HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Konzoltilalom Kínában

2010.07.19. 11:30 Stöki

A Microsoft kontroller nélküli játékrendszere, a Kinect apropóján vegyünk elő egy furcsaságot a nagyvilágból, amit talán nem mindenki tud az IDDQD olvasói közül. A kütyüt Kínában gyártják, viszont a kínai játékosok nem vehetik majd meg a cuccot – írja a Gamasutra. És ez nem csak a Kinecttel van így, ugyanis az országban a konzolok többsége be van tiltva, még akkor is, ha ott virít rajtuk a „Made in China” felirat (a Wii, a PS3 és az Xbox 360 is Kínában készül).

2000-ben, tehát éppen tíz éve tiltották be a konzolokat az országban, a helyi kormányzat úgy gondolta, ez a legjobb módja annak, hogy megóvja fiatal állampolgárait a videojátékok káros hatásaitól. A következő évben a pc-s játékpiac hatalmasat nőtt Kínában (arra nincs tiltás), és aztóta is növekszik – rengeteg MMORPG-függő fiatal a bizonyíték arra, hogy a konzoltilalom nem igazán előzött meg semmit. A nagy gyártók közül egyedül a Nintendo vetette meg a lábát az országban, 2003-ban kijöttek a kifejezetten Kínának készített, iQue nevű konzolszerűséggel, ami 60 dolláros árával a szegényebb családoknak is megfizethető volt, és amin Nintendo 64-klasszikusok átdolgozásaival lehet játszani. Az iQue-játékokat nem lemezen lehet megvenni, a kütyünek egy 64 megás flashkártyája van, erre lehet rátöltetni pénzért a kívánt játékot a helyi spéci iQue-játékboltokban. Erre a furcsa megoldásra egyszerű a magyarázat: a kalózkodás.

Kína ugyanis hiába nagy piac, a kalózkodás nem teszi túl vonzóvá – több elemző szerint nem is a tilalom az igazi akadálya a konzolok elterjedésének (azt ugyanis állítólag nem veszik már túl komolyan), hanem az illegális másolatok. A BSA tavaly örömködött kicsit, hogy sikerült négy év alatt 90 százalékról 80 százalékra csökkentenie a kalózszoftverek arányát az országban – de mint tudjuk, a BSA csak üzleti szoftvereket képvisel, a játékok terén szinte biztosan siralmasabb a helyzet. Már csak azért is, mert a kínai sufnimérnökök nemcsak a játékokat másolják le, hanem a hardvert is, persze gagyibb kiadásban, erre bizonyíték a Vii vagy a PolyStation (és még további példák a fenti videóban). És bizonyára a Kinect helyett is lesz majd Kimect, Cinect, vagy valami hasonló okosság.

Egyébként tiltás ide vagy oda, a konzolok feketegazdasága virágzik az országban, így ha valaki nagyon akar, be tud szerezni egy eredeti konzolt. A Kotakunak egy piackutató nemrég mesélt erről: állítólag az Xbox 360 legnépszerűbb Kínában, legkevésbé pedig a PS3 (naná, azon sokkal nehezebb warezolni).

11 komment

Címkék: konzol kína tilalom kinect

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr452159060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ken_Lee · http://kenlee.blog.hu 2010.07.19. 12:56:13

Ez mamámnak is tetszcene! Ezér nem mutatom meg neki eszt a ciket most.
(Mível nem akarok megin tudálkoskodni ezér a másik dolgot nem iróm már le: mer meg útálnának hogy álandóan le oktatok valakiket.)

Dukefazon 2010.07.19. 12:58:39

He-he, erről a braziloknak gyártott Zeebo nevű konzol jut eszembe, azok is szegények, azoknak is flash memóriára másolnak. (Ha már warez, akkor kijelelentem, hogy mióta áttértem PlayStation-re, azóta eredeti játékokat veszek csak, ezzel megtisztelve a kedvenc fejlesztőimet)

maul 2010.07.19. 13:00:29

Egyébként nekem van egy ilyen kínai kézikonzolom. Nem hamisítvány, csak olcsó kategóriás. Futtat egy csomó emulátort egészen a gameboy advance-ig. Jó cucc, csak arra jöttem rá, hogy a régi játékok szarok.

Nyiz · http://szubjekt.blog.hu 2010.07.19. 14:00:00

Kedvencem a PS3-nak eladott Famicom :D

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.07.19. 14:15:10

Ilyeneket a Józsefvárosin is lehet venni kamionszámra.
Aszongya, hogy rá van írva: 250 games! Aztán kb. 25 darab 80-as évekbeli mario-klón van rajta (gondolom a hardver valami SNES koppintás lehet) pályánként tízszer. Durva.

BoneSayeR 2010.07.19. 14:33:28

Kínában se fogok lakni, mondjuk nem mintha itt, Mo.-n, lenne konzolom.

sikitomi 2010.07.19. 16:38:39

@Dukefazon: pont ez volt az egyik indok, amiért a ps3 mellett döntöttem. (mondjuk a blu-ray is játszott rendesen :D)

The Great Destroyer 2010.07.19. 19:48:27

Szerintem a wee elég találó név egy kínai konzolnak :)

szcsongor 2010.07.20. 15:02:42

ebben a videoban meg an angol szovegek is hamisak :)
süti beállítások módosítása