százasával tömi a kabátja alá a DVD-ket, még a csomagolással se törődik ,pedig minden hülye tudja, h csipogó van a dobozban, tehát a nem hülye tolvaj szétfeszegeti a tokot és csak a lemezt rakja el. Szóltak az őrnek,h kapja ki amúgy is tuti jelezni fog a lopásgátló. Nem jelzett, több rétegű alufóliás bélése volt a kabátnak ami leárnyékolta a lopásgátlót.

@doszy:

Ült benne, meg is próbálták az egészet ráverni, csak évek múlva hosszas pereskedések után tudta tisztázni magát. Nem akarták elismerni ,h a rendszer hibázott és rá akarták kenni pilótahibára.

@Laciii:

Egy fűtőszál csere az most se kerül 5-6 ezernél többe, akkoriban se került sokkal többe pláne ismerős szerelővel. Anyám mondta is mindig, a Calgon reklámokra, h hát ha tönkremegy a fűtőszál néhány ezer ft-ért kicserélik nagy dolog ,de ha szórná bele a Calgont az jóval többe kerülne. Egyébként is a Dél-Alföldön jóval lágyabb a víz egyébként is, itt még annyira se probléma a vízkő mint máshol.

Adani 2011.03.02. 16:04:59

@uni1002:

Nekünk is van otthon egy régi Daewoo mikrónk, 1988-ban vettük, otthon még ma is az működik, a modernekhez képest eszi az áramot, de amúgy kifogástalanul megy és digitális kijelzős. Az utódját azt lenyúltuk az itteni lakásba, az meg analóg tekerős nincs rajta semmi extra funkció, csak az időt meg az erősséget állíthatod rajta. A régin meg van óra, időzített bekapcsolás, olvasztó funkció meg visszaszámláló stopper is. Az más kérdés, h szinte sosem használja senki egyiket se.

AkarkiJ 2011.03.02. 16:10:54

@moli: ha 40 évig bírnák a tv-k, akkor mégis, ki a fenének adnának el a tv gyárak tv-t? és ha nem adnak el, akkor a részvényeseknek meg a melósoknak miből lesz pénz?

tükörfúró 2011.03.02. 16:10:58

Ez az egész egy urban legend, ami még ezen felül sokszoros ferdítésen és félreértelmezésen ment keresztül.

Mindenki tudja itt is (remélem!), hogy a C= 1541 drive-nak _nincsen_ olyan fejpoziciója, ahonnan ne lehetne a fejet egy init paranccsal visszahozni.
A "manuális szétszedés" önmagában egy lamerek legendája, egy oltári butaság.

Néhány driveDOS változatban -egy bug miatt- ha utolsó sávra kerül a fej, a ki-bekapcsolás sem használ, ki kell adni az init parancsot, manuálisan.

Ami elég macerás, pláne, ha nincsen semmiféle catridge.
(megnyitni a parancscsatornát, meg stb, a felhasználó gamergyerekek nagyrésze azt sem tudta, miről van szó)

Kétséges és valoszinűtlen, hogy szervizes által irt "virusrol" lenne szó, pláne mert mindenkinek világos, hogy C64en aligalig képzelhető el igazi, terjedni képes vírus.
(kikapcs-bekapcs és a ram tartalma már az enyészeté)

Talán a legenda "magja" az, pár védelem, (nem okvetlen gyári) feltörés és másolásvédelem a fej "kiakasztásával" is védekezett/büntetett, ami a később mégis feltört, átintrózott, stb gameban néha okozhatta a védelem "feléledését" és a fej kiakadását.

A szervizes story-n tul az alapfeltevésnek sincs ugyanis tul sok valoságalapja.
Mindenki emléxik, aki már aktivan nyomta akkor, hogyan is működött a "social network", a "warez scene" akkoriban.

Egy "szar" a fejet folyton kiakasztó cracket már ki sem adtak volna a kezükböl a bennfentesek, terjesztési lénc elején álló "mágusok",(nekik viszont sok problémát nem jelentett volna) tehát el sem jutott voltna az egyszerű fogalmatlan cserélgető kiscsávókig, gyűjtőkig, illegális szoftverpiacokra(pecsa), stb.

