HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Szerdai retro: Pac-Man az asztalon

2010.08.18. 12:57 Stöki

Megint rendhagyó retrózás lesz a héten, mert szabin vagyok, keveset vagyok gépközelben, és nem akarom összecsapni a megemlékezést a két hete megszavazott Civilizationről. Viszont igazi ínyencfalatot kaptok most, hála egyik kedves olvasónknak, Sam.Joenak, aki kölcsönadott tesztelésre egy táblás játékot. Méghozzá egy Pac-Manhez készült táblás játékot, amit 1982-ben gyártottak.

Ma már nem újdonság, hogy a sikerjátékokhoz asztali társasjáték is készül (ugye, a Blizzard élen jár ebben), de engem meglepett, hogy már 28 éve is volt ilyen a piacon. A játékot a Milton Bradley adta ki, és ilyen cuki kis fröccsöntött pac-manek és szellemek járnak hozzá:

Mint egyik tesztalanyunk, Viktor megjegyezte, a táblás Pac-Man leginkább a „Ki nevet a végén” című klasszikusra emlékeztet, ahol még éppen tűréshatáron belül marad egymás szívatása. Kezdéskor a táblára fel kell rakni 60 fehér bogyót, 4 sárgát, középre két szellemet, a tábla négy oldalára pedig a négy játékoshoz tartozó, különböző színű pac-maneket és tárolóedényeket. Valahogy így:

Innentől aztán nagyrészt a szerencsén múlik a dolog. Meg persze a taktikázáson is, de mivel egyszer sem tudtam nyerni, inkább a szerencsén. :) A játékosok felváltva jönnek, amikor egy játékosra kerül a sor, dob két dobókockával. Az egyik kockadobás értékével megegyező számú lépést kell elvégezni a saját pac-mannel, a másik kockadobás pedig azt jelzi, hogy mennyit léphet a játékos valamelyik szellemmel. Hogy melyik dobás a szellemé és melyik a pac-mané, azt a játékos dönti el. A pac-manek útközben megeszik a fehér és sárga bogyókat, amiket találnak. Derék kisiparosok úgy fröccsöntötték ki a pac-man figurákat, hogy egy kézmozdulattal fel lehessen kapni velük egy golyót – mi alkottunk egy háziszabályt, hogy ilyenkor kötelező bemondani, hogy wakka-wakka.

A két szellem a közös aljaskodás eszköze, bármelyiket lehet mozgatni, de a többi játékos is ugyanazt a két szellemet mozgatja. Mint másik játékostársam, A. írja, ez a közös irányítás a játék legjobb része, kis taktikázással vagy te vagy a következő játékostársad biztosan leüthet egy kiszemelt pac-mant. Persze itt már a diplomácia is bejön: ha egy ellenfél jön, és a szellemével két másik pac-mant is be tud érni, általában a két pac-man gazdája irtózatos siránkozásba kezd. Ne már, nézd meg, a másiknak mennyi bogyója van, ha nem ütöd le, biztosan ő nyer. Micsoda, csak két bogyóval van több mint neked, és engem két körön belül biztos leütnek, de ha téged most nem, el fogsz húzni. És hasonlók.

Ha még nem derült volna ki, az nyeri a játékot, aki a legtöbb fehér bogyót felszedi a pályáról (a bogyók mindig kör végén vándorolnak a pac-man hasából a kis műanyag tárolóedénybe). Ha egy szellem leüt egy ellenséges pac-mant, az visszakerül a starthelyére, a gazdája pedig ad a saját begyűjtött készletéből két fehér bogyót a szellemet irányító játékosnak. A sárga bogyó természetesen arra jó, hogy meg tudunk enni vele egy szellemet – ekkor a szellem visszakerül középre, az elhasznált sárga golyó visszakerül a pályára, és a szellemgyilkos játékos bárkitől kérhet két fehér golyót. A harc általában az utolsó bogyóig tart, mert elég szoros szokott lenni az élmezőny – néha csak az utolsó lépésnél dől el, ki nyert.

Ma már társasjátéknak elég egyszerű az asztali Pac-Man, de 28 éve biztosan ütött akkorát, mint ma a Blizzard-társasok. A szemétkedés az egyik központi eleme, és ha már látjuk, hogy nyerni nem tudunk, vigasztalódhatunk a kárörömmel, amit az okoz, ha bekavarunk a többieknek. Harmadik játékostársam, Alie viccesen meg is jegyezte, hogy kifejezetten magyaroknak készülhetett a játék – egyébként ő 10 év körüli gyerekekre lőtte be a célcsoportot, és én ilyen kérdésekben hiszek a kétgyermekes anyukáknak.

És persze az egész játék óriási időutazás, ezért mindenképpen ebben a rovatban a helye. Sam.Joe-nak meg még egyszer hatalmas köszi, amiért kiadta a kezéből ezt a – ma már – ritka gyűjtői darabot.

22 komment

Címkék: retro pacman társasjáték heti retro egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr302230468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyűjtőjegyes 2010.08.18. 13:14:15

Ilyen kell nekem! :) Nagyon ott van:)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.08.18. 13:16:16

Amúgy a dobozon is ott van, hogy a 7-14 éves korosztályt célozza a játék, szóval Alie 10-éves tippje telitalálat.

