HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Visszatérnek a nehéz játékok?

2010.05.07. 07:30 miguel_

Folytassuk picit az örökké hálás "Régen Minden Jobb Volt" címmel is ellátható témát: ugye nem csak mi vettük észre azt, hogy a manapság megjelenő játékok már korántsem olyan nehezek, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt?

Személy szerint úgy gondolom, hogy a mostanra inkább tömegek szórakozását kiszolgáló programok csak akkor lehetnek sikeresek, ha egy afféle legnagyobb közös osztó jellegű metódussal olyan nehézségi szintet lőnek be, ami csak a menthetetlenül bénák számára okoz gondot. Sokszor elmondták már, és szerintem az olvasók egy része is hasonlóképp érez: az emberek napjainkban játszani akarnak, ezért a kevés szabadidejükben inkább a folyamatos akcióra szavaznak, nem pedig arra, hogy a fejüket vakarva üljenek egy közepesen bonyolult puzzle előtt.

 

 

 

 

 

 

Itt van azonban egy remek ötlet a korábban az Interplaynél (felsorolnám, hogy milyen játékokat adtak ki, de inkább itt a Wikipedia-link) is fejlesztő Matt Findleytől: ha már úgyis az az elvárás, hogy egy új játék szerteágazó sztorivonalat villantson fel, miért ne lehetne a mai viszonyokhoz belőtt, könnyebb kötelező küldetések mellé zsibbasztóan nehéz mellékvágányokat fűzni? A szakember szerint egy ilyen kötelező, de könnyű - választható, de fejtörőkkel teli felállás pont a régen megszokott, és ma már annyira hiányolt, komoly stophatással bíró, a játékost gondolkodásra ösztönző elemek kerülhetnének vissza a helyükre.

Matt persze mindezt persze nem csak úgy, mintegy mellékesen osztotta meg a nagyérdeművel: a vezetése alatt az inXile nevű csapat egy meglehetősen szokatlan játékon dolgozik éppen. A Hunted: The Demon's Forge igazi stíluskavalkád lesz, a leginkább fantasy Gears of Warként leírható fő vonal mellett a program a fejlesztők szerint nyomokban ezer más játékot is tartalmazhat, olyan, elsőre meglehetősen nem ide-, vagy épp összeillő címeket, mint például a Hexen és az A Bard's Tale. A dungeon crawlerként megfogalmazott stílus feltámasztására törekvő csapatnak szerencsére van esélye arra is, hogy ebből az első hallásra lehetetlennek tűnő küldetésből a végén ki is hoznak valami élvezhetőt: az inXile Entertainment mögött Matt Findley mellett az a Brian Fargo áll, aki ennél nagyobb csodákat is véghezvitt már.

 

 

 

 

 

59 komment · 1 trackback

Címkék: fejlesztők kazuárok impossible mission interplay brian fargo hunted

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr51980099

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vendégposzt: Ken Lee - A VÍDEÓJÁTÉKOK 2010.05.07. 12:31:48

Meg fogalmasztam eggy rövid cikkt is a Vídeó játékroll az igérésem szerínt (pusszba még kűldök egy szép képet amin jól látcik a lényegje: tévén zsojszickkal kel játcani). Maj tessék azt csinálni vele amit akarni tettszcenek! Íme:   A VÍDEÓJÁ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magon_ 2010.05.07. 07:57:02

Azért azt ne felejtsük el, én nem tettem, hogy a híres régi game-kben az "agyzsibbasztóan nehéz fejtörők" rendszerint nem azt takarták, hogy még elalvás helyett is gondolkodtál a feladványon, hanem azt, hogy módszeresen mindent mindennel kipróbáltál, oszt az egyik bejött. Ne mondja már senki, hogy pl. a "leaflet a kannibáloknak" történetet valaki intuitív módon kitalálta.. :D Ma ez kétségtelenül inkább user friendly, és mennek a hintek ezerrel... én nem bánom ezt annyira.