Tehát a "virusnak" nem csak az informatikai terjedése eléggé elképzelhetetlen, de a csereberével történő lassú és szerteágazó "terjesztés" is teljesen valoszinűtlenné teszi a "szervizes által irt fejkiakasztó vírus" létezését.

Nembeszélve arrol, itt a retro aranykora, szinte minden game és lemez bekerült már D64-ekbe, esetleg védelemmel együtt G64be.
A legelterjedtebb, legnagyobb stuffok a leggyakoribb tört verziokban biztosan.

Az információcsere villámgyors, fórumok és levlisták ezrei szerveződnek világszerte a C64 köré.
Mégis SOHA, SEHOL nem sikerült ilyen kodnak, ilyen "vírusnak" a nyomára akadni, egyetlen D64 nem került évek alatt a kezem közé aminek akár egyetlen byte-ja ezt bizonyitaná.

Innentől leginkább önmaga a szóbeszéd a "vírus", az terjed, nem a program.
Ez furának hangzik, pedig sokkal valoszinűbb!
Egy tipikus mém, városi legenda, mese.
Ami -talán- valahol, valaki(k)el, valahogyan (?)megtörtént, majd mivel jol lehetett vele vakitani, pillanatok alatt elterjedt.

moli 2011.03.02. 16:17:27

@AkarkiJ: gyartanak helyette napelemet.

Laciii 2011.03.02. 16:18:43

@uni1002:
Rákerestem, 89-ben 4000 volt a minimálbér, 14000 a mikró. Mai áron az 14 000 akkor kb 250 000 HUF, miközben egy mai mikró 25 000 HUF.
Arra akartam rámutatni, hogy 10-ed áron ne lepődjünk meg ha valami 10-ed annyi ideig tart, 200000-es árkategóriában lehet kapni 10 év garanciát.

Laciii 2011.03.02. 16:25:09

@Adani:
A Calgon-t meg be kellene tiltani, mert jó kis környezetszennyező pluszba.

nevetőharmadik 2011.03.02. 16:26:23

Tervezett avultatás, ezt így hívják szakmai körökben. A fazon bűnözött, de csak azt csinálta kicsiben és kezdőn, amit a fogyasztásra termelők csinálnak nagyban és profin.

bonafide 2011.03.02. 16:28:03

@drhook: Lehet, de a japán termékek esetében nem valószínű :o)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.03.02. 16:32:02

hat en nem tudom, lehet nem ezen a bolygon elek, de nekem egy kivetelevel minden tartos fogyasztasi cikkem tovabb el mint regen
egy tv-hez, ami elt max 10 evet 2-3szor jott a szerelo"csovet"csreleni stb.
a legregebbi tv-m majd 20 eves es meg jo a konyhaba
meg computer, meg mindenhutto, mosogep stb.
egyedul a mobilom az ami szinte hajszalpontosan 2 evig mukodik tokeletesen
ez 5x2=10 eves tapasztalat
pedig 2 ev utan igyis ugyis lecsereltem volna, mert miert ne?

Terézágyú 2011.03.02. 16:34:26

@Adani:
"Nem tiltja törvény tehát az."

Igen, és a gyorshajtást se. Csak éppen szankcionálja. Ezt ellenőrizendő a rendőrök bemérik. Ha tehát valaki blokkolja ezt a mérőt, akkor az azért teszi, mert éppen gyorshajt.

Ilyen egyszerű.
Persze ha szerinted a gyorshajtás rendben van, akkor nem szóltam semmit.

nick066 2011.03.02. 16:35:36

a kocsimban (bmw) kb. 100ekm után elromló szétszedhetetlen és javithatatlan (70eFt-os) elektromos benzinszivattyú cseréje után az elromlottat hazahoztam, szétszedtem (rá volt peremezve a ház, tehát csak sérülést okozva bontható, és nem rakható újra össze) hogy megnézzem mi romlott el benne pontosan. (villamosmérnök a szakmám): a kommutátosr érintkezői (réslemezkék) koptak el egy sávban ott ahol a szénkefe lekoptatta őket, de a szénkefékből még bőven volt.
Ami a lényeg: a lekopott sáv mellett még megvolt a lemezkék eredeti gyári vastagsága, ott vastagságot 0,2mm-nek mértem.

