HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Sértődékeny mimózák dolgoznak az Apple-nél?

2010.03.20. 06:30 Stöki

A múlt heti GDC-n Tommy Refenes beszólt az App Store-nak. Pár nap múlva Refenes játékát úgy kivágták az online boltból, mint a közmondásos macskát.

Aki nem tudná: Refenes viszonylag jó nevű független játékfejlesztő (például a flashes Meat Boy készítésében is részt vett), ezért is adtak neki a GDC-n felszólalási lehetőséget. Ahol szűk öt percben elég keményen oltotta azt a játékértékesítő szellemiséget, ami az iPhone-t, az iPod Touchot és az App Store-t átlengi.

A fenti videón megtekinthető a nagy sikerű előadás, az egyik legnagyobb highlight az, hogy Refenes a borzalmas Tiger kézikonzolokhoz hasonlítja az almás cég boltját. A másik egy csodás kísérlet részletezése, amit a fejlesztő a fent nevezett játékkal, a Zits & Giggles-szel végzett (amúgy a játék nem nagy vaszisztdasz, pattanásokat kell benne nyomkodni). Emberünk ugyanis kíváncsiságból elkezdte emelni a játék árát, és figyelte, hogy mi történik. 15 dollárra emelte az árat, aznap megvették hárman. 50 dollárra emelte az árat, megvették négyen. Valahányszor megvásárolta valaki, Refenes árat emelt. Amikor 299 dollárra emelte az árat, megvették tizennégyen. Amikor március 15-én az Apple kitiltotta a játékot az App Store-ból, már 400 dollárért vásárolták. Refenes szerint a kísérlete azt mutatja, hogy akik az App Store-ban játékot vásárolnak, nem igazi játékosok, akik a játékélményt keresik, hanem olyanok, akik csak azért vesznek meg valamit, mert drága vagy mert brand (van ezekre egy szép gyűjtőszó: sznobok) – az nem érdekli őket túlzottan, mit kapnak a pénzükért. A fejlesztő egyébként a brandekről beszélve külön kitért arra, hogy a Street Fighter IV mennyire játszhatatlan iPhone-on.

Refenes kifakadása március 10-én történt, március 15-én vágták ki a játékot az App Store-ból – Refenes szerint nem kapott sem előzetes értesítést, sem utólagos magyarázatot arról, hogy mi volt a probléma a játékkal. Az embernek rögtön az jut az eszébe, hogy az Apple-nél sértődékeny vezetők dolgoznak (mert ennyi oltást azért el kellene viselnie egy ekkora cégnek), és bosszúból kitették Refenes játékát. De azért van egy másik magyarázat is. 2008-ban megjárta a sajtót egy másik alkalmazás, az I Am Rich esete: ez az alkalmazás semmit nem tudott (azon kívül, hogy megjelenítette egy drágakő képét), viszont 1000 dollárba került – az Apple ezt az árképzést nem tartotta elfogadhatónak. Ugyanígy lehetséges, hogy most is ezért sokalltak be és töröltek a 400 dolláros Zits & Giggles láttán – ennek viszont kicsit ellentmond, hogy Refenes hónapokkal ezelőtt kezdte növelni az árat, és az elmúlt hetekben már bőven három számjegyű volt a játék ára, mégis csak a GDC-s kirohanás után tiltották ki. Az Apple egyelőre nem kommentálta az esetet.

(via Kotaku)

42 komment

Címkék: apple botrány beszólás kitiltás szektások

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr21853376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sipy 2010.03.20. 06:54:04

szerintem ez nem más, csak baromijó marketing a refenes részéről. ha megveszik drágábban, akkor árulja csak drágábban

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.03.20. 10:54:22

A sznobizmus valamilyen szinten mindenkiben működik. Úgy vettem észre, hogy az Apple brand használó között ez jóval inkább tetten érhető. Főleg kis hazánkban :)

Énszóltam 2010.03.20. 10:54:30

Ez volt a Modern Warfare 2 esetében is, az activision azt mondta, hogy drága lesz mert jó, és vették mitn a cukrot, miközben egy 7 pontos játék a tízes skálán.

foodlfg 2010.03.20. 11:00:26

Hehe szeretjük az epült. :D
Többek közt az ilyenekért ignoráljuk errefelé az egész céget és termékeit.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.03.20. 11:12:47

Az Apple-re, MacOS-re, iPhore-ra ugy tekintenek az emberek, mint a Megvaltora.
Pedig ugyan olyan szar, mint a tobbi hardware gyartoceg, operacios rendszer, telefon.