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2010.05.07. 08:15:12

Na ez a faszsag csucsa! Az un "casual gamer" miert rinyal folyton? Accessibility, accessibility, accessibility! Ha egy jatek fele nem elerheto szamara, akkor ugyanaz a rinya jon, amit mar megszoktunk. Nincs az egyszerubb jatekokkal semmi baj, de azt ne probaljak lenyomni a kemenyebb cuccaot kivano gamerek torkan. Vagy mondjak ki konkretan, hogy "fiaim, annyira kis szegmens vagytok, hogy leszarunk benneteket", es akkor majd jol ellesznek az indie aranydarabokkal, vagy ha mar bevallaljak, hogy csinalnak egy nekik valo jatekot, akkor ne ilyen "dugunk is meg szuzek is maradunk" megoldast valasszanak...

Persze ez megint oda lyukad ki, hogy amerikaban mar azert is ermet osztanak, ha valamin elindulsz, nem csak azert, ha nyersz is. Es egyesek meg csodalkoznak...

miguel_ 2010.05.07. 08:16:51

@Magon_: Ezt azért nem mondanám. Például az Alone in the Dark első részén ma már sokan elbuknának, és ott egyáltalán nem találkoztál a Lucasarts-kalandokban megszokott megoldásokkal.

moRtiZ 2010.05.07. 08:22:28

@KennyOMG: A kiadokat kb. az érdekli csak hogy mennyi pénzt hoz a játék. Ha a legtöbb pénzt 2 gombbal játszható játékok hozzák, akkor csak olyanokat fognak gyártani. Eladott darab / befektetett idő. Minél bonyolultabb a játékmenet annál több idő megy el a leprogramozására. (Ha jól emlékszem Romero is így szállt el a Daikatanával, túl komplexet akart csinálni, azt semmire nem maradt elég ideje.)

Szar dolog hogy igy működik, de így működik.

Magon_ 2010.05.07. 09:19:09

@MrEd: Lásd még: "rendszerint", nyilván lehet példákat hozni az ellenkezőjére. (Mondjuk a AitD-kal én egyáltalán nem szenvedtem meg annak idején, biztosan nehéz volt..?) Én még emlékszem a Heavy on the Magick!-re, péel, pedig annak kéne lennie AZ eszement fejtörők játékának és még ott is próbálkozássá fajult a dolog. :) (Nehézségi fokozatok meg ma is vannak, ebben nagyon nem tudok nyilatkozni, mert az insane fokozatokat régebben és ma sem preferáltam.)

stiko 2010.05.07. 09:21:51

Én pont ezért tartom jó ötletnek a "special mission" vagy a portál esetében a "test chamber" megoldásokat: Ha a játék nem lett volna elég kihívás, izzadjál még kicsit: lehet, hogy én vagyok a béna, de volt egy-két küldetés, ahol csorgott a tökömről a víz rendesen... Mondjuk MW2-ben a "high explosive" hajtépős volt.
Igaz azonban az is, hogy ki lehet tapasztalni a pályát, trükköket, és onnantól meglehetősen könnyű lehet a dolog, de én azt meg nem komálom.. Volt olyan nem egyszer, hogy YouTube-ról kértem "telefonos segítséget", és egy pályát amit én negyed óra alatt szenvedtem végig bozótról bozótra lopakodva, egyenként végezve ellenfeleimmel, csávókám megoldotta 1 percen belül keresztbe-kasba rohangálással... :D

miguel_ 2010.05.07. 09:38:14

@Magon_: Nem azt mondtam, hogy nehéz volt, hanem hogy olyan ötletek voltak benne, ami manapság már nem divat.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.05.07. 09:38:45

Szerintem ezt már megoldották az achievmentekkel. d.
A legjobb példa erre a LEGO Akármi játékok: gyerkőc végig tud rajta rohanni, de pl. én kifejezetten élvezem amikor megtalálom az összes titkos karaktert, pénzt meg egyéb szirszart benne.

Cadaver!! 2010.05.07. 10:26:14

Azért ne feledjünk egy dolgot: Internet.
Ma, ha user elakad egy játékban 10 perc után kilép a picsába, megnézi neten, hogy mit kell csinálni, majd megy vissza. Emlékszem, hogy HL-ben a pitwormnél hetekig szenvedtem, több hónapba tartott míg végigvittem a játékot, ma kb 2 óra alatt végig tudok rajta rohanni hardon.
Minek kreatív, és kevésbé kreatív fejtörőket építeni a játékba, ha 98% felüti a neten a megoldást.