= tehát a benziszivattyú 'programozottan' volt arra tervezve, hogy x óra működés után kopjon el. Ha 0,2mm részlemezke helyett mondjuk 0,4mm-es-ből gyártják az 0,000000000000001 EUR-ral került volna többe/szivattyú, de esetleg nem 100e km-t múlva kopik el, hanem 200e-nél.

Ez mi, ha nem ügyenaz a tényállás ?

feketebarany666 2011.03.02. 16:41:24

A nyomtatokrol ne is beszeljunk...........

tükörfúró 2011.03.02. 16:43:56

@nick066: Elég nehéz pont erről feltételezni, hogy a bmw szándékosan rendelt xar élettartamkorlátos AC-t a beszállitójátol.

Ezek ahogy ma a dolgokat élettartamra tervezik, inkább a gondatlan, eshetőleges elkövetésre hasonlit, ha viszont beleirnak, beletesznek valami direkt korlátot, az szándékos mindenképpen.

Tény, hogy a tonercsipeket mirét nem büntetik az USA-ban akkor? Még van benen feték, de kiirja, hogy üres..?

Akkumulátorok ugyanez, X töltési-kisütési ciklus után kiirja, hogy bexart.

algi 2011.03.02. 16:47:17

@AkarkiJ: Az nagyon durva, hogy a válságban majdnem összeroskadtak az autógyárak, amikor nem tudtak orrba-szájba kocsikat árusítani. Autókat. Amelyeknek talán a legtöbb ideig kellene bírni a használati cikkek közül. Azt is úgy osztják, mint a cukrot, mert - ha nincs válság - ekkora rá a kereslet. Szerintem ez elképesztő.

Napkutya 2011.03.02. 16:54:07

Ha már itt tartunk: a C64 drive legendás volt arról, hogy ha elveszítette a track headert, akkor kétszer (sokszor) beleverte a fejet a parkoló szegmensbe és utána újra olvasott (ha tudott).

Az esetek többségében működött is, még a szar, agyonmásolt, osztrák 360-as floppyknál is.

Az már csak "magyaros" lelemény, hogy amikor a láma meghallotta a brutális kattogást, akkor szervizest kiáltott...

para_noir 2011.03.02. 16:55:28

Biztos más is leírta, de ez megy kicsiben-nagyban mindenhol. Az autóipartól elkezdve a mobiltelefonon át az Ikea-bútorig, minden cuccnak megvan a tervezett élettartama, ugyanis az egyszeri vásárlás egyszeri pénz, a folyamatos csere, szervíz pedig folyamatos pénz. Haveromat épp most akarták megetetni harmadszor a gázkazán váltószelepének cseréjével, cirka 40 rongy, de gyanús lett neki, hogy a négy éves készülékben ugyan miért kéne harmadszor szelepet cserélni, hívott egy másik szervízt, akik kifújták pár ezresért, és mondták, hogy bizony használt szelepet adtak neki tavaly, ráadásul a leírt tisztítást se csinálták meg. Ergo az első szervíz arra rendezkedett be, hogy évente lehúzzon szerencsétlenről 40 rongyot.

nick066 2011.03.02. 16:55:58

@tükörfúró: tonercsipek, akkut mintájára:
tehát ha a játékgépes faszi a főnökével megegyezve (annak utasítására) ugyanezt a dolgot a cég hasznára megteszi, a gép mondjuk egy olyan hibaüzenettel áll le minden x-edik bekapcsolás után, hogy 'Rendszeres felülvizsgálat időszerű - hivja a szervízt' akkor minden rendben van, sőt egy 'világszínvonalű' termékük lenne ?

Terézágyú 2011.03.02. 17:01:52

@shitgun2:
"Biztos más is leírta, de ez megy kicsiben-nagyban mindenhol. Az autóipartól elkezdve a mobiltelefonon át az Ikea-bútorig, minden cuccnak megvan a tervezett élettartama, ugyanis az egyszeri vásárlás egyszeri pénz, a folyamatos csere, szervíz pedig folyamatos pénz. Haveromat épp most akarták megetetni harmadszor a gázkazán váltószelepének cseréjével ... első szervíz arra rendezkedett be, hogy évente lehúzzon szerencsétlenről 40 rongyot."

