HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

  • Lóval ne: @Zolexx: A kidolgozottság a Microprose, Papyrus vagy más fejlesztők versenyjátékaihoz képest valób... (2024.03.29. 11:03) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • manson karcsi: @Zolexx: a stunts nagyon előremuató volt. 1990-ben arcade-ben olyanok jöttek ki, mint a moonwalker... (2024.03.28. 18:33) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • kemi242: Ennek a játéknak nekem a zenéje maradt meg. Emlékszem, osztálytársam hívott át, hogy hallgassam me... (2024.03.28. 09:42) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • Zolexx: Hát akkoriban az ilyen jellegű játékok csak a játéktermekben voltak csodák, esetleg valami gyorsab... (2024.03.28. 07:28) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • molnibalage: @Karvaly: Köszönöm. Meg még jó darabig a sorozat, de lehet, hogy lesz egy hosszabb szünet, mert re... (2024.03.27. 13:30) Checkpoint 5x20: Harci repülőszimulátorok
  • Utolsó 20

Kína rászabadítja szüleiket a játékfüggő gyerekekre

2011.02.01. 18:53 Stöki

Március elsején indul Kínában az a figyelőprogram, aminek keretében a szülők keményebben foghatják játékfüggő gyereküket. Az online addikció nagy probléma az országban, a kínai társadalomtudományi akadémia becslése szerint 33 millió játék- és netfüggő nagy az országban. Persze, kérdés, mi számít addikciónak, kicsit máshogy fest ez a szám, ha figyelembe vesszük, hogy a helyi közbiztonsági minisztérium ajánlása szerint a gyerekeknek nem szabadna heti két óránál többet játszaniuk és másfél dollárnál többet költeniük online játékokra.

A szülői figyelőprogram részeként az online játékvállalkozásokat arra kötelezik, hogy olyan szolgáltatást indítsanak, amivel a szülők monitorozhatják és esetleg le is tilthatják gyermekük játéktevékenységét. Az érintett cégeknek forródrótot is kell üzemeltetniük a szülők kedvéért, és támogatni őket annak érdekében, hogy a gyerekek nehogy nem nekik való játékokkal játsszanak.

Állítólag tavaly februárban már tesztelték a figyelőprogramot pár cégnél, és fényesen bevált. Ennek némileg ellentmond, hogy a China Dailynek egy 27 éves játékos úgy nyilatkozott, a gyerekek hamis személyikkal simán kijátsszák (érted, kijátsszák) a rendszert. Kína egyébként a durvább eszközöktől sem riad vissza, ha a játékaddikció visszaszorításáról van szó: a szülők elküldhetik a problémás gyerekeket leszoktató táborokba vagy klinikákra. Korábban elektrosokk is előfordult ilyen helyeken, amíg 2009 nyarán be nem tiltották. Alig pár nappal később viszont nagy port vert fel a 16 éves Deng Senshan – nyilván kiugró, de azért elég szörnyű – esete: a fiú az egyik leszoktató táborban nem futott elég gyorsan, ezért úgy megverték edzői, hogy belehalt sérüléseibe.

(via Kotaku)

25 komment

Címkék: kína addikció nagy testvér

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr562631551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wertzui 2011.02.01. 21:04:57

Én már YouTube, de még inkább IDDQD függő lettem. Bekapcsolom a gépet és nem is játszok, hanem mindíg ezeken (de főleg itt:) lógok meg lesem, hogy van e már új hozzászólás. Ej-ej

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2011.02.01. 21:07:42

Élőben figyelhetjük ahogy felemelkedik egy civilizáció, meg azt is hogy mások sűllyednek.

Pech, hogy pont a miénk sűllyed.

Wertzui 2011.02.01. 21:16:44

Ööö, az előző kommentemnek nem volt semmi lényege.

Igen, itt dicsőítjük magunkat, hogy a demokrácia (de nem feltétlenül), meg ez a kva nagy szabadság meg liberalizmus milyen jó meg minden, közben meg pont ez a hanyatlás jele. A kelet meg látja és kihasználja a tunyaságunkat...