Azonban az igaz, hogy az általános nehézséget lejjebb vitték. Én egy időben minden fps-t végigvittem legnehezebb fokozaton, a CoD1 teljesen reménytelen volt, tökéletesen ismerni kellett mindent a játékban, az MW2-őt meg viszonylag simán végigtoltam.

Cadaver!! 2010.05.07. 10:32:16

@stiko: A Portal rendszere überfasza volt, mai napig nincs meg 1-2 challenge goldra, de nem adom fel. ^^

moli 2010.05.07. 10:49:14

az otlettel az a baj, hogy rengeteg plusz tartalom kesziteset igenyli, melyet a jatekosok 95%-a soha nem fog latni, raadasul neki a jatek vegigjatszasa 5 ora alatt meglesz.

a super mario galaxy 2-ben a nintendo mar hasznalja a regebben bejegyzett szabadalmat, a jatekba epitett vegigjatszast, cserebe a jatek maga nehezebb lesz.

algi 2010.05.07. 11:11:28

Én most pl. a Twin Sectorral szívok. Arra ne mondja senki, hogy könnyebb a régi játékoknál!

Burwor · http://loot.blog.hu 2010.05.07. 11:39:10

Ja aztán jönnek az arcok, hogy fél óra kipörgettem a játékot, nekem csak 25 perc kellett stb.
Közbe a játéknak kábé csak negyedét látta, a fő sztorivonalat :D

Thresher 2010.05.07. 11:43:07

Nem azért, de az FPS-eknél van nehézségi szint, nem mintha borzasztó nehéz lenne, de egy veteran mód szórakoztató tud lenni...

A Portal meg szarjon sünt, fizikai Nobelt adok annak, aki pár pályát megcsinál! :D

dr. Aullah 2010.05.07. 11:48:05

Jó lenne ha nehezebbek lennének, de sajnos kizártnak tartom.

Pénz beszél. Kazsuáloké az előny, kiadó nem nézi honnan jön a pénz.

Emlékszem anno a Silent Hill-ben napokig nem tudtam megfejteni az utolsó feladványt. És akkor még nem volt elterjedt az internet, meg kb nem is nagyon tudtam mi az. Viszont mikor rájöttem... nagyon boldog voltam!

Thresher 2010.05.07. 11:48:17

Én mellesleg azt mondom, hogy a részek összege nagyobb mint egy egész.

A kis gyüjhteő lószarok, meg a variálható megoldások teszik érdekessé egy játékot.

Emlékszem mekkora orgazmust éltem át, mikor rájöttem hogy a Red Alert 2-ben ha Yuri-val irányítok egy civil buszt, és megpakolom szovjetekkel, akkor bevihetem a szövetséges bázisra is, nem lőnek rá alapből... Meg a másik: Tehenet Yuri-val irányítani, közben Ivan-nal bombát rakni rá, ás úgy bevinni az ellen bázisára. :D

algi 2010.05.07. 11:48:47

@Thresher: Portal nudli. Twin Sector! Twin Sector! :D (Lényegében Portal csak kapunyitogató helyett gravity gunnal, valamint tanulási görbe nélkül.)

Lord_M_ 2010.05.07. 12:01:07

Életem egyik legnehezebb fejtörő játéka a kétkilós kalapács volt... :)

anarch 2010.05.07. 12:21:12

@Burwor: De ez nem baj, épp azt bizonyítja, hogy többféle ember tud vele játszani többféleképpen. Vannak a végigrohanósok, a mindent kimaxolósok, a minden tárgyat összegyűjtősök, stb. Ha meg nem elég akkor csinálnak, így él még mindig a Thief vagy a Vampire Bloodlines (mindkettő kiadója már rég halott, de folyamatosan jönnek ki mod-ok)

G46 2010.05.07. 12:29:36

Üdv!
Igen, régebben nehezebb gamák voltak. Sőt, extrém nehezek is. Haver múltkor 10 percig mesélte, h. v.mi C64-es gaméban mennyire k.nehéz volt a kombat droidokat kinyírni, és hogy a PC-s átiratban meg tök könnyű, el is cseszték a játékot.
Nekem az idióta fejtörők sosem jöttek be, de emlékszem, bizonyos játékoknál tényleg szó szerint telefonos segítség kellett, a HL2 kieg egy részét meg én is netről játszottam. Hiába, kevés az idő... Bár lehet, h. én fejlődök, a múltkor véletlenül nekiálltam a Quake 1-nek nightmare-en, hát nem végig vittem...
(Az öcsém meg írja csak szépen a diplomamunkáját, ne ide kommentelgessen.)