Bocs, de ez csak arra példa, hogy a szervíz tisztességtelen... arra nem, hogy a gázkazán készítője is :)
Tehát ne keverjük a gyártót a szervízzel... (hacsak nem ugyanaz :)

uni1002 2011.03.02. 17:15:44

@Laciii: akkor kb. az akkori minimálbér 2x-ét kerestem, a cégnek 9ezer forintért vettünk digitális multimétert,88-ban, most is kb annyi egy hasonló tudású műszer. Csak most nem egyhavi jövedelmem, hanem az 5-6%-a.

Gabbesz 2011.03.02. 17:25:11

Adani: Leesett az "ogy" billentyűd?

Adani 2011.03.02. 17:31:20

@Terézágyú:

Nem ok sztem se, de tény, ami tény a lézerblokkoló nem illegális. Fokozatok is vannak. Aki autópályán 160-al megy, azt nem ítélem el, aki lakot területen száguldozik azt igen. A kintfelejtett 30-as táblánál traffizó sünöket is. Mérjenek ott, ahol tényleg balesetveszély van és indokolt.

@nick066:

A nyomtatóhoz aló festékpatronok külön kategória Ott aztán keményen megy a lehúzás. Régebben nagy divat volt, h szinte úgy vágták utánad a színes tintasugaras printert néhány ezresért, persze gyárilag csak demó patron volt benne alig harmadáig töltve, hadd fogyjon el hamar. A patronra meg akár 500%-os vagy még nagyobb árrést pakoltak így került akár 10-12 ezerbe egy. Pedig hát maga a cucc fillérekből kijön, a vegytinta nem drága dolog, a műanyag doboz, amibe benne van sem az, a rátett nyák lap se, milliárdszámra nagyüzembe gyártva csodálkoznék ha az önköltségi ár 1000 ft fölött lenne. Akinek van esze feltölteti vagy vesz utángyártottat. A lézernyomtató más téma, de bizony ott is megéri bőven töltetni, a sajátomat mindig töltetem eddig kétszer töltöttem újra és semmi baja a tonernek.

De volt ismerősöm, aki sose vett patront a nyomtatóba, mindig vett egy újat és olcsóbb volt így. A régit meg el is adhatta.

Adani 2011.03.02. 17:33:14

@Gabbesz:

Bocs, pár napja szaraxik a billentyűzetem, néha kihagy betűket pláne az alsó sorban, nem mindig veszem észre, ha kimarad pár karakter. Hamarosan cserélem a billentyűzetet.

xstranger 2011.03.02. 17:48:19

@Adani: van egy meg egyszerubb megoldas, nem nyomtatsz ki semmit.

dh1 2011.03.02. 17:56:05

@Adani: rosszul tudod.

Az A320-as azert ment az erdobe mert az autopilot a leszallashoz volt beallitva, a pilota at akart startolni de elfelejtette deaktivalni az autopilota rendszert. Hiaba adta ra a max teljesitmenyt a gep a fak koze rohant.

Semmi koze nem volt hibas berendezesekhez ... szimplan a mernokok nem vettek szamitasba ezt a lehetoseget ...

2011.03.02. 18:22:08

Hozzám meg szinte minden nap hoznak be különböző stádiumban lévő döglődő notebookokat a hűtés karbantartásának hiánya miatt. Aki ügyes otthon is meg tudná csinálni, kivéve azokat a gépeket amikből az alaplapot is ki kell szedni ehhez...
Ehhez képest 10-ből 9 gépet érint ilyen-olyan formában a melegedés.
A durva az, hogy a gyártók nem, hogy nem írják elő, inkább szankcionálják a garancia idő alatti karbantartást.

exter69 · http://sexopoly.tarhely.biz 2011.03.02. 18:37:07

Azért a 15 év nagyon durva dolog ennyiért...

Adani 2011.03.02. 18:40:43

@xstranger:

Igen, nem is nagyon szoktam nyomtati csak néha mikor muszáj.

eax_ 2011.03.02. 18:58:09

@Öregvas: Azért mégis csak furcsa, hogy régebben 15-20 évig is működött egy szerkentyű, manapság meg nemegyszer 2-3 évig max, aztán kampec.

Mert a consumer piacon az olcso szarra van igeny. A rendes, profi felhasznalasra tervezett cuccok ma is mennek 15 evet, sokszor egyhuzamban.

