HTML

IDDQD

Félkomoly játékblog azoknak, akik tudják, mi az IDDQD, és azoknak, akik nem. Kazuárokat is szívesen látunk.

Itt támogathatsz minket

PayPal:

Patreon:

 patreon_fejlec_kicis.png

Utolsó kommentek

Templomi játékmarketing redneck-földről

2009.11.05. 21:21 Grath

http://cynicwithagamepad.files.wordpress.com/2008/09/left_behind_eternal_forces_pc.jpgLassan itt van a karácsony, amikor a szokásosnál is több ember jár templomokba, hallgatja meg lelki vezetőit és próbál rájuk hallgatni, megfogadni életvezetési tanácsaikat. Amerikában ez még inkább így van, és október közepétől az év végéig a hívők egy erőszakos játékról is fognak hallani. Mintegy tízezer lelkipásztort próbál elérni az Inspired Media nevű cég, hogy a Left Behind játékról legyen szó a miséken. Messziről nézve érthető is a dolog: a Left Behind egyike a "jó gyűlölni" programoknak. Erőszakos, szexista, hajszálnyit rasszista és abszolút a mások hitének semmibevételéről szól - aki nem ért egyet veled, azt bizony ki kell nyírni.

Na de várjunk csak, valami nem stimmel. Hisz az Inspired Media a játékot kiadó cég tulajdonosa? Vajon belátták bűnüket? Vajon rájöttek, hogy hozzájárultak a Gonoszság digitális terjedéséhez? Nem. Csak csacskán félreértelmeztük a dolgokat, a tízezer templomot ugyanis azzal keresték meg, hogy népszerűsítsék a játékot! Eddig nem feltétlenül voltunk tudatában annak, hogy a papokat, templomokat ilyesmire is fel lehet használni - no de hát mi nem is vagyunk a Left Behind franchise-t megalkotó vállalat. Merthogy ez a brand könyvekkel kezdődött (65 millió összesített eladás), és kifejezetten az Amerika déli részén élők szórakoztatására szakosodva készült. Talán túlságosan is leegyszerűsítő, ha úgy írjuk le, hogy "eljött a világvége, végezz ki mindenkit, aki nem protestáns", na de hát mit tegyünk, ha erről van szó.

A játék különösen klassz - azon túl, hogy a 2006-ban megjelent RTS nagyjából az ezredforduló technikai és a kilencvenes évek designbeli színvonalán van, gyakorlatilag mindent tud, amit az egyház által kárhoztatott játékok is. Csak még aljasabban, ellenfeleink ugyanis nem zombik/idegenek/zsoldosok, hanem mindenki, aki nem protestáns. Zsidók, katolikusok, muzulmánok, sutty, bitóra velük - ugye Isten majd kiválogatja övéit... A vallásosság úgy jelenik meg benne, hogy az imával ellátott tankok erősebbek, illetve ha nem átállítjuk ellenfeleinket protestáns hitre, hanem egyszerűen lepuffantjuk őket, lélekpontokat veszítünk; és ha elfogy mind, a játék leáll egy ima erejéig (!). Igaz, azt nem ellenőrzi, hogy a játékos tényleg elmormol-e egy gyors "bocsássmeghogydigitálisan-lemészároltamegyrakáshitetlent", vagy csak kimegy a klotyóra, na de a szándék fontos.

És hogy miért is került elő egy ilyen ősi játék most? Egyrészt a fent említett új marketingterv miatt, másrészt meg azért, mert sikerült meggyőzni az amúgy az erőszakos(nak ítélt) játékokat szívesen bojkottáló Wal-Martot, hogy kezdjék el Texasban árulni a játékot. Ez pár napja el is indult, és a kiszállított adag egynegyede már el is fogyott.

(via Destructoid)

4 komment

Címkék: marketing vallás rts

A bejegyzés trackback címe:

https://iddqd.blog.hu/api/trackback/id/tr541503547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stöki · http://iddqd.blog.hu 2009.11.05. 21:30:26

Bővebben a játékról:
index.hu/tech/szoftver/lbef061215/

Egyébként a diszpenzacionalizmus nevű vallási irányzat brandje az egész Left Behind:
en.wikipedia.org/wiki/Dispensationalism

Grath 2009.11.05. 21:34:11

@Stöki: Most komolyan itt kell spamelni a cikkeidet? :)

Leeroy of SMV Design 2009.11.06. 10:14:37

Ez de hulladék játék lehet. A Wal-Mart meg bezzeg más esetekben azonnal lekapja a polcokról azt a gyanúba keveredett játékot, ami ellenkezik az amerikai álprűd közízléssel. Szánalmas...

moli 2009.11.10. 14:25:06

most megis akkor ez mennyivel jobb, mint a muszlimok iszlamja?
hogy csak gondolatban teszi meg?!
süti beállítások módosítása