Fleaflu 2010.05.07. 12:38:41

Tessék mindent very hard fokozaton játszani mentés nélkül, aztán lehet sírdogálni hogy milyen rohadt nehezek a mai játékok. Tényleg milyen jó lenne, ha Mondjuk a Dragon Age Originsben nem lehetne választani, hanem mondjuk úgy menne mint a Wizardry 7 legnehezebb fokozatán, hogy nincs mentés és a halál végleges, biztos nagy sikere lett volna akkor is :D

G46 2010.05.07. 12:40:09

Üdv!
(Talán most elküldi...)
A régi játékok nehezebbek voltak, vagy csak mi voltunk bénábbak? Emlékszem, Quake1-re, normál fokon a 3/1-en kifogyott a pája végén a lőszer első játékra, most meg véletlenül neki álltam Nightmare-en, oszt nem végigmentem az egész gamán? Persze ott a mouselook még csalás volt, elsőre nem is tudtuk, hogy létezik...
Régen tényleg szó szerint telefonos segítség kellett, ma meg én is a HL2 kieget félig nettel csináltam meg, mert nem nagyon volt időm szórakozni vele. Persze ebben szerepet játszott az örök félelmem, a bug. Hogy lehet, h. azt a szörnyet nem azért nem tudom kinyírni, mert nem úgy kell, hanem mindent jól csinálok, de elfelejt megdögleni. És sajna az újabb játékokban ez gyakoribb, mint a régi klasszikusokban.
Persze így elmarad az ezt is sikerült megcsinálnom vazze, mekkora állat vagyok fíling.
AitD-t egyszer játszottam, kb. 18 évvel ezelőtt, az első szörny besztorított a sarokba és kinyírt. Aztán nem próbálkoztam...
(Az öcsém meg írja csak a diplomamunkáját, ne ide kommentelgessen.)

paráznabillegető 2010.05.07. 12:42:29

nehézség.
anno egy defender of the crownban az AI számolt mondjuk tucatnyi változóval.
ma egy penge játékban egyetlen egységemnek több tulajdonsága van!!! merthogy: elvárás.
szóval ott van a dologban az is, hogy az AI tényleg okos legyen, azt egyre nehezebb paraméterezni!

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2010.05.07. 12:42:53

ezért lett a cod, mw-től, multiplayer része is ilyen béne, hogy az átlag játékosnak is legyen sikerélménye.
beletesznek minden szart
feature
célozni azt már nem kell

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.05.07. 12:53:32

Ha nehéz AI-t programozni, nem kell vele vesződni. Itt van a töménytelen MMO... Ami nem is mindig jelenti WOW-szerű fantasy-grindokat. EVE Online, Planetside... És ezekben tényleg helye, oka, célja van annak, hogy a közösségi élményt fokozzák...

2010.05.07. 12:54:30

@Fleaflu: na igen, a gondolkodásra kényszerítő nehéz játék valahol a Wizardry 7-nél kezdődik.

FlybyWire 2010.05.07. 13:21:12

Azért egy Gothic 1-2 se volt kispálya, főleg ami a kezdeti nehézségüket illeti!

Van 2010.05.07. 13:40:13

reklám:

ha valaki nehéz játékot akar, annak ajánlanám saját friss játékomat a "puzzle adventure" stílusból...

www.kongregate.com/games/Vadpingvin/unfriendly-dungeon

reklám vége

2010.05.07. 14:29:42

Nem tudtam nem észrevenni a fenti
m.blog.hu/id/iddqd/image/mred/screenshot846-3.jpg képet.
Életem legdurvább, máig emlegetett szívása tartozik hozzá, mikor HETEKBE került rájönni, hogy akkor kell a Groggal csulázni, mikor a csaj kendője lebeg a hátszéltől...