BöszmeBunkó 2011.03.02. 19:11:07

khmm, a "kiakadt fejet" egy sima save"$",8,1-el simán vissza lehetett hozni

vince05 2011.03.02. 20:08:16

Számítástechnikai cégnél dolgozom. A 90-es évek végén megfigyeltük, hogy az egy időben beszerzett drága (szerverbe való, SCSI) vincsik 2-3 éves használat után furcsamód pár hónapon belül tömegével romlanak el, mindegyi ugyanúgy (nem bad sector, hanem egyszerűen megáll). Ez még magyarázható lett volna (egyszerre ugyanott ugyanúgy gyártott vinyók érthető, hogy hasonló időben romlanak el). De a technikus kolléga észrevette, hogy a helyettük beszerzett felújított vinyók elektronikáján egy 2cm-es drót került beforrasztásra, ami az eredeti vinyókon nem volt. Próba-szerencse alapon elkezdte a rossz vinyókon a 2cm-es kábeleket maga beforrasztani, és csodák csodája, a vinyók megjavultak! Miféle hiba az, ami alkatrész csere nélkül javítható?
Jónéhány évvel később teljesen hasonló esetek voltak tömegével, csak ezúttal elég volt a diszkek firmware-ét frissíteni a 2-3 év lejárta előtt (hónapra pontosan lehetett tudni, mikor), és láss csodát, az ilyen vinyók nem romlottak el, a frissítetlenek meg tömegével. Ügyfél adatbázis alapján magunktól mentünk ki időbe lecserélni a fw.-eket. Véletlen bug, mi?

ojio 2011.03.02. 22:02:44

A pikpakk elromló termékekről:
Van a cégnél egy - viszonylag szar - kávét főző philips senseo gép. Tiszta műanyag az egész. Otthoni használatra van kitalálva, nem ipari. Kiszámoltuk, hogy a lassan 4 éves gép heti átlag 100 adag kávé lefőzésével nagyjából 7-8x-os tempóban dolgozik egy háztartáshoz képest. Vagyis otthoni használatban olyan 30 évet bírt volna ki. Talán a műanyag ennyi idő alatt tönkremenne, de mindenesetre én nem érzem azt, hogy minden termék pillanatok alatt romlik el, amikor ilyeneket tapasztalok.
Másik példa a bő 4 éves telefonom, ami kinyitható. Megszámlálni nem tudom, hányszor esett betonra, pattogott össze-vissza. A kopáson kívül semmi baja, még az akksi is eredeti, és 2-3 napig bírja. Pedig ez biztosan nem 100 évre lett tervezve. Mégis, régebb óta használom, mint amennyire a telefonokat - állítólag - tervezik.
Nem azt mondom, hogy minden tökéletes, de nem minden dolog megy tönkre a garancia lejárta után 2 nappal. Nem védem a cégeket sem, szerintem is gerinctelenek stb., de azt is túlzásnak érzem, amit sokan - itt is - hajtogatnak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.03.03. 01:20:00

@ojio:
ah ez csak nosztalgia, hogy regen minden tovabb tartott
bar pl, teny hogy egy tekeros autoablak tovabb tart mint egy elektronikus emelos
en ugy latom, maradjunk a kocsiknal, sokkal tovabb elnek mint regen
15 eves grand am is van a csaladban es jo ha ketszer hozza kellett nyulni

SnakeHB 2011.03.03. 09:33:55

@ojio:

Az alábbi sztori, ami biztos nem kamu:

Amikor a GE megvette a Tungsramot, ki lett adva a mérnököknek, hogy csökkentsék az izzók élettartamát, hogy legyen bevétel. Pedig jobb izzókat nem gyártottak világon, mint a "tungi".
Átlagember nem veszi észre, hogy át van verve, ráadásul nem tétel egy körte, de nagy tételben már dörzsölhette a CEO a markát.

A másik, ami talán kicsit urban legend, az hogy az egyik fogkrémgyártó cégen belül brainstormingolt, hogy hogyan lehetne növelni az eladásokat. Az egyik melós megy javasolta, hogy a tubus nyílásának átmérőjét növeljék meg egy pöttyet, mondjuk 0,5-1 mm-el. A legtöbben úgy nyomják a fogkefére a krémet, hogy az elejétől a végéig érjen, így egy alkalommal ezután valamivel több használódik, ergo hamarabb fogy ki a tubus.