Az emberek altalaban az ujdonsagtol, a nem megszokottol varjak a nagy attorest, aztan kesobb leesik nekik, hogy ugyan ugy lehet szivni az Apple cuccokkal, mint a tobbivel.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.03.20. 11:29:33

Hatalmas sztori. :D
Mondjuk az se semmi hogy mennyien gyártját az ifon játékokat, mert pár ember gazdag lett belőlük. :D Tisztára mint a lottó...

Martian (törölt) 2010.03.20. 11:38:42

Engem nem is az Apple-filing zavar - megdolgoztak érte, dizájnban sokszor tényleg nagyot alkottak -, hanem hogy mindebből sikerült egy olyan hónaljszagú gettót építeni, amin még valamelyik Kim elvtárs is elismerően csettintene. :))
A sokat szídott MS legalább nem tartja ilyen rövid pórázon a fejlesztőit és a felhasználóit.

Nooormális? (törölt) 2010.03.20. 11:45:53

Jobs már kezd szektavezérré válni,ami a hívei fanatizmusát látva előbb-utóbb egy Apple egyházban fog kicsúcsosodni.

NICKnolte 2010.03.20. 12:11:57

mindez hatalmas fos!
annak úgy kell aki megvesz egy ilyen fost 400-1000 dodóért,
sznobokat sunáznám
telós játékok meg gigantikus szarok, még nem tudtak nekem olyant mutatni amit szívesen kipróbálnék telefonon, talán egy van a póker, de hosszú távon az is unalmas
ez a srác meg egy lefizetett bohóc hírverés céljából kifolyólag
ja és mindenről a zsidók tehetnek :)

NICKnolte 2010.03.20. 12:13:31

ja és nem az arc dumája komoly oltás, hanem a szopornyica elleni, na az komoly

Magnat 2010.03.20. 12:25:40

"Think Different"

Azaz szabad fordításban: azért egy ThinkPad mégiscsak más :-)

kutas józsi 2010.03.20. 12:32:28

@Nooormális?: "Jobs már kezd szektavezérré válni,ami a hívei fanatizmusát látva előbb-utóbb egy Apple egyházban fog kicsúcsosodni."

és eljön az idő, amikor csak sárga almával a mellükön közlekedhetnek majd :D

NICKnolte 2010.03.20. 12:36:44

@kutas józsi: Köszi kérdésed, megkaptam.
így kicsivel az ember fölé emelkedtem...

moli 2010.03.20. 15:07:12

az egesz annyira JELLEMZO.

anarchoid · http://www.stormriders.hu 2010.03.20. 15:47:32

@kutas józsi: Neked meg nincs sarga almas polod ? ERETNEK!

Cs@tLós 2010.03.20. 16:09:13

Öhm, izé, érdekes, hogy a gameloft-nak nincsenek ilyen kitiltós problémái, minden játékuk emlékezetes, most plö a régi kedvenc rayman 2-t protolták át 1 az 1-ben iphonera. Ezt legyen szives a nagypofájú nokiás/androidos közösség prezentálni. Asszem 2 euró volt.
A GTA már borsosabb, az 7 euró, de a játékot psp-re, vagy nintendo DS-re 10 ezer forint körül lehet megvásárolni, és az iphone-on jobb a grafika mint a ds-en és érintőképernyős ami meg ugye pspn nincs. Abszolút nyerő. Jah, és igen, a teljes játék, mielőtt vki belekötne, hogy biztos csak 1 pálya van. Ezt is prezentálja nekem vmelyik nokiás/androidos nagypofájú, hogy ezzel azon a platformon mi veszi fel a versenyt. Leginkább semmi. Nyáltengerben fetreng mindenki az irigységtől ha 1 unalmas előadáson előveszem, vagy 1 váróban, hogy teljen az idő.

Szóval aki barom kisérletezésbe kezd, azt kitiltják az appstore-ból, pont azért, hogy a hülye sznobok, akik 400 dollárért megvesznek 1 pattanásnyomkodós játékot, ne az appléhoz menjenek reklamálni. MEg mert úgy tudom, hogy van 1 adott összeg ami közt a progik mozoghatnak.

Cs@tLós 2010.03.20. 16:11:04

és nincs almalogós pólóm, nem is lesz. pont az égigérő sznobizmus miatt ami itthon az almás termékeket körülveszi, nem merem kivinni a notit sehova, mert sznobnak néznek. Engem meg idegesít, hogyha 1 gép alapján itélnek meg. Nekem azért van applém mert jó. Ezzel lehet vitatkozni (csak felesleges).
"Aztán vettem egy biciklit. Ami azért jó, mert jó."
Vhogy így vagyok vele én is.