Spanish VVax 2010.05.07. 14:44:34

A tömegek szórakozni akarnak, nem vért p*sálni.
Régen, amig egy szűk, agyas réteg játszott csak, addig lehetett neházségre, meg kihivásra alapozni egy játékot. Ma azonban a szórakoztatás lépett előtérbe, amivel nem összeegyeztethető az agyonszivatás. Ha nem szórakozik a játékodat átlépik és a tizezernyi más, szórakoztató stuffot fogják a nagy kihivás játéka helyett választani. Megváltoztak az idők, megváltozott az indusztri és a célfogyasztók összetétele is. A hardcore gémer ma már az iparág összbevételének mindössze 12-13%-át adja, a többi szórakozni vágyó hétköznapi ember. Ez van srácok.

Count Adyn 2010.05.07. 15:04:14

A Dragon Age pl ezért jött be nekem, persze még mielőtt még peccsel könyebbé tették, oda kellett figyelni mit csinálsz, mert képes volt pár farkas leszadizni a tápos kalandozókat ha lankadt a figyelem:D

Magon_ 2010.05.07. 15:36:51

@Fleaflu: Nincs mentés és a halál végleges a Wiz7-ben? Te biztos vagy ebben? :) (A Wiz7 kb az egyetlen játék, amit még én is hardon nyomtam végig, pedig nem szoktam.)

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.05.07. 15:53:02

@Equinoxe: az a rész is baromi nehéz volt, amikor egy álom alapján kellett egy labirintusban ide-oda menni...nem sikerült teljesíteni, igaz akkor még 0 angol nyelvtudás volt...:D

Bobby Newmark 2010.05.07. 15:57:37

@Equinoxe: Nabazdmeg... :P Én erre meg konkrétan NEM jöttem rá, soha. Egyszer játszottam _majdnem_ végig valami újságból fénymásolt leírással, még nagyon régen.
Aztán sok évvel később, ahogy az angoltudásom megedződött, nekiálltam azzal, meg a leírásos emlékeimmel felfegyverkezve a régi kalandjátékoknak, és önerőből pont a köpőversenyes résznél akadtam el, és pontosan ezért, mert tippem sem volt, hogy előző végigjátszáskor _miért_ sikerült, pedig ugyanazt csináltam...

Na, sebaj, még egy nagy rejtély megoldva...

Ja, igen, első nekifutásra _leírással_sem_ voltam képes a végén rácsukni LeChuck szakállára a liftajtót, úgyhogy ha azt tudjátok, hogy hogy kell, akkor áruljátok már el azt is plíz! :D

bioLarzen 2010.05.07. 16:16:57

Emléxik valaki a Sanitariumra? Na, nagyjából az volt az utoldó, tényleg nehéz kihívásokat rejtő játék, amivel játszottam - no, nem azért, mert azóta okosabb lettem :), hanem, mert azóta mintha tényleg csak extremitásokban gondolkodnának: vagy ényleg túl könnyű, vagy brutál, szerintem már indokolatlanul nehéz. A CSI-játkokban is volt élvezhető vonulat jópár, de összességében azok sem voltak olyan nehezek.

(Igazából most jövök rá, hogy hazudok: a Sanitarium óta is volt játék, ami agyilag is meg tudott izzasztani: a Myst-sorozat tagjai. Az utolsót igazából ideiglenesen félbe is hagytam, mert megérdemli, hogy ne walthruval oldjam meg, de nagyon elakadtam benne (értsd, úgy 2 hónapig nem tudtam továbbmenni valahol)... De nem adom fel, csak pihenek :)

Amúgy sztem a walkthruk könnyű elérhetősége is belejátszik a dologba - manapság, ha egy puzzlet pár percnél tovább tartna megoldani, net -> giglu -> játéknév + walkthru -> köbö 1 perc és ott a megoldás a képernyőn. Sztem egy mai ifjonc, ha itt most olvassa, hogy én hónapokig állok egy ponton egy játékban, mert nincs meg valami, hülyének néz - vagy hazugnak :) Ma már mindenre szinte azonnal van walkthru a neten. Emlékeszem, vmikor tavaly egy frissen - kb 1 napja! -felkerült netes casual játékban akadtam el, annyira nem iztgatott, hogy sokat agyaljak rajta, gondoltam, hátha van walkthru - és volt vagy tucatnyi helyen. Mondom, egy kb 1 napos játékra!