Cadaver!! 2011.02.01. 21:27:55

@endike: Gyerekeket agyonverni mindig is a felemelkedés jele ugyebár.

Wertzui 2011.02.01. 21:42:20

@endike: Tyűha, keményen ironikus a blogod!

Nomante 2.0 2011.02.02. 00:09:18

Engem vmiért sose kellett ilyenekről leszoktatni. Ja, hogy engem neveltek a szüleim és nem csak kisszék helyett csináltak.

Meggymag81 2011.02.02. 01:55:04

@Nomante 2.0: Csakhogy Kínában nem elképzelhetetlen, hogy a szülők 15-16 órákat dolgoznak és a nevelésre nem sok idő marad.

therest 2011.02.02. 02:44:08

Sajnálatos, hogy a szülők szerte a világban szarnak a gyerekükre, nem csak net-addikciós téren, hanem úgy általában. Hasztalan a sok munka, ha közben nem adják át az alapokat az utódoknak. A különbség a hazai meg a kínai helyzet között, hogy odakint az állam mutat alternatívát. Tehát vagy a szülő megoldja normál módszerekkel, vagy az állam megoldja kevésbé finomakkal. Nálunk meg pont az ellenkezője van: körbesimogatunk, körbenyalogatunk, széltől is óvunk. Nem kellenek leszoktató táborok, anyu meg apu kéne erélyesebb legyen, a pedagógusnak több eszközt a kezébe, és tessék megtanulni, hogyan lehet letiltani routeren keresztül a gyermekünk netkapcsolatát, akár időzítve is. :)

Mindent összevetve - a túlkapásokat nem nézve - szerintetek melyik gyerek lelkülete lesz normális? Aki mondjuk 2-3 hónapot lehúzott, egy leszoktató táborban, sporttal, irl szocializációval, vagy akit éveken keresztül adogatnak a pszichológusok díványról díványra, és közben megtanul köpni az egészre, esetleg akit hagynak függni, vagy akit szimpla módszerekkel kordában tartanak a szülők?

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2011.02.02. 09:04:57

@therest: Ilyenkor jön az, hogy definiáld a "nomális"-t. A kínai társtud. akadémia szerint a heti 3 óra játék pl. már nem normális.
Nem lehet államilag beszabályozni egy ilyet, csakis, kizárólag a szülők kezében szabad lennie a döntésnek.

Kraivan 2011.02.02. 10:03:20

@therest:
Azért itt sem épp körbenyalogatják a csemetét. Csak épp pár brom jogilag, társadalmilag elérte, hogy a testi sértés definíciója, már az edzésnél elkezdődjön.

Ált suliba még mutattak videőkat a fölöttünk lévő osztályokból, akik a szekrényugrást dobbantóról szaltóval, és ugrás közben seprűcserével kellett megcsinálni.
A mi generációnknak meg már az 5perces futásra jönnek a szülők h mit kínozzuk őket.

Szigorúbb eszközök a tanárok kezében...
Én még azt hittem h a mi osztályunk volt a rossz, kezelhetetlen, mert nem lehetett lekötni az osztály figyelmét. (beszélgettünk)
Manapság meg fél lépésre vannak egyes fiatalok attól hogy szó szerint megdugják egymást az osztályban, és a tanár ha "ekörlcsileg jogosan" aggresszívan fellép, azonnal jön a Zombuccman, meg a "szűk" családi kör.

Én szerencsére voltam olyan "retardált" h az iskolában tanultam, és labdarúgás, bullykodás, bohóckodás helyett lexikonokat, és protokollkönyveket olvastam szívesen.

A baj az, hogy ha valaki hülye akar lenni, vagy függő, az az lesz. És hiába magyarázza majd meg nekem bármiféle pszichológus, hogy a függők nem tehetnek a függőségükről, mert akaraterővel meg lehet oldani mindent.