Cifu78 2010.03.20. 16:40:05

@Cs@tLós: Magas színvonalú, kulturált hangnemű, igényes hozzászólásodat az Apple anyagi támogatásával született? :)

BTW én WinMobile-os Omniával szoktam elütni az időt, a hozzáférhető játékok mennyisége brutális, teljesen jól el lehet vele lenni, van bőven ingyenes játék is hozzá, ja, és a legjobb, nem csak egy helyről tudom beszerezni őket, hanem számtalan forrásra támaszkodhatok. Azt aláírom, hogy olykor nem árt egy kicsit molyozni (cfg-k átírása, file-ok átpakolása, stb.), de ennyit bőven megér az, hogy fele annyi pénzből kijöttem.

Szóval az "azért jó, mert jó" a másik oldalról is megközelíthető.

gpetersz 2010.03.20. 16:41:25

@Cs@tLós: Jó a nicknév. Aki ilyen barom hitvitát kezdeményez (bezzeg a C64, bezzeg a PC, bezzeg a faszomtudja) az nagyon okos...

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.03.20. 17:01:45

Ha jól emlékszem, a Sétáló János nevű whiskeymárkával történt meg, hogy amikor az eladásaikat szerették volna növelni Japánban, és csökkentették az árat, kevesebben vették meg. Aztán felemelték az árat az eredeti fölé, egyből megrohamozták érte az boltokat.
Sznobfaktor. Ami drága, az biztos jó.

karatekutya 2010.03.20. 17:18:31

@Cs@tLós: Persze hogy jó. De ha valaki megvesz egy MacBook Pro-t majd felrak rá egy Win 7-et, annak az is jó lehet, sőt ha egy Ubuntu-t rak rá, az is jó lesz.
Amiből csak az következik, hogy nem a gép számít, mert az csak olyan mint a többi notebook, KIVÉVE a designt és magát a gép testet.
Tehát marad az Oprendszer, ami személy szerint nekem nem jön be, de ennek valószínűleg csak az az oka, hogy nem töltöttem vele el sok időt. Tehát mondjuk rá, hogy jó.
És akkor itt jön a kérdés, hogy az Apple miért is nem engedi, hogy a szuper oprendszerét megvehesse bárki, bármilyen gépre, ha olyan jó? Eccerű a válasz, egyrészt az Apple nem veszi a fáradságot, hogy normális drivereket rakjon az oprendszerébe (ez az Apple előny és nem hátrány) másrészt a brutál haszon a hardveren van, azaz az Apple a cool és jól használható interfészt adja el a júzernak, csak ahhoz meg kell venni az átlagos - habár jól kinéző - hardvert. Ami úgyanúgy szétmegy két év alatt mint bármelyik noname notebook. (Ok, van akinek nem két év. De én már saját szememmel láttam 3 db MacBook Air-t minek eltörött a zsanérja.)

karatekutya 2010.03.20. 17:19:16

Apple előny = Apple szerint előny :-)

Cs@tLós 2010.03.20. 17:32:44

@karatekutya: Ez mind úgy igaz amit leírtál. Esetleg lehet hackintosh-t használni pc-n v nem applés macbook-on, láttam olyat aki használja, ott ugye házilag fabrikált driverek vannak, amik vagy működnek vagy nem, de ha működik akkor szoktak örülni neki a tulajok :)
Persze, az apple nem akar szarakodni a driver fejlesztéssel, ezt nem egészen értem, hogy miért. Valszeg nagyon visszaesne a saját gépeik eladása. Így kénytelen vagy megvenni hozzá. És optimalizálva van, ugyanilyen teljesítményű HP notim volt előtte vistával, meg RC 7-essel, és a MB sokszorosan lekörözi sebességben, nagyon jól össze van illesztve a hardver és a szoftver.
De nem működik mindenkinek, hardverhiba is ugyanúgy van az applénál is, mivel ezt is kínában gyártják, és van aki csúnyán meg is szívja vele. Talán (hangsúlyozom, talán) már változik itt is a szervízhozzáállás, és nem rögtön a júzer a hülye ha vmi nem működik...
Szóval én tényleg nem istenítem őket, Jobs-ot meg főleg nem, ezzel a flash-es macerával az én agyamra is megy (mint sok más júzernek), mert ugyanolyan multi mint a többi.
A gépre én meg nagyon vigyázok, nem dőlök be annak, hogy ez bármivel strapabíróbb mint a többi, a fém nekem annyiban plusz, hogy szeretem, mint anyagot technikai eszközöknél (telefonoknál is), de ez teljesen szubjektív. Mint az is, hogy ki mit preferál op rendszerben.
Csak az olyan szájkaratét nem szeretem amikor jönnek nekem azzal, hogy én mekkora hülye(/sznob/hozzá nem értő, stb) vagyok hogy OSX-et használok, mert a vindóz mennyivel jobb. Senkivel nincs bajom aki azt szereti, szeresse, nem tetszhet mindenkinek az OSX, ez így van rendjén, csak én se hülyézem őket, ők se sárdobáljanak már.Ez nem a te kommentedre vonatkozott, csak én ettől dobom el az agyam.