Csoda, hogy az ember nostalgiázik Zac McCracken és a repülőn mikróban robbantott tojás után? :D

bio

strogg 2010.05.07. 16:27:20

Csak saját tapasztalaból tudok kiindulni.
A régi játékok újdonságnak számítottak, és nem volt mögöttünk, mondjuk 2000 játék már. K. sokat számít ám a rutin. Pont tegnap este játszottam végig a DeusEx-et (első rész), amit már évek óta nem bojgattam. Basszus, úgy sétáltam be a legjobban őrzött helyekre, mintha hazamennék :) Olyan megoldások ugrottak be, amik régen elképzelhetetlenek voltak.
A régi játékok azért voltak nehezek, mert nem értettünk hozzá. Az újak is lehetnének ilyenek, de azok inkább összetettek, és a cselekményben/tárgyakban kell kombinálni.
Ami azt illeti amit a mai játékokból hiányolok, a
- jó sztori
- elementális hangulat
- élvezhető játékmenet.
A deusex-et újra fogom kezdeni ma, és gondosan összetépem a papírt, amire kódokat, meg minden xirxart felíertam. Mert hangulatos, és osonsz, és papír-ceruza. Lesötétített szobában. Élvezhető, izgalmas minden perce. Régen remegő kézzel írtuk a papírra a fontos dolgokat, rajzoltuk a térképet. Teljesen beszippantott a játék. Manapság....
Hentelés. És a multiplayer sem jó. Semmi szórakozás nincsen abban, hogy nem a saját ritmusodban, nem te játszol, hanem állandón noszogat valaki, megfelelési kényszertől remegve próbálsz teljesíteni a csaptnak. Ez ne mszórakozás, hanem munkahely b+ :)))

strogg 2010.05.07. 16:30:35

Régi system shock1-2 dettó ugyanez. Istenem, szvsz a deusex után azt is végigtolom még 1x. :))))

A mai modern játékok közül egyettudnék kiemelni, ami magasan teljesíti az elvárásaimat.
Fallout3. (istenítem:)

breach tru di walls 2010.05.07. 16:36:02

Vagy pl. mint a Baldur's Gate I-II-ben (ahol a fő nehézség inkább a rengeteg szöveg "olvasásértésében" rejlett), túlvihetted akár 10 óra alatt is (2. részt inkább, első 2 óra), de ott úgy oldották meg, hogy a legnehezebb fokozaton nem spórolhattad meg, hogy nem csinálsz meg minden küldetést és nem mész végig minden mellékszálon, mert csak akkor fejlődtél elég erősre. A kényszer nagyúr. Walkthrough meg egy jó dolog, embere válogatja, hogy 10perc után adja fel és nézi meg, hogy mit kéne vagy szenved egy résszel 1-2 órát, beszél mindenkivel stb. Aki akaratgyenge, a régi "nehéz" játékokhoz most nem nyúlt, míg most legalább végigtudja játszani, végignézheti mit is akartak neki mutatni a készítők.

bioLarzen 2010.05.07. 16:38:00

@moli: Hmmm... A Twin Sector a Gamespoton 4-es osztályzatot kapott (10 a legjobb), a felhasználók értékelése alapján meg 4.1...
Mondjuk, ettől még lehet jó játék (nehéz meg pláne)!

bio

Magon_ 2010.05.07. 16:38:27

@strogg: Ezt a mai-játékokban-nincs-story dolgot magyarázza már meg nekem valaki. Csak én játszok pont a szerencsés játékokkal vagy azok nem, akik ezt mondják? :D Most így kapásból 3 game, amit az elmúlt fél évben nyomtam, Dragon Age, Mass Effect 2, Assassin's Creed 2, ezekben pölö mennyivel volt rosszabb story, mint 'régen'? Az, hogy vannak rossz példák manapság, nem érv, régebben is voltak. :)

bioLarzen 2010.05.07. 16:39:46

@bioLarzen: (Mondjuk, ami rosszat címszavakban a teszter említ, azok nem a játékmenetre, hanem a megvalósításra utalnak:

"The bad: Poor graphics without a lick of personality Terrible sound design Erratic physics and other elements make for frustrating sequences Loss conditions don't always lead to a game over screen.")

bio

bioLarzen 2010.05.07. 16:42:48

@Magon_: Ja, ezt adom, ez egysuzerűen nem igaz. Lehet, persze, hogy játéktípus-függő, de én sok kalandjátékkal játszom, és azokban azért általában van történet rendesen.

