HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

  • Lóval ne: @Zolexx: A kidolgozottság a Microprose, Papyrus vagy más fejlesztők versenyjátékaihoz képest valób... (2024.03.29. 11:03) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • manson karcsi: @Zolexx: a stunts nagyon előremuató volt. 1990-ben arcade-ben olyanok jöttek ki, mint a moonwalker... (2024.03.28. 18:33) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • kemi242: Ennek a játéknak nekem a zenéje maradt meg. Emlékszem, osztálytársam hívott át, hogy hallgassam me... (2024.03.28. 09:42) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • Zolexx: Hát akkoriban az ilyen jellegű játékok csak a játéktermekben voltak csodák, esetleg valami gyorsab... (2024.03.28. 07:28) Checkpoint Mini #235: Stunts
  • molnibalage: @Karvaly: Köszönöm. Meg még jó darabig a sorozat, de lehet, hogy lesz egy hosszabb szünet, mert re... (2024.03.27. 13:30) Checkpoint 5x20: Harci repülőszimulátorok
  • Utolsó 20

Négy ujjal ne menj Japánba!

2009.11.20. 16:41 Grath

http://i49.tinypic.com/29z3apu.jpgBurakumin. A szó valószínűleg a legtöbbek számára ismeretlen, és ez nem véletlen, hiszen egy tipikusan japán dologról van szó. A burakumin egy gyűjtőnév és azokat az embereket jelzi, akik a feudális korban megalázónak, mocskosnak tartott munkát (bőrcserzők, kivégzők, temetéssel foglalkozók stb.) végzők leszármazottai. A hivatalos kasztrendszer ugyan már 1871-ben megszűnt, és egy régió kivételével mára az ügy el is tűnt a közismert problémák köréből. Kansai régióban azonban egy regisztrációs szabályozás miatt a mai napig meg kell jelölni a család ősi házának címét a hivatalos papírokon, és ezért ott a mai napig ellenőrizgethetik a nem-burakumin családfők, hogy gyermekük párja méltó-e a beházasodásra, és ugyanígy, a munkáltatók is ez alapján tudnak szelektálni a jelentkezők között. A helyzet nagyban hasonlít az európai vagy amerikai rasszizmusra, azzal az eltéréssel, hogy a burakumin nem etnikai kisebbség, nem látszik rajtuk a "burakuminság", az pusztán az ősök foglalkozásából ered. A négy ujjasra csonkolt kéz az idők folyamán a burakumin lét jele lett, részben a klasszikus yakuza-csonkítások miatt (a yakuza csoportok tagsága 50-70%-ban burakuminokból áll).

És amiért mindez idekerült: a Sony elhalasztotta a Fat Princess japán megjelenését. Hivatalos kommentár nincs, de egyes vélekedések szerint azért, mert a karaktereknek csak négy ujjat adott a rajzoló, ami ugye Japán bizonyos részein halálos sértés, illetve titkolnivaló szégyen. Túl fantasztikus következtetés? Talán - ha nem találtunk volna egy ugyanilyen régebbi ügyet, kamunak tartanánk.

Az Oddworld-játékokat kedvelők talán emlékeznek rá, hogy az első két rész között a főhős Abe-et megcsonkolják, a design szerint négy ujjú karakterből három ujjú "nyomorék" vált. Ezt akkor a sztorival magyarázták, de a később kirakott hivatalos FAQ szerint erre azért volt szükség, mert egy japán jogvédő csoport elkezdett mindenkit perelni, aki négy ujjal "szerelt" karaktereket dob piacra bármilyen (manga, anime, rajzfilm, képregény, játék) formában. A csoport minden ilyen karakterért évi ötmillió dollárt kér - és legtöbb esetben kap is. Nem teljesen értjük a dolog jogi hátterét, mindenesetre úgy tűnik, hogy a Disney is évi ötmilliót perkál azért, hogy Miki egér gond nélkül legyen jelen négyujjúként a szigetországban. Az Oddworldnek nem volt ennyi pénze, így csonkolták Abe-et... Az illusztrációnak bevágott Left 4 Dead borító is kapóra jött: ugyan a cenzúrázott német és ausztrál kiadások is ugyanezt a nem lerágott ujjú borítót kapták, de más okból: ott a brutalitással volt gond, Japánban nyilvánvalóan a burakumin-célzásból.

A végére még egy konteós elmélet: mivel a Nintendo a játékfejlesztői, konzolkiadói korszak előtt illegális szerencsejátékból és "szerelmi fészkek" bérbe adásából gazdagodott meg, sokak szerint erős yakuza-kapcsolatokkal rendelkeznek, így nekik ingyen lehetnek négy ujjú karaktereik (ma már Marionak öt ujja van, egy évtizede ez még nem így volt).

(Plusz megjegyzés: ez a burakumin-gyűlölet tényleg csak egyetlen japán régióban gond, Japán többi részében ugyanúgy nem tudnak erről, mint mondjuk az átlag magyar.)

(via NeoGAF)
 

8 komment

Címkék: japán wtf oddworld

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr381540049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ká k k 2009.11.20. 17:00:08

Érdekes ez a japán story, de ettől függetlenül azt sosem értettem, hogy eleve miért kell 4 ujjal rajzolni bármit is. Akár játék, akár rajzfilm. Mivel tart tovább még 1-et odarajzolni?

normanix 2009.11.20. 17:12:13

Assassin's creed 1-ben is 4 ujju az egyik kezén a főhős lehet hogy a 2-ben azért csinálták meg 5 újjúra

Purple! 2009.11.20. 17:34:31

Nomeg kiváncsi lennék a japán Jon Arbuckle-ra, neki legendásan 4 ujja van csak. Jon Davist kérdezzétek, hogy miért.

Jormund 2009.11.20. 18:54:45

Heh, nem gondoltam volna, hogy viszontlátok majd itt egy Sankaku cikket :)

Grath 2009.11.20. 19:15:13

@Jormund: széles spektrumú az érdeklődésem :)

Jedlik 2009.11.21. 19:21:21

Akkor a Simpson család se menő Japánban?

moli 2009.11.21. 23:20:10

@Ká k k: regen nem volt annyi pixel a kepernyon!

Wertzui 2010.12.17. 20:58:47

Hogy a történettel magyarázzák Abe megcsonkolását? Hát a történettel nem magyarázzák! (legalábbis játékon belül szó sem esik róla, fel se tűnt volna igazán...)

Meg nem értem, hogy JAPÁNBAN mi szükség volt megjelentetni az Oddworld játékait így, van nekik már elég kitalált világuk, különben is hihetetlenül béna japán reklámokat csináltak hozzá :( (na jó, profit)

Úgy hallottam, hogy a Disney azért rajzol csak 4 ujjat, mert réges régen ezzel sokat tudtak gyorsítani a rajzoláson, meg spóroltak is ezzel a költségeken ????:O

Amikor megláttam a címkefelőben az ODDWORLD-öt azonnal a szerdai retrora gondoltam... sajnos nem...
süti beállítások módosítása