HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

A konzol, amire kétszer kell megvenni a harmincéves játékokat

2010.01.27. 16:55 Stöki

„Egy nagy lóf**t, Microsoft! Nem vagyok hajlandó több pénzt adni a Tapperre!” – anyázik egy jellemző komment a Joystiq híre alatt, amelyben a cég tavasszal érkező új szolgáltatása, a Game Room, illetve az Xbox Live Arcade-re korábban letöltött ősrégi játékklasszikusok közti anomáliáról van szó.

Aki nem tudná: a Game Room egy virtuális játékterem lesz, amiben pénzbedobós játékgépeken játszhatunk majd az avatárunkkal, miközben mellettünk más avatárok tolják a Pac-Mant. Nagyon közösségi az egész, de éppen a leendő közösséget sikerült most felhergelni, ugyanis a cég egyik illetékese megerősítette, hogy bizony a Game Roomhoz külön meg kell venni majd a kiszemelt retrojátékot, akkor is, ha van már belőle egy korábban az XBLA-n megvásárolt példány. Tehát ha valaki megvette a Centipede-et, annak újra meg kell vennie, ha a Game Roomban is szeretne játszani vele.

A cég illetékesei egyrészt licencokokkal magyarázzák ezt (az új kiadásért megint fizetniük kell jogdíjat), másrészt azzal, hogy míg az XBLA-verziók kicsit tuningoltak, addig a Game Room játékai pixelre pontosan hozzák az eredetit (ez utóbbi elég béna kifogás, lássuk be). Az üzletpolitika mindenesetre nem túl szimpatikus. A játékiparban természetes jelenség, hogy a régi játékokért újra fizetni kell egy új konzolon, ami már nem kompatibilis a régivel, de arra még nem nagyon volt példa, hogy egy cég elvárta volna, hogy ugyanazt a játékot kétszer vegyék meg a konzoljára.

A hőbörgők nyilván azt várják el, hogy a Microsoft adja oda a Game Room-féle Pac-Mant ingyen annak, akinek meg már megvolt az XBLA-s verzió. Szerintetek mennyire jogos ez az elvárás, illetve a felháborodás?

16 komment

Címkék: microsoft retro xbox botrány

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr921706879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexWolf 2010.01.27. 17:31:59

Miért botrány? Vagy megveszed, vagy nem.

omlósz 2010.01.27. 17:46:22

inkább pereljék szét a licensztulajdonosok?:)

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2010.01.27. 17:49:35

@omlósz: Nyilván nem, itt az az elvárás merült fel, hogy a MS adja oda a Pac-Mant ingyen annak, akinek meg már megvolt az XBLA-s Pac-Man. Én mindkét oldalt megértem valahol.

Netuddki. 2010.01.27. 17:51:42

Mit kellezen annyit vergődni? A window$t hányszor vetették meg már a jónéppel? Az offiszról meg a többiről nem is beszélve. Ez egy ilyen cég.
Azzal meg senki ne jöjjön, hogy szegény m$ programozók mennyit dolgoztak azon, hogy mindig ki tudják hozni az újabb változatot. Gondoljatok csak arra ki is (volt?) a Föld leggazdagabb embere. Na miért?

2010.01.27. 18:14:06

Ha ugyanaz a játék, akkor genyóság még egyszer pénzt kérni érte. De a pacmanért bármilyen pénzt adni, mikor hemzseg a net a klónjaitól...

Viktus 2010.01.27. 19:48:51

Ki a tököm fizet a 21. században százéves gagyi játékokért?

sockpuppet (törölt) 2010.01.27. 20:17:05

Én például szívesen, különösen, ha száz éve nem volt rá alkalmam és tudom, hogy az alkotóknak is jut abból a pár forintból, amit elkérnek ezekért.
A cikkben nyavalygókat viszont nem igazán értem. Ha annyira más élmény nekik az, hogy azt játszhatják, hogy játszanak vele ahhoz képest, hogy simán játszanak (márpedig a rinyából úgy tűnik), akkor megérdemlik, hogy megfizetessék velük az árát.