Ellenben, pölö a tertrisnél... :D :D :D

bio

bioLarzen 2010.05.07. 16:46:07

Jut eszembe! Emlékszik valaki a Blue Ice nevű gyűjtögetős-feladatmegoldós jáétkra úgy 10 évvel ezelőttről? Híresen brutál volt, mert (nem kicsdit) szürrealisztikus volt a témavezetése, sőt... A legnevezetesebb tán arról volt, hogy a végén nem igazáőn volt világo, hogy nyertél-e vagy sem - írnod kellett a kiadónak, ők meg válaszoltak, hogy igen vagy sem :D Komolyan. És váltig állították, hogy ez így volt szánva.
Nekem megvan, de már az XP alatt sem hajlandó futni - meg igazság szerint nem is nagyon akarnám újra elkezdeni, kicsit untam, no nem azért, mert könnyű volt, csak nekem nem jött be a hangulata, el is akadtam egy idő után...

bio

Kuruc_Lord 2010.05.07. 17:30:19

Én személy szerint örülnék neki ha ez a project befutna.Tetszik az alapötlet.
@Van
Végigjátszottam a játékod.Király volt :D.5*
uff.

algi 2010.05.07. 17:39:11

@moli: @bioLarzen: Az a baj, hogy nem tanít meg semmire, mielőtt újabb nehezítést vet be. Én nagyon megutáltam ezért, de most már le akarom győzni csakazértis. Simán megérdemli az 50% alatti pontértéket.

De ez a játék eszembe juttatta a Last Ninja pixelpontos ugrásait, meg hogy ma már igyekeznek optimalizálni a játékokat. De ez a változás végbement az asztali táblásjátékoknál is. Ma már sokkal jobban odafigyelnek a szórakoztatási faktorra.

InversioN 2010.05.07. 17:58:55

Nekem a jó régi, Commandos 1-2 él az emlékezetemben. Azért ott voltak oylan dolgok, amik rendesen agybajt okoztak. Az 1-ben volt egy pálya, asszem valami vidámpark melett indultam a kerítésnél. Őrjáratok mindenfelé. Ha riadoztattam valakit, kinyírják a túszt. Ott lépésenként előre tervezni kellett mindent. És a vicc, hogy rögtön nem derült ki, hogy jo volt-e amit csináltam. Pár perccel később simán beüthetett egy kinyírt őrjárat következménye (a másik észreveszi, hogy nem találkoztak az úton, mint szoktak => riadó).
Szóval nem kellenek konkrét fejtörök mint a kalandokban, Commandosnál a tiszta taktikai érzékre és megfigyelésre kell támaszkodni. Ilyen játék se sok van már.

Thresher 2010.05.07. 18:10:07

@CsuCsu: Szintén Commandos, csak Destination Berlin... Hát amikor egyedül kell 12 perc alatt likvidálni az állomás teljes legénységét, plusz még a váltót is átrakni, na az se piskóta elsőre... kb. 5 másodpercenként mentettem akkor...

Fleaflu 2010.05.07. 20:09:14

@Magon_: Már nem emlékszem pontosan, lehet csak az első végigjátszás után nyílt meg a lehetőség erre a nehézségi fokozatra, de biztos hogy volt benne.

Malachi 2010.05.08. 10:05:09

ugyan már, Serious Sam SE, legnehezebb fokozaton vérhugyozós. most kezdtem újra néhány napja, hát mit mondjak, újra gyerek vagyok.