Valamint tény, hogy a chipses zacsi 15-20 évvel ezelőtt még tele volt pakolva, ma 50% levegő, és Sport szelethez jobban illene, ha a "p" betűt "h"-ra cserélnék! :)

Adani 2011.03.03. 10:52:04

@SnakeHB:

A Tungsram gyárban állítólag tudnak jó izzókat csinálni, amik kis híján örökéletűek, ezeket rakják olyan helyekre, ahol bajos cserélni őket pl. szerelőcsarnok teteje.

Mellesleg a gyógyszeripar a legnagyobb maffia, hány gyógyszer van ,ami nem a betegséget gyógyítja csak a tüneteit szünteti meg. Melyik ugye a jobb üzlet? Ha a páciens szedi egy hétig és teljesen meggyógyul vagy ha évekig kell szednie és csak a tüneteit szünteti meg? Dr. Lenkei Cenzúrázott egészség című könyve elég sokat ír erről, jó tudom szcientológus meg amúgy is csak a saját vitaminját reklámozza, de attól még lehet bizonyos dolgokban igaza.

moli 2011.03.03. 11:23:08

@SnakeHB: a chipsben vedogaz van, nem levego, raadasul a pufi zacsi miatt kevesbe torik a tartalom.

Napkutya 2011.03.03. 15:47:58

Ha már itt tartunk...

Tudjátok hogy lehet a legdrágábban vizet eladni?
Persze, most mindenki a zsír menő ásványvizekre gondol.

Pedig nem.

Szívasd meg az ezernyolcszáz-kétezer forintos marhahúst, sonkát, stb. vízzel, (pl. Sxxx áruházak és társai) és máris 180-200 forintért adtál el egy deci csapvizet.

(Így 4000 forint lenne egy kétliteres á.víz)

Van egy ír szakács ismerősöm. Amikor először fröccsent majdnem a képébe fél deci tűzforró oliva olaj, azt mondta a büdös rohadt életben nem vesz többet húst Magyarországon...

Hát ennyi...

Adani 2011.03.03. 16:30:33

@Napkutya:

Erről asszem még a Tesco Titok-ban is írnak. Meg ugye a többszörösen megrohadt húst is el lehet még adni ha ecetes vízben jól átmossák majd akciózva vissza a pultra újradátumozott lejárati idővel. Meg ugye a szalámik, sajtok stb. ha már annyira megrohadt, hogy nem lehet kitenni a pultra megy a pizzapultba és lesz belőle pizza. Gondolkodtatok már rajta, minek van egy Tecsó üzletben vagy bárhol máshol bent az áruházban grillcsirkés meg pizzás részleg, ahol helyben lehet pizzát meg sült csirkét meg hasonlókat venni? Mi célja van ennek? Így lehet eladni azt, ami amúgy már eladhatatlan, eszébe se jusson senkinek ott kajálni.

Éttermekben ilyen megfontolásból kell a brassóit is kerülni, tipikusan olyan kaja, amibe lehet maradékokat borítani és sok helyen meg is teszik. Nagybátyám egyébként szakács mondott érdekes dolgokat a vendéglátóiparról.

Godric 2011.03.03. 18:10:08

@SnakeHB: nekem Philips körte vannak a szobámban. Egyszerre vettem hármat, rohadt drágák voltak, a héten égett ki a második, csere, s az eredeti szettből már csak 1 világít. 10+ éves.

Jofiu 2011.03.05. 04:53:06

@doszy:
"A videón egy teszt látható, hogy le tud-e szállni a gép csak az automatikára hagyatkozva."
Na ez az urban legend!