Amúgy egyszerű megoldás: (nálunk bevált)
Szüleim nem vettek meg nekem semmi extrát úgymond. Kaptam kaját, szállást, ellátást (ami alap). Lett véve anno egy alap számítógép, amikor tellett rá.
Ha bármiféle szórakozást akartunk akkor dolgozni kellett. (egyedül könyvre és szülők által is jóváhagyott dolgokra kaptunk pénzt, de inkább ők vették meg, vagy mutatni is kellett h valóban azt vettük-e meg)
Ha "csúnya addikcióra hajlamos" dolgokat akartunk, akkor azt már magunknak kellett megvenni.

A játékot a szülő veszi meg a fiatalnak. És nem szabad odaadni a gyereknek a napi 10ezer ft-nyi uzsipénzt, és ha valóban annyira függő a gyerek, akkor gyerek által nem-elérhető helyre kell tenni a tárcát.

Harag atya 2011.02.02. 11:34:50

En meg biztos az okori neveles sarja vagyok, de otthon mi meg egy ZX80-assal kezdtuk az ipart. Arra hasznalta a csalad, hogy kedves anyam szakdogajat gepeljuk le vele.

Aztan persze, ahogy a technika is fejlodott, a Pongon kivul mar mast is lehetett jatszani, ahogy megvettuk a 2/3/486(dx) gepeket. Akkor meg nyolceves lehettem, es apam nelkul nem is nagyon tudtam mit csinalni a geppel. O programozott egy matekos programot Basicben, az volt a hetkoznapok szorakozasa. Aztan ahogy tobb gepunk lett, bejottek az IPX halozatok, es lett Starcraft, meg Duke 3d. Apammal hetvegenkent toltuk haloban, meg informatikai expokon egyszer talakoztam a Quake 1 (egy!!!)-el. Igazabol normalisan angolul irni a jatekokbol tanultam meg. Es bejott utanna a tobbi is, meg ugye az IPv4 es kis hazankba az internet, 56k-s modemmel, meg az ISDN. Akkor hajnalban hugommal felkeltunk hajnalban, mert akkor volt jo a percdij, es Diablo II-t toltuk on-line. Az mekkora csoda volt. Aztan a LAN-on mar ment az UT, Dio2, meg a C&C Generals. Hugommal.

De csak hetvegen, szigoruan kontrollalva. Hetkoznap csak tanulhattunk rajta, mast nem. Ha rossz jegyeket hoztunk, akkor eltiltas volt. Nem viselkedtunk jol, eltiltas volt. Az ellenorzofuzetet minden honapban fel kellett mutatni, es a jegyek atlagabol anyam megmondta, mennyit jatszhatok. Kozepsuliban is. Nyilvan, ehhez engedelmes gyerek is kell, de a szuleim eleg karizmatikusak voltak, hogy ez sose jelentsen problemat.

Szerintem ez korrekt a szuloktol is. Es... Itt vagyok, az ICT uzletag titanjakent, 22 evesen, Angliaban ulok, es networkinggel foglalkozom.

Innen gondolom, hogy a fentebb reszletezett dolgok nem voltak karosak rank, hugom meg az ELTE-n tanul, programozast.

Kapja be Kina, meg a kiforditott szemleletuk. A szulo meg a tanari kar a kulcs, nem eletrosokk. Mar elnezest, de faszomat az ilyen agyonbonyolitott gondolkodokba. 15 ev sem telt el azota, hogy elkeztem volna jatszani a szamitogepen.

Chocho89 · http://pcguru.hu 2011.02.02. 12:46:32

Heti 2 óra? Akkor engem már agyonlőttek volna...

Leadfoot 2011.02.02. 12:50:34

- Kisfiam, teljesen játékfüggő lettél...
- Ugyan már, anya, frémeket látsz...

hajduchris 2011.02.02. 13:02:57

@Meggymag81: Ebben is van igazság csak akkor miért vállal gyereket összevissza szülnek és azt sem tudják h hívják csak hirtelen kinövik a földet is.