Cs@tLós 2010.03.20. 17:33:35

@Cifu78: És utána nyomsz egy ugynolyan színvonalú hozzászólást ugyanazzal a struktúrával? Gratula, epic fail.

karatekutya 2010.03.20. 17:34:06

@Cs@tLós: "Szóval aki barom kisérletezésbe kezd, azt kitiltják az appstore-ból, pont azért, hogy a hülye sznobok, akik 400 dollárért megvesznek 1 pattanásnyomkodós játékot, ne az appléhoz menjenek reklamálni."

Ja, mert az Apple minden játékért jót áll a fejlesztő helyében? hehe.
Az eredeti cikk is pont arról szól, hogy az Apple semmilyen magyarázatot nem adott a játék leszedésére, pedig vehették volna a fáradságot, hogy kitaláljanak valami félhazugságot.

karatekutya 2010.03.20. 17:39:23

@Cs@tLós: "Persze, az apple nem akar szarakodni a driver fejlesztéssel, ezt nem egészen értem, hogy miért."
Rájöttem, hogy rosszul mondtam... A driver fejlesztésével nem kellene az Apple-nak szarakodnia, ezt a feladatot az MS is simán rátolja a hardvergyártóra, pont erre találták ki a Certified programot(ami igazolja, hogy a cucc megy különböző Windows-ok alatt). Az Applenak csak tesztelnie kellene.
A Mac fanboy-okat régebben én is lesznoboztam, de csak azért, mert egy rakás grafikus csaj dolgozott körülöttem, aki szerint a Photoshop az jobb Mac-en. Persze abban a pillanatban, hogy ki kell köhögni egy saját Mac árát, rögtön kiderül ki gondolja komolyan azt, hogy a Mac-re áldozni kell (mert persze amíg a munkáltató veszi meg, addig nem fáj).

Cs@tLós 2010.03.20. 17:44:14

@Cifu78: a mennyiséget én is tudom, csak nekem általában a minőség is számít egy játéknál. és nekem meg az a jó, hogy nem kell 600 forrást felderítenem, mire találok vmi használhatót, hanem ott van 1 helyen.

Amúgy pedig a nagy arc a nokiásoknál/androidosoknál létező jelenség, hogy hűűű, az mennyivel jobb mint az ájfón, mert annyival több progi van rá. Megkérdezem, hogy sorolja, rögtön meg van lőve...és te sem említettél GTA vagy 3D szintű mászkálós játékokat. Nem tudom mire jó ez az apple utálat, ha vki leírja hogy szereti amiket gyártanak, és hogy azt viszont nem szereti, hogy a többi márka tulaja valótlanságokat állít, rögtön le kell hülyézni. Értem.

Cs@tLós 2010.03.20. 17:46:59

@karatekutya: Akkor mondjuk, hogy a teszteléssel nem akar szarakodni, nem tudom, igazából amit leírtam, csak azt tudom elképzelni (hogy gépből fogyna eleve kevesebb, az meg nagyon nem érdekük).

Ismerős a photoshop jelenség, az ilyennek én is azt mondanám, hogy akkor vegye meg ő a mac-et ha azon annyival jobb a fotóbolt.

Cs@tLós 2010.03.20. 17:48:53

@karatekutya: Nem áll jót, leszarja, de azt a helyében én is el akarnám kerülni, hogy a fejlesztők felnyomják az árakat, meg így kisérletezzenek, mert így előbb utóbb káoszba fulladna az egész.