Dester 2010.08.18. 14:10:26

No egy ilyen engem is érdekelne. Hatalmas ötlet. :)

Zozosoft 2010.08.18. 14:30:28

Nagyon jó ötlet!!!

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2010.08.18. 15:00:14

OFF

hol van a civ retro?!?! azt szavaztuk meg 2 hete és a múlt héten is kiszúrtátok a szemünket egy (amúgy ötletes) hardware retroval!

ONE MORE TURN!!! :)

ON

labi 2010.08.18. 16:29:16

Óóóóó... egy megfelelően genya társaságban jópár sör után ez nyerő lenne... Mint egy hasonló társaságban játszott catannal vagy rizikóval, itt is barátságok és házasságok bomlanának fel egy jól sikerült játék után. :)

T1GRIS 2010.08.18. 16:47:46

@labi: Rizikó mindent visz ebből a szempontból. :))

Syolos 2010.08.18. 17:02:21

@T1GRIS: Jah, Rizikó társasjátékom nekem is van/volt :) Jópofa kis cucc, de nem köti le az embert pár játékon túl.

Nekem anno Star Wars társasjátékom volt, komoly szabályokkal, hulladékzúzóval, Ben Kenobival, rohamosztagosokkal meg Darth Vaderrel :)

sertésmájkrém 2010.08.18. 17:41:21

@csabsz13: a civet rendesenakarja megcsinálni Stöki, gondolom még csak kb 20000 karakternél jár, ki tudja hol a vége. :)

lopkol 2010.08.18. 18:02:38

Na, ez nagyon király :)

T1GRIS 2010.08.18. 18:09:03

@Syolos: Nekem meg Star Wars-os monopolym van, bibibí. :))

Amúgy a Rizikó minket a fősulin elég jól lekötött hosszú időn át is (vagy az a sok kísérőitaltól volt...? nemtommá...), emlékszem, még koleszok közötti versenyt is rendeztünk. A másik koliban a hülyék úgy játszották, hogy tilos volt agitálni közben... - nooormális?? A Rizikónak a pszichológiai hadviselés volt a lényege, szövetségek, árulások... ;)

Most reneszánszát kezdi élni minálunk; egy kedves barátnőm férje épp egy pár hete jelentette be, hogy soha többé nem hajlandó velem egy asztalhoz ülni. :D (mármint, ha Rizikó van rajta...)

csabsz13 · http://www.fcstpauli.com 2010.08.18. 23:26:39

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer: annyira felcsesztem magam, hogy neki sem álltam. de most már látom miért a kifogás emelés. én kérek elnézést! de aztán hosszú cikk legyen a civről! :)

Dukefazon 2010.08.19. 21:48:22

Angry Video Game Nerd-nek van a Board James rovata, néha ő is review-ol 1-1 társas játékot. Nagyon érdekes ez a cucc, és tényleg, ha kb 10-15 évvel ez előtt lett volna ilyenünk, biztosan sokat játszottunk volna vele. Tetszik. eBay-en biztos be lehet szerezni még sok-sok lovettáért. A golyós játékokkal csak 1 baj van, mindig elveszik belőlünk néhány... De jópofa cucc ez!

-Szűcs Gyula- · http://nerdblog.blog.hu/ 2010.08.20. 08:49:15

Akkor egy kis gátlástalan önreklám "PC-s játékból társasjáték" témában, mert az konkrétan hazugság, hogy a Rizikó a legjobb. Az csak egy primitív, masszívan szerencsealapú, figuratologatós cucc a Railroad Tycoonhoz, az Age of Empires-höz vagy a Warcrafthoz képest (Battlestar Galacticáról, Drakuláról, Arkham Horrorról nem is beszélve!)

Warcraft, Arkham, Doom, stb.:
index.hu/kultur/eletmod/tarsas1215/
(including Stöki-humor: "Érdig vérben gázolva" :))

Railroad Tycoon:
index.hu/kultur/eletmod/2009/10/10/te_is_lehetsz_mav-igazgato/

Age of Empires:
index.hu/kultur/eletmod/2009/11/21/lemeszaroltunk_minden_indiant/

és még több társasjátékos cikk:
index.hu/24ora/?tol=2009-08-20&ig=2010-08-20&cimke=t%C3%A1rsasj%C3%A1t%C3%A9k

T1GRIS 2010.08.20. 13:58:51

@Hamlet: "témában, mert az konkrétan hazugság, hogy a Rizikó a legjobb."

Így aztán kész szerencse, hogy itt ilyet senki nem is állított. ;)
További pontatlanság: a Rizikó nem egy PC-s játékból lett társasjáték, hanem egy társasjátékból lett PC-s játék.

"Az csak egy primitív, masszívan szerencsealapú, figuratologatós cucc"

Hahaha! A Rizikó szerencsealapú! :)) Hát persze.
Ennyi erővel a póker (Texas Hold'em) is lehetne az, csak ez éppen azt nem magyarázza meg, hogy akkor miért ugyanazokat az arcokat látjuk az összes torna nagydöntőjében.

(Amúgy kösz a linkeket - ez a Railroad Tycoon nagyon kéne...)

Adani 2011.02.04. 13:21:27

Lehet még kapni ezt a játékot? Kéne nekem egy ilyen.

Poge77 2013.07.09. 12:12:52

A vaterán van egy ilyen társas eladó!!!
süti beállítások módosítása