Sztem a leszoktatás jó dolog de elsőnek arra kellene rájönni h a gyermek tényleg játék függő-e. Mert ennyi erővel pl emberünk vagyis gyerekünk oda van a fociért és éjjel nappal kint rúgja a bőrt meg jár meccsekre akkor őt is elküldik táborba mert foci-függő -nem hiszem. A PC játék miért más? Azért elég nagy diszkrimináció sztem.

ez csak így gyorsan

Limrasson 2011.02.02. 13:44:31

/facepalm
Ezek hülyék.
De tényleg.
Degeneráltak, nem hiszem el, egyszerüen...kész.
Nem tudom eldönteni, hogy a szülők a nagyobb nyomorékok, amiért lusták/képtelenek a saját gyerekeiket kordában tartani, vagy az állam, amiért ezt nem mondja meg nekik, vagy mert azt hiszi, hogy ez tényleg az ő feladata.
Vagy inkább mindkettő, mert képtelenek felfogni, hogy az információs korban élünk, és csak azért mert a gyerek netezik, uramisten több mint heti 2 órát, sőt több mint napi 2 órát, még nem feltétlenül függő.

Komolyan, hihetetlen.

darkmore82 2011.02.02. 13:46:48

Kicsit OFF leszek.

Úgy érzem, hogy a szülőnek sincs könnyű dolga, mert a világban rengeteg olyan dolog van, aminek az a célja, hogy befüggőzze a gyereket, hogy utána pénzt sajtoljon ki a szüleiből. A nevelés nagyrésze manapság abból áll:

- nincs mekis kaja
- nincs pokemon
- nincs kétmillióféle mérgező édesség
- nincs mobil (még csak 6éves vagy, bazze!)

és még ki tudja mit lehetne ide besorolni ízléstől függően.
Azért unalmas állandó szélmalomharcot vívni a multikkal és azok több milliós reklámkampányaikkal, kicsit egyenlőtlenek az esélyek, főleg úgy ha a szülők dolgoznak és akkor a gyerek kb 8-10 órát ki van téve ezeknek a "támadás"-oknak...

Kraivan 2011.02.02. 14:06:25

@darkmore82:
Még nincs gyerekem. Majd lesz ha jól állunk anyagilag, vagy ha majd a fogamzásgátlóra se fog telni.
(a baj az h az utóbbi vészesen közelebb van :( )

Ám sokan gyereknevelés címszóval leteszik a porontyot a tv elé, meg a csúnya pc elé, majd otthagyja. Aztán meg mennek sírni h miféle erkölcstelen fatty született...

Nagyon nehéz a feladat: Kommunikáció!

@Limrasson:
"A mai világban sokkal kevésbé lehangoló ha felakasztod magad az ünnepek előtt, mint mmo-t játsz online ismerősökkel"
Idézet Zero Puctuation-ből.

Kissé nagytíva de igaz. Sokkal kevésbé ítélik el azt, ha naponta egy tízest pálinka formájában magadbatöltesz, begyűjtöd az összes nemi betegsget egy este alatt egy fél stadiontól, vagy Valóságszennyen művelődni, mint gép előtt ülni.

Sok ember sajnos úgy kezeli az mmorpg-zést, mintha menthehetlen szerencsejátékaddkció lenne.
Tény h vannak fokozatok, de nah...

Szálka 2011.02.02. 14:10:15

Inkább az a durva, hogy van aki szerint ez egy kívánatos állapot. Konzervatív és liberális erők összefeszülése = egészséges társadalomnak. A kettő kell együtt.
Agyonverni a gyereket mert nem fut elég gyorsan állami játék leszoktató táborban = nem egészséges társadalom.
Egyáltalán ez a "Jaj, a gyerek túl sokat JÁTSZIK!" nekem nagyon érdekes. "A kutya túl sokat ugat" és a "Leopárd túl pöttyös" szintű probléma. Biztos van, aki túlzásba viszi. De a legrosszabb amit csinálhatnak, ha a videó játékot rendszerellenes, lázadó tevékenységgé teszik, amit a szülők rosszallanak. Nem csak a geekeket lesz lehetetlen lerobbantani a gépekről.