Carlos01 2010.03.20. 21:58:30

Fejlesztőként szabadon árazhatod be az alkalmazásodat [0, 999$] intervallumban, de a túlkapásokat a felhasználók jelzik az Apple-nek, és a vége - nagyon helyesen - kitiltás. Többen próbálkoztak már a rendszer kijátszásával több-kevesebb sikerrel. A minőség folyamatosan javul, és ennek fejlesztőként csak örülhetünk: a fingós alkalmazások ideje lejárt, és gagyi flash-játékokkal sem nagyon rúgnak már labdába. (Nemrég dobáltak ki pár ezer szoft-sex alkalmazást, amelyek teleszemeteltek egy-egy kategóriát. Sokan sértődötten váltanak Androidra, mert ott minden szart be lehet tolni saját felelősségre - egyelőre ugyanis nincs semmilyen review.)

A mobil platformok közül az iPhone-ra van lehetőséged magyar állampolgárként pénzes alkalmazást fejleszteni. Androidra egyelőre csak ingyeneseket, vagy költözz Ausztriába. Ami ezeken kívül marad, az vagy nem túl csábító, vagy nehezebb belépni a bizniszbe, mint a Rózsakeresztes Szövetségbe.

Több fejlesztő ismerősöm Android-dal indított, majd épp a fenti ok miatt iPhone-ra váltott. Persze jól hangzik, hogy Androidra PC-n lehet tolni, meg elég hozzá a Java tudás, de az már nem annyira csábító, hogy egy forintot sem kereshetsz vele. A Google még mindig úgy gondolja, hogy Bécstől keletre húzódik a vasfüggöny...

algi 2010.03.21. 00:13:10

@Carlos01: "Androidra egyelőre csak ingyeneseket, vagy költözz Ausztriába."

Ezt kifejtenéd három bővített mondatban?

SteveJobs · http://16bit.blog.hu 2010.03.21. 12:23:48

@Carlos01: Gagyi flash játékokkal?? Iphoneon voltak ilyenek? Csak Iphonera fejleszthetek Magyarként? Appstore napi átlag 5-10 millió letöltés (nem találtam pontos számot róla), OviStore napi 1,5 millió letöltés és havonta 100%os növekedése van ja és Symbra is fejleszthetek Magyarként..

Apple pedig megfizeti majd ezt a primadonnás viselkedését.. A két nyílt rendszer simán oda fog baszni az appstorenak (A symbian már most is közelít)

karatekutya 2010.03.22. 00:00:07

@algi: Magyarországon nem tudsz fizetős szoftvert vásárolni az Androidos Market-ről, csak a Free-ket listázza ki a bolt.

karatekutya 2010.03.22. 00:07:45

@bigC: No az OVIstore egy kalap szar, de ha még jó is lenne, a Nokiák is egyre gagyibbak. A "free" fogalmát az OviStore-ban esetleg tisztázni kellene. Kipróbáltam kb. 20 programot, mindegyik "free", majd azzal kezdődik a cucc, hogy a nem lebutított verzió 10-20 dolcsi és vegyem meg.

IndaMuncher 2010.03.22. 15:49:25

villaminterju.blog.hu/2010/01/27/villaminterju_steve_jobs_szal_az_apple_vezerigazgatojaval

Villáminterjú Steve Jobs-szal, az Apple vezérigazgatójával

Bede Márton: Jobs úr, sok munkaórájába került Önnek, alkalmazottainak és cége rajongóinak, hogy most már Bill Gates tűnjön a jobb arcnak?
Stev Jobs: Igen.
Bede Márton: Köszönöm az interjút!

terran 2010.03.23. 08:55:26

@Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer:

Ez nem csak sznobfaktor.

Ez ugyanaz a pszichológiai jelenség, mint amikor valamibe munkát fektetsz és sikerül, akkor többnek érzed az elért eredmény értékét, mintha 10 perc alatt dobtad volna össze vagy éppen készen kaptad volna.
Vagy ha egy csajjal 20 percet beszélgetsz, szívesebben megadja a telefonszámát, mintha csak 5 percig, mert több időt fektetett beléd.
Ha valamibe több pénzt kell fektetni, akkor azt jobbnak gondolják az emberek, és nem csak a "nekem megvan a legdrágább" dologról van szó.

Olvastam olyan tanfolyamokról, amik akkor kezdtek népszerűvé válni, miután megemelték az árukat.

algi 2010.03.23. 15:34:07

@karatekutya: Ennek mi köze ahhoz, hogy mit fejleszthetek?

Reactor 2012.04.09. 21:41:39

@terran: Pénzen vett fingnak drága a szaga.
süti beállítások módosítása