Dukefazon 2010.05.08. 10:58:25

Igaz-igaz! Én is érzem. Megvettem a PS3mat, hozzá jópár játékot és mind egytől egyik nagyon rövidek, és nem érzem bennük a kihívást. Mellesleg a Flashback volt a kedvenc amigás játékom, örülök a képnek :)

Van egy barátom, a Wii-s TR:Underworld neki folytonos fejfájást okozott, én néhány órácska alatt végig toltam PS3mon. És az összes PS2es TR is nagyon rövid, bezzeg annó becsülettel végig izzadtam a TR1-2-4et, na aztán kihívás volt (a 3 viszont lehetetlen...)

Nekem az a tapasztalatom, ha a játék egyszerű, majd hirtelen valami bonyolultat vár el, akkor leblokkol engem, de ha végig nehéz, akkor egészen másképp állok hozzá. Ugye eddig megszokott az ember egy játékmeneti stílust, aztán ha túl nehéznek tűnik a feladat és nem tudja, hogy mit kellene csinálni, akkor könnyű szerrel mondhatja (és igaza is lenne), hogy "ugyan már, ezt nem várhatja el tőlem a játék" és a sok trial&error helyett inkább walthrough-hoz nyúl, onnantól meg meg van lőve a játék... Így jártam a Silent Hill 4-ben a falkibontós témával...

Dukefazon 2010.05.08. 10:59:53

@bioLarzen: Találkoztam vele, elég beteg volt a demo-ja...

algi 2010.05.08. 12:09:21

Egyébként én a Brood Wart se voltam képes végigvinni, meg a StarCrafthoz hozzámvágott + küldetéseket sem.

Serathis 2010.05.09. 11:03:23

Erre azt szeretném mondani, hogy a Versus the World-ön pont erről volt szó, és speciel be is olvasták a levelem.

www.vtwproductions.com/2040/

12. epizód, Serathis néven küldtem emailt.

hgf 2010.05.09. 20:52:22

És akinek 130 az IQ-ja, az mit csináljon? :) Se a Commandos nem volt valami nehéz, se a Portal, utóbbin egy ültő helyemben mentem végig bármiféle gondolkodás nélkül.

Nem nagyképűsködni akarok, csak rámutatni: a nehézség egészen mást jelent más-más emberek számára. Nekem pl. az a nehéz, ahol pontosságra, kitartásra, sokszori próbálkozásra van szükség - ügyességi játékok, mondjuk. Meg azok a játékok, ahol kifejezetten a szívatás a cél, ahol minden lehetőséget végig kell próbálni, és logikával lehetetlen kitalálni a megoldást.

hgf 2010.05.09. 20:52:55

És ha már itt tartunk, hadd adjam hozzá azt a véleményemet, hogy a legnehezebb játék az, ahol emberek ellen játszol. Age of Empires-szerű hálózati játékokban mindig tönkrevertek, mert én pl. lassú vagyok, és inkább építkezek, mint hadakozok. Aki kihívásra vágyik, és nem elég neki egy szimpla játék, toljon multiplayert. Semmilyen játék fejtörői nem érnek fel egy emberi ellenfélhez.

Reactor 2011.11.07. 17:53:47

Na sráczok, látom itt mindenki egyetért azzal, hogy a mai játékok nehézsége egyszerűen nulla - abszolút végig lehet csinálni a legnehezebb küldetéseket is teljesen félvállról.

Na, nektek ajánlanám a frissen megjelent és kiadott játékomat, a Tristania 3D-t! Ez egy dark-gothic FPS játék, ami a norvég Tristania együttesről szól.

6 évig fejlesztettem, az egészet én csináltam, van kiváló története, és hát...igaz hogy van benne 5 választható nehézségi fokozat, de ettől függetlenül elég kihívó a nehézsége. Az első pár pálya még annyira nem vészes, viszont a 23-25. pályákon már szó szerint beszarik az ember, annyira eszméletlenül nehéz lett. Nem véletlenül csuklik kedves édesanyám olyan sűrűn, mióta megjelentettem a játékot...

A játék alapszinten legalább 3 nap garantált játékidővel bír, de ha valaki meg akarja találni mind a 12 titkos pályát is, szépen elmehet akár egy hónapja is vele. A játék full ingyenesen letölthető, úgyhogy aki kihívást akar, annak csak ajánlani tudom :)
süti beállítások módosítása