therest 2011.02.02. 14:16:33

Biztos, hogy nem normális szint van belőve Kínában a heti 2 órával. Ugyanakkor én mondjuk a saját bőrömön érzem, hogy mint régi kocka, hogy betesz a függés így harminc évesen is(vagy füleg most?). Alapból gépen melózom, aztán utána egy kis QuakeLive, egy kis MMO, egy kis böngészés, és hopp elszállt az egész nap, és végig a gép előtt ültem. Kevesebbet olvasok (könyvet, nem neten), rajzolok, kocsmázok, csocsózom, horgászom amióta dolgozom, mert az online dolgokra szánom inkább az időt, és nem fér bele minden a 24 órába. Tudatosan kell kényszerítenem magam arra, hogy a többi dolog az életemben , ne tűnjön el teljesen, illetve, hogy nem menjen a munka rovására a kockulás (elég idő a pihenésre stb). És itt jön a lényeg: egy gyerek (főleg a fiatalabbak) erre nem képes, mert gyerek, és nem gondolja végig. A szülőnek kéne.

@hajduchris :
A sportokat ne keverjük ide, mert annak számos élettani előnye van, míg a gépes dolgoknak pont ellenkezőleg.

Azzal nem értek egyet, hogy az államnak nem lehet beleszólása ebbe, hiszen bármilyen széles rétű függőség negatív hatással van az adott ország kondíciójára. A kérdés, hogy milyen módszerekkel nyúl a kérdéskörhöz a vezetés. Szerintem Kína nem csinálja rosszul, eltekintve a megcélzott napi/heti óraszámtól. A post szerint nem kötelező a leszoktató tábor, a szülők küldhetik oda a gyermeküket ha úgy gondolják. A software cégek kényszerítése is rendben van. A legtöbb MMO pl. épít az addikciós hatásra (vagy ha nem is épít, akkor is van neki) ezzel szembe kell menni egy szintig. Mondom ezt aktív L2 játékosként.

Szerintem napi négy óra belefér, a gép/tv kombóból. A többiben tanulás, sport, legó akármi. A hangsúly a balanszon van.

hajduchris 2011.02.02. 14:22:30

@therest:
Sportnak tény van élettani előnye és hátránya is de én mondjuk per pill a fanatikus űzéséről beszéltem ami kb hasonló és azt pontosan ezzel védik h húú de egészséges.

Komáromi Teréz Atya 2011.02.02. 16:41:41

Az összeállítás szerzőjétől:
"The list does show that, when I'm not at a save point in a game, I often leave my Wii on overnight or during the work day."

Ehm, gigaLOL!

pseudoo 2011.02.07. 13:46:46

Elmesélek nektek egy történetet ami szerintem remekül kapcsolódik a posthoz. Pár éve egy nagyon kedves barátnőm diplomázott magyar szakon és eléggé szokatlan témából írta a szakdolgozatát (pontosabban egy csontig rágott témából, ám egészen új megközelítésben)
A hölgyike a Harry Potter jelenség sikerét vizsgálta, de pszichológiai és szociológiai szempontból, a kutatásba több végzett pszichológust is bevont. A vizsgálati eredmény szerint a HP könyvek nem azért lettek marha sikeresek, mert annyival olvasmányosabbak lennének egy teszem azt Mosó Masa mosodájától, hanem abban, hogy állítólag Rowling tudatosan törekedett arra, hogy a mai bitagyú gyerekeknek (akik iszonyatos információtömeget kapnak az arcukba nap mint nap) is érdekes legyen. Ezt úgy érte el, hogy szinte minden bekezdésben van valami új info, action, történés, és emiatt hasonló hatásokat kelt az agyban mint egy interaktív videojáték. Ezért unják a gyerekek (és már mi, huszon-harmicéves kockák is) pl. Jókai Mórt, akinél 20 oldalakon keresztül NEM TÖRTÉNIK SEMMI sem. :D

Szerintem a dolog kulcsa az lenne, ha a mai tudományok felülvizsgálnák a klasszikus pszichológiai és pedagógiai módszereket és ehhez az igencsak megváltozott pszichéjű és igényű gyerekseregre "optimalizálnák" a mai tartalmakat, legyen az internet, tankönyv, akármi.

Ez az állami szintű fenyítés szerintem eléggé rosszul is elsülhet.
süti beállítások módosítása