Picsasereghajtó 2010.01.27. 20:41:01

"A játékiparban természetes jelenség, hogy a régi játékokért újra fizetni kell egy új konzolon"

Számomra pedig teljesen természetes jelenség az, hogy ha egyszer valamiért már fizettem, akkor mégegyszer hülye leszek. :)

@kovi1970: "A window$t hányszor vetették meg már a jónéppel? Az offiszról meg a többiről nem is beszélve."

De legalább az ad valami pluszt. Jó, az Office nem, de az nem is a "jónépnek" azaz az otthoni felhasználóknak való hanem nagy cégeknek, azoknak meg van rá fölösleges pénzük - én is minden évben megfejném ezt a tehenet a MS helyében :) Viszont pixelpontosan ugyanazt a pacmant pénzért adni nagy genyóság.

Akabuto HUN 2010.01.28. 08:01:09

Hát igen akinek van Xbox 360-ja úgy mint nekem azokat mindig lehuzák pénzügyileg minden adon pénz az Xbox live gold is pénz most meg ez hát tudtam hogy BG bácsi szereti megkönyiteni a pénztárcát de hogy egyire ez már sok.Remélem egy szer rá eszmél hogy ha fen akar maradni az Xbox piacon akkor a hasonló szolgáltatások mint pl:Xbox live gold ingyenes legye úgy mint a Windows live mivel ott nem kér pénzt hogy tudjanak netten játszani ott jó a silver is.

AlexWolf 2010.01.28. 09:14:45

Könyörgöm, ha fizetni kell, akkor fizetni kell. Ha nem akarja valaki megvenni pénzért, akkor ne vegye meg. Miért kell mindig sírni azért, mert valami pénzbe kerül. Nekem is van XBoxom, megnézem demóban, homepageken, hogy melyik játékokat érdemes megvenni és azokat megveszem. Ugyanígy a PC-nél és a WII-nél is. Amik nem érdekelnek nem veszem meg. Ennyi. Az meg, hogy bizonyos szolgáltatásokért fizetni kell szintén miért baj (például az online játék lehetőségért az XBoxnál)? WoW-nál is fizetheted a havidíjat, meg más MMO-knál is. És az meg csak 1 játék. XBoxnál meg minden játékra vonatkozik a havidíj.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2010.01.28. 10:50:54

Ez az egész Game Room koncepció egy bazi nagy fail. Mi a csöcsnek logisztikáznám magam a nyomi avatarommal a gépekhez, mikor két kattintással (na jó, tekeréssel) ugyanazt kapom?
Öt percig poénos, utána már inkább kényelmetlen.

moli 2010.01.28. 11:04:18

sokan mar azon is kiakadtak, hogy a wii virtual console-on ujra meg kell venni a jatekot, akkor is, ha megvan neki eredetiben. en veluk ertek egyet, mert a kiadonak korulbelul 0.7 forintjaba kerul a kiadas, ez a szerverido, amig letoltod. a tobbi teljes haszon. raadasul ezeket az embereket nagyon fontos megtartani, ok az elvakult rajongok, akik minden forumon istenitik a ceget.

Serathis (törölt) 2010.01.28. 13:29:08

Nocsak, nocsak, a Microsoft leszerződtett egy régi EAst?

Akabuto HUN 2010.01.28. 20:39:33

@AlexWolf: Hát tán azért baj mert aki nem válogatós annak Magyarországon a félhavi fizetése menne rá és ez a pofátlanság nem sírok mert én nem vesszem meg csak tudod gondolok a többi embere is és havidíj? minek megveszem méreg drága pénzé a játékot és még fizessek rá havidíjat na tudod mikor.Csak aért vagyok felháborodva hogy nem gondolnak bele hogy ha igy folytatja a Microsoft akkor csődbe megy a konzoljuk úgy mint szegény SEGA nak.
süti beállítások módosítása