NoP 2011.03.07. 21:56:28

Azt a kódot, ami az 1541-est és 1541/II-est is megfektette, annak idején leközölte a Commodore Újság (ha jól emlékszem, az volt az) egy BASIC program formájában. Emlékeim szerint a javításra szolgáló Init parancsot is szerepeltették ott - ahogy azt Tükörfúró is megemlítette. Én egy kedves barátomat szivattam meg vele akkortájt. Hogy milyen örömmel kezdte el tölteni szegénykém a Turrican III-at... (!) :)

www.nod32-antivirus.hu · http://www.nod32-antivirus.hu 2011.06.01. 11:06:26

Nagyon tetszik az oldal, csak Így tovább. Ha ingyenes demó vírusírtó, antivírus kellene, olcsó, akciós áron, akkor nézzétek meg a weboldalamat. www.nod32-antivirus.hu

Reactor 2011.11.22. 20:30:40

@AkarkiJ: Ki nem szarja telibe hogy a cápázóhorog-orrúaknak miből lesz pénzük? Remélem semmiből. Bár ahogy ismerni a fajtájukat, szereznek ezek maguknak mindenféle gazdasági bűncselekményekből, nem kell félteni egy percig se ezeket. Bár kétségtelen, mindenki akkor járna a legjobban, ha éhenhalnának.

Bármilyen berendezésről,vagy akár csak ruháról is van szó, meg lehet figyelni, a kedves gyártók arra törekednek, hogy minél hamarabb bedögöljenek a frissen v. hitelre vásárolt holmik. A tulajdonost kivéve senkinek nem érdeke, hogy minél tovább működjenek ezek a berendezések. Ismerve bizonyos népcsoportok gátlástalanságát és nyerészkedő hajlamát, nagyon is valószínűnek találom, hogy szándékosan úgy tákolják össze ezeket, hogy minél hamarabb tönkremenjenek. Pótalkatrész természetesen nincs, a szerviz ötször annyiba kerül, vedd csak meg szépen az újat. Ja, hogy alig 1 éve vetted meg az előzőt, és nincs rá pénzed? Há' szar má' neked...

Volt már személyes tapasztalatom is, hűtőgéppel, fényképezőgéppel, de videókártyával is. Ebben a gépben annak idején egy 200 ezer (!!!) forintos GeForce GTX 8800 Ultra videókártya muzsikált. Aztán 3 év múltán egyszercsak bedöglött. Garancia? Ugyanmár...akkor se volt már rá garancia, mikor megvettük, gondolván, ami 200 ezer forintba kerül, azt nem sulifiksszel meg celluxal dobták össze unalmukban az üzem vécéjén, két fszvakarás közben. Hát de...ez nagyon kemény tanulópénz volt.

A másik eset: Az előző alaplapom egy Asus Crosshair volt, az akkori legmodernebb technológia. Természetesen másfél év után bedöglött. És az a vicces, hogy hiába volt még érvényes a garancia, nem voltak hajlandóak visszacserélni, egészen addig, amíg édesanyám kilátásba nem helyezett nekik egy gyorsított rendőrségi eljárást, perrrel karöltve. Persze ugyanolyan alaplapot ők már nem árultak, nehogymá' teljesíteni kelljen a szerződésben leírtakat, ránksóztak egy drágább, de sokkal ratyibb típust, amivel szintén rengeteg baj van. Nagy valószínűséggel ezt is nyílt máglyán fogom eltüzelni, mint a 200 ezres videókártyát, és a hálózati kártyát, mivel - előre megfontolt szándékkal - ehhez se kaptam garanciát.

Akárhogy is nézem, itt a vásárlók tudatos lehúzásáról, és fos minőségű termékek forgalomba hozásáról van szó, ami tipikusan Kínára, illetve a nyugatra jellemző. A SZU-ban annak idején szó se lehetett ilyesmiről. Selejt előállításáért helyszíni főbelövés járt...

Adani 2011.12.12. 14:19:01

@NoP:

Tuti volt amúgy ilyen és biztos keresett rajta pár szervize,s hiszen csak a nagyon pro userek tudták, az init parancsot, amivel vissza lehet vinni a fejet. Ha meg nem tudta és senki más sem akkor maradt a szervíz, ahol vagy tudták, és azzal megcsinálták vagy visszalökték kézzel.

Anno az Ékszer szövegszerkesztőnek volt állítólag olyan másolásvédelme, amit nehéz volt feltörni és annyira speciális vezérlési dolgai voltak, hogy használat után annyira szétvezérelte a meghajtót, hogy csak ki-be kapcsolás után lehetett újra használni. Orosz crackerek is csak bő egy év után tudták feltörni küldtek is gratuláló levelet a fejlesztőnek. :)
süti beállítások módosítása